Mama sa ma nezastane
Ahojte žienky. Mám 24 rokov, o 7 rokov staršieho priateľa, spočiatku veľká láska, chodili sme spolu len tri mesiace a rodičia mu kúpili byt, tak chcel aby som sa k nemu nasťahovala. Povedala som mu, že s ním budem dva mesiace, brala som to ako skúšku, či spolu budeme dobre vychádzať, predsa len je to iné, keď ste s niekým 24hod denne. Lenže po mesiaci som zistila, že som tehotná. Dieťatko bolo neplánované, ale keď som otehotnela obidvaja sme plakali od šťastia, ten mesiac sme spolu vychádzali skvele, ale dali sme sa dokopy ale príliš rýchlo a dobre sme sa nepoznali. Už začiatkom tehotenstva sme sa začali hádať, niekedy vedel byť strašne sprostý, výbušný, veľakrát som plakala, ale myslela som si, že to nie je až také zlé, že sú to len hormóny a ja som precitlivená. Ale neboli....Bála som sa mať dieťa, pretože som ho nevedela zabezpečiť (som z chudobnej rodiny, končila som vš na bc, mala som soc. štipendium) , on mi stále rozprával, že si nemám "zaťažovať svoju hlavičku" vraj "ja som chlap a ja sa o vás postarám". Samozrejme nestalo sa. Sprvu mi dal peniaze na ruku, aby som sa postarala o domácnosť, vedel, že na nič nemíňam, že sebe nekupujem nič,tak bol spokojný. No nebol zvyknutý žiť a hlavne platiť si za svoje. Už keď som končila vš musela som začať prispievať na domácnosť, stále mal nejakú výhovorku prečo on na to nemá, štvalo ma to lebo som šetrila na bejby, ale myslela som si, však on je chlap sľúbil, že sa postará...Nestalo sa, všetko som pre bejby kupovala ja, pomáhala mi moja a jeho rodina. Keď videl koľko vecí pre malú dostávam, tak asi čakal, že to tak bude vždy alebo čo. Nič malej nekúpil, prvá vec ktorú jej kúpil boli kocky na Vianoce to už mala 4mesiace, aj to som ho musela poprosiť. Keď prichádzali návštevy a nosili darčeky, surovo všetko vyberal z tašiek a hľadal obálky, ak som ich stihla zobrať pred ním mal strašné nervy. Nič jej neodkladá, ja áno a aj na to sa hnevá a stále sa ma pýta koľko mám našporené, isto to chce pre seba, chcel aby mi aj rodičovský chodil na jeho účet, ešte dobre, že som to nespravila. Tak sa tešil na bábätko, ale keď prišlo tak nezájem!!! Ledva ju zoberie na ruky, len sa predvádza pred rodinou pred susedmi. Nedával mi nič na malú ani na jedlo, takže čo som mala našporené sa minulo rýchlosťou svetla. Po polroku som ho musela prosiť aby mi začal prispievať na malú, už som to nezvládala. Začal mi dávať 50ečka a zopár stravných lístkov. tak ako s tým môže ísť do ....Od dvoch mesiacov nemám mlieko, kupujem nutrilon, si môžete predstaviť koľko ma to stojí. On nemá hanby, malej nič nedá, nepohrá sa s ňou, postráži ju tak na 10min aj to hneď nadáva. Hocikedy vybuchne a kričí a nadáva, hlavne ak niekam ideme na aute, až ma bolí brucho keď pristaví to sprosté auto, lebo už viem čo si všetko vypočujem. Som pojxxxná pixx, kuxxa....mám držať hubu a byť rada, že nás živý, bez neho by sme nevyžili, ak by som chcela odísť moje veci by sa zmestili tak do jednej krabici, malú mi vezme a porozpráva o mne všetkým také veci, že ju už neuvidím a nebudem mať kam ísť...Celé dni som doma s malou, mám navarené, upratané ale to on nevidí....Niekedy mi je už do plaču, že nemôžem ísť ani len k zubárovi lebo nemám začo a on si spokojne nakupuje sprostosti, fajčí a pije. Vyhrážala som sa mu súdom o výživne, tak kúpil malej topánky a koberec do izby ale s toľkými debilnými poznámkami, že to bolo ešte horšie ako by nič nekúpil. Chcem od neho odísť, ale ku svokrovcom nechcem ísť pretože on je tam vkuse to by bolo to isté a neviem ako by zhltli, to že ho dám na súd, myslím, že oni nechcú aby o tom niekto vedel. Najradšej by som šla k mame, ktorá býva cez cestu so súrodencami ale ona nič...svokrovci mu už xkrát vynadali, ale moja mama nič. Nechce aby som od neho odišla, vraj môžem byť rada, že to nie je horšie...Mama ma vždy brala ako decko, aj keď som rok pracovala, vš som si dokončila vždy budem decko ktoré malo decko. Som tým, že som v 24 porodila dieťa, taká nezodpovedná, že si nezaslúžim pomoc? Keď jej rozprávam čo mi robí, tvári sa akoby to ani nechcela počuť. Ak sa moja dcérka raz dostane do takejto situácie, okamžite ju zoberiem k sebe a takého chlapa zmlátim. Matka má predsa brániť svoje dieťa. Čo myslíte?
