icon

Máme nútiť starých rodičov k tomu, aby boli s vnúčaťom?

16. sep 2020

Ak niekto mal niečo podobne, ako ste to riešili? Dcérka bude mat čoskoro 3 roky a je čoraz vnimavejsia.Raz sme sa dohodli s mužovým kamarátom a jeho priateľkou, ze pôjdeme spolu sadnúť na hodinku pred blok na pivo. Muž sa opýtal svokry, či by nebola zatiaľ s dcérkou, ona mu na to urazene povedala, že to hodinu určite iba nebudeme preč, pritom ju nevidela pol roka. Inak zo strany svokrovcov o dcerku nie je záujem žiaden, neprišli, ani keď sa narodila. Dosť ma jej postoj k dcérke mrzí, bojím sa aké by to bolo ju jej niekedy nechať, ako by sa ku nej chovala, keď ju takto vníma, aby jej svojimi rečami neublížila. Na jednej strane hovorí na ňu aká je to zlatuľa, keď jej pošleme fotky, na druhej strane rieši na dcérke take veci, za ktoré ani nemôže , ako že napríklad ako ročná ešte pekne nerozpráva celé vety a podobne.... keď aj raz za čas za nimi prídeme, akoby sa vyhýbali tomu, žeby s ňou museli tráviť čas.

autor
18. sep 2020

Nemyslím si, že je sebecké očakávať nejaký záujem od starých rodičov o vnúča, veď je to aj ich krv, gény, aj o nich sa tiež kedysi starali starí rodičia, chodili ku ním na leto. Ale nejdem nič siliť. Nepotrebujem, aby sa z dcérky “pokakali”, ale aby tam nebol prejav lásky, byť ako kus ľadu, mi príde zvláštne. Veď to dieťa je ešte maly nevinný tvor

autor
18. sep 2020

@zooeynka
Ja som sa napríklad starala o svoju starú mamu. Chodila s nou po lekároch atď., keď ležala v nemocnici, ešte viac ako jej vlastne deti. Len babka sa zase o nás starala, venovala nám svoj čas vždy, keď rodicia nemohli.

autor
18. sep 2020

@kaaaja12
Ja nevyzadujem starostlivosť lebo si potrebujem upratať, celkovo nepotrebujem vôbec varovanie dieťaťa starými rodičmi ani na to nie som odkázaná. Píšem o tom, aby mala dcérka aj nejaké iné vzťahy v rodine, nie iba medzi rodičmi a dieťaťom, ale aj starí rodicia verzus dieťa. Kde iné deti budú hovoriť zážitky so starými rodičmi aké majú a moja dcérka to nebude poznať. Už teraz, keď ideme po ulici a vidí niekde babku s vnucatom, ukazuje mi na nich a hovorí -“babička, pozri babička a dieťatko.” A potom mi dodá “nemám babičku” a to ma zamrzí, vždy poviem máš aj ty babičku. Len ta nejaví veľa záujmu...

autor
18. sep 2020

@elementissa
Malú som im ja raz vychystala a povedala, či ju nejdú kočíkovať. Bolo to za cely čas iba prvý a posledný raz v živote, kedy som to urobila z toho dôvodu, ze keď som videla ich ukrivdene pohľady, co som si to dovolila, doplo mi potom. Bolo to iba raz.

autor
18. sep 2020

@lucikedolls
Ja nepoznám čo je to, keď prídu starí rodicia na návštevu. Oni nechodia za nami vôbec či sú narodeniny, meniny, sviatky... chodíme iba my.

novakkata
18. sep 2020

Je smutné čítať niektoré príbehy a vzťahy... ja som si myslela, že je samozrejmé, že sa babky a dedkovia zaujímajú o vnúčatá, u nás v rodine, je to teda samozrejmosť, máme krásne spomienky a zážitky na prázdniny u starých rodičov a moje deti majú tiež asi šťastie, lebo z oboch strán je láska vzájomná. Starší syn má 5, od 3 rokov chodí aj na víkend ku svokrovcom i k máme, vždy prichádza domov s obrovskými zážitkami a my rodičia si trochu oddýchneme. Od narodenia sa zaujímajú o obe deti, pomáhajú či už materiálne (oblečenie, ovocie, zelenina zo záhrady, keď majú napečené alebo jedlo spravia nazvyš aj pre náš) alebo finančné, či v podobe opatrovania, vyzdvihnú aj zo škôlky, keď treba. Ja osobne by som bola veľmi smutná, ak by to bolo inak a nezaujímali by sa, na druhej strane aj oni potrebujú samozrejme oddych a venovať sa koníčkom, nakoľko ešte pracujú, nie sú na dôchodku, okrem svokra, preto sa vždy spýtame, či im vyhovuje naša návšteva alebo či tam môže ísť malý spať.

