icon

Mama verzus nevďačná dcéra pod jednou strechou

lagoia
19. feb 2016

Ahojte, každá rada nad zlato, tak snáď mi niekto poradí čo robiť. Moja mama žije v dome s mojou sestrou, jej "skvelým" 🙄 manželom a malým dieťaťom.Dom patrí z polovice mame, z polovice sestre.Ide o to ako sa k mame správajú.Nemajú ju za nič, je im dobrá len keď niečo potrebujú.Všetko to zlo začal šíriť švagor po ich svadbe.Prišiel ako sa hovorí, s holým zadkom, a teraz po 3 rokoch by bol najradšej keby sa mama vysťahovala do pivnice, aby mali pokoj.A veľa krát už padla otázka, kedy si konečne začne prerábať suterén(!).Tiež jej nedovolia hrať sa malým.Nechodí k nim už žiadna rodina, lebo ON sa správa ku každému tak že pochopí, že tam nie je vítaný.Sestra pri ňom úplne zblbla, už má rovnaké názory.Nemám si s ňou čo povedať, taká som naštvaná...Som ticho, ale dokedy?? 😖 Je mi ľúto mami, dala by im všetko, navyše ťahá aj chlapské práce okolo domu, lebo zaťkovi sa robiť nechce a otvorene povie, že to nie je jeho dvor, jeho problém.On sa stará len o seba.Mama chodí 2km pešo do obchodu ( má viacero zdravot. problémov) a oni idú o 5 minút po nej autom tou istou cestou a nepovedia, počkaj, zvezieme ťa...Ide ma trafiť šľak, z takého prístupu. ☹ Navyše je dohodnuté, že sestra mamu dochová k smrti a ona za to dostane jej druhú polovicu domu.Ja som z domu nedostala nič a keď vidím ako sa k nej už teraz správajú, obávam sa, že keby sa niečo stalo,nechali by ju tam "skapať"! Mama mi plače do telefónu, je jej ľúto, ako sa k nej správajú, už je na liekoch na psychiku, ale keď poviem, že tam pôjdem a poviem im svoje, tak nechce...aby som nerobila hriech v rodine...Tak čo s tým mám robiť, ja sa na to nedokážem pozerať! 😖

Strana
z2
vejula
19. feb 2016

@lagoia no s tým ty proste nič nenarobíš, pokial tvoja mama nechce robiť "zlu krv" a pre relatívny klud bude radšej hrbiť chrbát a nechá sa po nom (obrazne) tlcť. Moja stará mama tak býva so svojim synom v dome a viem presne o čom píšeš! Na mna minule vyskočil a vulgárne mi nadaval, ked som bola navštíviť staru mamu. Za to, že mi dala vajička domace od JEJ, nnie ich sliepok. Ale že on tak býva pod ich strechou, to je mu malo.. Chcel sa biť s mojim mužom a dobre že ma nenapadol, ked som mala dieťa na bruchu v šatke. A išiel skakať do môjho starého otca, ked chranil staru mamu, odsotil ho tak, že spadol na zem. A ked som povedala starke, že zavolam policiu, tak sa žehnala, že to pre Boha nie, že on by si niečo potom spravil a tak. No takže kde nieje vôla tam nieje cesta.

sissmiss
19. feb 2016

@enia74
1.pravnik
Tam zistis na com naozaj si, ake mas moznosti, prava.
2. Mam taky dojem ze tu ide o toto: mama nie je spokojna s tym ako to je teraz, citi ze ta ukrivdila tym ze sestra ma polovicu rodicovskeho domu a dostane druhu. Kedze citi isty podiel viny, tak ta zatazuje tym ake to tam ma strasne, ako trpi. Ale absolutne tuto situaciu riesit nechce, tebe sa len vystazuje a ani nechce aby si to riesila ty. Takze mi to evokuje to, ze sa snazi vyvinit. Ona spoluprispela k tomu ze ty si akoby vydedena. Svoj pocit viny si kompenzuje tym ze sa stazuje ako sa ma zle (tym trpi za to k comu prispela). Ak by to bolo zle, tak by odisla k tebe, alebo by to riesila nejako, poprosila ta o pomoc. Toto je take...je tam kde jej je zle a nechce riesenia ktore by sposobili ze by jej zle nebolo...nejakym mechanizmom potrebuje tuto situaciu. Ja to vidim na ten pocit viny voci tebe. A tiez ta tym tam trosku zabava, nebudes potom riesit peniaze od sestry ktore ti dlzi. Tu by som znova spomenula bod c.1. Pravnik. Uvidis ake mas moznosti.

