Máme ísť na rodinnú oslavu?
Ahojte, chcela by som počuť objektívne názory, lebo sama neviem ako sa správne rozhodnúť. Môj muž má v ten istý deň narodeniny ako náš synovec, zvykli sme vždy spojiť tieto oslavy, však prečo nie. Včera volala môjmu mužovi švagriná, že robí pre syna/synovca oslavu/ teraz cez víkend, či môže v sobotu alebo v nedeľu, manžel jej povedal, že nie, lebo obidva dni slúži a takto na poslednú chvíľu si už nestihne vymeniť službu, debatu ukončila tým, že tak potom mám jej mám ja zavolať. Prečo sa neviem rozhodnúť či tam ísť alebo nie?
1. už viac ako 15 rokov môj muž robí na služby a vedia, že ak sa má zúčastniť oslavy zhruba týždeň dopredu mu musia dať vedieť aj to nie vždy sa podarí vymeniť.
2. Mrzí ma, že jeho sestra vie, že aj on má v ten istý deň narodeniny a nenavrhla, že by sme to mohli spojiť - proste nejaký náznak aj na jeho narodeniny Príde mi teraz nelogické oslavovať tento víkend a potom zas u nás o týždeň. Nemá zmysel jej to navrhnúť ak sa rozhodla robiť oslavu tento víkend, lebo môj muž by tam nebol ako oslávenec tiež/ /Ona robí oslavu pred narodeninami - ja som plánovala, že by som rodinu pozvala budúci víkend/.
3. Nepáči sa mi, že mám ja volať jej , kedy je oslava, príde mi to neslušné, ak niekto organizuje oslavu tak hostiteľ by mal predsa pozvať hostí a nie ja, že budem volať, kedy je vlastne oslava.
Všeobecne mám pocit, že tento štýl pozvania je ako keby som bola do počtu - prídeš prídeš , neprídeš - neprídeš. Otázka znie ako by ste sa zachovali? Mám ísť v záujme pokoja v rodine alebo je najvyšší čas postaviť sa nepriamo poukázať, že takéto chovanie nie vhodné / bez hádok, proste neísť/ a priznám sa, že istým spôsobom ma to uráža za manžela /lebo ak bolo treba vybavovať lekárov, pôrody, úrazy a choroby či voziť - vtedy bol a je dobrý a teraz nemajú ani štipku úcty alebo ochoty sa troška prispôsobiť hlavne ak ide aj o jeho sviatok - to mi už nepríde ako rodinné chovanie, tak by sme sa predsa nemali k sebe chovať/. Nadovšetko, všetky posledné rodinné oslavy boli v duchu, že pokiaľ sa nerozprávalo o obľúbenej téme švagrinej tak sa absolútne do bežnej komunikácie nezapája sedí tam ticho a ofúknute, preto nemám ani chuť ísť práve k nej na návštevu. Je tam toho veľa prečo sa cítim len do počtu / keď majú moje deti sviatok ani nezablahoželá, ani nepochváli ak sa mojim deťom podarí niečo dobré urobiť a už sa to pomaly vo mne zhromažďuje a mrzí ma to za deti.... Nechcem vyvolávať v rodine konflikt, ale zas už nechcem ustupovať. Aký ja Váš názor? / v podstate nezasahujem do jej života a je mi jedno, nech si žije ako chce,ale vediem v sebe vnútorný boj, nechcem, aby v rodine boli hádky, ale zas mám pocit, že nemôžem stále tolerovať neslušné chovanie....
@felycity ved hej ale teda preco by 17 rocny chalan nemohol mat svoju vlastnu oslavu .... preco by to mal spajat so strykom ....
zi a nechaj zit ....
inak ked maju tvoje deti oslavu narodenin tiez to spajate s oslavou tetky, babky sesternice ... apod...
