Mama verzus nevďačná dcéra pod jednou strechou
Ahojte, každá rada nad zlato, tak snáď mi niekto poradí čo robiť. Moja mama žije v dome s mojou sestrou, jej "skvelým" 🙄 manželom a malým dieťaťom.Dom patrí z polovice mame, z polovice sestre.Ide o to ako sa k mame správajú.Nemajú ju za nič, je im dobrá len keď niečo potrebujú.Všetko to zlo začal šíriť švagor po ich svadbe.Prišiel ako sa hovorí, s holým zadkom, a teraz po 3 rokoch by bol najradšej keby sa mama vysťahovala do pivnice, aby mali pokoj.A veľa krát už padla otázka, kedy si konečne začne prerábať suterén(!).Tiež jej nedovolia hrať sa malým.Nechodí k nim už žiadna rodina, lebo ON sa správa ku každému tak že pochopí, že tam nie je vítaný.Sestra pri ňom úplne zblbla, už má rovnaké názory.Nemám si s ňou čo povedať, taká som naštvaná...Som ticho, ale dokedy?? 😖 Je mi ľúto mami, dala by im všetko, navyše ťahá aj chlapské práce okolo domu, lebo zaťkovi sa robiť nechce a otvorene povie, že to nie je jeho dvor, jeho problém.On sa stará len o seba.Mama chodí 2km pešo do obchodu ( má viacero zdravot. problémov) a oni idú o 5 minút po nej autom tou istou cestou a nepovedia, počkaj, zvezieme ťa...Ide ma trafiť šľak, z takého prístupu. ☹ Navyše je dohodnuté, že sestra mamu dochová k smrti a ona za to dostane jej druhú polovicu domu.Ja som z domu nedostala nič a keď vidím ako sa k nej už teraz správajú, obávam sa, že keby sa niečo stalo,nechali by ju tam "skapať"! Mama mi plače do telefónu, je jej ľúto, ako sa k nej správajú, už je na liekoch na psychiku, ale keď poviem, že tam pôjdem a poviem im svoje, tak nechce...aby som nerobila hriech v rodine...Tak čo s tým mám robiť, ja sa na to nedokážem pozerať! 😖
@lagoia to maju aj zmluvne ošetrené že ma právo dožitia a potom dostane aj druhú polovicu? lebo ak to nie je zmluvne ošetrené dá sa s tým ešte niečo robiť ak máte ústnu dohodu. môžeš žiadať od mladého nech aj teba vyplatí - aspon mu spadne hrebienok,
da sa určite aj nejako v zmluve dohodnúť na čo ma tvoja mama nárok ako sa majú o nu starať kým tam býva za to že dostanú tu polovicu domu musia robiť to, to, to inak nedostanú nič. určite sa to da len treba sa s niekym odborne poradiť - možno to by bola cesta aby ju nebrali len ako osobu navyše
Cosi podobne riesil aj otec...Babka sice zije v dome sama, no teta ma napisanu polovicu domu na seba, robia si tam nejake prestavby, a jej drbnuty muz sa rovnako k babke choval ako kreten...tak tam nabehol otec, tete (sestre) vysvetlil, ze bud sa budu chovat k babke normalne alebo bude zle a od vtedy je pokoj...hriech v rodine je to co robia oni vasej mame. treba sa za nu postavit aj za cenu hadky...
Zobrať mamu k psychologicke, aby sa pozbierala a milému švagrovi by dom povedala, nech si zobák otvára vo svojom
@lagoia bud sa tvoja mama postavi proti tomu "hriechu", ktori jej robia, alebo to urobis ty sama.
Mama moze prepisat svoju polovicu na teba a budes vlastne hajit svoj majetok.....ale nenechavaj to tak, lebo tvoja mama sa evidetne nevie hajit , ale trpi zneuzivanim od svojej vlastnej dcery ....ak nezasiahnes, tak sa naozaj zoderie pre nich a oni budu vidiet ako velmi jej pomahali.....
@lagoia určite to nenechaj tak, aby mama trpela, urob so sestou s so švagrom poriadok, a ak nemopôže, tak zober mamu k sebe, dom predajte a nech sa s prepáčením udusia tými peniazmi. Mne to príde ako týranie tvojej mamy. Nechať ju ísť pešo a oni po nej auto? Ako môže byť jedna dcéra taká bezcitná k matke? Nemám slov, akí sú niektorí ľudia bezcitní, egoistickí ba až primitívni ☹ ☹ ☹
Nehnevaj sa, ale chyba urcite nie je iba na jednej strane. Ja taketo ponorky z viacgeneracneho byvania dobre poznam. Tu je iba jedno riesenie, porozpravat sa a vypocut aj sestru. Alebo nastahuj mamu ku sebe.
Rady nad zlato "dom predajte" to by sesta asi musela aj chcieť. Ale ona si robí zálusk na celý dom.
Ja by som sa radšej nasťahovala k mame a dala sestru a debila do laty. Tiež by som robila dusno. S niektorými sa moc podobrom nedá.
