icon

Mama mi nechce pomáhať s deťmi

anitram_m
5. jún 2014

Chcem sa opytat, ci ziadam od mojej nezamestnanej mamy tak vela, ked chcem, aby mi prisla aspon raz za cas k detom. Napr. ked som chora, alebo ked malujeme, alebo ked si chcem umyt okna. Stacilo by mi fakt len raz za cas, mame pred domom ihrisko, mohla by ist tam, malá sa pekne sama vyhra a syncek vacsinu casu este prespi. Alebo keby isla somnou na nakupy. Ale ona ma vzdy milion vyhovoriek, ze u nas na kopci fuka, ze jej ide serial, ze u nas sa nie je kde prejst (nechce sa jej slapat do kopca). Ked jej to poviem, tak na to len odvrkne, ze jej nikto nepomahal (ja si z detstva pamatam hlavne to, ze sme boli od rana do vecera u starych rodicov, alebo bol a ucil sa s nami stryko - otcov mladsi brat... no ale nevadi), ona si svoje deti vychovala, ona si potrebuje oddychnut, ona ma dost roboty okolo domu, a ze mi pomaha az dost, ine matere nepomozu nic... Ked vidim, ako kamoskam mamy pomahaju, tak mi to je luto. Zehlia im, umyvaju okna, casto deti strazia, ked su chore, tak su tam cele dni. Toto by som od nej nikdy nechcela. Ked pride k nam, tak to na 20 minut a z toho 10 minut sedi na facebooku alebo telefonuje a vzdy pride vecer okolo pol osmej, ked vie, ze deti idu spat... Ked potrebujem ist k lekarovi s jednym z deti, tak pride, to nemozem povedat, alebo ked my prideme tam, tak ich obcas zoberie na prechadzku, ale mam pocit, ze to robi kvoli tomu, aby susedia videli, aka je super babka, aj ked niekto vola, tak hned vravi, ze "mam kopec roboty, mam tu deti....", akokeby som tam ja nebola a starala sa ona o ne. Svokra, ked pride, tak mi riadne pomaha, ked vidi pradlo v susicke, ulozi ho, povysava mi, atd atd, aj ked sa s nou "hadam", ze nemusi, ze bohate mi staci, ked da pozor na deti .. Len skoda, ze byva riadne daleko a pride len raz za cas....
Fakt chcem privela? Ako vam pomahaju vase mamy? Dakujem za precitanie a vase skusenosti

sardinka333
19. aug 2015

@natalym presne...moj muž má s mojou mamou výborný vzťah, rozumeju si...ale denne u nás 7 hodín? A načo? Po robote sa deťom venujeme bud spolu alebo jeden je s deťmi a druhí robí čo treba..pripadne aj spoločne chodíme von, na kofolu teraz, na zmrzku, za kamaratmi...nepotrebujeme ani svokru ani mamu non stop za zadkom. Aj ked samozrejme ich pomoc si ceníme, ale vzdy sa dopredu dohodneme, samozrejme može sa stať aj niečo nečakané ale to je zriedka.
A druhá vec je že ked si predstavím seba ako babku - ked budem non stop u ,,mladých,, tak kedy budem s mojim mužom? Ved sa máme radi, chceme byť spolu...čo on bude sám sedieť doma a čakať kým pridem? Prdlajs...odcudzíme sa akurat jeden druhemu ked nebudem s ním tráviť čas... 🙂

natalym
19. aug 2015

@sardinka333 Tak každému ako pasuje.