nikiki29
18. sep 2020

@zonjushe tak tak... s tým súhlasím, pre mňa to tiež nie je normálne. Škoda, že to niektorí tak berú 😞

jeliz59
18. sep 2020

Nútiť???nie preboha načo,keby nezavolá ona sama a nespýta sa na vnučku,tak ja určite ani nezavolám ani fotku nepošlem ani nič....ale každý má svoj rozum ty vieš čo chceš ,a akomtrebs túto situáciu riešiť....to je tvoja rodina konaj podľa seba

nikiki29
18. sep 2020

Autorka: nechcem tu verejne rozoberať moju skúsenosť s rodinnými vzťahmi, ale sú proste aj ľudia, ktorí sú ako kus ľadu, možno budú mať svetlé chvíle a prejavia záujem a potom zas upadnú do svojho “ľadu”... možno zatrpkli, možno im niečo prekáža, možno sú tam nevyslovené a nevysvetlené problémy... a možno sú proste také povahy. Jediné čo môžte, ak ste si blízky, je porozprávať sa prečo nejavia záujem... možno sa niečo zmení, no nútiť ich nemôžte. A ja osobne už od takýchto ľudí nikdy nebudem mať veľké očakávania...

1234mika
18. sep 2020

@rainee presne aj mne toto moja svokra povedala...velmi smutné

1234mika
18. sep 2020

Je to veľmi smutné.... Kde tento svet speje? Ved mať vnúčatá je taká radosť v živote, ale niekto si to nevie uvedomiť. Ja som tiež sklamaná zo svojich svokrovcov. Majú 5 vnúčat, ale venuju sa len jednému. Mali sme aj výmenu názorov kvôli tomu. Ja nemám právo ju meniť a ani nič meniť nebude. Mam krásne spomienky na detstvo a na mojich starých rodičov a mrzí ma ze moje deti to nezaziju. Teda zo strany mojich rodičov to áno. Oni by sa pre vnúčatá rozdali, nemajú problém ich pobaviť aj na dlhšie. Moji takmer 80 ročný starí rodicia su castejsie aj sa im viac venuju ako svokrovci, ked boli deti choré a dlhsie sme sa nevideli sadli do auta a prišli nas pozrieť. O tom.su vzťahy. Nikdy nepochopim postoj svokrovcov. Dlho ma to az priveľmi trapilo, ale po tom co mi všetko povedala už mi to je jedno. Oni raz na to prídu, ale uz bude neskoro o čo sa pripravili.

rainee
19. sep 2020

@1234mika presne tak. Moje deti sú už trošku väčšie, takže chápu že tam záujem nie je z ich strany a už tam vlastne ani nechcú chodiť. A sa mi zdá ze svokrovcom to už pomaly zapína, ale trápiť ich to asi nebude. No nech ani oni nečakajú na staré kolená keď budu nevladni že tam budeme behať. Dovtedy možno vôbec nebudeme v kontakte, lebo čo sa vidíme 3x za rok to akoby sme sa ani nevideli, ved deti ich vlastne ani poriadne nepoznajú. Dcéra minule zahlásila že cudzí sú jej bližší ako oni. Co dodať.

zooeynka
19. sep 2020

@nikiki29 podla mna to nemusi byt o"kuse ladu", alebo zatrpknutosti. Ale o tom ze maju ine zaujmy, byt s detmi ich nenaplna, nebavi, unavuje, zatazuje...lebo, co si budeme klamat, je to narocne

rainee
19. sep 2020

@zooeynka ved nikto nečaká že budú mať tie deti každý deň od rána do večera , aby ich to dáko unavovalo a zatazovalo. Ale aspoň raz za mesiac sa ozvať, prísť na návštevu alebo povarovať vnúčatá hádam nie je až také ťažké.

