Máme kúpiť byt, alebo ešte čakať?
Ahojte dámy, skúsim Vám napísať náš príbeh v skratke. Minulý rok sme sa s mnželom rozhodli, že ideme stavať svojpomocne. S výstavbou sme rátali, že bude trvať max rok, momentálne bývame so svokrovcami v ich dome. Nebol to núdzový stav, (svokrovcov mám naozaj vynikajúcich, úplne v pohode ludia), mohli by sme si brať hypo aj na byt úplne v pohode, len vtedy sme nad tým ani nerozmýšlali, veď rok vydržime.. momentálne náš budúci dom, ešte zdaleka nie je v takom stave, že by sme sa mohli do toho sťahovať, a už cítime, že nemáme súkromie... začali sme pozerať
@andrea9991 ked by ste aj kupili byt, tak by ste tam nebyvali zadarmo. zaplat energie, fond oprav, poistku a dostanes peknu sumu. takze podnajom 500e mesacne (6000 rocne) nie je az tak strasne vela oproti vydavkom za byvanie vo vlastnom byte
@andrea9991 ceny bytov stále rastu takže keď chcete brat byt ako investíciu a mate peniaze aj na dom aj na byt tak smelo do toho.
Avšak musíte to mat naozaj dobre spočítané aby vám to vyšlo aj na dokoncovacky na dome, tam rátaj aspon+ 20-30% navýšenie rozpočtu. Nielen zdražovanie stavebného materiálu ale proste človek si navymýšľa, zainvestuje do lepších podláh, sanity a ono sa to nazbiera.
Celkovo ak chcete bývať co najskôr zhanajte si majstrov už teraz, v stavebníctve majú normálny šikovný majstri zákazky na rok dopredu. Keď budete zháňať na poslednú chvíľu tak zoženiete iba mantakov. Co sa týka materiálu tak isto, cez zimu sa menej stavia veľa vecí kúpiš v akcii.
Tým chcem povedať ze keby sa plne sústredite na dom tak v lete už bývate.
@andrea9991 a vy mate dost penazi na to, aby ste kupili byt a este aj postavili dom?
Toto je zasadna otazka, lebo ak ano, tak potom ten byt kupte a po dostavani domu ho dajte do prenajmu a bude sa vam zhodnocovat..
Vacsina ludi totiz tolko penazi nema a preto to riesia tak, ze bud idu byvat zadarmo k rodicom svokrovcom (co ma znacne nevyhody, precitaj si tu nejake diskusie o tom - mimochocom moja oblubena tema na koniku :D) alebo idu do prenajmu - vyhoda ja flexibilta, byvas dokedy potrebujes a nezatazuje ta na hypoteke, tj mozes celu hypo cerpat na dom a nemat problemy s peniazmi.
Ano, jasne ze za rok najmu bytu mozes zaplatit aj 6 tisic eur, ale to NIE SU vyhodene peniaze, platis za SLUZBU, ze byvate samostatne ako by "vo svojom". Kazde jedno euro stoji za to, aby si nemusela byvat u svokry, ktora ti lozi do spalne a kritizuje, ze nemas ustlanu postel, ako zle varis / nevaris vobec..
Nejak nechápem. Hovoríš, že s peniazmi nie sú problém, že by bolo aj na byt a aj na dom a pritom máte z domu iba hrubú stavbu? Prečo, keď máte na to financie ho staviate svojpomocne?
@acrobaleno nestavajú oni, ale volajú majstrov.
@andrea9991 na tvojom mieste zavolám firmu, ktorá mi to zabezpečí od A po Z.necakaj dlho všetko ide hore...ešte nevieš koľko Vás bude stáť reálne dom.Ak to je u svokry zle išla by som do podnájmu, alebo zaťala zuby a energiu venovala domu.Hruba stavba je nič teraz prídu výdavky ako niekto hore píše elektrika, kúrenie, voda, sanita my sme hovorili, keď sme mali hrubú stavbu, že super veď ešte aj nové auto kúpime🙂nakoniec všetko toľko stalo, že plot sme robili po 2 r
Ak to nie je nevyhnutne, tento rok nestavat ani nekupovat byt. Narusene dodavatelske vztahy cez covid a rast materialov kvoli inflacii vyhnali cenu stavebnych materialov na dvojnasobok. Tym padom aj "vyrobne" ceny bytov a domov. Ludia boli doma, vsetci sa rozhodli prerabat. Pockat, kym sa to utrasie a zapracuje ponuka/dopyt. Dodavatelia navysia vyrobu. Pri tychto cenach skor cakat na vhodnu prilezitost, na nejaku vyhodnu kupu (opusteny dom, nuteny rychly predaj kvoli dedicstvu,...), ako sa vrhnut do kupy, prestavby po hlave.
@liljana To, že vyhnali ceny materiálov hore to je fakt, ale ceny bytov budú neustále stúpať, čiže do kúpy by som sa práveže nejako neobávala ísť. To len získa na hodnote.
