Mama mi nechce pomáhať s deťmi
Chcem sa opytat, ci ziadam od mojej nezamestnanej mamy tak vela, ked chcem, aby mi prisla aspon raz za cas k detom. Napr. ked som chora, alebo ked malujeme, alebo ked si chcem umyt okna. Stacilo by mi fakt len raz za cas, mame pred domom ihrisko, mohla by ist tam, malá sa pekne sama vyhra a syncek vacsinu casu este prespi. Alebo keby isla somnou na nakupy. Ale ona ma vzdy milion vyhovoriek, ze u nas na kopci fuka, ze jej ide serial, ze u nas sa nie je kde prejst (nechce sa jej slapat do kopca). Ked jej to poviem, tak na to len odvrkne, ze jej nikto nepomahal (ja si z detstva pamatam hlavne to, ze sme boli od rana do vecera u starych rodicov, alebo bol a ucil sa s nami stryko - otcov mladsi brat... no ale nevadi), ona si svoje deti vychovala, ona si potrebuje oddychnut, ona ma dost roboty okolo domu, a ze mi pomaha az dost, ine matere nepomozu nic... Ked vidim, ako kamoskam mamy pomahaju, tak mi to je luto. Zehlia im, umyvaju okna, casto deti strazia, ked su chore, tak su tam cele dni. Toto by som od nej nikdy nechcela. Ked pride k nam, tak to na 20 minut a z toho 10 minut sedi na facebooku alebo telefonuje a vzdy pride vecer okolo pol osmej, ked vie, ze deti idu spat... Ked potrebujem ist k lekarovi s jednym z deti, tak pride, to nemozem povedat, alebo ked my prideme tam, tak ich obcas zoberie na prechadzku, ale mam pocit, ze to robi kvoli tomu, aby susedia videli, aka je super babka, aj ked niekto vola, tak hned vravi, ze "mam kopec roboty, mam tu deti....", akokeby som tam ja nebola a starala sa ona o ne. Svokra, ked pride, tak mi riadne pomaha, ked vidi pradlo v susicke, ulozi ho, povysava mi, atd atd, aj ked sa s nou "hadam", ze nemusi, ze bohate mi staci, ked da pozor na deti .. Len skoda, ze byva riadne daleko a pride len raz za cas....
Fakt chcem privela? Ako vam pomahaju vase mamy? Dakujem za precitanie a vase skusenosti
@evittam ale siel do jasiel, dieta je ine v roku a ine v 2 a 3 rokoch, moj syn bol v pohode do roku a pol asi, potom si to zacal viac uvedomovat a teraz prosto len mamka.. uz mu hovorim, ze v stredu pojde do skolky a ja pojdem nakupit nejake dobrotky a on mi povedal, nie mami ja pojdem s tebou 😀 lebo zvycajne chodi.. prosto je to narocnejsie.. ja som chcela dat ho do jasiel ale manzel bol vylucn proti, a teraz to mam o to tazsie..
MI SME TIEŽ NA MALÉHO SAMI! A ESTE aJ SME SA PRESŤAHOVALI Tak O ŽE NIKOHO NEPOZNÁM. Ale mi sme vedeli že ked budeme mať dieťa tak budeme na neho iba dvaja. Bábky,tety,ujovia take nehrozí. A KED nepodarí nájsť robotu od 8 DO 16 hod tak budem nezamestnaná.
@cailinevelyn och, to si tu minulost prikraslujete! Do 13 hod. mohla tvoja mama robit, ale
tyzdnovy uvazok bol 42 hodin, inac nemala plnu mzdu.
pracovna doba je na SR uz dlho 8 a pol hodinova, dokonca byvali pracovne soboty bezne.
Dovolenku mali mladi len 2 tyzdne! Az po urcitom case 3 tyzdne.
Materska trvala 1 rok.
Takze, vase mamy, alebo stare mamy si toho uzili dost.
@cailinevelyn tak to nie je vobec pravda. Za komancov sa chodilo po pol roku do prace na 9 hodin. Moja mamka zacinala o 6 rano a to musela vypravit aj mna aj brata do jasli. Ziadne take ze 3 roky doma nehrozili. To len dnesne zeny maju skreslenu predstavu.
