icon

Mama mi nie je ochotná pomôcť v rizikovom tehotenstve.

janulka257
20. máj 2019

Ahojte žienky, ja vlastne ani neviem, akú radu čakám... Ale trápia ma vzťahy :( neviem ani kde začať. Ale asi tým, čo je teraz.
Som tehotná na PN, čakáme dvojičky, mám rizikové tehotenstvo po IVF, doma ležím, lebo mi hrozí predčasný pôrod. Okrem toho prerabame dom. Ešte cca do 26.t.t. som si tam aj sama chodila pratat, okná umývať, vysávať, atď, čo som s bruškom vladala, bolo mi dobre, ale potom som skončila v nemocnici. Tak od vtedy musím ležať, inak mi tvrdne brucho často a mám kontrakcie..
No a moja svokra, zrobena, krivajuca dôchodkyňa chodí kedy môže (vlakom a busom cca hodinu cestuje) aby mi pomohla. Donesie jedlo, manželovi pomáha na dome, manžel keď ide zas jej niečo pomôcť, tak ho mega vybali jedlom že ozaj nemusím mať starosť s varením.
A moja vlastná mama? Citujem z viet, ktoré mi povedala: Ona by mi aj pomohla, keby som nebyvala tak ďaleko (sadne do auta a za 20 min je tu keby chcela), keby nemusela chodiť do roboty, keby toho tak veľa nemala (na výlet, kávičku a návštevu čas má). Aj by mi jedlo doniesla navarené keby sme boli v jednom meste. Aj by mi pomohla len jej musím povedať že potrebujem - a keď potrebujem, zas si vypočujem len nejakú z hore menovaných výhovoriek. Ako sa nedá, lebo, respektíve aj by sa dalo ale,... má vlastne dôležitejšie veci na práci. Je mi z toho smutno, nanič :(
Je mi z toho na nič.

nini1010
20. máj 2019

@jankalukasova Ja som bola po porode uplne vyflusnuta a bola na pokraji poporodnej depky.2 tyzdne som bola psychicky kvalitne dost mimo,nonstop som spala,nevedela o detoch nic,malu skm pocula plakat aj ked neplakala,bol to pre mna hard core a bez tejto pomoci by som to prve dva tyzdne uprimne priznavam nedala urcite.Potlm sa to upravilo,nasli sme si system a slo to.Ked bolo najhorsie a muz bol v praci aj u nas spavala.Navyse naozaj nemam ziaden pocit neschopnosti,ani necitim potrebu akoby nieco niekomu dokazovat,doteraz sa necitim ako matka roka ani sa o to vonkonvom nesnazim 😁 budem stastna a vdacna ked tu bude aj po tomto porode hoci len na cast dna niekto kto navari,poumyva riad,mozno zabavi starsiu kym si s babom nastavime rezim.nemam zabrany poziadat o pomoc.Ved koho ineho ak uz nie svoju vlastnu mamu ❤

nini1010
20. máj 2019

@jankalukasova Mojej mame rovnako pomahala jej mama.Ked sme sa so sestrou narodili pricestovala z druheho konca republiky na mesiac.Ked pride cas urobim to iste pre moju dceru,ak o to bude mat zaujem.Je to o vztahoch a atmosfere v rodine,nic ine.Hanbit sa poziadat o takyto typ pomoci vlastnych rodicov je hlupe.

0silvia0
20. máj 2019

To je také ťažké sa zmieriť s tým, že nie každá matka je super obetavá? Ľúto, neľúto, tak to proste je. Tak isto ako aj ženy sú rozdielne, jedna rada pomoc prijme a druhá pomoc nechce, pokiaľ zvláda všetko sama ako píše napr. @jankalukasova. Ja som tiež pomoc nerada prijímala a nezniesla by som, aby mi niekto varil, spal u nás a obskakoval ma, ani moja mama. A to som mala muža na týždňovkách a dve malé deti s 2-ročným vekovým rozdielom. A zasa moja sestra má deti s takým istým vekovým rozdielom a ona jednoducho s deťmi nikdy nie je sama, vždy je niekto u nej na výpomoc - či svokra, mama, otec, to je jedno (tiež má muža na týždňovkách), ona si to jednoducho takto zariadila a ona pomoc prijíma automaticky a rada.
Takže ako nie sú rovnaké ženy s malými deťmi, tak isto nie sú rovnaké ich matky a treba to rešpektovať a zariadiť sa podľa toho. Či vy ste ochotné sa zmeniť na žiadosť niekoho iného ak to samé nechcete?