Mala by si kúpiť ten byt, investícia jak hovado. My sme kúpili byt za 150.000 .Vrazili sme doňho ešte 6.000 (zariadenie plus drobná rekonštrukcia). To bolo pred 4 rokmi. Dnes by som predala úplne v pohode za 220.000. keďže sme si zobrali hypo 100.000, tak by nám stále ostalo 120.000 keby sme rovno aj teraz byt predali. To nie sú malé peniaze. Kúp byt, hypotéka je najlepší úver, byt ti bude na hodnote stúpať. Kúpiš ho za 80.000 dnes a o dva roky predas za 120.000. hypo si vezmeš 50k, vyplatis a stále ti po predaji ostane 70k. A nehnuteľnosti sú veľmi dobrý biznis teraz. Ak na to máte a vyjde vám to, tak určite kúp byt. V podnájme by si si tiež nemohla nič upravovať podľa seba, ale mala by si súkromie. Teraz nič nemusíš upraviť podľa seba alebo iba úplné drobnosti, na rok-dva čo dostavias postačí. A potom predas. Zaručene za viac ako si kúpila. Vlastniť nehnuteľnosť navyše je vždy ziskové a ceny pôjdu hore odvtedy, kým budú ochotní ľudia za to platiť. V novostavbách v BA- úplne zajacince, narýchlo zbuchane, všetky steny krivé a nie je ľúto dať ľuďom 300-400k
Tiež si myslím, že kúpiť byt teraz, lebo ceny rastú stále, a ktovie kam sa to až vyšplhá. Keď si porovnám ako to bolo len pár rokov dozadu, si neraz môže človek búchať hlavu o stenu, že vtedy nekúpil byt. Aj o dvojnásobok išli hore.
Zalezi na tom ci sa chces dalej zadlzit alebo nie. Ak mate peniaze na financovanie domu aj bytu tak si kupte byt ako investiciu do buducnosti. Neskor ho mozte predat alebo prenajimat.
Ak by som musel riesit dilemu, ze mi chyba sukromie kvoli svokrovcom a nemal by som nevyhnutne peniaze na financovanie dalsej nehnutelnosti tak by som sa snazil poponahlat so stavbou domu.
Vela ludi stavalo tak, ze chodili do prace a potom pocas volna boli na stavbe aby sa mohli rychlejsie nastahovat. Uplne bezna vec na SK.
Realitou ostava, ze ti ktori na to nemaju by zrejme isli do podnajmu a travili vsetok volny cas na stavbe. Proste by sa zatali na polroka aby mali neskor pohodu.
Ti, ktori na to maju by zrejme kupili byt ako investiciu, byvali by tam kym sa nepostavi dom a potom by byt predali alebo dali do prenajmu.
Musis sama vediet ktora alternativa ti je prijemnejsia. Ja by som sa zrejme priklonil na stranu podnajmu a rychleho dokoncenia domu lenze ja zas nie som velky fanusik nadmerneho zadlzovania sa cize kazdy clovek voli inu alternativu na zaklade svojich moznosti.
@elementissa len s bytom su aj naklady... to nie je len ze vezmeme uver a hura mame investovane. Ale kazdy mesiac budu mat vydavky este k hypoteke, k tomu stavba a ja sama viem, ze rozpocet na dom bol 250t a nakoniec to bolo 300t :D a este stale nemame zariadene a dokoncujeme exterier atd. Cize to bude aj dalsich 20-30t.
osobne by som sa na to nedala, su to mnohe skryte vydavky, ktore mozu casom chybat pri dostavbe domu. zahryzla by som si do jazyka a vydrzala by som to u svokrovcov. ved to je iba docasne riesenie, ktore vam vie teda coto usetrit
@andrea9991 keby ti aj cena bytu nestúpla, tak či tak je to investícia, nakoľko hypotéku by ti splácal niekto cudzí. Netreba sa toho báť. Ak vám to vychádza, určite je to lepšia investícia ako nejaká poistka alebo sporenie vo fondoch. My sme takto pekne zarobili. Stačí inflácia a zvyšovanie cien a zároveň znižovanie úrokových sadzieb.
@simca06022011 máš tak byt? Lebo nie sú s tým žiadne výdavky. Stačí dobre nadstaviť výšku prenájmu. My z toho platíme hypotéku, energie k tomu životné poistky, daň samozrejme. A keby aj prišli nejaké skryté výdavky, poprípade zničený byt od nájomníka, je mi to v tomto období jedno. Ten byt stúpol na hodnote za 2 roky o 100%. Čiže pôvodnú investíciu, ktorú sme dávali ako hotovosť pri platbe, už máme dávno vrátenú. Ešte počkať 3 roky a mám čistú ruku niekoľko desiatok 1000 eur
@sasa1310 rozmyslam podobne, len lutujem ze sme nekupili ten byt minuly rok.. ale tak dufam ze ani teraz este nie je neskoro
@andrea9991 tak nerozmyslaj, ale kupuj. Uz to nezmenis... Pre porovnanie v 2017 v ba kupovany byt z papiera (malicky, okraj ba) 88000, prebraty januar 2020, v jari robila realitacka odhad a ze za 120000 ho predame z fleku, ze strop 140.
@andrea9991 nikdy nie je neskoro. Odporúčam kúpiť nový. Najlepšie taký, čo ešte je len vo výstavbe. Cena by ti ostala a zaplatila by si až pri prevzatí. Dopredu sa platí len záloha. Držím palce. Uvidíš, že ľutovať nebudete. Peniaze na účte sa nikdy tak nezhodnotia
@andrea9991 Ahoj, ak máte peniaze navyše, ktoré nebudete potrebovať, tak určite kúpte 🙂 ceny pôjdu už len hore, a keď ho dáte potom do prenájmu, bude sa vám "sám splácať" 🙂 My tak tiež máme jeden byt a je to super 🙂 Má to len jeden háčik, myslíte na to, že ak by ste ho chceli predať skôr než uplynie 5 rokov od nadobudnutia nehnuteľnosti, ste povinní zaplatiť daň z príjmu, čiže ak napr kúpite byt za 80tis. a predáš za 110tis.--- 30 tisic sa berie ako príjem a z toho je 19% daň a 14% odvod dp zdravotky čiže zarobíte tak či tak ale zaplatíte aj riadnu daň 🙂

@andrea9991 len okrem zadlzenia treba ratat s tym ze mozu hocijaké extra výdavky so stavbou vzniknut... O to viac ked svojpomocne idete