Napisala si ze mama je na tom zle ale usta si neotvori a tebe to nedovoli. Ale ty chces riesit za mamu, za dospelu svojpravnu osobu- a zaroven neriesis ZA SEBA. Neriesis ze sestra ti dlzi peniaze, chces riesit matkine problemy. Neber to v zlom. Len taky postreh. Ak mas obavy riesit v svojom mene tvoje problemy, tak by som nabehla k psychologicke. Vela ludi sa boji otvorit si usta za svoje prava, ale za prava inych maju chut sa pobit. No ani tam to nebude take ruzove. Citis krivdu za tieto delenia majetkov. Sestra- volakedajsi milacik rodicov- sa sprava ako nevdacna krava a ty mas krivdu, aj ta mozno tesi ze sa zo sestry toto vyklulo, aj mas pocit hnevu, BEZMOCNOSTI, ze toto nemas dosah riesit, deje sa to, nemas na to vplyv, matka ta tym zatazuje ale zaroven riesenia odmieta, ty mas tazke srdce na sestru ale tiez to neriesis.... Volakde to bude treba pretat.

Majetky su zvacsa kamen urazu. Zazila som vo vlastnej rodine, par ubohych tisic a odrazu sa povadili surodenci, odrazu matka s dcerou boli najvacsie nepriatelky. A paradoxne, zlo slo zo strany tych, ktori mali nadbytok takze ich netlacila nudza do tejto pozicie hyeny, a tiez to boli zaroven ti, ktori rodicovi nikdy nijako nepomohli. A ti co cely zivot pomahaju a drzia hubu a krok obidu skratka. Tak to chodi zrejme. Su psohlavci, ktorym nie je nic svate, otvoria si hubu, zmanipuluju, maju HROSIU KOZU. A potom su taki ktori pomozu, su ticho a nechcu sa ozvat aby nenarobili HRIECHY v rodine. Cim skor si uvedomis ake su tvoje motivy, tym skor budes vediet co mas robit. Potrebujes byt k sebe uprimna. Ak mas krivdu, ries si to. Riesenim moze byt aj odpustenie a nechanie veci tak, nie je riesenim vzdy cinnost. To zavisi od teba, co chces a co si ochotna obetovat. Je mozne ze nespravis nic, nic nedostanes a budes to do konca zivota potichu vninat ako krivdu. Mozes sa tiez odosobnit, nespravit nic, odpustit, nic nedostanes a krivdu citit nebudes. Alebo sa ozves, pobijes sa za svoje prava (neviem ci su to prava), narobis rozbroje, nezostane kamen na kameni, vztahy sa znicia. Ale to by mozno tak dopadlo aj keby si sa neozvala, raz ta krivda vyvrie v nejakom zastupnom probleme, sytena z tohto zdroja, ale o to tazsie sa s tym bude narabat, lebo to bude prekryte vrstvami a nanosmi pseudoproblemov a pseudodovodov.

Drzim palce

enia74
19. feb 2016

@sissmiss dakujem za radu ale ja nie som zadavatelka 😉

sissmiss
19. feb 2016

@jasminet domnievam sa, ze v dedicskom konani staci len jednoducho uviest u notara a podpisom potvrdit ze ako sa naklada s castou ktora sa dedi. Ak su dedicmi surodenci, jeden povie ze sa vzdava svojej casti v prospech druheho, to sa podpise a je to. Ale neviem to istoz no takto som to raz zazila

sissmiss
19. feb 2016

@enia74 😀 ospravedlnujem sa 🙂 caro pisania z mobilu, snad si to ta pre ktoru to je urcene najde 🙂

loginexistuje
19. feb 2016

@sissmiss presne ako pises ... mama si len kompenzuje svoj diel viny a co je najjednoduchsie zatazovat toho voci ktoremu sa previnila svojimi problemami a este mu navalat... citovy upir a manipulator... poznam doverne.

Ty sa ozves proti sestre a budes najhorsia...

december12
19. feb 2016

@maria1989 ano dajú, ak sa pred notarom v dedičskom konaní zriekneš svojho podielu, prejem aby sa celá situácia vyriešila pozitívne, ludia nechcú isť do konfliktu a potom to druhá strana zneužije, pravidlá asertivity sú strašne dôležité.

katarinapekna
19. feb 2016

kazda mentalne kompletna mama by netrpela vo vlastnom dome dalsie dospelé a samostatne osoby, z toho na vyše jednu absolutne cudziu s vlastnými cudími maniermi.

jana5555
19. feb 2016

Tvoja mama nech si v prvom rade uvedomí, čo chce. Vychovala rozmaznanú fúriu, ktorá si ju vôbec neváži a teraz, keď je najhoršie, obracia sa na teba, lenže s tým, že, keď chceš niečo urobiť, tak ti to nedovolí. Tak potom čo chce? Z môjho pohľadu ťa trochu citovo vydiera, vypočuj, poľutuj, ale nerob nič. Buď nech ti dovolí konať, alebo nech ti dá pokoj. Je to kruté, ale nemala by som na toto nervy.

Strana
z2