Mama nechce, aby som išla do inej krajiny

18. sep 2023

Dobry vecer, uz neviem fakt co dalej. Sme mlady manzelsky par, cakame babatko. Momentalne zijeme u mojej mami kym neporodim, lebo za cenu najmu kde sme boli predtym nam tu vo velkom dome je nateraz lepsie. Obaja pracujeme, ale platy priemerne. Tento rok v maji mi zomrel otec, mala zostala uplne sama vo velkom dome tak sme sem prisli. Dohodli sme sa, ze maximalne pol roka po porode odideme, chceli sme ist do Rakuska kusok od Bratislavy alebo este ta Bratislava. On vie velmi dobre nemecky, vie si tam najst lepsiu pracu. Mame uz toto prekaza, ze sa chceme odstahovat “tak skoro”, ze ocakavala ze celu matersku to ostanem. Ale nie je mi to tu najprijemnejsie, ani mojmu muzovi, neda nam vela priestoru pre seba, do vsetkeho sa miesa. Chceli by sme byvat sami, zariadit si svoju domacnost a svoju rodinu. Ona to nedokaze pochopit. Najprv chcela, aby sme tu zostali cely zivot, ze mozem zdedit dom atd ale to by som nevydrzala. Najprv sme chceli Nemecko - ma tam viacero kamaratov, aj by mal vybavenu dobre platenu pracu, ale ked som len spomenula Nemecko zacala mat hystericky zachvat, ze tak daleko chcem od nej odist a ze to uz vobec sem nepridem. Vkuse ma odhovara, ze tam neprezijem, budem nestastna, znicim si zivot, aj tak sa vratim, je to tam tazsie ako tu atd. V zivote nebola v cudzine podotykam. My obaja vieme jazyky, ja sice prave nemcinu len zaklady ale nemam problem sa naucit pocas materskej - aj to mam v plane. Potom zacne nadavat na mojho muza, ze on ma chce len odvliect do zahranicia a ja budem trpiet. Ze na nu nemyslim, ze jej zomrel muz a ked je sama stale place. Ano, mne to je luto, ale kym sa odstahujeme to bude rok a pol od jeho smrti a myslim, ze som s nou bola dost dlhy cas ci? Nechcem byt sebecka, ale chceme si obaja zariadit zivot podla seba a nie sa prisposobovat. Aj ked zahranicie moze byt tazke, ale chcem na to prist sama popripade zabojovat. Myslim si, ze pre mna by mal byt prvorady moj muz a dieta ci mam byt v maminom tieni cely zivot? Uz ma to boli pocuvat, ako som sebecka a ze jej zlomim srdce ked odidem ale naozaj po tom tuzim a je mi do placu, ked pocuvam starsie kolegyne ako maju deti v zahranici a skor su na ne hrdi a podporuju ich, za to moja mama robi hysaky.. Co dalej? Ako sa vzopriet? Moj manzel je tak isto cudzinec u nas, rodicov ma strasne daleko a chodi za nimi raz za rok na 2-3 tyzdne ale denne su v kontatke. Jeho rodicia ho podporuju a nemaju ziadne zle slovo ale moja mama ma v tomto podporit odmieta.. este to rakusko ako tak preslo ale ani to sa jej velmi nepaci, podla nej zo slovenska nemam odchadzat lebo budem troiet a bude mi chybat rodina. A vraj zena ma byt vzdy pri rodicoch za to chlap kludne aj milion kilometrov a on sa ma prisposobit.

syslik81
18. sep 2023

ako naplast rychlo strhnut a neboli.. takze si vybavte pracu ubytovanie a mame oznamte uz len kedy odchadzate ... inak vas bude citovo vydierat

autor
18. sep 2023

@syslik81 toto mi povedala aj babka, ze nemam jej dopredu hovorit, kedy odideme ale az ked to budeme mat vybavene len oznamit. Lenze strasne sa bojim, co bude potom.. ze sa so mnou prestane bavit.. nechcem jej ublizit ale nechcem sa cely zivot len prisposobovat

anjelicek26
18. sep 2023

Mame treba

- slubit a dodrzat pravidelne navstevy, kludne kazdy druhy vikend.
- slubit a dodrzat,ze vianoce,velku noc budete spolu
- kupit jej PSA/macku
- zaplatit jej Jogu,fotkou,plavanie,cokolvek...

