icon

Mama mi nie je ochotná pomôcť v rizikovom tehotenstve.

janulka257
20. máj 2019

Ahojte žienky, ja vlastne ani neviem, akú radu čakám... Ale trápia ma vzťahy :( neviem ani kde začať. Ale asi tým, čo je teraz.
Som tehotná na PN, čakáme dvojičky, mám rizikové tehotenstvo po IVF, doma ležím, lebo mi hrozí predčasný pôrod. Okrem toho prerabame dom. Ešte cca do 26.t.t. som si tam aj sama chodila pratat, okná umývať, vysávať, atď, čo som s bruškom vladala, bolo mi dobre, ale potom som skončila v nemocnici. Tak od vtedy musím ležať, inak mi tvrdne brucho často a mám kontrakcie..
No a moja svokra, zrobena, krivajuca dôchodkyňa chodí kedy môže (vlakom a busom cca hodinu cestuje) aby mi pomohla. Donesie jedlo, manželovi pomáha na dome, manžel keď ide zas jej niečo pomôcť, tak ho mega vybali jedlom že ozaj nemusím mať starosť s varením.
A moja vlastná mama? Citujem z viet, ktoré mi povedala: Ona by mi aj pomohla, keby som nebyvala tak ďaleko (sadne do auta a za 20 min je tu keby chcela), keby nemusela chodiť do roboty, keby toho tak veľa nemala (na výlet, kávičku a návštevu čas má). Aj by mi jedlo doniesla navarené keby sme boli v jednom meste. Aj by mi pomohla len jej musím povedať že potrebujem - a keď potrebujem, zas si vypočujem len nejakú z hore menovaných výhovoriek. Ako sa nedá, lebo, respektíve aj by sa dalo ale,... má vlastne dôležitejšie veci na práci. Je mi z toho smutno, nanič :(
Je mi z toho na nič.

Strana
z4
janulka257
autor
21. máj 2019

@jumama úplne si ma rozplakala 😭❤️ Ďakujem ❤️

janulka257
autor
21. máj 2019

@jankalukasova vieš, ja som mame vďačná za všetko čo pre nás (mňa a sestru) spravila. Viem že robila najlepšie ako vedela. A že asi aj teraz robí najlepšie ako vie... vždy bola chladná, nikdy nás neobjimala. Občas to ale veľmi chýba. Už si niekedy objímala ľadovú sochu? Ja áno, svoju mamu..

meredith83
21. máj 2019

@janulka257 Neboj sa vsetko zvladnes. Sice materstvo nas robi citlivejsimi aj zranitelnejsimi ale aj silnejsimi. Bohuzial vela zien na MK vyuzivaju diskusie na riesenie vlastnych problemov tak sudenie je tu na beznom poriadku. Ale myslim ze su tu aj baby ktore dokazu vela poradit.

Inak je to dost kulturne. Ja to vidim tu v Irsku. Ono to na SK je bezne ze sa babka postara o vnucata. Tu to az tak neleti. Vela ludi na dochodku ma kopec svojich zalub a uziva si svoje zlate casy. Takze to je tiez rozdielne. Nemyslim si ze to ide o materinsky cit. Ono to byva aj tak ze co viac rodicia pomahaju tym viac sa zvyknu starat aj do inych zalezitosti a hlavne vychovy a to dokaze byt tiez narocne..

janulka257
autor
21. máj 2019

@0silvia0
@galioska
@petruska19
Baby ja som mamu prosila. Dohodli sme sa, že príde jednu sobotu po obede. Nešlo o nič veľké, o žiadnu ťažkú robotu. Nakoniec mi vo štvrtok písala že je chorá.. tak hovorím jasné, lež doma oddychuj, lieč sa. Potom s odstupom času som zistila, že bola na nákupy a kávu v Bratislave.
A takýchto príkladov by som mohla dať milión.
Ja som svojej mame vďačná, za to čo pre nás (mňa a sestru) urobila, teraz keď sama idem byť mamou to chápem o to viac. Mama len nepotrebuje s nami tráviť čas. Proste nepríde ako je rok dlhý, aj keď príde sem do mesta na nákupy. Ani vnucatka (sestrine dcérky) jej nechýbajú. Atď..
Nechce sa mi to už rozpitvavat, nerobí mi to dobre.
Ja len dúfam, že raz budem lepšia mama. Že pojdem svoje dieťa pozrieť do nemocnice aj keď bude dospelé, že ho prídem navštíviť keď mu bude ťažko, alebo že pomôžem, keď ma bude potrebovať... ❤️
A som vďačná veľmi aj za svokru. Je to tvrdá žena z Oravy, ktorá ma nikdy nelutovala. Ale keď som ležala v nemocnici v depke, prišla a rozprávala mi "kraviny" aby ma rozptylila.