Chápem ťa, no musíš mamu akceptovať. Jej raz dôjde, že keď napr bude chcieť pomôcť ona, ty ako dcéra nebudeš mať čas. Však ak si ona povie, že sa o teba starala ako dieťa a to ti musí stačiť, ty môžeš povedať, že ty si sa na svet nepýtala, takže to bola jej záležitosť 🙂 😉
Mne sa mama vždy ponúka na pomoc a občas to prijmem, no radšej si zariaďujem veci sama. Aj okná, nákupy, či keď som chorá. Jedine na sťahovanie si ho brala na víkend a v poslednej dobe si syna sama od seba pýta na víkend hlavne teraz, cez dovolenky a prázdniny, ale do ničoho ju nenútim. Ak by ma odmietla, akceptujem to, no ak by som videla, že má čas, veľa času, no radšej bude pred telenovelou akoby mi na polhodinu vypomohla, ani ja by som sa nepretrhla, keby niečo potrebovala.
Vzťah sa má pestovať roky, nie že ja som ťa porodila, do 18ky sa o teba postarám a potom seriem na Teba.
trochu som sa zamyslela nad temou pomoc,
v com vlastne potrebujete pomoc?
mate na mysli poriadky v dome, byte? to fakt je problem navarit, nakupit, umyt okna, dvere, klucky, svietidla, socialne zariadenia, povysavat, poutierat prach, spotrebice, teda poriadky vo vlastnom byvani?
nechapem, alebo spravit desiatu detom do skoly? alebo ich odniest do skolky, skoly? alebo byt s nimi doma, ked su chore? zakon chrani zeny s detmi, takze vobec nie je problem sa dat s nimi vypisat. A vtedy snad nie je prvorada praca, teda zaujmy zamestnavatela, ze je plno prace.
pomoc je dolezita v inych pripadoch, napriklad, nemocnica, vazne udalosti, ale staranie sa o vlastnu domacnost a o vlastne deti? nic mimoriadne to predsa nie je. Aj za cias nasich mam to robili nase mamy same. teda spolu so svojimi manzelmi, co predpokladam, ze funguje aj dnes
takze, o akej pomoci to hovorite?
@simmonnetta ja teda rozhodne necakam pomoc tohto druhu, ja som to skor myslela, ze potrebujem ist k dr aby mi maleho niekto postrazil, alebo na urad, na ktorom neviem kolko stravim casu, to je pre mna pomoc, alebo ked som ja chora a ledva stojim na nohach, tak aby prosto prisli a postarali sa o maleho, nie o mna, ja sa sama o seba postaram, to je namenej ale je tazke postarat sa o dieta, ktore chce ist von, najest sa, hrat sa a je plne energie.. pricom ja ledva lezim.. na upratovanie, nakupovanie, a pod teda pomoc nepotrebujem, to robim od mala so synom, to zvladame lavou zadnou 😀 teraz napr som sa prihlasila na english lebo potrebujem kvoli praci, a v tom case potrebujem postrazit dieta kedze tam so mnou vazne ist nemoze, ale tak tuto pomoc mi nastastie davaju.. a teda, ja by som chcela aj aby mi obcas maleho zobrali von, alebo na vikend.. aby som ja mohla mat cas aj pre seba.. ale zaroven mat klud na dusi ze je vsetko v poriadku..
@prinzesz, dakujem za info, no nie je ucelene, ny matky sme chore len obcas, ok, ak babka pomoze, zide sa, ale ak babka nie je,, zvladame to aj v chorobe,
no a aktivity: cvicenie, jazyky, meetingy, kozmeticky, kina, relaxy, na to snad nepotrebujeme pomoc? alebo zastupi muz, alebo kamoska, alebo opatrovatelka, alebo si urcim priority, kariera, alebo dieta, alebo vlastne zaujmy, aj ked mame dieta,
takze ja to nevidim ako pomoc, ale ako riadny benefit, ktory vnimame ako povinnost od nasich mam, ak babky si odopru vlastny relax, a dopraju ho nam, matkam, aby sme sa mohli realizovat aj popri detoch, len kedy sa maju realizovat nase mamy-babky, ak cely zivot sa takto obetuvaju? najprv my, ako deti, teraz vnucata, uz chybaju iba pravnucata
@prinzesz Ja Ta chapem a podla mojho nazoru nechces nic strasne od svojej mamy...aj vzhladom k tomu ze je nezamestnana a teda toho volneho casu, z ktoreho by malu cast mohla vyclenit aj na vnucata a tym pomoct Tebe, ma urcite dost. Ja budem svojim detom pomahat aj vtedy, ked budu mat vlastne deti a budem sa tesit, ked budem mat vnucence a budu chciet, aby som ich prisla pozriet a budem sa citit napomocna. Ved komu pomozem, ked nie vlastnym detom?! 🙂
@anitram_m Ja uz bohuzial rodicov nemam, teda vstku tu pomoc co ocakvas, budeme musiet zvladnut sami s muzom. Z mojho uhlu pohladu to ze ti postrazi deti pokym si ty na anglicte je luxus a tak by si to mala brat. Ocakavat od mamy nieco take ako upratovanie domacnosti mi pride uplne chore. Na to snad stacite ty a tvoj muz, pokial nemas rakovinu ze by si fakt nevladala taketo nieco robit ani sa nad tym neidem zamyslat. Bud rada ze ti pomoze v krityckych situaciach. Este nevies co pride a budes jej vdacna ....