simmonnetta
19. aug 2015

mala som 8 dni dovolenku, prve dva dni som si davala do poriadku byt,druhe dva dni som si uz zacinala uzivat volno, planovala som si aktivity, na ktore nemam behom roka cas, ide o to, ze som si chcela vyrazit po veceroch, chcela som si behom dni zasportovat, navstivit kupka a welnesy a chcela som si dosyta popozerat telku. a rano spat co najdlhsie, no ooops, sestra s jej muzom chcela vycestovat na 3 dni a poprosila ma, ci jej nepostrazim deti (7,11) a bolo u mna po dovolenke. mam jej deti rada, ale cele dni som stravila tym, ze som sa im venovala, pretoze "dnesnym detom sa treba venovat, treba im organizovat cas, treba im vymyslat aktivity, aby nahodou sa nenudili", samozrejme musela som aj nakupit, navarit, a z mojho sportovania nebolo nic, zo stretnutia s priatelkmami nebolo tiez nic, lebo deti som nemohla nechat same doma, a telku som tiez vobec nepozrela, lebo som sa venovala detom a aj programi v tv som vyberala pre deti.a ranne vstavanie bolo zase na budik, lebo som sa musela starat o deti.a posledny stvrty volny den, kedy si sestra deti zobrala, som cely den robila poriadky, bajecna dovolenka.

tym som chcela povedat, ze sestrine deti mam fakt rada, ale travit s nimi cas chcem tak, kedy to mne vyhovuje, a ako dlho mi to vyhovuje, kedy sa z toho mozem tesit, a nie ako povinnost, lebo sestra si chceli oddychnut, pomohla som jej so strazenim dobrovolne, ale len preto, lebo uz mali tento ich vylet vyplateny,ale dorazne som jej povedala, ze to robim prvy aj posledny krat a ja uz nikdy nebudem suhlasit so strazenim deti, ak to nebude z dovodu choroby alebo inej vaznej udalosti

simmonnetta
19. aug 2015

tym som chcela povedat, ze cely zivot zijem pre moje dieta, vsetko som prisposobovala mojmu dietatu, myslela som len na detske potreby a zaujmy, moje aktivity som nemala, nebol cas, a teraz, aj ked stale mam este studenta doma, mozem zacat mysliet uz aj na seba, a vobec ma nenaplna myslienka, aby som nanovo zacala riesit potreby deti, od tych najmensich, ktore som donedavna aktivne riesila, uz ma to nebavi, snazila som sa dat mojmu dietatu co najviac, co najlepsie ho pripravit do zivota a teraz, myslim, ze uz mozem zacat mysliet aj na seba, a takto vidim aj nase babky, ak ich zalubou su vnucata, nech sa paci, ale ak nahodou chcu nieco ine, s plnou vaznostou to respektujem

lilitela
19. aug 2015

@sardinka32 No tak ak mas mamu doma ze ani nerobi, tak to vobec nechapem. Inak aj u nas, "kedy uz bude vnuca", potom, ze "konecne"; ja myslim ze islo iba o to, ze sa jej susedia na to casto pytali.

oli18
19. aug 2015

@natalym Svojho zaťa som pritom ani nestretla, ráno bol už preč, poobede sme si niekedy podali kľučky. Cestuje do práce 30 km.

alaguema
19. aug 2015

@oli18 prepáč, ale teba by som za svokru veru nechcela. Ono to vyzerá pozitívne, aká si super babička, ale tí mladí nemôžu mať takto žiadne súkromie.

lilitela
19. aug 2015

@simmonnetta Ale ja myslim, ze nase "babky" nemaju doma studenta, ja mam 38 rokov, a z domu som uz 14 rokov, myslim si, ze moja mama si uz odo mna odychla az-az. A ked som dobre citala aj zakladatelku, bavime sa tu o prilezitostnom dohliadnuti na dieta na par hodin, a nie na dlhodobe kazdodenne opatrovanie 8 hodin denne.

maciatkolulu
19. aug 2015

@lilitela hej, prilezitostnom opatrovani dietata na par hodin s tym, ze musia babky suhlasit a nie, ze je to tvoja moralna povinnost. Predpokladam, ze kazda normalna matka pomoze svojmu dospelému dietatu, ale zase, aby robila non stop opatrovatelku, lebo dcerka chce vybehnut do kina s muzom a este sa odut, lebo doma ostal neporiadok a najmladsie dieta bolo spotene, tak to je trosku zvlastne. A pri takomto pristupe od dcery by som uz veelmi zvazila, ci niekedy pomozem. A tu potom moze prist odozva, ze nestrazis, nebudes vidiet vnucata a pod. Vztahy su velmi komplikovane, ale teda pristupom, ze musis mi pomahat s detmi, je trochu na hlavu postavene.