vevesh
21. máj 2019

@janulka257 ja mam to iste a mamou a svokrou, tak ze ta uplne chapem. Svokra a svagrine mi volaju castejsie ako vlastni rodicia. Ak treba pomoct, oni nevedia/nemaju cas. Muzova rodina aj o pol noci doleti...ale ocakavat ocakavaju, ze im na starobu starobinec zaplatim, ze sa postaram, obriadim. Moji rodicia len momentalne dobehavaju to, co detmi zameskali🤔🤔🤔 ja zijem uplne inac a urcite taky "studeny odchov" nechcem a zivot si uzivam aj teraz s detmi - a tiez , ked ma budu potrebovat, budem pri nich. Kedze rodicov si nikto nevybera, ostava sa ti uz len s tym zmierit a robit tak, aby aj vo vlastnej "novej" rodine take vztahy nevladli...♥️

0silvia0
21. máj 2019

@galioska co navrhuješ ty pre zakladateľku? Jej nepomôže informácia, čo by si robila ta na mieste jej matky...

janulka257
autor
21. máj 2019

@meredith83 Ďakujem za povzbudenie ❤️
Moje dve švagrine žijú v Írsku, jedna aj s detičkami. Máš pravdu že je to dosť aj o kultúre...
Moja svokra (ich mama) vždy keď sa narodilo vnucatko odletela do Írska...

janulka257
autor
21. máj 2019

@0silvia0 Asi mi neostáva iné len brať to ako to je, nič nečakať a tešiť sa z toho, čo je a nie čo by mohlo byť..

galioska
21. máj 2019

@0silvia0 ani jej nepomôže tvrdiť že aj ,,matka,, má svoj život, veď od nej nežiada milióny a otrocit na dome ....nič od nej nechce len podporu a tiež sa vyrozprávať ako tu robí väčšina ľudí, možno sa jej uľaví...

0silvia0
21. máj 2019

@janulka257 ono sa to možno zmení keď budu deti na svete....

petruska19
21. máj 2019

@janulka257 skús sa s ňou porozprávať o Tom ako sa cítiš a co cítiš. Možno sa to pohne k lepšiemu

lujza123
21. máj 2019

@janulka257 a niekedy si sa už s mamou rozprávala o svojich pocitoch? Len tak jej zavolať a na rovinu povedať ze ti chyba? Ono je to ťažké keď mws pocit ze je chladná, áno sú také typy ľudí a to neznamená ze niekoho nemajú radi, len to tak nevedia ukázať. A práve s očakávaným príchodom dietata začne človek riešiť vlastne dectvo a mamu akosi viac.
A s tým domom skludnite, manžel by si mal oddýchnuť, dvojičky budú zahul a treba aby ste mali silu obidvaja. Dom neutečie, počká. Tiež sme prerabali a tesne pred koncom je to nekonečnejsie ako nekonečno.

0silvia0
21. máj 2019

@galioska ved sa vyrozprávala, niekto ju poľutoval, niekto pochopil, niekto jej dal iný pohľad na situáciu a je na nej co s tým urobí...

lulu0902
21. máj 2019

Trochu som v podobnej situacii uz dlhe roky a mrzi ma to.viem ze mama ma asi ma rada a ked sme u nej,obskakuje nas.aj sa pyta ako sa mam atd...lenze....maleho strazit sa nikdy sama nepodujme iba ked jej zavolam a poprosim ju.na navstevu k nam chodia raz za rok s tatom a to je 8km od mesta. Ani by mi to neprislo divne keby svokra nebola opak/ta je zas obcas az otravna/ ako chce pomahat a ponuka sa.obcas ma to zamrzi...preco sa stale vlastnej mame musim prosit.co uz-to uz nezmenis :(

eliska13
21. máj 2019

@vevesh
@janulka257 nie si prvá 30-40 tnicka, ktorá toto riesi.Detstvo bez dotykov, objatia bolo postarané nakúpené, navarene, ale to bola starostlivosť a nie láska.psychologicka mi povedala, že táto téma sa každej žene otvorí, keď je tehotná či porodí, že prehodnocuje vzťah k mame a, že to rieši veľmi často.Mozno aj preto naša generácia dáva deťom veľa lásky, niekedy až na škodu a príliš😂mamu nezmenis je iná, bolieť to boli aj vždy bude.Za chvíľu budeš ty mama a tú lásku budeš mať komu dať.bud tvoja mama si na vnucatach to vynahradí a bude to vedieť prejaviť, ale skôr nemaj ocakavania

heyoka
21. máj 2019

@janulka257 To nie je o kultúre. Niektoré matky majú vyvinutý materinský pud, iné žiaľ nie. 😕

eliska13
21. máj 2019

@meredith83 v Írsku sa ženy poriadne nestarajú ani o svoje deti😂často majú opatrovateľky či jasle, škôlky, takže ten cit pre rodinu a už vôbec nejaké pomáhanie s vnúčatami je ešte horšie

meredith83
21. máj 2019

@eliska13 Ono to materska je tu 6 mesiacov a potom zena musi bud naklusat do prace alebo mat muza ktory sa o nu postara kedze vlada nezaplati ani korunu.. Ony maju dost dobry cit pre rodinu tu su bezne 4-5 deti v rodine ale ano musia to riesit jaslami atd. Ono to tak je na zapade. Maximalne 1 rok dostane zena matersku. A v USA ani materska nie je poriadne( tusim len zopar tyzdnov. Irsky dochodcovia maju viac penazi na minanie. Na 100% nemaju 300euro za mesiac dochodok. Pritom by to nemala povinnost sa starat o vnucata. Uz si odchovali vlastne deti tak mali by mat narok aj na svoju zabavu alebo??