galioska
20. máj 2019

@petruska19 ty neodsudzujes len vyčítas a kazez inému ,že to čo bolo u vás ,musí byť aj inde... Chladný odchov je najhorší, to sa dedí....byť samostatný neznamená nepotreboval pomoc

meredith83
20. máj 2019

Aj ked ta chapem kedze v tomto obdobi je to tak ze sa zena citi velmi zranitelna ale ja by som sa skor upriamila na to co mam. Mas super svokru, muza, prerabate dom a hlavne cakas babatka.. Predpokladam ze to neslo lahko kedze ste mali IVF. Skus rozmyslat nad pozitivnym a neupriamuj sa na negativa a to co nie je. Nema to zmysel a clovek je potom psychicky dole. . Proste si hovor ze nemozes mat vsetko. Ja napriklad zijem v Irsku a mamu uvidim az ked bude mat mala 5 ms. Ale preferujem to kedze ona ked nespi jej to zle na psychiku robi. Som vdacna ze pride aj tak mi pomoct. Ono to dieta som sa rozhodla mat sama a neocakavam od nikoho pomoc. Nebol by to spravny postoj. Pokial pomoze niekto tak som rada. Ja som si uz teraz zaostarala caje na poporodne obdobie a dufam ze mi pomozu vyrovnavat hormony.

petruska19
21. máj 2019

@galioska ja kážem? Ja iba nesudim jej matku. Pravdepodobne mi vôbec nerozumieš. Ako autorke pomôžeš keď budeš súdiť a obviňovať chovanie jej mamy?

galioska
21. máj 2019

@petruska19 lebo teba matka odmietala, tak si myslíš že je to ok😀, vieš nie každý vyrastal na chladnom odchove, dosť smutné....

petruska19
21. máj 2019

@galioska nikde som nenapisala, že ma odmietala a mala som chladný odchov. Ak cítiš potrebu do mňa kopať, nech sa páči. Zjavne máš nejaký problém. Stojím si za tým, že rodič nemusí skákať tak ako dospelé dieťa píska

evita168
21. máj 2019

Ja to mam zas tak ze moja mama nam aj obcas navari vselico a donesie niekedy nedonesie len posle jej priatela aby doniesol alebo zavola zaplati taxik a posle v taxiku kosik s jednom alebo da detom peniaze dost vela niekedy 50 niekedy 100 obom a tym su vybaveny na navstevu nepride aj ked ma 4 dni volno v tyzdni lebo nestiha to ma robotu ide tam a tam byva 15minut pesi a velakrat prejde autom okolo nasho cinziaku ked ide do obchodu a nepride za detmi radsej da peniaze a pride za 3 mesiace raz na 1hodinu, moja svokra detom nedava peniaze ani nam nevari da im ked maju sviatok trocha peniaze ale skor kupuje im darcek saty alebo hracku peniaze fakt vynimocne ale chodi 2x do tyzdna aj so svokrom za detmi a chodime s nimi aj na ihrisko a venuju sa detom.

simca06022011
21. máj 2019

@janulka257 ved si nájdi aj ty výhovorky...a bez výčitiek. Ja mám tiez toto a kľud mám, odkedy sa nestaram. Je to smutné ale je to fakt, treba na iné myslieť a venovať sa rodine.

galioska
21. máj 2019

@petruska19 autorka opísala situáciu a je jej ľúto že jej mamina má iné priority, naozaj vizitka, top rodič👍😄, keď toto považuješ za skákanie, dosť smutné, snáď ty budeš k deťom privetivejsia, aj keď pochybujem, toto sa dedí 😎

jumama
21. máj 2019

Znie to prisne asi, ak ta zienky nabadaju k samostatnosti. Treba zrejme rozlisit, ci naozaj cakas maminu pomoc, alebo len nejake pritulenie, viac citu. S odstupom rokov sa mozno aj ty inak pozries na dnesnu situaciu. Pochopis, ze byt dospely znamena byt samostatny a nezavisly. To neznamena, ze si ludia nemaju pomahat, ze sa nemaju k sebe sprava citlivo alebo si davat najavo vzajomne porozumenie, lasku. Tak isto vediet poziadat o pomoc, byva tazke, naformulovat to, co potrebujeme, vyslovit to co potrebujeme. Vacsinou kazda situacia je ako take zrkadlo, zistime, co nas vlastne hneva na druhych, ze tak trochu nas to hneva na nas samych. Pr. Hneva ta ze ti mamina nechodi pomahat, ale hneva ta aj to, ze vy mate pomahat jej. Ak ocakavas od nej nezistnost, tak aj sama bud nezistna. A naozaj to nemyslim prisne a karavo, len si myslim, ze pre vas je vsetko taka nova skusenost, ktorou dopsievas a budes dospievat, ze to je ten krasny zivot. Ved co najhorsieho sa moze stat, ak dokoncite dom neskor, nemusi to byt vsetko okamzite a hned. Skor sa treaba prisposobit, spomalit. A tiez obcas zavolat svojej mamine uprime sa o nu zaujimat, ako sa ma, nielen stale od nej nieco potrebovat, ocakavat, ze kazda chvila jej zivota musi byt venovana rodine a detom. Zrejme jej to v zivote chybalo, ked je aka je. Ked sa obzries na zivot svojej maminy ... jej niekedy niekto s niecim pomahal?