oli18
19. aug 2015

@sardinka333 manžela mám, chodil do práce. Moje vnúčatá sú zlí spáči. S vnukom som chodila každý spánok von v každom počasí. V tom čase sme zanedbávali spoločenský život, ale robila a robíme to teraz spolu veľmi radi, sú to naše prvé vnúčatká. Vieme, že pride čas, keď nás už nebudú potrebovať a nebudeme s nimi tak často, ako by sme chceli, preto si to teraz užívame, keď potrebujú našu pomoc. Na kávičku a "mzlinku" chodíme teraz do cukrárne spolu s vnúčikom. A keďže je už škôlkár, dcéra je s jedným na MD, medzi pomocou je čas aj na spoločensky život. Presne taký, aký vedie tvoja svokra 🙂

oli18
19. aug 2015

@alaguema Našťastie nemám nevestu, ale zaťov. A tým môžeš závidieť 🙂 Ale nemienim sa tu chváliť a rozoberať svoje súkromie,prečo je tomu tak. Tvoj názor ti nezazlievam 🙂

tortelinka
19. aug 2015

@oli18 fúha, dva krát denne? 7 hodín? pardón, ale to je podľa mňa zásah do rodiny a nie pomoc

sardinka333
19. aug 2015

@lilitela v niektorých prispevkoch sa to už ale začalo ,,zvrhavať,, že prečo babka nemože DENNE dve tri hodinky sa venovať vnučatam...

@simmonnetta presne ako píšeš, dnešné deti su často absolutne nesamostatné..všetko im ,,treba,, chystať, na všetko upozornovať...ja ked som išla k babke na prazdniny pamätám sa že ešte pracovala - robila aj nočné. Ked prišla po nočnej išla si trochu zdriemnuť - ja za ten čas som ticho ako myška sa hrala ani neviem s čím proste vždy som si niečo našla - nudu sme nepoznali. Len by som mame povedala, že sa nudím tak mi hned povedala, že možem ist trhať burinu do zahrady....no, hned som si niečo našla.
Ani vlastné deti neučím na nejaký extra komfort - ked si možem prispať určite nevstavam koli ich ranajkám - vločky s mliekom si dokazu pripraviť, krájaný chleba natrieť maslom, a ked dcera nedočiahne v chladničke na jogurt poprosí brata alebo si da z kupelne stupienok. Maju aj drobné povinnosti - vyložiť umyvačku, umyť umyvadlo v kupelni, ked potrebujem tak pomožu ošupať zemiaky, mrkvu - nechce sa im, ale ani mne sa nechce a jesť chceme všetci...potom im je aj nuda celkom vzacna. Aj teraz 2 týždne pred začatím šk. roka vidím ze už ich aj nuda obchádza, vravím im len si tu nudu užite lebo za chvilu to vypukne - škola a bude po nude.

oli18
19. aug 2015

@tortelinka zle si to pochopila. ☹

lilitela
19. aug 2015

@maciatkolulu Ano suhlasim, musi chciet, a ked nechce, asi naozaj nie je normalna.

kape
19. aug 2015

Ja mam pocit , ze v dnesnej dobe je to uz pomaly samozrejmostou, ze starym rodicom sa velmi k tym vnucatam nechce. Pocuvam to z okolia viac a viac Mozno je to aj tym, ze mi rodime uz vo vyssom veku, a aj nasi rodicia su uz podstatne starsi, ako ked sme mi boli tie male deti a nas opatrovali nase babky, mali urcite nizsi vek ako je teraz priemer u starych rodicov s malymi vnucatami.
Tiez sme tu bez starych rodicov, ale niekedy fakt nastane situacia, kedy by bolo vhod na chvilku tu mat babku , ci dedka, treba nieco vybavit na uradoch, alebo navstivit lekara a druhy z partnerov fakt v tedy nemoze. To fakt nie je vela, ked clovek vtedy ziada pomoc od najblizsej rodiny a est e k tomu , ak ten clovek nema v podstate nejake casove povinnosti.
A raz aj ona bude potrebovat pomoc, starostlivost, potom zbada. Nasi rodicia, pre nase deti stari rodicia, by si tiez mali uvedomit, ze raz sa bude potrebne aj o nich postarat.
A v podstate , co je zakladom rodiny - je pomahat si. Je to podla mna uplne prirodzene, ze v prvom rade matka s dcerou by si malli pomahat.
Urcite @anitram_m neziada od svojej matky nic nenormalne.