@simmonnetta takto, ja mam dve domacnosti, jednu na sk druhu v cr, do cr babky nechodia.. vraj daleko (praha) a ked sme na sk, som tu zvacsa sama so synom (babky su u seba doma, manzel v cr v praci) tak prosto pride mi ze zas nechcem tolko aby mi postrazili syna kym ja budem na kurze, su to cca 2 hodky 2x do tyzdna.. v prahe si musime vypomahat s manzelom sami, ale uz hladam "nahradnu babicku" lebo prosto viem ze ju budeme potrebovat, uz len na to aby nam behla pre syna do skolky ked my prosto nebudeme moct ist o 16 z prace.. pretoze kym pridem do skolky moze to trvat este hodku z prace.. budeme si platit pani ktora vypomoze ked to jedoducho nepojde inac.. ja ked budem raz babka v co dufam ze budem, tiez mam v umysle synovi pomahat kolko to pojde, snad nebude byvat v usa ale keby aj, kludne sa za nim prestahujem a bude sa moct na mna spolahnut, ved na koho ineho?
este teda budem svokra, tak bude zalezat aj od nevesty 😀 😀 😀
co ak babka tiez konecne zacala chodit na jogu, bicykel, zacala cestovat, ucit sa jazyky, mozno si nasla aj partnera, ak je rozvedena, alebo osamela, co ak to bola babka, ktora cely zivot venovala detom, a vsetky zaluby odkladala na dochodok? co ak sa babka chce stretavat s jej priatelkami, na ktore nikdy nemala cas kvoli svojim detom? co ak konecne chce babka precitat knizky, ktore jej cele roky lezali v policiach, lebo na ne nemala cas? cely zivot si odriekala kvoli detom, a teraz ma byt odsudena za to, ze sa chce venovat sama sebe?
@sardinka32 mamka moja je na dochodku, svokra tiez, ale ta je uz 20 rokov doma.. a ani predtym sa nenadrela.. ona sice chodila do prace na 6stu a doma bola okolo 14tej tusim.. bola ina doba to jednoznacne, a tie co ste pisali ze materksa bola rok, tak to neviem.. ale svokra bola s dievcatami (rocnik 71 a 73) doma 3 roky.. nasa mamka so mno len pol roka, ale kedze bola zas tehu tak asi 2 mesiace sla do prace a potom bola zas doma do tych 3 rokov.. (rocnik 79 a 80)
@prinzesz To mas pekne predsavzatie, ale nevies co bude o cca 35 rokov. Tu dobu budes pravdepodobne pracovat, budes po tolkych rokoch pracovneho vytazenia poriadne unavena, mozno aj nejake zdravotne problemy sa pridruzia, ak budes mat viac deti, aj tie ta mozno vystavia.... Ja by som neodsudzovala tak radikalne zeny co preste "na stare kolena" chcu mat klud. Nevieme ako dopadneme my..teraz sme mlade a zivot vnimame inak ....
@simmonnetta ale ved to babke nikto neberie! ale ja hovorim o mojich babkach, a NIE nic z toho co si vymenovala nerobi ani jedna.. teda moja mamka chodi obcas na bike, svokra ma zahradu ale tam chodi na pokec ale to jej nikto neberie.. ani jednej, citat knihy moze od rana do noci.. cvicit jogu, cestovanie 😀 u nasich babkach urcite nie 😀 jedine ze ich niekto niekam zavezie, ale tiez nie moc daleko 😀 nikto im nic neberie, ja predsa a myslim si ze ziadna z nas tu nehovori o pomoci 24/7, ja si teda z nich sluzku rozhodne robit nemienim.. ale prosto 2x do tyzdna ked sme tu prosto cakam ze mi postrazia dieta to je vsetko.. a ano, toto prosto vyzadujem.. mne sa prosto nezda, ze chcem nieco nadstandardne.. nieco co nemozu urobit.. tato pomoc plati aj opacne, ked potrebuju nieco doviest, zaviest, nakupit tiez im NIE nepoviem!