lala123
21. máj 2019

@jankalukasova ako mimo témy len má zarazilo to čo je za lekárka, ktorá má poradňu pre bábätka o 7:30 ráno keď tam je milion chorých deti...nechapem to ...neber to v zlom len napr. u nás sú poradne iba v popoludňajších hodinách kedy je predpoklad , že už tam chore detičky nebudu

janulka257
autor
21. máj 2019

Rada by som uzavrela túto diskusiu. Chcela som sa len vyzalovat.
Nikde som nenapísala, že čakám od mamy, že mi tu bude variť a upratovat, to zvláda môj manžel. Alebo nedajbože hádzať do miešačky na dome. Mrzí ma len že nemá žiaden čas - na svoje dcéry. Má totiž už svoju novú rodinu.
Nemám pocit že by som bola nesamostatna. Od 18 r. nežijem doma a na všetko čo mám, máme sme si s manželom zarobili sami, svadbu sme si sami platili, aj sa o seba sami staráme, aj dom si prerabame sami.
Viem že to majú mnohé ženy, mnohí ľudia aj ťažšie. Ale tak prepáčte mi, že sa cítim sama. Že vidím akú super mamu má manžel a že mi moja mama chýba.

jankalukasova
21. máj 2019

@janulka257 je to tak ako som napisala niekde v diskusii, ze viac ako nejaka pomoc Ti chyba milujuca mamina, jej objatie a to, ze by ste mohli pokecat, ze? Myslienka o nesamostatnosti a vseobecne to co som pisala, sa rozhodne netykalo Teba. Drzim Ti palce a dufam, ze si k sebe s maminou najdete cestu a ak nie najdi aspon kusok maminy v svokre, mozno by o to sama stala a to je dnes velka vzacnost. Hlavne sa nenervuj, mysli na babatka a oddychuj, lebo maju este cas. Pokus sa to zobrat ako zivotnu skusenost, ako formu vychovy, ktora Ta naucila, ze Ty taka ako Tvoja mamina byt nechces (ak to tak je....).

eliska13
21. máj 2019

@galioska ja som tiež za pomoc nie opiciu, ale pomoc.Ale zase, keď tak pozerám aj okolo seba tí čo majú chladný odchov, vlažné vzťahy, sú do života ostrielanejsi a nezrutia sa pri prvom probléme musia sa spoľahnúť sami na seba.A zvládajú v živote viac, lebo vedia, že nemajú okolo ludi....
@nini1010 tiež mi mama prvé týždne navarila priniesla jesť považujem to za normálne.Zalezi aký si mala pôrod každá zvláda fyzickú a psychickú záťaž inac...len jedno a v dobrom, keby si nevedela, že Ti mama, muž pomôžu nemohla by si si to dovoliť.Ale v každom prípade by mali mať ľudia okolo seba rodinu, ktorá pomôže je to fajn pocit

eliska13
21. máj 2019

@galioska tiež si myslíš, že vôbec nejde o nejaké upratanie, navarené len chce byť s mamou porozprávať sa, nebyť sama, každá žena, keď sa stane mamou pochopí čo jej mama pre ňu robila a niekedy sa vzťahy zlepšia.

jankalukasova
21. máj 2019

@lala123 poradna bola na 8:00 ale mam to vedlajsej dedine a aj autom mi to trva nejaky ten cas, takze by tu mamina musela byt skor. Aby som ja stihla ist tam. U nas je to v pohode, poradna ma oddeleny vchod 🙂 a napr. stvrtky je cely den len poradna. Ambulancia nie je.