tortelinka
19. aug 2015

@oli18 neviem, a ako som to mala pochopiť?

oli18
19. aug 2015

No neverím, že ako som tu rozvírila pokojnú hladinu 🙂 Radšej už nekomentujte, aby som nemusela ľutovať, že som prispela do tejto diskusie ☹ Ďakujem

oli18
19. aug 2015

@dari226 ďakujem 🙂

lilitela
19. aug 2015

@oli18 Ak vam to na oboch stranach tak vyhovuje, tak sa toho drzte a vazte si to. mam taku susedu, tiez jej mamina vypomaha denne niekolko hodin a dovolim si tvrdit, ze jej manzelstvo je podstatne stastnejsie nez moje, jednoducho maju menej stresu, viac pohody a casu na vztah. Ja som sa prve roky triasla, aby sa mne alebo muzovi nieco nestalo, ze do nemocnice, pretoze som nevedela, kto by sa mi vtedy postaral o dieta a ak by aj nastupila nejaka babka, tak to je pomaly ako cudzi clovek, kedze sa vidaju tak sporadicky.

maciatkolulu
19. aug 2015

@kape nic v zlom a vy zase bude asi chciet dedit 😉 je smutne ako sa vyzaduje od starych rodicov pomoc. Jasne, ze ked sa rodic poprosi, tak ako som uz pisala, je normalne, ze pomoze, ale nie, ze kazdy den zopar hodin, to by ma ani nenapadlo. Ale pomalinky sa vyhrazat, ze ked budu stari sa zbadaju, no neviem, zvlastny to pristup.
Len tak mimochodom, mam uz tri deti a teraz pri poslednom mi moja mama vôbec nepomahala, ona proste nevie sa venovat malym detom, zato ked podrastie, tak viem, ze sa bude venovat, tak ako starsim dvom. Bez malého som nebola este ani minutu, ale vôbec mi to nevadi, lebo viem, ze sa ani nenazdam a budu chvile, ked ma vôbec nebude potrebovat. Nikdy nebola ani moja mama, ani moj otec kocikovat a nerobim z toho vedu, neupratali mi byt a ani nenavarili a ani ma nenapadne povedat, ze sa uvedomia, ked budu stari. Preco? Som dospela, svojpravna bytost so svojou vlastnou rodinou, ale viem, ze keby bolo nieco surne urcite pomozu, ale predpokladam, ze keby si vynucujem ich starostlivost, tak ma poslu kade lahsie. A ja na ich mieste by som urobila to iste. Podotykam, ze prve dieta som mala ako mladunka a moja mama bola tiez mlada, takze to nie je o veku

simmonnetta
19. aug 2015

hm, ak by mi teraz, alebo v najblizsich rokoch dcera porodila, (vek na to ma), bola by som veru zla babka. cele roky sa tocim okolo detskych zalezitosti, a konecne, teraz, a v nasledujucich rokoch, ocakavam trochu vlastnej sebarealizacie. aj teraz stale zijem pre dceru, stale je studentom a este nie je osamostatnena, ale ak sa rozhodne mat rodinu, ja jej partnera nebudem nahradzat,

a mimochodom, neratam, ze na starobu sa o mna bude starat dcera, doba je taka, ze to praca nedovoli, neda sa byt aj v praci, aj sa starat o rodicov, ktori su na starostlivost odkazani, mnohi moji znami, ktori by sa aj chceli postarat o rodicov, nemozu, pretoze pracuju, a musia ich davat do roznych domovov dochodcov a penzionov, a je im to luto, ale nemozu predsa dat vypoved v praci a stat sa nezamestnanymi, a mnohym z nich tiez ich babky pomahali, az privelmi, a teraz, ked tie babky potrebuju opateru, aj tak si musia zaplatit domovy dochodcov, zial, taky je zivot, samozrejme, pre moju mamu spravim vsetko, co je v mojich silach, ak bude potrebovat pomoc, a ani mi nemusela strazit deti, aby som si mohla od nich oddychnut

