icon

Mama mi nechce pomáhať s deťmi

anitram_m
5. jún 2014

Chcem sa opytat, ci ziadam od mojej nezamestnanej mamy tak vela, ked chcem, aby mi prisla aspon raz za cas k detom. Napr. ked som chora, alebo ked malujeme, alebo ked si chcem umyt okna. Stacilo by mi fakt len raz za cas, mame pred domom ihrisko, mohla by ist tam, malá sa pekne sama vyhra a syncek vacsinu casu este prespi. Alebo keby isla somnou na nakupy. Ale ona ma vzdy milion vyhovoriek, ze u nas na kopci fuka, ze jej ide serial, ze u nas sa nie je kde prejst (nechce sa jej slapat do kopca). Ked jej to poviem, tak na to len odvrkne, ze jej nikto nepomahal (ja si z detstva pamatam hlavne to, ze sme boli od rana do vecera u starych rodicov, alebo bol a ucil sa s nami stryko - otcov mladsi brat... no ale nevadi), ona si svoje deti vychovala, ona si potrebuje oddychnut, ona ma dost roboty okolo domu, a ze mi pomaha az dost, ine matere nepomozu nic... Ked vidim, ako kamoskam mamy pomahaju, tak mi to je luto. Zehlia im, umyvaju okna, casto deti strazia, ked su chore, tak su tam cele dni. Toto by som od nej nikdy nechcela. Ked pride k nam, tak to na 20 minut a z toho 10 minut sedi na facebooku alebo telefonuje a vzdy pride vecer okolo pol osmej, ked vie, ze deti idu spat... Ked potrebujem ist k lekarovi s jednym z deti, tak pride, to nemozem povedat, alebo ked my prideme tam, tak ich obcas zoberie na prechadzku, ale mam pocit, ze to robi kvoli tomu, aby susedia videli, aka je super babka, aj ked niekto vola, tak hned vravi, ze "mam kopec roboty, mam tu deti....", akokeby som tam ja nebola a starala sa ona o ne. Svokra, ked pride, tak mi riadne pomaha, ked vidi pradlo v susicke, ulozi ho, povysava mi, atd atd, aj ked sa s nou "hadam", ze nemusi, ze bohate mi staci, ked da pozor na deti .. Len skoda, ze byva riadne daleko a pride len raz za cas....
Fakt chcem privela? Ako vam pomahaju vase mamy? Dakujem za precitanie a vase skusenosti

hankaop
17. jún 2014

ludia by si mali pomahat. mamu nezmenis, skus byt ty lepsia nez ona a vychovaj aj svoje deti tak, ze si treba pomahat.
Ja mam nieco podobne. Skoda lamentovat, akceptovala som situaciu, nic po nej nechcem, ale uz nedam moju malu ani ked chce. A zivot ide dalej

anglicanka1981
25. jún 2014

Necitala som reakcie inych, ale nie je povinnost tvojej mamy pomahat ti. O svoje deti sa mas dokazat postarat sama.
Moja mi obcas pomohla ,ale samej mi to bolo blbe a kedze sme potrebovali pravidelnu pomoc, nasli sme si pomoc platenu. Stari rodicia sa mozu s malym vyhrat, uzit si ho , pomojkat, ale starostlivost (pripadne jej zabezpecenie) je len a len nas.
A keby mi chcela akakolvek navsteva vykladat susicku, ci inak upratovat, tak by mi to bolo sakra blbe a nedovolila by som to v ziadnom pripade.