napisali ste, ze o poriadky neide, tie si robite same, takze na pomoc s poriadkami babku nepotrebujete, potom ste povedali, ze mate nejake volnocasove aktivity, to je uz nadstandart, na ten babku nepotrebujete, dalej, ze obcas sa vam krizi zaver pracovnej doby so skolkou, tam sa da najat opatrovatelka, samozrejme za uhradu, kedze pracujete za peniaze, bolo by blbe brat vyplatu za pracu a sucasne bezplatne vyuzivat babku, ktorej to nemusi vyhovovat, a ist na urad, ci inu instituciu, vsade sa da ist aj s detmi, aj nase mamy to tak robili, tam nevidim problem,
takze skutocnu pomoc vidim naozaj ako krizove situacie, ktorych nastastie nie je vela, a tam si myslim, ze problem s pomocou nie je,
stale si myslite, ze potrebujete pomoc, a zazlievate matkam, ze nie su v pozore, ked si myslite, ze maju povinnost vam pomahat?
@prinzesz chapem ta, tiez by sa ma velmi dotklo, keby som vedela, ze mamina nema nic na praci ale o vnuca sa "nema cas" postarat nikdy. Potom nech nie je prekvapena, ked s nou nebudu mat ziadny vztah...
Tie priciny budu ale hlbsie, vy dve mate aky vztah?
Ak by si to varovanie ozaj potrebovala, tak si s nou sadni a otvorene sa jej spytaj, ci ti moze pomoct alebo si mas hladat platenu pomoc. Snad jej trkne 😝
@zuzka105 to je druha stranka mince, preto moj syn hned ako skonci VS sa musi ozenit a splodit dieta aby som nebola moc stara, moc unavena, alebo uz len moc leniva.. a pohodlna.. ja teda uz najmladsia nie som, avsak som ina v mojich 36 rokoch ako boli nase babky.. v mojom veku mali starsie deti, nam sa venoval hlavne nas ocko.. so segrou o tom casto diskutujeme.. avsak nasu mamku ospravedlnuje to, ze bola ucka na zakladnej 1-4 a to je naozaj na nervy, a moja mama mi sama povedala ze ked sme u nich (tz. ze tam aj nocujeme) ze prosto moj pocit aby sme uz sli dom nebol len pocit ale realita.. prosto chcela mat uz svoj klud, sadnut pred tv dat si kavu a mozno slofika.. pockat na tata kym pride z prace, on si dal slofika.. siel na zahradu, mamak zas kukla daco v tv, vecer si dali svoje caje a tv a sli spat.. ale co ja viem.. mne to pride ako marnenie casu.. teraz je uz na doochodku, a segre sa narodil syn, zije v de, tam bola 2,5 mesiaca co jej pomahala.. a teraz tam ide zas na 2 tyzdne.. s nami bola zatial asi 5 hodin.. a to sme od seba 15km.. ja som uz k nim prestala chodit doo lebo prosto som videla ze je z toho nervna, lebo musi varit.. takze ked sme aj dosli sli sme rovno na ihrisko a potom sa najest, ulozit maleho.. potom sme sli do mesta a neskor sme sli my s malym dom..
@michaelkanr preco by nemohli mat babky s vnucatami vztah? vsak ked maju chut, priestor a cas, tak sa s nimi stretnu. akurat, ze ten cas si volia babky a nie ini. snad si mozu same organizovat cas? a co je zle na tom, ak si zaplatime opatrovatelky, ked chceme mat viac pohodlia? my si to chceme zjednodusit, ale chceme to na ukor babky? preco sa snazite babkam diktovat, ako maju prezivat svoj zivot? ak budem mat vnucata a dcera mi povie, ci jej pomozem, alebo ci si ma zaplatit sluzbu, ja jej otvorene poviem, ak nebudem chciet (uplne jedno z akych dovodov, aj keby to mala byt lenivost), nech si zaplati sluzbu, a dufam, ze jej trkne, aby ma neyuzivala. a urcite, ak nastane situacia, ktora potrebuje pomoc, vtedy sa ma dcera nic nebude musiet pytat, bude to samozrejmost, pomahame aj cudzim ludom
@michaelkanr no ono je to takto, moja mama nema rada mojho muza, resp. respektuje ho ale prosto nejak si nesedia.. on tu ale teraz nie je, som sama so synom doma (v nasej domacnosti) ale pravda je taka ze segra je viac oblubena.. a zda sa mi ze oboma rodicmi.. na to som zvyknuta od mala.. nahradzala mi to moja babka (mama od otca) ale ta zomrela.. cize uz mam len svojho muza, ktoreho moja rodina vratane mojej segry prosto nemusia... moze si za to sam, ako sa chova.. to je zas vychova u nich.. a aj povaha.. ale ja resp. ich vnuca ma preto trpiet?! a co ja si pamatam, nas nasi strcili k babke len taky fukot! vikend co vikend sme tam boli.. a ak nie, ocko mal s nami vzdy program, ja si mamu pamatam len ako bola vzdy sama doma, a upratovala... lebo vraj inokedy nebol cas.. 😀 stale maju 3 izbovy byt, ja mam 2 domacnosti, staram sa o ne sama.. muz neupratuje, on ma na starosti muzske veci.. jedna domacnost je obrovsky dom, 8 izieb, 3 kupelky, 3 wc.. prosto fakt mam co robit.. ale v poho..