@maznacik007 baby áno spájame, mne zas príde choré oslavovať jeden víkend a vzpätí druhý víkend o 3 uliceďalej, vzhľadom na to, že nás je veľa a každý má v dnešnej dobe kopec povinností a chce si užiť víkend aj inak ako len rodinnými oslavami tak nám to príde praktickejšie ako každý mesiac min. 2 x za víkend robiť oslavu a ja v tom nevidím problém, lebo robbí sa to už roky tak u nás a inak áno aj moje deti spájame 😀
17 rocny chalan si myslim ze uz velke oslavy nepotrebuje. ked vam nevyhovuje termin, ja by som zavolala, prip. manzel a dohodla sa ze prideme niekedy inokedy. a vy si urobte oslavu kedy vam vyhovuje a zavolajte ich k vam, alebo synovcovi zagratulejte ked bude u vas, ved aj to sa da. a zbytocne sa z toho nenervovat, nie je to take vazne podla opisu🙂
co tak ze svokra pride k vam a oznami ze o hodinu pride svagrina s muzom k vam na grilovacku akoze svokrina oslava?🙂 bez toho aby ste o hocicom vedeli? a rychlo poskakuj a vsetko chystaj (doniesla si akurat tak maso a tusim nejaky zakusok) tak to sa stalo nam🙂
@felycity máš svojho synovca rada a máš ten víkend čas? Ak áno, tak mu choď na oslavu narodenín. Je to jeho oslava a ty by si sa nad takéto veci mala povzniesť (okrem iného nejde o nič tak strašné, tak zabudla, že má tvojmu mužovi volať dopredu a teba pozvala zároveň s ním, keď mu volala, nie je to žiaden ples v opere aby si potrebovala zvlásť pozvanie, ale rodinná oslava!)
ved ked nechces ist, tak nechod... ale zavoalt by si jej mohla, ked ti to muz odkazal - mozno naozaj v tom najlepsom...
ja osobne by som nesla na oslavu do muzovej rodiny bez muza, ale to som ja...
@felycity ja neviem, nas je tiez vela, ale radi sa stretavame a tiez byvame vsetci blizko seba - ale spravili sme to tak, ze oslavujeme v ten den, kedy to naozaj je, teda aj v tyzdni a prideme na hodinku dve na chlebicky, kolac a kavu - aj tak mame deti vsetci akurat vo veku 1-6r a ideme o 7-8ej vsetci domov ci je vikend alebo tyzden 😀
@felycity tak ked spajate oslavu aj tvojich deti tak ako je mozne ze ona im nikdy neblahozela :o
ja by som to neriesila ved vas pozvala pytala sa muza ci prides teda sama s detmi on nevedel zareagovat tak povedala nech zavolas mne to divne nepride. A co sa tyka spajania oslav my tiez niekedy spajame ale tak mozno chcel chalan mat sam oslavu nemozes vediet ty pozvi na buduci tyzden a je to
je nechápem, prečo tu riešite, či robím oslavy pre 42 ročného chlapa, to som sa predsa sa nepýtala, každý nech si oslavuje ako chce a nepísala som, že potrebujem pozvánku na oslavu, telefonát proste skončila s tým, že nech ja sa ozvem jej ked manžel nemôže a nebolo upresnené pozvanie kedy a v ktorý deň, ale áno, pripúšťam nič ma nestojí zavolať jej 🙂 a aj tak sa stalo, čo sa týka odpovede na blahoželanie deťom, zle som sa vyjadrila,ospravedlňujem sa, na meniny si zvykneme volávať a keď sa spájajú oslavy tak pri tej príležitosti sa gratuluje aj k meninám a dáva drobný darček, takže keď mávajú moje deti meniny tak si nespomenú, my vždy to len bokom, a čo sa týka pozvaní, no ja neviem, základy slušnosti by mali existovať potom sa nedivím, že polka národa sedí v teplákoch pri štedrovečernom stole, že keď idete na svadbu tak pokojne aj v rifliacha predsa narodeniny sú tiež sviatok ..proste stačilo formulovať telefonát v zmysle , že nás pozýva vtedy a vtedy...
Dievčence aj tak ďakujem za vaše názory, myslím, že v niečom máte pravdu a v niečom nie - áno, ťažko je popísať niečo slovami, keď človek nepozná vzťahy v rodine a konať objektívne, ale ako mi bolo poradené, povzniesla som sa, prekonala, snažila som sa konať diplomaticky a urobila som ten krok a nakoniec som to vyriešila k spokojnosti všetkých. Uzatváram túto diskusiu, lebo už je bezpredmetná.