h2
29. jún 2014

Mne moja mama pomáha tak, ako to od nej nežiadam a nechcem a nepomáha tak, ako chcem. ☹ Pred narodením syna sľubovala, ako nám bude pomáhať, až sme sa s mužom báli, že sa jej nezbavíme. Ale potom, keď sa syn narodil, tak ju to zrazu úplne prešlo. Ja od mamy nechcem, aby u mňa robila žiadne domáce práce, jediná pomoc, ktorú by som uvítala, je, aby občas postrážila malého, aby som si ja mohla doma porobiť. Lenže v praxi to vyzerá tak (vlastne vyzeralo, lebo už ju pomáhať nevolám), že keď už mi doma všetko padalo na hlavu, zavolala som mame a s pocitom viny som ju prosíkala, či by mi nemohla prísť pomôcť s malým. Mama je vždy samá ochota, že jasné, jasné, zajtra prídem. No a ja od rána čakám a čakám a mama nechodí. Príde na obed, povie, prepáč, skôr som nestihla, lebo som Ti varila toto a toto a toto a piekla tamto a začne vykladať nádobky s jedlom od výmyslu sveta, hoci vie, že mám doma vždy navarené a DVE chladničky plné jedla. Mňa už ide rozhodiť, lebo sama som v ten deň vyvárala ešte viac, než zvyčajne, aby mama mohla byť so synom napríklad vonku a potom by si dali u nás obed. Lenže mama príde, keď už syn ide spať a potom sa pýta, že čo mi má pomôcť, nech jej dám žehliť, alebo že mi umyje riad... toto nechcem! Potom nechápe, načo som ju teda volala, keď jej nedovolím pomáhať a jedlo nechcem, ja som tá nevďačná a ona sa tááák snaží. Potom sa syn zobudí, pohrá sa s ním pol hodinky a už musí letieť, lebo predsa má aj svoju domácnosť a svoje strarosti a jej nikto nepomôže. 😠 😠 😠 Čo už, som zlá a nevďačná dcéra, ktorá si neváži nezištnú pomoc svojej obetavej matky.

juliana77
2. júl 2014

@anitram_m ........ a ani nemusí, je to jej dobrá vôľa. 🙂

dadulajda
2. júl 2014

ja napisem asi tolko, ze moja mama ma vyhodila s priatelom z domu,ked zistila,ze som druhykrat tehotna. 3 tyzdne ma prichylila sestra, na poradne ma vozil svokor 30km a to som ho predtym 2 tyzdne prosikala a samozrejme platila mu benzin...potom som bola v nemocke, a telefony sa isli potrhat ako mi vezmu vsetci starsieho,lenze on nikoho nechcel-nebol s nimi,nebol na nich nauceny a bal sa o mna..po 4 dnoch som isla domov a on sa chcel nosit a ja som mala nakazane lezat...napokon som si musela platit opatrovatelku aby som dieta vobec donosila a moja mama??? robi od 9 do pol 1 4 dni v tyzdni..neprisla ani raz, nezobrala ma na prehliadku k dr.ale teraz chce maleho natahovat, kocikovat a ja jej ho nedam. Povedala som jej,ze ho dam tim ludom,ktori mi pomohli aby sa na svet vobec dostal zdravy....neboj.aj ty jej to neskor vratis...a ako bolo uz napisane, deti si pamataju kto je s nimi a kto je na ne aky.. 😉

bambinkaa
5. júl 2014

@anitram_m mne nikto nepomaha a ked pridu, tak len ich obskakujem. Navarim im, robim kavy caje vselico a malu docela odignoruju casto. Uprimne radsej mam ked mame svoj klud. Tvoja mama je leniva, vyhovara sa, nechce sa jej na kopec slapat, polutuje Ta, ale leniva je pohnut prstom. Ja by som jej povedala uprimne co si myslim, nevedela by som to drzat v sebe. Ale to bude z mojich skusenosti 1 uchom dnu, druhym von, a vsetko bude tak ako predtym, lebo ma proste taku povahu. S tym nic ale vobec nic nespravis, lenivost je velky pan. A ked si chora a pride na svjoich tradicnych 20 minut, tak jej povedz razne, mama som chora, ak mi chces pomoct, uloz mi deti, sprav mi caj, umy riady, alebo ked sa ti nechce tak prosim Ta teraz hned chod domov, lebo nemam energiu navyse na teba. A basta nech sa zamysli. Ale nemaj potom vycitky. Ja mam vzdy potom vycitky, ale vidim o 2 dni, ze to bolo uplne zbytocne. Uz dalsi den mi vola ze by prisla ze ci jej uvarim kavu a sprava sa ako keby som jej nic nepovedala. Podla mna toto je ten najmensi problem co mas Ty, alebo ja, su ovela horsie pripady, alebo situacie. Ja som rada, ked tu nie su a nemam s nimi navyse robotu a obskakovacky.