nikiki29
19. sep 2020

@zooeynka áno, je to náročné, ja nehovorím, že nie... Ale záujem nie je len o strážení či zabávaní detí namiesto rodičov, veď aj autorka píše, že stráženie nevyžaduje. Dá sa mať záujem aj bez extrémnej námahy - zavolať ako sa deti majú, čo robia atď. alebo zavolať rodičov na kávu aby svoje vnúčatá aspoň uvideli a 5 minút z návštevy sa im povenovali. Nikto ich nenúti robiť babysitting... ja viem, že aj starí rodičia majú hobby, ale neverím, že si nenájdu 1 deň v týždni kedy môžu hodinu-dve stráviť so svojimi deťmi a ich ďeťmi - vnúčatami 🤷🏻‍♀️ nikto nehovorí o behaní maratónu za neposedným dieťaťom...
No neprísť na narodeniny, sviatky ani pozrieť, vyhýbať sa dieťaťu aj keď sú konečne spolu a nakoniec aby som sa ešte bála aby babka slovami dieťaťu neubližovala 🤦🏻‍♀️ no podľa mňa toto je už kus ladu...

autor
19. sep 2020

@zooeynka
Ako som písala, ja od nich žiadne zázraky ani necakam ani aby s nou behali ako 20-roční, ani, aby som im ju odkladala každú chvíľu. Vidime sa malo čo a oni majú problém byt s nou jednu hlúpu hodinu z celého dňa. Zase mi netvrd, že ta hodina je už neviem aká vyčerpávajúca, keď ja zvládam bezne popri malej úplne všetko od domácnosti, po starostlivosť a hry a som upne Ok.

autor
19. sep 2020

A to píšem o jednej hlúpej hodine nie raz do týždňa, ani do mesiaca, ale po niekoľkých mesiacoch, čo tam prídeme, lebo z ich strany záujem nie je a sú v super kondícii čo sa týka zdravotného stavu.

zooeynka
19. sep 2020

Zeny, od nikoho nic neocakavajte, nikto nie je povinny venovat svoj cas vasim detom, vy ste si ich vyrobili tak si ich rieste sami. Ja rozumiem, co mate na mysli, tiez povazujem prinos starych rodicov za vynimocny, ale NIKTO nie je povinny davat svoj cas do aktivit o ktore nema zaujem. Nic necakajte a nebudete sklamane.

autor
19. sep 2020

@zooeynka
To je dosť bezcitne tvrdenie. To potom možem aj ja im povedať, nech neočakávajú naše návštevy vôbec a budú si tam oni 2 cely život už nažívať iba sami, lebo my nie sme povinný investovať svoj čas do nich.

rainee
19. sep 2020

Presne tak. Načo tam vôbec chodiť keď nie je záujem. Radšej sa stretávať s ľuďmi, ktorí o to záujem majú. A nech potom nečakajú že na staré kolená im budeš pomáhať ty keď sa takto chovajú. Možno si na to spomenú keď im nebude kto mať pohár vody podat.

autor
19. sep 2020

@rainee
Tak oni k tomuto scenáru už majú veľmi našliapnuté, ale ich rodinne vzťahy s ostatnými riešiť nejdem...

zooeynka
19. sep 2020

Oni ta vychovali. Moralne im dlzis vela. Oni tebe nie. Ak im odmietnes pomoc na starobu lebo ti odmietaju venovat cas TVOJIM detom tak to vypoveda len o tebe. Oni si tych vnukov nevyrobili, ani ta zrejme o nich neprosili tak nerozumiem tvojmu pohorseniu

zooeynka
19. sep 2020

...resp.vychovali tvojho muza. On im dlzi.

autor
20. sep 2020

@zooeynka
Čakala som presne tuto odpoveď. Teda v style, ja nemusím nič, ale vy sa starajte o mna, inak ste mrchy. Celý čas to tu podsúvaš. Prečo by sa mal môj muž alebo ja potom starať? Nikto nikomu absolútne nič nie je dlžný a ak si si ty urobila deti len preto, aby si nič nemusela a aby sa potom o teba starali, aby ti mali niečo vrátiť, príde mi to bezcitne ako všetky tvoje názory. Ja chcem deti, lebo mi v živote niečo chýbalo a lebo ich ľúbim a nie preto, aby mi niečo v živote vracali za starostlivosť o ne, čo beriem vo svojom živote ako samozrejmosť, preto som tie deti chcela, lebo som išla do toho s tým, že sa asi samé nevychovajú, neprebalia, nenajedia, atď...a ja som tu od toho ako rodič. Očakávať za to niečo na starobu už iba vypovedá o tom danom rodičovi. Rodičovstvo bude vždy obeta a vec, ktorá sa vrátiť nedá. Ja si ani neviem predstaviť žiadať od svojej dcéry, aby mi na starobu menila plienky, radšej pôjdem do domova a dobrovoľne. A to práve preto, ze som si to zažila a nechcem, aby niečo take niekedy muselo zažívať moje dieťa a z ucty k nemu a z ucty aj ku mne. Druhá vec je aj tá, že mnohí rodicia sú take povahy, že tie deti to počas starostlivosti vzdajú a začnú im vybavovať domov, lebo sú to takí uhudranci, že inak sa nedá. Takže starať sa z nás nikto ani nebude o starých rodičov. Ja len píšem o zaujme a zachovaním nejakych vzťahov, návštevách. My obaja sme pracujúci a ešte dlho budeme, tie časy, ze sa človek dostal v 50-tke do dôchodku my nezažijeme.