@felycity No to je pekna koza ta svagrina. Ale zas nechapem teba. Kebyze ja idem aj s darcekom na oslavu jej syna a mojim detom sa neuraci ani zablahozelat tak by odo mna pre dalsi darek krpec nedostal. Oslavte s manzelom podla svojho. Ma pravo mat raz za rok oslavu kde je cislom jedna on. Ako a ak niekto zrobi hadku lebo vy ste pre nich dobri ked oni potrebuju inak nic tak to nie je rodinny vztah ktory za nieco stoji.
neviem ci mate deti...ak ano, chod zavinsovat ty s detmi synovcovi tento vikend, s tym ze ich hned pozvete na oslavu tvojho manzela bud. vikend. ked to nechcela spojit, tak co u s nou....bude mat pokoj v dusi ona a ty sa nad tym netrap...ludia su niekedy zvlastni....
@felycity - nečítala som všetko, čo baby napísali. Ja by som jej zavolala, povedala by som jej, že vtedy, bohužiaľ nemôžme prísť (keďže manžel je v práci) a že prídete synovcovi zablahoželať inokedy spolu. Normálne by som ich pozvala na manželovu oslavu. Ak by prišli, zablahoželala by som synovcovi, ak nie, tak by som si našla čas ja s rodinou a šla by som synovcovi zablahoželať vtedy, keď by sme na to mali čas my aj oni.
Ja v tomto problém nevidím, my bývame 75 km od rodiny - synovcov atď. a nie vždy sa nám všetkým podarí skĺbiť si termíny - proste buď máme dačo my, alebo deti ochorejú, alebo my robíme oslavu a oni nemôžu... nie vždy sa dá prísť priamo na oslavu. Blahoželáme si vždy vtedy, keď je to možné, občas dokonca aj niekoľko týždňov oneskorene alebo keď sa podarí na niekoho sviatok predsa len oslavu, dodatočne blahoželáme aj tým, ktorých oslavu sme nestihli. Snažíme sa síce dať si termín oslavy tak, aby všetci mohli, ale nie vždy sa to proste dá. Napr. tento rok sme naplánovali ozaj poriadne v novembri synčekove 1 narodeniny. Mohli obaja starí rodičia, krstní, bratranci, sesterka... 2 dni pred oslavou sa mi tak zapálilo ďasno, že som skončila na pohotovosti s ATB, bolesti nenormálne, nezaberali mi ani lieky proti bolesti. A to sme mali objednanú tortu, všetko nachystané... Ešte v deň oslavy ráno sme si volali, či oslava bude alebo nie. Nakoniec bola. Ale všetci to brali ako normálne, nik z toho nerobil vedu, že môže - nemôže... Podľa mňa je to všetko o dohode. Osobne si myslím, že aj synovcovi môže vadiť, že celé roky oslavuje s niekým iným, že tá oslava nie je len jeho. To sa u detí alebo puberťákov dá pochopiť, nie?
podla man robis z komara somara. kvôli takejto banalite napisat taky sloh 🙂
z oslavy sa ospravedlnte a dohodni sa so svagrinou, kedy k vam pridu na veceru, aj so synovcom a tomu u vas zablahozelate. tot vsjo 🙂
Tiez mi to pripada umelo vyrobeny problem. Mozno je uz synovec velky a chcel zacat slavit narodeniny individualne je tiez mozne ze chcel pozvat svojich kamaratov ktorych by uz bolo omnoho viacej ako vas. Tiez nevieme ake je zakulisie celeho tohto problemu - to znamena - 17 rokov slavite narodeniny tvojho muza a synovca u tvojej svagrinej doma? - tak to by som jej este dala metal za taku pozornost. Ako to rozdelujete s organizovanim? Lebo z toho co si povedala som vydedukovala ze svagrina poskytne priestory, pripravi, popozyva a vy dojdete na oslavy narodenin jej syna a tvojho muza????? - to by som tiez povedala ze svagrina ma teda nadludsku trpezlivost a je velmi pohostinna a ty sa este po 17 rokoch rozculis ze to tak organizovat nechce??? Alebo ako to vlastne mate? V kazdom pripade - zorganizuj naordeninovu oslavu ty pre tvojho manzela a pozvi tam toho koho uznas za vhodne, pokial mas synovca rada a tvoje deti s nim maju dobry vztah tak preco by ste nesli na jeho oslavu alebo nechod a povedz ze ti to nevyhovuje a je to

@felycity spravne - "spolky - čertove volky" sa u nas doma hovori 😉