bambinkaa
5. júl 2014

@nastasja25 my sme neboli uz 3 roky nikde iba dvaja a ani neplaujeme, lebo babky nemaju na to, aby malu postrazili. Nemame tu inu blizku rodinu a uvazujem kam dam malu, ked budem rodit nase druhe z bruska. Chcela by som aby bol Muz so mnou pri porode, ako aj prvykrat a teda neviem ako to bude. Ale babky by som uprimne nerada prosila, lebo co sa vychovy tyka su stare, nestihaju, vela veci robia uplne staromodne napr. napchaju malu slaninou!!! na to horalkami!!! nevedia ju zaujat, nevedia sa pohrat s nou, nevedia dat pozor, aby sa jej nestal uraz hoci aj doma, zakladnu hygienu dietata nedodruzju tak akoby trebalo, napr. trocha okakane alebo ocikane nohavicky kludne natiahnu naspat vsak co bude mat trocha cerveny zadok to nic 🙄 nechaju ju v 3 trickach aby sa spotila, oblecu jej tricko na pyzamo, ja ked vidim tu u nas co robia, tak proste neviem ako ju mam ku nim pustit, ved to je totalne zle. proste v tomto smere nie su zdatne ale ze vobec ak poviem ze su tak 50% neschopne tak som bola este celkom prijemna. Aj moj Muz len gula ocami, teda to je chlap ale 100x lepsie to vsetko vie ako tie 2 babky. Nasa 3 rocna mala ma viac logickeho zmyslania ako babky a lepsie hygienicke navyky a viac rozumu a chvala Bohu ze si pred obedom aj sama ide umyt ruky s mydlom a ked sa oleje nahodov polievkou, tak si porste tie nohavice vyzleice a krici ze chce ine, lebo tym babkam by to ale vobec nevadilo keby v tom bola este cely den atd. je sikovnejsia a rozumnjeisa v x veciach. Toť vše preco ja nepreferujem babky a ani moj Muz, lebo sami to zvladame omnoho lepsie ako "upravovat" po babkach este ich chyby. a ako to bude s tym porodm neviem fakt. Asi ste sa dobre zasmiali teraz na tomto prispevku, ale keby ste to mali tu u nas, boli by ste tiez radi, keby radsej nepomahali 😉

danielahamar
5. júl 2014

My s mužom sme neboli nikde, len my dvaja 11rokov... až min. rok, aj to bol on mesiac v kúpeloch, lenže ja som to už doma sama nezvládala, celkovo ten stres, panika za posledný pol rok - všetko len sama, kedže bol pn po operácii chrbta, tak som šupla deti mojej mamine, bohužial bez opýtania, či môže, alebo nie, viem, že by ich zobrala, aj keby sa spýtam.. proste som to potrebovala, aby som dalej ako tak vládala. Beriem to, st. rodičia chodia do roboty a majú svoj život, ale raz za čas by sa mohli ponúknuť aj sami, či netreba pomôcť, my bývame so svokrovcami a za ten mesiac sa ani raz neopýtali, či nepotrebujem s niečím pomôcť, deti mi nikde nezobrali, proste nič, taká je tá generácia našich rodičov, verím, že my takí nebudeme, tak ako neboli takí naši starí rodičia.... a používať vety typu, ani nám nik nepomáhal nie je na mieste 😔 ... ale asi sme naivní všetci súčasní mladí rodičia 😀

syrik
5. júl 2014

No prosím... V inej téme sa sťažujú poniektore nad tým,že sa nezaujímajú a nepomáhajú s deťmi krstni rodičia a tu čítam, že starí rodičia nemusia... Je to celé smiešne... A fakt choré...Kto má pomôcť deťom, ak nie vlastní rodičia??? Nikdy to nepochopím a práve preto, že zvladam všetko sama,lebo môj muž sa tiež netrha, ja verím, že taká nebudem.