@kuceravasue12 je to smutné, že ťa mama nechce na nejaký čas prichýliť, ale s tým nič nenarobíš, ber to ako fakt. Otca svojho dieťaťa si si vybrala sama, nerozvážne si s ním otehotnela, s tým už tiež nič nenarobíš. Máš v podstate dve možnosti:
1. poprosiť vzdialenú rodinu, aby vás prichýlila, vybaviť výživné pre dieťa a seba, poobzerať sa tam čo najskôr po práci, neskôr po nejakom bývaní.
2. Ísť do krízového centra, vybaviť výživné pre dieťa a seba, nájsť si zamestnanie, potom nejaký podnájom, postaviť sa postupne na vlastné nohy.
Požiadať v momentálnej situácii o výživné pre dieťa a seba môžeš, ale on vás zrejme vyhodí z bytu, takže opäť ostávajú prvé dve.
to s tou matkou je naprd, nemôžeš jej ani nič povedať, lebo by ťa živila, keby si sa tam nasťahovala.
muža sa zbav, ty si týraná žena
Ja ti to napisem kruto, tak prepac, ale ako dieta som bola v podobnej situacii.
Sa zamysli nad tým, co chces. Zit v maminom byte, kde ziju este dalsie osoby a ty sa chces vratit aj s malym dietatom. Pokial ten byt nema 120m2, tak ja chapem normalne tvoju mamu, ze to nechce. Navyse je to na dobu neurcitu viditelne. Predstav si to, tolko ludi v malom byte + dieta. O par dni, tyzdnov sa postrielate. Tvoja mama ti nie je povinna pomoct tymto sposobom. Uz si velka, domrvila si to, musis to riesit. Moji stari rodicia svoje deti vzdy vypoculi, ale NIKDY do ich vztahov nezasahovali, si predsa dospela, nikto ta k nemu netlacil, nikto ti asi od neho nepomoze.
Moja mama 15 rokov zila s muzom alkoholikom a ked povedala dost a prisli sme k babke. Babka plakala, co povedia ludia a prehovarala mamu nech sa vrati, proste su take typy, ludia starsie myslenia, dedina...ja neviem. Dedko mame povedal, ze dvere su otvorene, nech si da cas a rozmysli sa, ale ze bud sa ide rozvadzat, alebo nech sa vrati k otcovi, lebo on na to naozaj nema, aby sa to riesilo hore dole, nech urobi rozhodnutie.
Mama do tyzdna nasla podnajom a dala ziadost o rozvod a to mala tri deti vo veku 14,12,11, bez vizie alimentov ( otec nerobil) a znacnej neistoty pred sebou. A bolo to najlepsie rozhodnutie ake urobila.
Byvali sme aj azylovych centrach aj hnusnych podnajmoch, kym sa stiuacia vyriesila, status nasej rodine isiel brutal dole, celu pubertu som nosila veci zo sekacov. Dnes vsak mame vsetci traja vysoku, stastne manzelstva a mamka je roky spokojna a stastna. ROKY. Hladaj riesenia, nie dovody, preco to nejde. Alebo zi s debilom a znic psychiku svojho dietata, lebo ti garantujem, ze sa to stane.