kape
19. aug 2015

@maciatkolulu - ja uz nemam co dedit ( a ani ma nieco take v zivote nenapadlo), ale o tom sa tu rozpisovat nebudem, mam mamu, mama pracuje v domove dochodcov a sama hovori, ze si maju stari rodicia uvedomit, ze aj vlastnym detom treba niekedy pomoct. Ja som daleko od jednych aj druhych starych rodicov a fakt pomoci z ich strany v starostlivosti o deti, ci o domacnost mame malo. Ale niekedy je fakt velmi vhod, ked mozu pomoct aj to malo. A my to s manzelom naoazj nezneuzivame . Ked sa mi narodilo prve ci druhe dieta, nevolala som si mamu, z eprisla som domov z porodnice , prid mi varit, upratovat byt, ci starat sa o starsie dieta. Poznam kopec mamiciek co to takto mali zariadene.
Ale jednoducho ten retazec rodiny bol nejako dany a v tom retazci to tak bolo, ze stari rodica pomali, ked prisli vnucata. A je fakt podla mojho nazoru sebecke ak zakladatelke tejto temy, mama odmieta pomoct - postrazit dieta ak ma ist k lekarovi, to je uz podla mna minimum, preco by si v tej situacii mala platit cudziu osobu, ked vlastna rodina moze pomoct a nic by sa jej nestalo. Zakladatelka temy vobec neziada od svojej mamy vela.
Ak bude jej mama nedajboze imobilna raz v starobe tiez bude rada, ked si dcera vezme z prace volno a pojde s nou po lekaroch. Vidim teraz moju svokru ako casto chodi so svojimi rodicmi po lekaroch , berie si dovolenku a pod. este je pracujuca osoba. Ked mala zas svokra mala deti, jej mama jej pomahala, strazila ich , ked ona musela do prace a pod. Normalny bezny rodinny vztah. Z mojho pohladu. Ale upozornujem este raz, ja s muzom mame rodicov od nas daleko a deti vidia starych rodicov 4-5 x do roka a nase stratenutia su vzacne a vsetci si ich vazime a nemame vzajomny problem, ak vynimocne z nas niekto potrebuje pomoc.

simmonnetta
19. aug 2015

ja za pomoc povazujem vazne pripady typu: choroby, tragedie, nahle pracovne neplanovane sluzby, a podobne,

vtedy budem samozrejme vzdy po ruke, aj keby som utekala z druheho konca republiky,
ale somariny, ze nakupit bez deti, moderna dovolenka oddychnut si s manzelom bez deti, ist si zabehat bez deti, toto nech si kazdy rodic zariadi sam, myslim, ze kazdy z nas, ked sa rozhodoval mat deti, musel ratat s tym, ze zivot sa uplne zmeni, a tak to ma byt, zivot s detmi uberie pohodlie, naopak, naplni radostou a stastim, preto si myslim, ze kazdy si ma zit svoj zivot tak, ako sa mu to paci a nehodnotit zivot inych

sardinka333
19. aug 2015

@simmonnetta tak ale občas umyť okná, požehliť? No neprídeš?
To skor ja idem k mame pozmývať a popratať..mama cely život fyzicky pracovala, mava take stavy že sa z postele nepostavi koli chrbtici..svokru bolia klby je rada že ten svoj barak nejako ustoji nieto ešte chodiť ku mne na ,,panské,,...a keby som nesedela tu na MK tak ten čas som mohla žehliť...okna sa dnes neoplatí - prší. 😖

kape
19. aug 2015

@simmonnetta - no moja mama pracuje v sukromnom zariadeni , co by malo byt lepsie este ako statne a hovori, ze radsej rychla smrt ako skoncit takto. Onaje je vo vnutri a vidi co sa tam vsetko deje, z pohladu postoja majitela k svojim klientom. Ale je pravda, ze je tazka doba a nasa generacia ako ja tvrdim bude pracovat este aj v 85tke. Ale aj tu su moznosti, dennej staroslivosti neskor a potom pomoc zo strany rodiny.
Na druhej strane , je pravda, ze dnesna "mladez " je nesamostatna a detom je do dost vysokeho veku velmi dobre u rodicov, uzivaju si komfort od mamicky. .
Zakladatelka temy, vsak nechce od mamy dennodennu niekolkohodinovu starostlivost okolo jej deti.