ricardo35
10. júl 2015

@anitram_m Presne to iste som prezivala ja, polutovali ma rodicia,ked sa mi narodilo druhe dieta a som bola velmi unavena az vysilena, ale v podstate si mysleli ze mam manzela aby mi ponahal az na to ze chodi o 21.00 vecer z prace domov....ked som zacala pracovat, mala som velke stresy co s chorymi detmi, musela som sa stale prosit aby ich vzala, lebom ona ma tiez svoj program, a je na dochodku.....akoby si nevedela predstavit ake su to stresy ked clovek nemoze vynechat pracu.....povedala mi doslova, ze to je len jej dobra vola....a ze ked ine babky si zavesia decka na krk, tak su sproste....Mam kolegynu, ktorej sa svokra sama nuka a varuje vkuse.....niekedy mam pocit ze si to asi nezasluzim ako jej dcera.....babky sa dnes lutuju, nezvladnu tolko ako predtym....ale ved deti nebudu stale male.....no nic pockam par rokov este a bude to cele ine a uz nikdy sa nechcem prosit niekomu. hmmm niekomu preboha svojej matke........hladam si teraz pracu ale asi si najmem niekoho cudzieho na strazenie potom......teraz mi ale doslova odpadli staroti ci deti neochoreju ci ich budem mat kam dat atd....

maminuska
10. júl 2015

@ricardo35 ja som to vyriešila opatrovatelkou , je to najlepší spôsob . Doprosovať sa vlastným rodičom na dôchodku , nič viac nie je ponižujúce.

zexi
10. júl 2015

Ano, chceš priveľa 🙂 Mamina nie je povinná ti pomáhať, naopak má nárok si konečne oddýchnuť. Ani mne nepomáha, a plne ju chápem, vychovala tri deti, teraz chce pokoj a kľud.

lauricka
10. júl 2015

@anitram_m pochybujem, ze s nou nieco zmenis, prestan ju kontaktovat uplne, aj tak nepomaha, tak co. Nech vidi, ze ked ona nema zaujem, ani vy. Nech si zije svoj zivot, ked tak velmi chce. Pomahat mamy nemusia s vnucatami, ale nic by jej to nespravilo.

simmonnetta
10. júl 2015

mile damy, ktore sa stazujete, ze vam matky nepomahaju, naco ste si zakladali rodiny, ked ste nemali predpoklady, moznosti a vsetky ostatne podmienky na to, aby ste sa dokazali ako rodina o seba postarat bez pomoci?