@kuceravasue12 viem, co riesis, ja som tiez parkrat sliapla vedla a aj ked som dostavala stale rozne kazania, ze si za to mozem sama, nikdy mi mama neodmietla podat pomocnu ruku. stale mi vravela, ze aj keby som cokolvek urobila, som jej dcera a bude ma vzdy lubit a pomahat mi.nie vzdy to slo lahko, ale v tejto veci sa nemozem stazovat....takze viem, ako ti je, bohuzial jej pohlad na vec nezmenis...mozno vtedy, ked sa daleko odstahujes a ona zrazu zisti, ze dcera je prec a vnucatko tiez.... ja byt tebou, idem k vzdialenej rodine, ak ta vezmu.nikto z tvojho okolia to nechce riesit, chlap onicom, na svokrovcov nekukaj, inac sa budes furt len trapit. viem ze to neurobis hned, kazdy clovek potrebuje padnut na totalne dno, aby sa rozhodol konat, tvoje dno este asi dosiahnute nebolo....
Utekaj prec,otec tvojho dieťaťa je zakomplexovany magor. Alebo si otocte úlohy,nech chlapec ide na rodicak,a ty pôjdeš pracovať a vydelovat jeho.Ja som mala taký jeden konflikt,tiež mal pocit,že jedine on sa o všetko stará,jednoducho,mu preplo🙂 Na druhý deň som mu oznámila,že sa volala do práce a o mesiac sa vraciam,to si mala vidieť jeho údiv, že doma zostane on,je to aj jeho dieťa🙂Odvtedy je ako cukrik🙂
@latvia len niektory to dno riesia skokom z okna 😝 ale inak mas pravdu
@kuceravasue12 k mame nechod, nepros sa, moze to byt na maslu...radsej skus vydrzat a riesit si tajne nieco - nejaku pracu hladat (co nie je jednoduche) a ak budes mat tak potom sa odstahovat hoc do podnajmu
@kuceravasue12 predpokladám, že mamy si sa na názor, či sa máš k nemu po 3 mesačnom vzťahu nasťahovať nepýtala. Ale teraz čakáš, že sa mama bude starať o teba a tvoje dieťa...
No ja sa tvojej mame nečudujem. Veď predsa ti pomáha - ako aj svokrovci. Si dospelá a keď si vedela ako si spraviť dieťa, tak by si sa mala oň vedieť aj postarať. Hračky dieťa určite dostáva, nemusíš nič kupovať. Oblečenie, tiež určite niečo dostane a zvyšok sa dá aj z detských bazárikov za lacný peniaz (kto na to nemá, nemôže si vyberať)
Na stravu (a nutrilon), plienky a stravu pre teba ti rodičovský a 50 EUR čo ti prispieva chlap musí stačiť. Predpokladám, že na nájomné a energie prispievať nemusíš.
@kuceravasue12 ja som to pochopila tak, že vlastne chceš ísť bývať k mame, kým si nedoriešiš všetky záležitosti s partnerom atď. teda le dovtedy, kým sa úplne neodstrihneš a nenájdeš si niečo sama... ak áno...tak jej to takto vysvetli, nehovor jej aký je na teba tvoj partner zlý, to ľudia neradi počúvajú ... aj tvoja matka možno už bola rada, že aspoň ty si sa "osamostatnila" a máš "rodinu" , lebo ako som pochopila tvoji súrodenci, hoci už pracujú a majú príjem, bývajú stale u mamy?...
ak chceš, aby ťa mama nechala u seba bývať, tak ju musíš presvedčiť, že len na nejaký čas ...
inak si to viem živo predstaviť, ako ti matka hovorí a čo na to povedia susedia...a nečuduj sa, že má k tomu, že chceš u nej bývať taký postoj, veď si jej už raz "hanbu urobila" ...(to neplánované tehotenstvo a žiadna svadba...) a teraz jej ešte hovoríš, že ťa muž, ktorého si si vybrala sama, týra (psychicky, finančne ...) a možno ti aj ona sama hovorila, aby si sa k nemu nesťahovala (alebo žeby ťa za ním sama poslala?), ale ty si chcela vyskúšať, aké to bude žiť s priateľom a spoznať ho (alebo si len chcela zdrhnúť z domu?..) ...takže si udržiava odstup od tvojich problémov, ktoré si si sama "navarila" ...neviem, či to takto bolo, ale už som veľa krát počula komentovať moje tety, ktoré bývajú v malom mestečku, kde sa všetci poznajú, aj babku na dedine, podobné príbehy ako je ten tvoj ... mladá baba, život pred sebou, čaká dieťa po mesačnej známosti (či skôr "neznámosti") a ešte to jej rodina dotiahne do "úspešného" konca ...nech sa mladí zoberú 😝
alebo to všetko tvoja mama nevidí až tak hrozne (možno si to nechce ani pripustiť), ako to vidíš ty, keď jej opisuješ svoj život s tým tvojím partnerom...alebo ťa chce potrestať za to všetko...alebo ťa chce naučiť, aby si bola zodpovedná a riešila problém sama a nezaťahovala si ju do toho? ... ak si dáš odpoveď na tieto domnienky, možno pochopíš, čo tým svojím "nezaujatým" postojom voči tebe - svojej dcére -tvoja matka sleduje a pomôže ti to rozhodnúť sa, či odísť k vzdialenej rodine, či ešte poprosiť mamu o bývanie, či odísť do krízového centra - a tým dať jasne všetkým najavo, že to je naozaj u vás doma vážne, alebo, či vydržať a riešiť problém neskôr ...