Ešte nerozumiem, prečo má sestra polovicu, čo ju odkúpila? A zadruhé ak už je to takto nahovno, tak nech mama daruje druhú polovicu tebe s podmienkou dožitia. Z tohto som pochopila, že otec nežije alebo nijako nefiguruje na LV.
@mysicka36 Sestra zdedila polovicu po otcovej smrti s tým, že mne vyplatí moju časť.Samozrejme to bola ústna dohoda a peniaze dodnes nemám, a to je už 5 rokov.Oni čakajú, že tie peniaze mi dá mama.Proste sa zbavujú všetkej zodpovednosti, hrajú to na city, že ON nemá stálu robotu, nemajú peniaze, úver im nedajú a tak dokola... 😠 Proste ja hlúpa som bola ticho, aby bol pokoj v rodine a teraz mám ho...a ešte budem najhoršia v rodine, ked im to všetko vykričím...Lebo ja som Tá, čo vždy príde, skritizuje, narobí dusno a ide preč... 😒
@lagoia no a? nejaky povalac sa vyvrsuje na tvojej mame a ty mas byt ta zla ? sak to je nonsens...to len tak prist k byvaniu a este trapit vlastnu matku ? hanba....
@lagoia tak sa s mamou dohodni ze nech prepise druhu polku na teba,lebo nakoniec ked jej uz nebude ty nedostanes nic;Potom naklus domov a urob poriadok;Ak mama nebude chciet tak jednoducho si najdi pravnika ,neviem ako prebehlo dedicske a ci si sa len tak zriekla dedicstva a teda hned sa to prepisalo na segru ale stale sa to da nejak este poriesit. Kazdopadne by som k segre nabehla a urobila poriadky.
Možno by bolo zaujímavé počuť i druhú stranu. Tvoja chyba je, že ste si to neošetrili u notára, keď si jej svoju čiastku po otcovi "odpredal" či "postúpila". Teraz treba pomôcť mame a naozaj sú riešenia, ako tu už písali ženy. Mamu odsťahovať úplne, narobiť riadny cirkus a povyhrážať sa kľudne i súdom,...
Mama môže svoju časť domu predať, musí ju ponúknuť vopred sestre, ak nebude súhlasiť a mamu nevyplatí, bude to musieť ísť cez súd. Ale zjavne lepšie, ako tam nechať mamu sa trápiť. teda aspoň ja by som to nedokázala.
Dočasne by ste mohli mamu nasťahovať k sebe a jej časť domu dať do prenájmu, pokiaľ by sa veci nedoriešili súdne.
Bohužiaľ, toto sú časté prípady, keď sa veci neporiešia riadne úradne, papierovo a dá sa len na pekné sľuby.
Ale ako som už písala, druhá strana to možno vidí úplne inak.
Koľko má mamina rokov?
Ale nechápem, prečo si to dedičtvo po otcovi nechala celé sestre, keď je jasné, že to cítiš ako krivdu a nejde len o mamu.
Tfuj, na vracanie mi je z toho. Razantne riesit! Najlepsie aby mama prepisala svoju polku na teba, ak sa da. Je mozne, ze tvoja mam je taky submisivny typ a necha si skakat po hlave. Takym sa obcas tazko pomaha, postav sa za nu,pekne to sestre vytmav, na svagra kasli, nech mu to sestra premoci. Taky pako by ta len viac dozral. ale bud pripravena, ze mama bude nahnevana, aj take sa moze stat, ze zacne branit sestru, ale potom nech ti viac neplace do telefonu, lebo ty si sa snazila pomoct. Ty mas zo zakona narok na svoju tretinu, takze ak ju nedostanes, eventuelne bude sud
@lagoia Tak okamžite treba aby tvoja mama darovala druhú polovicu tebe z toho dôvodu, že sestra ťa nevyplatila. Mali sme podobné v rodine s pozemkom kde súrodenec slúbil vyplatiť no miesto toho tam postavil dom a krčí ramenami, že nemá z čoho. OK tak byt v ktorom bývajú rodičia sa daroval tomu nevyplatenému a je.
S polovicou nehnutelnosti je to horšie ale ajtak. Potom časom sa dá riešiť ak ty budeš mať 50% aj ale toto nedoriešite po smrti mamy ty budeš mať len 25% Viem že ťažko toto riešiť vopred, ale treba.
Držím palce aby ste to doriešili. Lebo toto čo robia mame, je psychické týranie.
@mysicka36 že sestra by musela chcieť predať dom? pokiaľ viem (môžem sa aj mýliť) mama môže dať na predaj hocikomu svoju polku domu. samozrejme, dcéra, ktorá je vlastníčkou druhej polovice, má zo zákona predkupné právo. takže buď tú polku kúpi, alebo mama môže predať inému. ono sa zdá, že nikto by pol domu nekúpil, ale nikdy nevieš...