majdus
10. júl 2015

Zaboli cloveka, ked potrebuje pomoc a od vlastnej rodiny, kde by to malo byt prirodzene, sa jej nedocka.
Ja som tiez typ, ktory si radsej necha padat vsetko na hlavu ako by mal prosit o pomoc inych. Bolo mi dopriate byt mamou a zazivam ake je to nadherne i tazke, takze chapem lepsie, cim si presla aj moja mamina. Moji rodicia tiez byvaju dalej, pracuju stale, takze si musim poradit bez nich....aj ked mi vzdy velmi radi deti postrazia, ked potrebujem (lekari a ked sa chcem stretnut s niekym,...). Nie raz ocko aj po nocnej! A nie raz mi je tazko im drobca nechat, lebo aj ked ma ubezpecuju, ze vladzu a tesia sa z maleho, tak nechapem, kde sa v nich berie ta sila. Mamina mi vzdy hovorievala, ze tiez nemala velmi pomoc, ked mala nas, takze preto si mam vzdy oddychnut, ked mi ho strazia. Vdaka Bohu za nich a ich ochotu a silu. Uplne by som pochopila, keby boli unaveni alebo nemali cas. Ale vzdy sa na nas tesia.
No a svokra byva 10mins cesty od nas, tiez j ochotna pomoct, hlavne pokocikovat. Tu je hlavny problem ten, ze drobec spusti lutostivy plac a neprestavajuci, ked jej ho odovzdavam. To mi srdce trha a neda sa mi robit, co potrebujem, ked viem, ako chce byt so mnou a vlastne aj ja s nim. 🙂 Takz uz nechodi kocikovat. Nikdy nefungovalo poriadne dohadovanie kocikovania. Ked chcela ist ona a ja som mala iny plan, tak sa urazila. Ked sme sa dohodli, ze sa dohodneme den predtym, ci pride, tak m zavolala dalsi den.pred obedom, ci ho moze pristvozit....Ked jej nedviunem mobil, zase urazena....Aaaaach, nie raz nervicky tiekli a este isto budi.. Ale tiez saz meho tesi a rada ho postrazi, ked potrebujem. V mojom pripade su to situacie, ked idem k lekarovi alebo nico vybavit. Kvoli kocikovaniu, lebo mi treba doma si daco porobit, nevolam nikdy nikomu. Svokra je na dochodku, casu kopec, takze, ked chce, moze prist. Ona sa vie vsak urazit kvoli tomu, ze jej ja nevolam, aby prisla kocikovat... Ako vravim, to nikdy a ked chce, sama a nic v plane nemame, milerada! Teraz chodi malo, ale mne nevadi, ja som s malym rada a niektore veci si porobim, ine nie, niekedy na etapy....Nemame doma bordel, niektore veci robim dennodenne, ale ine stale odkladam, lebo pri nom to nejde.
No, uz volako vela pisem...Len som vlastne okrem vlastnj skusenosti. U nas ochota je, ked mi treba, vzdy! Ale kvoli upratovaniu nevolam nikdy. Ked uz mam nervy, ze sa veci nakopia, tak vybehnem skor na manzela ako na rodicov, ze mi neponukaju pomoc, ktora by sa veru hodila. Ale mat ich vek a este aj ich starosti, ktovie, aka budem ja! Viem, aka napomocna chcem byt, ak budem starka, ale aka bude realita, netusim. 🙂 Snad priazniva pre vsetkych. 🙂 Staci, ze ma boli hlava a koniec uz teraz. 🙂
Drzim ti palce, nech sa ti dari zladat co najviac veci samej, bez pomoci od inych. Ked budu deti samostatne, potom to bude snad lahsie. A sice je tazke sa tym netrapit, skus to. Uvidis, ze najdes aj cas aj silu. Nech mas takych dni co najvac. Sebe prajem to iste, o chvilu k nam pribudne dalsi drobec. Tak som sama zvedava, ako to budem vsetko zvladat. 🙂

prinzesz
10. júl 2015

je to velmi tazke, minule som sa aj ja stazovala kamoske, ze o mojho syna sa babky dako netrhaju.. cakala som viac, cakala som ze budu chciet s nim travit cas, necakala som ze denno denne, obcas, (zijeme od seba daleko) no nic.. ona mi povedala taku jednu vetu, nase mamy su ine ako boli nase babky, nase babky zili pre vnucata a dali by im prve a posledne a presne takto si tu svoju babku pamatam.. ked som mala rok uz ma babka varovala tyzden sama u seba doma, od toho casu sme tam boli verene pecene aj so segrou.. a chodila som do 18stky a velmi velmi rada! tesila som sa k nej, nemusela som jej ani volat len som prisla..
segra mi hovorila nedavno, "pamatas sa, ved nasa babka este robila ked sme k nej chodili a nasich to vobec nes.alo a dali nas k nej" a ja jej na to, co nasich ale babku to vobec nes.alo 😀 a vazne, ona nas obliekla a sli sme s nou.. nemala nejaku tazku pracu a predsa len bola ina doba, no napriek tomu babky boli akosi viac obetave ako su tie dnesne.. skoda, ja si ale hovorim, ze ja budem dufam ta naj babka a svokra 😀 😀 😀

kvietok173
11. júl 2015

U nas presne to iste 🙂 a to vychovavam uz 4 dieta. Zvyknes si ze sa musis spolahnut sama na seba. Ano tiez mi obcas pride luto ale nezmenis to. To je v povahe cloveka 🙂. A preto si hovorim, ze ja chcem byt ina, ja svojim detom ak budu samozrejme chciet, budem rada pomahat.