a na co ja potrebujem babku? hmm na to aby naucila moje dieta to co ho ja nikdy nedokazem naucit, na to aby s nou zazil veci ktore so mnou nikdy nezazije, lebo som len mama, a prosto aj ked sa salime, mojkame atd veci starych mam neovladam.. (mna napr. moja milovana babka naucila vsetko o hubach, naucila ma robit tie "chudobne jedla" robila so mnou rozne okraslovacie kury, rozpravali sme sa o hlupostiach a rehotali sa na tom) ja babku nechcem na to aby mi sluzila preboha, ale na to aby raz moj syn povedal, mal som super babky, tolko sme sa narehlili, upiekla mi taky fajny kolac to mamka nikdy nevedela.. boli sme v lese.. dala mi hodinky alebo co ja viem co..
@simmonnetta Neviem si predstavit, ze ked mam niekoho rada, tak mu nepomozem (dcere) alebo sa vyhybam stretnutiu s nim (vnuca). Moja mamina aj svokra maju maleho rady, pytaju si ho. Ked treba, pomozu. Nevnimam to ako zneuzivanie, to je predsa nieco uplne ine 😔 pre mna je to vlastne nepredstavitelna situacia, co autorka popisuje. Ale vidim, ze niektori ludia to maju tak a ani im to nepride divne 😅
popisala som situacie a vztahy, kde matky - babky ziju samostatne, nemaju poprelinany zivot so svojimi dcerami a ich detmi, nekontaktuju sa v zmysle, ze si navzajom donasaju nakupy, robia odvoz dovoz, a vsetko ostatne, mala som na mysli, ked obe generacie ziju uplne samostatne, kazda z tychto rodin ma svoj vlastny rytmus, nikto nie je odkazany na pomoc druhych, ani financne, ani zdravotne, a pritom sa stretavaju ako rovnocenni dospeli ludia, ktorym na sebe navzajom zalezi,
no a urcite existuju rodiny, kde matky - babky prezivaju zivot dcer s vnucatami, nemaju vlastne zivoty, su navzajom poprepajani, funguju ako rodinna jednotka, akurat v dvoch domacnostiach, tam je to uz o inom, tam naozaj vzajomne suzitie si vyzaduje mnozstvo vzajomnych postojov
@prinzesz tak na zaklade toho co pises ma to neprekvapuje...ked s tebou mama nemala trpezlivost este "za mladi", tak teraz na vnuca uz duplom mat nebude. Asi nie je matersky typ, resp zije si pre seba. To nezmenis 😖
Z muzovej strany nemate rodinu ziadnu?
a ano, suhlasim, ja sa jej opytam ci moze prist postrazit syna v tedy a vtedy, ak mi povie ze nemoze alebo daco.. ok, ja ju predsa nenutim! to je nie je povinnost jasnacka, avsak som jej dcera a potrebujem od nej sluzbu, ked mi povie ze nemoze lebo... tak ok.. ale potom moze cakat nieco podobne odo mna ked ona bude nieco potrebovat.. lebo takto prosto funguje zivot..
neviem si predstavit ze by ma syn poziadal aby som prisla, ze chcu ist s manzelkou na veceru ci postrazim a opatrim ich dieta.. ze by som mu povedala, sorry synak idem mi serial zariad sa sam.. serial pocka.. resp. neuvidim jeden diel tak ho cert ber a migam k nemu a ich posielam prec a nech skor ako o pol noci nechodia.. plus by som prisla este rano alebo by som tam nocovala aby si rano mohli pospat a ja sa postaram o svoje vnucatko.. lebo ja si to takto predstavujem.. a toto by som ocenila aj od nasich babiek.. len toho sa asi nedockam.. zial.. a teda mne to ako vyuzivanie nepride.. je jasne ze kazdy den by to asi neslo ale raz do mesiaca alebo aj 2x do mesiaca mi prosto nepride vela.. ja sa len modlim, aby som bola zdrava, a schopna a aby mi toto chcenie ostalo do smrti a pomahala mu, tak ako to mam v plane.. lebo podla mna je rozdiel, ked nieco musis ako ked nieco chces..