Ja chodim s detmi po kruzkoch od ranneho detstva, teraz s dvomi detmi zacnem chodit uz po RD do prace, uvidime ako sa nam to bude darit sklbit s manzelom, aby sa deti mohli realizovat. Ale stretavam na kruzkoch vela babiciek ci dedkov, ktore tam deti vodia.Nic nenormalne. a stari rodicia si tiez buduju vztah s vnucatami a uzivaju si to s nimi, niekedy je velmi zaujimave vypocut si ich krasne debaty.

Ale nebola som pochopena, ako tak citam reakcie na moj prispevok, takze dalej uz prispievat nebudem.

simmonnetta
19. aug 2015

@sardinka333 🙂 🙂 🙂

simmonnetta
19. aug 2015

@kape
stale tvrdim, ze ak babky chcu, nech sa aj nastahuju ku vnucatam, ale ak maju ine predstavy, tak ja ich respektujem

elusive
19. aug 2015

Ja iba Z počutia viem, že za čias mojej mami bola starostlivosť starých rodičov úplná samozrejmosť. Teraz je skôr taká doba že ľudia chcú byť príliš samostatni A starí rodičia zabúdajú na to ako im pomáhali ich svokry či matky.
Mne sa O syna starala mama iba V dobe sťahovania no pár Z K nemu odbehla Z roboty keď som mala vyšetrenia na ktoré ísť syn nemohol no ani raz mi nerobila poriadok A ani nenakúpila, keďže mi.je tiež lepšie keď som samostatná A nezávislá aj keď sa sami ponúkajú.
Ja som sa stala matkou v 19 tich A odvtedy som fungovala sama S manželom 165 km od svokry A 55km od matky takže pomoc žiadna , no na druhú stranu nemám S ňou taký vrucny vzťah ako.naproklad niektoré kamosky ktorým mamy nonstop pomáhajú, nebodaj ich živia

sardinka333
19. aug 2015

@kape ved sa nepaprč! Aj ty máš v niečom pravdu - my sme mali prababku v takom sukromnom v Modre umiestnenu čo už potrebovala non stop opateru čo by doma pradedko nezvladol, stalo to nehorazne peniaze mesačne, na to niekto musí zarabať na to len dochodok nestačil na to sukromné zariadenie.
Ja som taka ukecana, dala som sa do reči so sestričkami a veru same povedali že o niektorých starkých tam deti nezakopnu...je to smutné, ale ťažko sudiť.

MOja svokra ma teraz mamu u seba - starká zabuda, je tam demencia, zabuda uživať lieky...no proste stara sa o nu ako o decko, kupe ju, vari, podava lieky...denno denne, jedine šťastie že je už na dochodku. Najhoršie ked chce niekde odisť - išli so svokrom na dovolenku a starka hned začala ,,blazniť,, tak moj švagor so ženou ju zobrali k sebe, maju 3 male deti a ešte ju opatrovať aby svokrovci mohli dovolenkovať, oddychnuť si. Ja som bola v porodnici tak moj muž mal čo robiť doma s ostatnými deťmi ale inak by sme pomahali aj my. Teraz chce ist svokra s kamoškami ešte k moru...a starkej sa ,,zahadne horší zdravotný stav,, proste ona takto svoju dceru ,,vydiera,, aj ked si to zrejme neuvedomuje. Ale zase nech svokra ide si oddychnuť, potrebuje vypnuť z tohoto kolotoča. Radi pomožeme - a to mame 3 deti, dost svojich ,,starosti,,.