lara1507
11. júl 2015

nám ani nikto pomáhať nebude, ani to nechcem a tiež si myslím, že nikto nie je povinný sa starať o tvoju rodinu (teraz neútočím). Proste tvoja mama je aká je, ona si myslím, je celá šťastná že si vás ako deti odkrútila a už by sa k tomu asi nikdy nevrátila. Proste taká povaha, musíš to brať tak ako to je. Maj radosť z toho, že si vieš poradiť aj sama a v živote ťa nič neprekvapí a tak sa budeš cítiť aj silnejšia, že dokážeš všetko, aj keby sa neviem čo stalo.

mirica
11. júl 2015

celé je to smutné teraz nejako. Mne to pripadá , ako by sa tá rodínná súdržnosť už vytrácala....kedysi rodičia pomáhali s deťmi a brali to ako samozrejmosť...a deti zas doopatrovali rodičov, keď ten čas prišiel....a tiež to brali ako samozrejmosť. ...ale dnešná doba , je taká nejaká sebecká.... ☹

prinzesz
11. júl 2015

@mirica presne... je to take smutne..

annie6
11. júl 2015

Nasa babka ked nepracuje a ma cas tak by nam maleho sama zobrala aj na tyzdem k sebe,absolutne s tym nema problem,aj ked pride na navstevu po praci o 19tej tak sa s nim pohra rada,cize kto chce cas a energiu si najde,jej je skor luto ked nema cas a nemoze nas vidiet,my sa nestazujeme 🙂 mame dobru babku a dokonca este aj prababku,tiez ked ide do mesta zavola,alebo sa zastavi ked sa jej chce(alebo pridu aj s dedkom),a ja si tiez pamatam,ze sme vela casu stravili u nasej babky a dedka a doteraz tam chodime,uz s nasimi detmi 🙂

filipal
11. júl 2015

uvidite same, mile mamicky, ako budete vladat po patdesiatke kmitat okolo vnucat. Teraz si to neviete predstavit. zena prechadza klimakteriom a zacina mat rozne problemy. je rada, ze si moze konecne oddychnut a zit svoj zivot bez obmedzeni. Tie, ktore teraz zazlievate mamam a svokram ich malu ochotu vam pomahat si na to spomente o takych 30 rokov.Preto maju zeny deti kym su mlade, ze to zvladaju psychicky a fyzicky. .

sue
12. júl 2015

Nerozumiem ako si mozete planovat a mat deti tak, ze ocakavate pomoc od inych ludi. Kompletnu starostlivost si musite vediet zabezpecit vy s manzelom, nie sa dozadovat od mam a svokier... Ony maju naozaj narok na oddych.A ano je uplne ina doba - nase babky(tie socikovske, ktore sa narodíi cez 2.svet.vojnu alebo kratko po ej) boli menej zodrate ako su nase mamky - preco? Aj ked tvrdo pracovali, nemali tolko stresu - mali istu pracu, ich manzelia mali istu pracu, nemali hypoteky....
A naozaj pozyvat mamku na navstevu preto, aby strazila dieta, kym ja povysavam...by mi ani nenapadlo...dost by som sa hanbila teda 😐

sense
12. júl 2015

Nuz treba si aj uvedomit ze kedysi 50rocne zeny uz boli na dochodku a dnesne 50rocne babky este pracuju....my mame babky velmi daleko vidavame sa tak raz dvakrat do roka....takze sme n vsetko sami...na jednej strane sa stazujeme ze babky nam nepomahaju ale ked treba doopatrovat tiez nie sa vzdycky kazdy z nas deti trha ..

majkat1
12. júl 2015

@anitram_m no asi by som bola na tvojom mieste rada ze mi pomoze aspon svokra a mama kedy tedy ..napr ked potrebujes s jednym dietatom k lekarovi....ja ma 2 deti 2 a 4 rocne dievcatka a som na ne sama.....svokrovcov uz nemam a rodicov 300 km daleko....manzel musi chodit do prace a tak ked potrebujem ist s jednym dietatom k lekarovi ..berem obe deti...nemam ich kde nechat....do obchodu chodim s detmi.....okna si umyvam popri detoch alebo ked spia....minule som si okna zvonku poumyvala na dome ked sa deti vonku hrali....ano trvalo mi to dvakrat dlhsie lebo som musela i deti strazit jednym ockom....ale ked clovek musi tak sa da vsetko....