@michaelkanr no 😀 ocko minule zahlasil, ze sa synovi venuje viac ako kedysi svojim detom 😀 avsak venuje, tz. ze sa s nim hra ked sme u nich.. co je cca hodku.. max 2.. tz. doma u nich.. inac sme von.. a to uz venovanie nie je, lebo sme tlacili kocik (kym v nom bol) teraz sme na ihrisku ale beham s nim po smyklavkach ja.. 🙂 ale berem, ja ju nenutim.. moja mama je fajn clovek fakt, len toto ma prosto hnevalo uz ako decku.. ze sa s nami nikdy nehrala.. netvorila s nami, ale bola ina doba.. ja to vidim mojimi ocami, nie jej.. inac je s mojou mamkou fakt super, sranda.. sme dobre kamosky len prosto toto ma trosku mrzi.. ale myslim si, ze ked syn pojde do skolky a my sa zabehneme v novom rezime vela veci sa zlepsi..
@michaelkanr mame len babku ale ta ma 71 rokov, a tej sa uz veru skoro nic nechce.. nema zdravotne problemy, ale prosto chce mat svoj klud.. ma svoju zahradu, a tod vsio.. potom mame segry jedna je v usa a druha v prag ale oni maju svoje 2 deti a pracu atd, a prave tato segra ma taku babku ze jej velmi zavidim, ta ma 72 alebo 73 rokov, ale ona sa o ich deti stara od mala.. a to doslova, spia u nej, vybera ich zo skolky, skoly, chodi s nimi na kruzky atd. poo chodia k nej.. navari, upecie torty ked su narodky.. prosto full servis.. a to je to, co by som obcas potrebovala aj ja.. minule leto boli u nas tu na sk, ja som syna dala spat vecer, a my svagrine sme sli behat, jej deti su vacsie takze oni este boli hore, a svagrina hovori jej mame, ze nech im zapne rozpravku oni chvilu kuknu a ona sa o nich starat nemusi a ta jej povedala, ze jej teraz ide serial a rozpravku im nepusti.. videla som na nej ze ju skoro roztrhlo od zlosti, a mi potom povedala ze nechape svoju mamu, ako moze byt takto sebecka?! decka sa nakoniec hrali dole v izbe a babka tu pozerala svoj serial.. mna sa to tiez dotklo, ja som ju poprosila aby kukla na syna keby nieco.. my sme sli na pol hodku na ihrisko behat..
vztahy medzi babkami, dcerami vnucatami a ostatnymi clenmi rodiny by mali byt vzajomne obohacujuce, nie obmedzujuce, o tom je vzajomny respekt, laska, a ak ma babka rada serial, preco ste jej ho nedopriali, ale prave v ten vecer ste jej nechali vnucata? preco ste neprisli v iny den, vtedy, ked babke serial v tv nebol? nikoho nezaujimalo, co ma babka v plane, co ma rada? spytali ste sa jej? alebo vam vadilo, ze babka chcela aj serial, aj vnucata? vnucatam neublizi, ak nemaju zapnute tv, naopak, ucia sa, ze aj ini maju svoje potreby, preco nemohla mat babka prednost? to len v tomto bola ta ukrivdenost? alebo, preco ste si neuspali deti, babka by zatial pozrela TV a az tak ste si nesli zabehat? beh vonku sa dal posunut, ale babke serial sa nedal pausovat

nasi rodicia boli vychovani svojou dobou - aspon ti v mestach - pracovna doba dobre ze nie od 9,00 do 13,00, moja mama bola denne o 13,30 doma, to sa jasne ze stihalo vsetko v domacnosti a nepotrebovala pomoc od svojich rodicov.
my mame otrokarstvo - pracovu dobu pomaly od 5 rano do 11 vecer, a este si nesieme pracu domov...
to oni nezazili, a preto ani nevedia pochopit.