eliska13
21. máj 2019

@jumama porovnávala neporovnateľne a čo, keď jej máme nikto nepomohol?voľakedy bol chladný odchov deti do jaslí ženy do roboty, končilo sa v práci v dobrom čase, ľudia sa tak deťom nevenovali, deti vyrastali samé vonku na ihriskách, neboli...teraz muži končia večer, ženy rodia neskôr a celkovo sa mi zdá, že horšie táto generácia zvláda fyzickú a psychickú zataz

galioska
21. máj 2019

@eliska13 prečo treba hneď točiť o nejakej závislosti na rodičoch, opicej závislosti ja sa bavím o bežnej pomoci ktorá si myslím je žene( rodičom) prirodzená, lebo aj napriek tomu že sú deti dospele, chcú pre nich to najlepšie, jedine žeby sama toto nezažila tak to nerobí aj ona( čo sa mi potvrdilo aj v komentoch tuná)alé čo tak sa poučiť a tým svojim deťom v prípade potreby pomôcť.....
Táto debata sa pretočila v úplne niečo iné, obhajujete rodiča, ktorý zabúda na svoje dieťa, autorka opísala situáciu, nebýva jej matka v inej krajine či na opačnom mieste republiky, proste jasné nemá záujem, tak neviem či je to podľa teba ok,

galioska
21. máj 2019

@eliska13 veď toto chce sa s mamou stretnúť podebatit, veď nemusí otrocit na jej dome keď nerozumie stavbe, môže dcéru podporit, uvariť guláš na 2 dní, poupratovať raz za týždeň veď to nezabije....ja by som bola šťastná keby toto odomna moje dieťa chce, proste ma potrebuje a ja prídem hoci o pol noci

katallinka
Autor odpoveď zmazal
eliska13
21. máj 2019

@galioska ale my sme iné a vyrastali v inom rodinnom prostredí aj pre mňa je to normalne.Mame veľmi dobré vzťahy, až opicie

jumama
21. máj 2019

@janulka257 Iba sa sama pozri, co si napisala v poslednom prispevku - a odmen sa za to, prosim. To je to najviac, co si mozes priat, ze ste vsetko zvladli s muzom sami. Nema ta to tazit, prave naopak, mozes byt na to nesmierne hrda a nesmierne sa z toho tesit. Priprav vam dneska malicku oslavku toho, ako si skvelo vediete. Vezmi papier a napis diplom pre seba a pre muza, za to co ste zvladli sami. (Naozaj, nesmej sa, nemrac sa, necuduj.) Vymenuj tam 10 veci, ktore ste sami zvladli. A vtedy zrazu uvidis, ako velmi sa z toho mozes tesit. Ake to je vlastne krasne, aj ked tazke. O kolko ste tymi spolocne prekonanymi vecami narastli. Ci je tvoja mamina taka, ci onaka. Buduj si vas maly velky stastny svet. Za kazdou vasou samostatne urobenou vecou sa raduj a ocenuj. Seba i muza.

0silvia0
21. máj 2019

@galioska myslím, že tu nejde o obhajovanie matky, ktorá nie je dcére oporou. Ale o rešpektovanie rozhodnutia danej matky. Ak jej dcéra nepovie/nedokáže povedať, mami potrebujem ta, a keby jej to aj povedala a matka na ňu aj tak kašle, nedá sa s tým nič urobiť. Môžme správanie matky odsúdiť, môžeme autorku polutovať, ale nič sa tým nezmení. Len autorka môže zmeniť postoj k tejto situácii tak, že buď sa so situáciou zmieri, alebo sa preorientuje na vzťah ku svokre, alebo sa pokúsi vzťah s matkou vylepšiť.

galioska
21. máj 2019

@0silvia0 to treba matke povedať že mami prosím vidíš v akej som situácii pomôž mi🙈🙉, boháča automaticky sa spustí materinský cit či ma dcéra 5 alebo 35 idem jej pomôcť😉 buď to na v sebe alebo nie a to nie odniekadial prameni

petruska19
21. máj 2019

@galioska prečítaj si pozorne čo mi píšeš. Predstav si že som k deťom prívetivé. A nič sa nededí. Iba sa kopírujú vzorce správania. Nájdi si inú obeť, zjavne máš veľký problém sama zo sebou. Ponižovanie ti ide dobre. 😉

galioska
21. máj 2019

@petruska19 🤣🙈 toto milujem, tak najprv si otočila situáciu autorky a kto ti napíše rovno do ,,huby, tak už má problém sám zo sebou🤣🙈, začni od seba a urovnaj si najprv vzťahy, potom pochopis čo je to pomáhať vlastnej rodine😎

petruska19
21. máj 2019

@galioska ja Ti prajem pekný deň. A odporúčam čítať s porozumením 😉

galioska
21. máj 2019

@petruska19 aj tebe pekný deň, prepáč toto nepochopím nikdy 😉💕