tranquillo
12. júl 2015

U nás babky sem-tam pomôžu, aj keď by mohli viac, ale sme vďační za všetko. Ja som s malou tiež celý deň sama a cez deň spí veľmi málo, akurát v kočíku spí dlhšie, no a vonku s ňou musím byť aj ja. Neviem si napríklad predstaviť, že by som mojej mame dávala pravidelne malú na celý deň ako ona mňa svojej mame keď som mala 6 mesiacov, lebo musela ísť do práce. Aj mama mi povedala že by to asi nezvládla, pritom nie je teda ani stará, má po päťdesiatke a povedala by som že dosť aktívna. Minulý týždeň ju prvýkrát strážila hodinku sama, lebo som potrebovala ísť konečne ku kozmetičke, vyzerala som už ako pračlovek, a keď som sa vrátila, mama mi ju celá šťastná odovzdávala. Namiesto každodenných telefonátov a sms-siek, ako sa má drobec, by ju radšej mohla častejšie prísť pozrieť. Podotýkam, že robí do druhej. Ja kým zbalim pol domacnosti a vytrepem sa so všetkými taškami a s autosedačkou, tak prejde pol dňa. Nechcem, aby to zle vyznelo, fakt som vďačná za AKÚKOĽVEK pomoc, ale mám pocit, ako tu už niektoré kočky písali, že naše babky sú oveľa pohodlnejšie ako kedysi. Nás kedysi šupli k babke na prázdniny na celé dva mesiace, strašne sme sa tam tešili, lebo to tam bolo pomaly ako v tábore, bolo nás tam desať ubytovaných a ďalší, ktorí bývali v tej istej dedine chodili cez deň a na noc domov, babka nám varila a piekla čo sme si vybrali, my sme si vybrali vždy to najpracnejsie, ako napríklad buchty, langoše a podobne, jasné že sme pomáhali aj vnútri aj v záhrade aj všade a babka sa tešila a dodnes na to stále spomína, ako bolo dobre 😉
No a moja mama taká babka už nebude (ešte raz, nemám jej to za zle) ,lebo to je už "moderná" babka, ktorá má svoje záľuby a aktivity. Aj kysnuté koláče som sa naučila od babky, lebo mama také nerobí, vlastne ani nevie robiť (lebo kto by sa s tým babral 😀) a chcela som, aby moje deti vedeli, ako chutí koláč od babičky (to len na okraj 😉)