eliska13
21. máj 2019

@meredith83 chápem a súhlasím
Ale aj píšem, že ten cit pre deti, rodinu je iný nie su taki úzkostlivi, nalipnuti na deti ja som dlho žila v Taliansku tam je rodina a deti svate, Gréci detto a myslím, že je to tým skorým odchodom do práce a prenechaniu deti aupairkam.
Nikto nehovorí o častom strážení deti babickami a využívaní, každý čo má cit a lásku k deťom, empatiu ho to obohati a venuje sa rád.casto starí rodičia povedia, že svoje deti si tak nevedeli užiť ako vnúčatá.Je to iný typ lásky.
Len sú ľudia, ktorí lásku, starostlivosť nevedia dať o tom bol tento príspevok o sebeckosti, lebo mama, ktorá raz za čas nevie prísť za dcérou a vymyslí si chorobu a ide na nákup je sebecka.
Aj napriek tomu, že vie, že to dceru trapi.

0kristina0
21. máj 2019

@janulka257 uprimne ma mrzi postoj tvojej maminy aj ked ona si mozno neuvedomuje, ze ti tym ublizuje. Mna by to tiez velmi bolelo keby sa takto sprava moja mamina. Nemozes cakat, ze sa zmeni ked je taka chladna odjakziva. Ber to tak ako to je a zober si z toho iba pozitivne. Snaz sa byt lepsou maminou pre svoje deti, mas sa z coho ucit, vyvaruj sa chyb, ktore robi a robila tvoja mamka. Taketo zivotne situacie nas posilnuju, takze si myslim, ze nie je to naskodu. Urobi ta to silnejsim clovekom. Rodina by si mala pomahat, ved kto iny nam pomoze ked nie rodina, to je moj nazor.

nada847
21. máj 2019

@0kristina0 toto je fajn, ze aspon vidi ako nechce zit ona. Aka proste nechce byt. Ze nechce aby sa citili jej deti rovnako ako ona. Takze sa vie poucit z jej chyb. To je podla mna velka vyhoda!

sidicek
22. máj 2019

@janulka257 ja sa vzdy čudujem nazorom typu -nie je povinna pomahat, svoje si odrobila ked ta vychovala a pod.Normalna milujuca matka dcere pomoze, zvlášť v takejto situácii, po IVF na rizikovom, ked su v hre zivoty jej vnucatiek.Ja by som zvolila taktiku chvalenia a obdivovania svokry pred mamou , ved to aj obdivuhodne je , ze takto obetavo a s radostou pomoze ked nastala tato krizova situacia.Mozno mama zacne ziarlit a prehodnoti svoju pomoc ,aspon obcas.

lulula12
22. máj 2019

@sidicek Ale dobre si napisala, ze mozno. A mozno si aj povie, ze ked ju tak vychvaluje, tak nech aj nadalej jej pomaha ona.

0silvia0
22. máj 2019

@sidicek podľa mňa keď dcéra bude vychvaľovať svokru, jej mamy sa to môže dotknúť ešte viac a situácia sa môže ešte zhoršiť. Nemá každý rovnakú povahu... Píšeš, že normálna milujúca mama dcére pomôže, no tak táto asi nie je normálna a milujúca a čo teraz?

sidicek
22. máj 2019

@0silvia0 tak taketo ladove kralovne mavaju velke ego, tak ho moze trochu posteklit.Neviem co je uz horsie ako fakt , ze matka na mna kasle.

janka0509
22. máj 2019

Tvoja mama by ti veru mohla pomôcť, ale neupinaj sa na to tak... Ked sa deticky narodia, budeš to mat tiez narocne, este k tomu dvojičky. Je vela zien, ktore maju rizikové tehotenstvo, a k tomu este starsie dietatko, a bud musia okolo neho behat, v noci k nemu vstávať, alebo lezia v nemocnici a su zufale uz z toho, ze nema kto byt s dietatkom. Lebo muz chodi na týždňovky, rodicia este v praci. Ja mam moju maminku, ktora by aj pomohla, ale mam aj nechodiaceho otca, o ktoreho sa stara, a on je taky typ, ze nonstop vyzaduje jej pozornosť. Mam aj svokru, ktora zase chodi do prace, a ked pride z prace je rada, ze nieco doma stihne a oddychne si. A skor moj manzel chodi pomahat tam, kedze svokra ma rodinny dom, tak kazdy volny deň na niekoľko hodin chodi pomáhať tam, svokor uz zomrel. Ale ja som taky typ, ze ja si najradšej všetko sama porobim, ale ked akurat nemôžem, tak si poviem, musi to pockat. Uplne prvoradé pre vas su tie deticky v brusku, je uzasne, ze sa zadarilo. ❤️. Ostatne nejak zvladnete, aj bez tvojej mamy, skor ci neskor. Ja uplne chapem, ze ta trapi jej pristup, ale ber ju tak, ze je proste taka. Zvladnete to aj bez nej.

Strana
z4