Kazda mlada rodina si zasluzi byvat sama a Rakusko je za rohom...

autor
18. sep 2023

@anjelicek26 navstevy som jej slubila, mam vlastne auto, pocas materskej by som vedela prist aj s malym. Popripade keby sme az v nemecku tak aj na dlhsiu dobu prist.. ona tomu neveri ze pridem 🥲 psov ma dvoch ale uz starsich a ked zomru bude zas nestastna lebo su aj urcitou spomienkou na otca.

haley7897
18. sep 2023

Súhlasím so @syslik81 pripraviť všetko a ju len postaviť pred hotovú vec. Ak je Nemecko pre vás lepšia voľba, zvazila by som ho. Urazena bude rovnako ci budete v BA, v Nemecku či v Rakúsku. Nieje to totiž o vás, ci krajine ale o nej. Rodič by nemal byt guľou na nohe. A takýmto správaním sa vám tam nebude chcieť vracať ani keby ste žili o ulicu ďalej

januska12323
18. sep 2023

Už ste jej všetko povedali, musí sa s tým zmieriť sama. Keď začne k tomu zase hovoriť zastav ju: mami náš názor poznáš, nechcem sa o tom baviť.

denkabemommy
18. sep 2023

Jediná sebecká osoba je tvoja mama. Pre jej vlastné blaho ťa citovo vydiera. Rodina si ty, tvoj muž a vaše dieťa a tak to máš aj ďalej budovať. Keď ťa začne znovu vydierať rovno ju stopni.
Tvoja mama za pár rokov zomrie a tebe ostane len premárnený čas. 🙈

olimuc
18. sep 2023

Osamostatnite sa v kazdom pripade. Rakusko mas na skok a mozno by prisla aj na navstevu k vam.

syslik81
18. sep 2023

samozrejme ze sa nahneva a urazi..ale rovnakosa aj odrazi a bude sa tesit na navstevy ,.. ved nejdes na opacnu stranu zemegule..autom budete zachvilu doma.. moja si musela zvyknut ze mna aj vnucku vidi raz za rok a raz tyzdenne na videohovore.. hold zivot .. a nebude vecne sama..moja si casom nasla priatela a su dodnes spolu

anjelicek26
18. sep 2023

Potrebuje si zvyknut. Rakusko je blizsie na cestovanie a aj pre babatko.. pozrite si,ake moznosti prace a byvania mate...my zijeme v DE a tych 900km je fest vela.. domov sa dostaneme 2-3x v roku realne.. hlavne odkedy zasa chodim do prace..

autor
18. sep 2023

Ona bola cely zivot viac manipulativna.. vyhovara sa na otcovu smrt ale myslim si, ze je to aj urcitou vyhovorkou aby mi prislo luto.. Keby ideme niekde okolie Viedne tak to je 1,5 hodiny z maminej dediny autom. Keby sme len niekde pri hranici pri BA tak hodinka..

bluka2
18. sep 2023

Nemecko je dobrá voľba

mandzula
18. sep 2023

@autor ak sa s tebou mama prestane bavit, je to jej rozhodnutie, nedaj sa vydierat a nemaj vycitky, mas pravo na svoj zivot.

bluka2
18. sep 2023

@anjelicek26 my to máme viac než 900km a kedysi aj každý druhý víkend: ten nočný vlak je super. Nasadnes ako chodíš spať, zaspis, dáš raňajky a o 9tej si vo Viedni a ta hodina potom je už nič
Alebo tých 8 h vo vlaku vyšlo aj presne na Home office - čo bol môj model predtým

autor
18. sep 2023

ona furt hovori negativne, ze raz sa mozno s manzelom rozvedieme a budem daleko v zahranici bez rodiny a hned budem utekat naspat.. ze sa ma prisposobit on mne a on tu ostat. Ale ja tu tiez ostat nechcem. A urcite nie kde byva mama - je to dedina v zapadakove, prava tu moc nie je a ja tu fakt nemam nikoho, aj kamosky mam uplne inde, tak isto on, keby ostanem tu zblaznim sa..

kandelabra
18. sep 2023

Dobre ti babka radi nerozpravat o tom. O vasich planoch vie, vie ze to jedneho dna pride a kedy asi. Dovtedy by som to s nou nerozoberala. Ja som mojej mame povedala ze chcem odist do zahranicia rok predtym, ona tiez nikdy v zahranici nebola (a tiez myslela, ze budem cely zivot sediet doma), boze co som sa napocuvala... rok omielania o tom, co tam budem sama, nikoho nepoznam, co ked sa mi cosi stane, tomu a hentomu sa tam nepacilo... odisla som a bolo po reciach, aj ked som sla potom znovu prec brala to uz ako fakt. Myslim, ze u nej ide hlavne o ten strach pred neznamym, co bude s vami ked odidete a s nou ked bude sama, ale ked to uz bude realita, bude s tym ok.

mandzula
18. sep 2023

@autor skusa manipulaciu, nedaj sa, razne ju stopni, ze uz si rozhodnuta a ona na tom nic nezmeni.

minenkak
18. sep 2023

Mama si už zariadila život, teraz si na rade ty ,urob s mužom presne to čo uznáte za vhodné