prinzesz
12. júl 2015

ja teda som vobec necakala ze sa mi o dieta bude starat niekto iny, to ani nahodou... ale kedze som cele tehu pocuvala moju mamku a svokru ako ked sa mimi narodi ako sa o neho budu trhat tak som si na tu predstavu dako zvykla.. potom ma sklamala realita, ked moja mamka ta pokocikovat sla nehovorim, ale svokra nechcela ist.. sla ked jej to muz prikazal a to bola vyslovene nasrata, na to nikdy nezabudnem.. moja svokra je uz starsia, ma 70 rokov, ale od 50tky nepracuje.. cize 20 rokov sedi doma.. doslova.. preto by som cakala ze obcas ho sama zobere a postrazi.. ona to urobi, ked jej to "prikazem" resp. jej to oznamim, sama sa nikdy neponukne.. moja mama robila do min roku, ma 61 a robila ucku na zakladnej skole, ja chapem ze ona bola unavena z detisiek v skole, uvrestanych.. a pride domov a tam ju cakal dalsi skreklun.. cize po 2 az 3 dnoch mala dost a posielala nas von (samych) aby si oddychla.. ale zistila som, ze mne je najlepsie samej so synom.. robime si co chceme, chodime kam chceme, atd. takze ma to aj svoje vyhody.. syna beriem sebou vsade, fakt.. ku kadernicke, minule bol so mnou aj ked som sa bola nechat nalicit, na pedi chodi.. je to aj umysel, nech sa nauci byt trpezlivy a potom nech vidi co zena potrebuje k svojmu stastiu, ale same viete ze prosto obcas potrebujeme vypnut aj my.. mat volny den len pre seba, kedy nebudem upratovat a prat, zehlit atd ale prosto sa vyspim, pochodim v pohode po obchodoch, dam si niekde kavu a budem sa pozerat na ludi okolo... precitam si dobru knihu.. bez toho "napatia" ci ma v najlepsom nevyrusi dieta (ktore spi a zobudi sa, a potom nie a nie zaspat a reve a reve, to v lepsom pripade, v horsom sa zgrca a ja mam o program v noci postarane, lebo neviem ako u vas ale u nas sa tieto veci deju zasadne ked nie je manzel doma) to len pre ujasnenie situacie.. a ako dalsia vec, myslim si, ze nie je dobre aby dieta bola IP len s matkou, potom je problem ked ide do skolky, ked sa ide hrat na ihrisko, stale len fnuka a vsetkeho sa boji.. preto je skvele ked ide k babkovcom a ta sa o neho postara, alebo ku krstnej, prosto niekam kde je bez rodicov.. aby si zvyklo, ze rodicia odidu ale pridu.. my teraz trenujeme na skolku a poviem vam, ze to je len nieco.. place a place.. ked ide s manzelom tak ok, ale ked ide so mnou tak je to ovela horsie.. davam ho do detskeho centra na trening na doobedie.. 2x do tyzdna.. a potom teraz by vnucata mali zaujem s babkami a dedkami travit cas, o chvilu odrastu a poslu ich do kelu.. budu mat svoje hobby, kamosov... ja som k babke chodila od 1 roku, vlastne v 1 roku som tam bola tyzden (pretoze mamka bola v porodnici a narodila sa segra) od toho casu si pamatam ze som tam bola vikend co vikend, a to moja babka chodila este do prace.. ano bola to veget praca, nenadrela sa tam, ale co si pamatam my sme s nou do prace chodili este dlho dlho.. a bolo nam tam super, vyhrali sme sa.. ja prosto mam tie naj spomienky na babku a velmi mi chyba (min rok zomrela) preto som smutna z toho ze ja taku babku nemam pre svoje dieta.. necakam ze bude robit nieco za mna, ale prosto sa mu bude venovat, hrat sa s nim.. dovoli mu veci ktore normalne nemoze.. (avsak nenapcha ho cokoladami, ktore nemoze a ma prisny zakaz) atd.

majdus
12. júl 2015

Ja si nemyslim, ze si planuju normalne zeny dieta s tym, ze sa budu o ne babky starat. Mnohe tu pisu krasne skusenosti so svojimi starymi mamami a to, ake to bolo krasne, tie zazitky. Kto by nechcel dopriat vlastnemu dietatu to iste ? No a ze clovek niekedy potrebuje pomoc, to je asi tiez prirodzene. Nie? Obcas teda moze prist matke luto, ak sa nedocka pomoci od vlastnej rodiny. 🙂 Nech su povahy ake su... Ale ano, kazdy sme iny, aj babky aj my aj deti... 🙂 Kazdy robi tak, ako sa citi. A este tu ktosi pisal, ze najlepsie je jej, ked je so synom sama. Presne, to je super cas, najlepsi! 🙂

sardinka32
12. júl 2015

@prinzesz Toto bolo aj u nas, naslubovali sa hory aj doly, len kedy uz konecne bude vnucatko a teraz je to uz o niecom inom, ked je na svete. No ale tak co narobime, ze? 😉

evittam
13. júl 2015

@prinzesz Tak ja rodicov uz nemam,partner ma uz len maminu,ktora nie je na tom zdravotne najlepsie. Nikto mi-nam v zivote nijak extra nepomahal-mozno raz za mesiac vezme 'svokra' so 'svagrom' starsieho na vikend,raz za cas postrazia oboch na 2-3hodky.....A to sme sami 5tyzdnov a tyzden mame tatina doma. Su to moje deti a nie susedove,rodicov a podobne😉. Co sa tyka kolektivu-nikdy sme nic nenacvicovali,ani si nemyslim,ze je to k niecomu dobre. Syn chodil do jasli aj do skôlky na cely den,vsetko zvladal perfektne aj bez nejakych nacvikov.