autor
20. sep 2020

Teda, aby som to upresnila byt rodicom je vec nenávratná, ktorá sa odovzdáva tym, že o mna sa rodicia kedysi starali, o môjho muza tiež, naše dieťa sa bude starať o svoje deti, jeho deti o svoje deti a tým sa to vracia. Nie tým, ze budem za to niečo od svojho dieťaťa ocavat. To je vec, ktorú ma to dieťa cítiť samo, že sa chce starať, nie je to vec samozrejmá. Je to niečo ako uvádzaš ty vyssie so starými rodičmi. Tiež sa môžu starať alebo nemusia, je to už o každom aké si vzťahy utvorí, ale nie je to nikoho povinnosť. Nemôžeme sa my starať o niekoho, keď to tak necítime a s tým človekom nemám dokopy nijaké vzťahy, lebo sa stále iba my snažíme a on nič. Veď to je proti logike.

zooeynka
20. sep 2020

Cize, ak by svokrovci venovali vsetok svoj cas teraz tvojim detom tak by si ich na starobu s laskou doopatrovala? Ale kedze to nerobia tak uz teraz vies ze budes zvysoka kaslat na nich nech aj pomru vo vlastnych srackach? Vypocitavost ako vysita.

autor
20. sep 2020

@zooeynka
Vypočítavosť je to, čo chceš ty. Ty chceš všetko a nic nie si ochotná dať. Ide o to, ze kde jednoducho nie sú vzťahy, tažko niečo od toho druhého očakávať. Ako som písala, mne nejde o to, aby opatrovali moje dieťa ani na to nie som vôbec odkázaná, ani všetko svoj čas nemusia ako si to ty nazvala “obetovať” lebo keď mám niekoho rad, robím to s radosťou, lebo chcem, nevnímam to ako “obetu”. Mne stačí kľudne žeby bola iba blba iniciatíva aspoň pár krát z ich strany. A potom ich aj ja budem inak vnímať, nie ako kusy ľadu

autor
20. sep 2020

@zooeynka
Sú domovy dôchodcov, v sračkach nepomrú. Keď si necudovala vzťah s nikým ako môžu očakávať, ze sa všetci pohrnú sa s láskou o nich starať, keď oni tu lásku nikdy nedali?

matkahelka
20. sep 2020

@zooeynka myslim, ze velmi dobre vies, ako to autorka mysli, len mas nejaku cudnu potrebu ju chytat za slova a dokazovat si, ze mas pravdu. Pritom ju vobec nemas. Starkovci nie su na vychovu ani opatrovanie, starkovci su na to, aby utuzovali rodinu. Dnes nasa generacia zije v ultrarychlej dobe a na vztahy akosi nie je cas a oni, kedze zili v tych "inych" casoch, su ti najpovolanejsi, aby nam davali priklad a ukazali smer, ze rodina je alfa a omega. A rodina predsa nie sme len my a nase deti! Ak pre nas takyto pristup babiek/dedkov bude normalny, aj my sa budeme takto chovat k svojim vnucatam?! A teda, aky priklad dame v tomto ponimani svojim detom?! nemaj mi to za zle, ale mas skutocne velmi cudny nazor na tento druh vztahu.

zooeynka
20. sep 2020

@matkahelka tak si nasilu dupkajme ze chceme pozornost starych rodicov, a ked ju nemame tak oduvajme usta a riesme to na forach. Ludia su rozni, jedni starki pecu kolaciky s vnukmi a druhi maju ine zaujmy. Isteze je prijemne ked starki su ochotni a poruke, ale ked to tak nie je tak to dokelu akceptujem a neriesim to x hodin v debate ktora ma za ulohu len ociernovat svokrovcov aki su nanic. Otras. Co tak prijat ludi takych aki su a nepodmienovat lasku ku nim ich vykonmi a tym kolko casu venuju vnukom?!?