21anjelik19
18. sep 2023

Kvôli mojej mame a jej citovým vydieraniam som vo svojom živote nič nedokázala a nesplnila si žiaden sen ...keby mám vrátit svoj zivot 10 rokov doazdu tak si dupnem a nenecham sa vydierat..... je to tvoj zivot a zariad si ho ako chces ty.... mama na toto nema absolutne ziadne právo ..... teraz si ty tvoj manzel/partner a tvoje dieta..vy 3aja ste rodina .... mama je uz vedlajsia rodina, k nej stacia uz len navstevy a bohuzial musi sa s tym zmierit ze vtaciky z hniezda odlietaju ...drzim prsty .....nenechaj sa citovo vydietat, skodis len sama sebe

autor
18. sep 2023

@kandelabra pritom ona po otcovej smrti sama bola nejaky cas. V maji zomrel a my sme dosli az v auguste. Predtym sme boli v BA, volavali sme kazdy den, ona ma vela kamosiek s ktorymi bud vola alebo pridu. Vobec neplakala nic a nechodila som za nou kazdy vikend ale mozno raz za 2 mesiace alebo aj menej, nedalo sa mi kvoli praci a kvoli rieseniu istych veci. Cize podla mna je uz jedno ci som v BA, v Rakusku alebo Nemecku

uhnakova
18. sep 2023

tvoja mamička je riadny manipulant. Dúfam, že stojíš pri svojom mužovi a keď o ňom škaredo rozpráva, tak sa ho zastaneš. Už len preto by som šla urýchlene preč, takéto mamičky zvyknú spôsobiť rozpad vzťahu, pretože ohováraný manžel to proste neustojí. A teda, radšej ďalej než bližšie a návštevy max. raz za mesiac.

autor
18. sep 2023

@21anjelik19 ona mi zacne hovorit, ze mi praje aby som si piplala svoje dietatko a ked bude dospele sa na mna vykasle a odide daleko prec. Pritom nikto sa na nu nevykaslal, volala som s nou kazdy den aj hodinu, ked potrebovala financu pomoc poslala som jej peniaze. Vedela komplet co sa deje v mojom zivote. Keby som sa na nu vykaslala nikdy sa jej neozyvam a nic o mne nevie tak fakt nechapem, preco ma take reci.. pritom ona hned v 18 odisla od svojej mami do Kosic s mojim otcom cize cez celu republiku a bol jej jedno jej nazor. Potom prisli naspat ale tak isto ju nenavstevovali nonstop, mozno raz za mesiac-dva a to boli po ruke.

cakanka22
18. sep 2023

Každý má svoj život. Ja som sa odsťahovala 200km od rodičov a rodiny, a samozrejme staršia generácia v tom videla a vidí problém dodnes. Ked sme bývali v DE, tak si neodpustili nikdy poznámky. Ale Nežijeme život iných a uz vobec nemame napĺňať predstavy iných. Rob veci tak, aby si ty bola spokojná sama so svojim svedomím.

beata_k
18. sep 2023

Urobili ste jednu obrovsku chybu. O svojich planoch ste jej povedali prilis skoro. A teraz mam na mysli smrt tvojho otca. Je vdova sotva 4 mesiace. Stratila blizkeho cloveka a vy ste jej bachli medzi oci, ze pride aj o vas. Uplne zle nacasovane. Je vystrasena, ze ostane v zivote sama. Necudujem sa jej, ze to nevzala dobre.

hladamematku
18. sep 2023

@anjelicek26 mame netreba kupit ziadne zviera,lebo zviera nie je vec!!!!!!!!! Rada hodna 14 storocia...

autor
18. sep 2023

@uhnakova jasne, ze sa ho zastanem, praveze aj jemu sa zdoverujem v com ma nastve, ze nesuhlasim s tym a nech sa neboji, ze pojdeme prec. ostanem tu chvilu po porode nech sa tesi ako mi vsetko poukazuje a potom pojdeme, on zatial zariadi pracu byvanie a ja s dietatkom potom pridem.. a je uz jedno ci rakusko alebo nemecko.. Alebo potom zacne hovorit, ze nemcina je tazka a nenaucim sa ju pritom ja sa viem rychlo ucit a naozaj mam zaujem. A ze nemci/rakusania slovakov nechcu a ze ma budu ohovarat a neprijmu ma.

autor
18. sep 2023

@beata_k ona o planoch vedela uz pred otcovou smrtou a mala rovnaky postoj, ze rakusko ani nemecko nie, ze je to daleko (boli sme vtedy v BA) a robila rovnake sceny akurat cez telefon a teraz to je len horsie

vanilkovazmrzka
18. sep 2023

To je nechutne citove vydieranie, co robi tvoja mama… chapem ju, ze sa boji, ze ostane sama, ale ty sa jej nemozes cely zivot podriadovat. Si dospela, samostatna, a trpiet budete skor ja sk ako v au…si jedinacik? Mama nema kamaratky?

anjelicek26
18. sep 2023

@hladamematku kto pisal,ze zviera je vec😏Ona potrebuje partaka na travenie casu,prechadzky a o ktoreho sa bude moc starat...

autor
18. sep 2023

@vanilkovazmrzka mam starsiu sestru, ale na nu vobec nie je naviazana ako na mna. sestra je z ineho manzelstva, mozno prave preto ze ma berie ako spomienku na otca, kedze som cela on… ona ma tiez rodinu a byva len pol hodinu odtialto a vobec sa nenavstevuju, ze mna ma radsej.. a kamaratky ma, aj sudedky s ktorymi pokeca, ona je dost spolocenska a nema problem naviazat rec