ona len chce, aby ju mama prichylila nachvilu, kym si neusporiada zivot....ona nechce mamin full servis 😝 a popravde, ked sa tak zamyslim, ako by som ja bola v situacii ako jej mama....mam syna, ak sa v dospelosti zapletie s nejakou "superzenou" ktora ho bude vyuzivat a deptat, neviem si predstavit ze poviem synovi: "mas co si si vybral" a nepomozem mu 😖 kazda jedna raz urobila nejaku chybu, ktora sa nepacila okoliu alebo rodicom (cest vynimkam ktore ziju usporiadane a miluju ich matky aj svokrovci a nikdy nepotrebovali pomoc blizkych), ale aby rodic zaujal postoj "mas co si chcela, ries si to" mi pride smutne....hlavne ked dieta opakovane ziada o pomoc.....mama ju nemusela prijat s otvorenou narucou, mohli sa dohodnut na nejakych veciach - ze to bude docasne, trebars na rok, kym poriesi rozvod, vyzivne a najde si nieco na byvanie, ze bude prispievat na chod domacnosti a o svoje dieta sa bude starat a bude sa zapajat aj do inych veci v rodine.
zabuchnut dvere pred dcerou ktora chce nejak riesit svoju situaciu lebo "co povie okolie" mi pride viac nez smutne 🙄
@kuceravasue12 štát by ti mal zaplatiť jasle,nájdi si prácu,jasle zvyknú byt denne 12 hodín a prenajmi si garzónku.Teraz tak urobila kamarátka a poviem ti ,nemohla lepšie urobit.Dokonca ked niekde ideme,dovolí si zaplatiť na 3-4 hodinky opatrovateľku.Garzonku platí 145 EUR mesačne
@latvia samozrejme, že ako rodič aj ja by som pomohla svojmu dieťaťu, veď nikto nie je neomylný a všetci robíme chyby. Len na druhej strane sa snažím pochopiť aj postoj jej mamy. Nevieme všetky okolnosti, ani tie za akých odišla, ani to ako sa správala a ani to, koľko šancí a pomoci od mamy už dostala.
Podľa jedného príspevku ťažko súdiť. Je najľahšie napísať, to čo máš za mamu, že ti nepomôže, ale ktovie kde je pravda...
@zajkka stat nezaplati jasle, stat, moze pracujuca matka poziadat o to, ze namiesto 203€ (RP) bude dostavat 230€ - prispevok na jasle, ktore mozu stat aj 400€. Garsonka zalezi od akeho mesta, napr u nas pod 250€ nenajdes...A ak v praci by zarobila v cistom 500€ tak ...500-250-150 (napr doplatok za skolku), tak jej kolko ostane...
@pribinak si to velmi lahko predstavujes...kto nezazil, nepochopi...a najst pracu v dnesnej dobe, je nieco strasne, viem cpo hovorim...neviem aku ma holka profesiu...ale uz neplati ze kto chce, pracu si najde...navyse, o mesiac zacina platit zakon, ze ak sa chce prestahovat o viac ako do susedneho okresu, potreuje suhlas otca dietata...
@pink_lady prepac, nepotrebujem strcit ruku do ohna, aby som vedela a citila, ze ma popali. Zazila som viac ludi, ktori prestali plakat a sli na sebe makat, dokazali to aj baby s 3 detmi s exekuciami, bolo to drsne, ale DOKAZALI TO
Ona ma VS, takze ma viac moznosti ist pracovat ako nejaka baba co ma ucnovku ako sicka ci nieco podobne
Moze na zaciatok vziat akukolvek pracu, casom si najde nieco ine
Spomina, ze ma nejaku rodinu kdesi dalej, takze si zavolam k rodine, pohladam skolku pre dcerku a hladam pracu
Vzdy ma na vyber
@kuceravasue12 mas VS sv. Alzbety socialnu pracu?