Za dobrotu na zobrotu. Keby ste ten problem riesili skor nemuselo to takto daleko zajst. Je mi luto tvojej mami. Svagor je nejaki moc mudri zo sestrou a moc do toho vidia. Ja by som im povedala svoje ze sa nehanbia nemaju ani stipku ucti pokory. Ty bud rozumna dochovaj mamu ti nech ti da tu druhu polovicu. Zakroc nedovol aby mame ublizovali ukaz sestre aj svagrovi kde je ich miesto.. Neboj vsetko zle co spravili sa im vrati dvojnasobne. Este aby neskoncili na ulici s dlhymi nosmi. Drzim ti palce nech aspon s casti vyriesis tento problem😀
ked uz sestra nedodrzala "ustnu dohodu" - pekne s tebou vyhupala. Tak isto vyhupe aj s mamou. Urcite by som navstivila pravnika, urcite uz taketo pripadi riesili a bude ti vediet poradit. Mamu by som si zobrala k sebe aj kvôli jej psch zdraviu a podmienkam ktore tam ma (ak je ta moznost) a za darovanie jej podielu ju doopatrovala. Jej podiel mozete dat do prenajmu a sestre povedz ak bude robit problemy, nastahujes tam ciganov a to peklo ktore oni vytvarali mame, sa im vrati.
Mama chuda nechce aby si sa do toho miesala, lebo je uz z tych hadok a podmienok vynervovana, vystresovana a nechce to zhorsovat, kedze su tam vsetci v dome proti nej ako svorka vlkov. Tvoja sestra je tupaňa, ked dopusti aby sa jej manzel spraval k jej mame takto. mala by si s nim narobit poriadky a byt vdacni ze tak jednoducho dosli k streche nad hlavou, co druhe rodiny sú zadlzene hypotekov na dlhe roky.
Ked uz tu mama nebude, a jej podiel by bol tvoj, tak by som jej ho ponukla na predaj - odkupnym pravom, inak sa tych ciganov doma nezbavia. Su aj slusny cigani, pracujuci, ale aj tak maju horku krv - vsetko s nimi zazmluvnit... AK - aspon vyhrazka ciganmi mozno tvojej séstre a svagrovi postaci..
@lagoia v prvom rade si prever ci je vobec este mama vlastnickou tej druhej polovice domu da sa to aj online na katasterportal
Potom mas dve moznosti :
1. Obujes sa do toho a budes sa snazit ziskat to co ti pravom patri ta 1/4 za otcov diel, ale teda pokial to nemas pisomne alebo to nie je v osvedceni o dedicstve uvedene tak tahas za kratsi koniec ... a nemusis dostat nic...
2. Skus sa dohodnut s mamou ci teda v ramci spravodlivosti /kedze si nic nedostala/ ti neprepise tu druhu polku s vecnym bremenom na pravo dozitia ale suhlasit nemusi ...
Podla toho sa zariad ... ak mama bude len vyplakavat do telefonu ale nebude chciet na tom nic realne menit /dat svoju cast na teba atd.../ tak potom len obmedzit kontakt... Inak skoncis tak ze budes mat mamu doma doopatrujes a oni si este vybavia aby bol cely dom ich ...
nebola by si prva ani posledna.
nehnevaj sa,ale si hlúpa...to len tak necháš sestre svoju čiastku domu? penieza ti mala dať sestra,jej si nechala svoju časť a nie mame,v tomto konaj a to hned...ty nemáš deti? je ti jedno,že tvoje deti zdedia po dedkovi /a nasledne po tebe/veľké nič?....zisti ako je to po právnej stránke,ako to máte napísané na katastri,kto je vlastníkom......a konaj,urob s tým poriadok,a to na papieri,nie ústne.....nás troch otec delil s majetkom tiež neštandardne,ale všetko máme zdokladované.....a čo sa mamy týka,bude tam len trpieť,ona sa neozve ,môžeš niečo robiť ty,ale tiež mi pripadáš slabá,inak nevypisuješ na fore,ale už si tam dávno a búchaš päsťou po stole.......
mama by ti mohla darovať svoju polovicu s vecným bremenom dožitia...a s tou svojou časťou od sestry by si mala väčšinu,minimálne tým ty a mama sestre pohrozte a začnite v tomto aj konať.....mama nemusí sestre nič dať,môže ju vyčleniť zo závetu,ak sa k nej nespráva v súlade s dobrými mravmi /ja nie som právnik,ale myslím,že je to tak/
@lagoia ja tiez nechapem preco nebojujes minimalne o svoj podiel z otcovej casti... na zaklade niecoho sestra musela seba uviest do listu vlastnictva - to si jej len tak ustne darovala, ze na, polka je tvoja a ona letela na kataster? ak v otcovom zavete bolo, ze iba ona dedi a len ustne ste boli dohodnute ze ta vyplati, tak napadni zavet - kedze ta otec nevydedil ale opomenul v zavete (teda, nie som pravnik). 😅

@lagoia predať dom, peniaze rozdeliť, rozosťahovať sa.