Ja nebudem hodnotit ani tvoju situaciu ani to preco sa k tomu tvoja mama postavila tak ako sa postavila. To nic nezmeni ani tebe to nepomoze. Cim skor to prijmes ako fakt tym skor sa dokazes posunut dalej a oslobodis sa od ocakavania ktore ta urcite zranuje a ubra ti sily. Jedine co mozes urobit je spolahnut sa SAMA NA SEBA. Mozeme tu popiast litanie, aj tak si to len ty co mozes nieco zmenit. Tak ti zelam vela sil a odvahy k najdeniu co najlepsieho riesenia ktore ustojis a stane sa z teba silna zena. Dieta das do jasiel, najdes si pracu a tvoj muz len bude cumiet o aku sikovnu a samostatnu zenu prisiel a tiez o dieta. A ak je natolko obmedzeny ze ani toto ho neprefacka a neprestane si svoje ego zvysovat na tom ze ponizuje teba tak ti nestoji ani za myslienku. Vybav si od neho vyzivne a prajem ti spokojny a pokojny zivot.
@kuceravasue12 prepac,ale ako ta citam,tak ides ako parny valec:
Zalozila si si rodinu s nejakym trulom po 3 mesiacoch...vsak co
Teraz chces,aby ti mama dala strechu nad hlavou...vsak co
Rozmyslala si niekedy nad tym,za aj tvoje rozhodnutia maju vplyv na tvoju "pokrvnu rodinu"?
Ak vsetko funguje,tak nova rodina prinasa radost(trebars vnucata)
Ak nefunguje,tak si musi rodina prekopat svoje zivoty(dcera sa vracia s detmi,expartner "vstupuje nemilo"do pokrvnej rodiny,vsetci sa prisposobuju "navratilcovi")
@latvia soc. prácu na PDF V BB
@kuceravasue12 ale ved potom máš kontakty na rôzne inštitúcie a spolužiačky, ktoré sa zamestnali v odbore a o to máš ľahšiu situáciu ;))
Nemáš nejaku dobru spolužiačku niekde ďalej od tvojho bydliska, u ktorej by si mohla bývať 2-3 mes kým si našetris?
@kuceravasue12 nic proti socialnej praci ale na slovensku je uz skoro kazdy druhy vystudovany socialny pracovnik a pokial viem, malokto sa zamestna v tomto odbore 😒
@kuceravasue12 ahoj, poviem Ti narovinu. Ak nie si spokojna s muzom, tak ries to. Najdi robotu, nasetri prachy kup byt na hypo,alebo podnajom. Pomoct by si si mala sama, nie sa spoliehat na mamu. Kazdy urobi chybu a mal by sa z tej chyby poucit a nie spoliehat sa na rodicov, že ma prichýlia vsak co. Ries to sama. Akoze ja nechapem zeny, ktore sedia par rokov na materskej a potom nemaju odlozene financie ziadne. Je velkou chybou byt financne zavislé na muzovi, ktoremu potom prepne a zena nema nic uz len sa potom spolieha na mamu. JA sama by som svoje dieta vypocula a dala radu, nie byvanie, to si uz musi poriesit v buducnosti sam. Takze sama sa z toho musis dostat, inak s tou socialnou pracou moc uplatnenie nevidim, ma to každy druhy clovek asi a uplatnenie žiadne. Radsej si mohla porozmyslt nad inou VS, no co uz to sa uz neda zmenit, resp. da, ale asi na ot nemas silu a odvahu. Ja by som brala aj menej platenu robotu a hlavn eby som si odkladala co najviac na novy zaciatok. Len to som ja, a ty si uplne ina povaha zrejme. Tak sa postazuj a o mesiac ta to prejde mozno.
@latvia prave som to pisala, socialnu pracu ma kazdy druhy....Teraz sa na Vs dostane kazdy pomaly a potom pribuda soc. pracovnikov a animatorov volneho casu 🙂

@tova moja mama sa mi o dieťa starať nemusí, chcem len žiť v jej byte čo je na tom tak hrozné? Veď z výživného a až si nájdem prácu tak by som jej prispievala na domácnosť. O súrodencov sa mama starať nemusí, zarábajú.