icon

Máme odísť zo zahraničia naspäť domov?

28. dec 2022

Sme tu 5 rokov, prišli sme si zarobiť kým si deti malé (momentálne 2 a 5) a je im jedno kde sme, že sa vrátime a nebudeme musieť žiť na Slovensku s hypotékou. Dobrý plán, ale realita je taká že, šetríme menej ako sme si mysleli, sme tu na všetko len dvaja a častokrát sme preťažení, frustrovaní, ľahko rozčúliteľmí, kričíme na deti, sme často chorí- aj teraz sme 3 zo 4 chorí. Táto krajina je pre mnohých sen, aj životná úroveň jedna z top 3 na svete ale pre mňa je to často ako zlý sen. Ale neviem, či by to tak bolo aj na Slovensku, bola by som taká nešťasná aj naspäť doma, plus ešte aj s finančnou tiesňou? Doma máme veľa rodiny, ochotnej pomôcť, ale je to asi iné keď nás vidia pár krát do roka, neviem ako často by ich bavilo pobudnúť s deťmi keby sme blízko.

Alebo napíšem to takto, plusy a mínusy zotrvania v zahraničí, čo by ste si vybrali vy?
+ všetky materiálne potreby zabezpečené (okrem vlastného bývania)
+ vysoká životná úroveň, výborne funguje doprava, školy, nemocnice, ľudia sú slušní
+ krásna krajina

- žiť bez zázemia ma preťažuje, stále idem na plný plyn a motor sa podchvíľou prehrieva- zdravotné problémy
- chýba mi rodina a my chýbame im
- zmena mojej osobnosti k horšiemu z dôvodu neustáleho vyčerpania
- navždy budem cudzinec
- nikdy si tu nenašetríme na vlastné bývanie
- život tu ma mentálne vyčerpáva, je mi smutno za rodinou, mení sa moja psychika

mamelka
28. dec 2022

@galioska toto si tu nemala písať, si ta podaju😂😃 alennie, veď kto si ako zariadi tak má☺️ máte to svojou zásluhou😊

bluka2
28. dec 2022

@yanni podla mna nie len na dedine. Moj syn mal prvy krat “šťastie” na také síce v Pekingu, ale na dvore nemeckej skolky s nemeckými deťmi. Že sa s ním nebudú hrať, lebo ma iné vlasy. Čakala by si toto od deti v medzinárodnom prostredí? V nemeckej škôlke sme mali tiež raz takú situáciu a spravila som taký bordel tam, že mám odvtedy taký rešpekt a už si nikto nedovoluje. Môj syn ma afro vlasy. Uz sa to nezopakovalo a riaditeľka mi odvtedy posiela osobný pozdrav ku každému adventu a pod. a jej teda verím, že tam dohliada, aby sa to už nezopakovalo. Naštvalo ju to rovnako ako mna, čo už, cesta od spoločnosti, kde na vrchu je biely heterosexuálny muž je ešte dlha

galioska
28. dec 2022

@mamelka vies kde ich mam🙂 ano vlastnymi rukami, bez majstrov ako vy🙂 este sme aj usetrili, no nie?😉😁❤️

bluka2
28. dec 2022

@guiseppinka
@littleslovak naša škôlka vo Viedni (kiwi) mala do 19:00

mofa
28. dec 2022

Nevracaj sa na slovensko! Cokolvek sa Ti tam nezda tu to bude tiez. Dopraj svojim detom zivot v civilizovanej krajine medzi slusnymi ludmi.
Skuste zit a najst si priatelov s ktorymi si viete vypomoct proste najst si nejaky okruh znamych, ktori nahradia rodinu.
Deti budu len starsie.
Nevracajte sa. 😉

yanni
28. dec 2022

@bluka2 Nemci su jednoducho hrozni. My sme (a to muz je Nemec a atomu este adlig grrr) v Saudi naschvag neprihlasili deti do nemeckej skoly (v Riyadhe sme mali) ale do British School. Deutsche Schule tam nemala dobre meno. A bolo tam cim dalej tym menej deti. A aj tak sme sa cele roky pphybovali viac v multikulti anglicky hovoracom prostredi. Aj od zaciatku chodili deti do Preschool podla UK systemu plus Montessori. Tiez ta nemecka skola tam isla podla ucebneho planu Thüringen, no nie, dakujem. British School je tam super, super ucitelia, ti co organizuju, to sa ani opisat neda. Dcera ma este stale kontakt s jej triednym ucitelom. Aj teraz si pred Vianocmi poslali videa. Ja neviem, ci je to u Nemcov geneticky dane🙈ale co pocujem, uz v statnych skolkach toto sleduju (deti nam chodili len do sukromnych, tak neviem). ja uz fakt neviem. V Saudi boli moje deti v Preschool jedine blondave s modrymi ocami medzi samymi tmavymi hlavickami, v skole mala copana v triede este dve ine blondave deti (jednu britku a jedneho miesaneho Ruso-Holandana). Ale nejaky rasizmus sme nikdy nezazili. Oblecenie tiez nikdy nebola tema, v skole mali uniformu a mimo skoly oblecko nik neriesil.

yanni
28. dec 2022

@lapersefona vo vsetkom. To su dve diametralne odlisne krajiny. Zmyslanie ludi, sposob zivota. DE je strasne rasisticke, deti su nutne zlo, cudzinci (aj ked nevyzeraju inak ako domorodci) su hlavne na vychode vsetkym trnom v oku a nedajboze vyzeras inak. Skoly, zial aj sukromne, nic moc. V Sadi sa mi uz 4rocna volne pohybovala a nemusela som mat strach, ze ju niekto unesie alebo jej niekto ublizi. Rodina a deti su na prvom mieste. Tam si to este vazia. Deti nemaju predsudky. Prakticky sme tam vsetci boli ja jednej lodi a to sme mali kontakt aj s domacimi nie len expats. A ked si clovek casom zvykne, ze nieco niekde vybavit, potrebuje cas, tak sa mas sveta zit. Pocas prveho lockdownu sa ukazalo, ako vsetci dokazu byt napomocni a maju organizacny talent. Skola v priebehu dvoch dni zriadila pre kazde dieta konto, rozvrh, material, online classes. Od 4teho rocnika vyssie dostalo kazde dieta ipad, kde bolo uz naistalovane vsetko potrebne pre kazdy predmet extra. Ked sme od velkej noci uz ani z domu nemohli vychadzat, delivery zriaden prakticky z hodiny na hodinu pre vsetko, co clovek potrebuje. Jasne, ze nie je vsetko zlato, co sa blisti. Ale porovnavam nasu rodinu tam a tu. Takze mozem povedat, ze tam sa nam zilo vsetkym lepsie, pokojnejsie, mali sme viac aktivit s ludmi, ktori boli rovnako naladeni. V De musis vsetko planovat dobre ze nie rok dopredu a nakoniec navsteva zavola, ze nepridu. Dcera stale nema v DE taku kamosku ako mala tam a velmi tym trpi. C´Sice ta kamoska ja uz tiez v DE ale deli na 800 km.

dianaana
28. dec 2022

Necitam diskusiu, ja ti poradim, urcite sa vratte.
Mame centralu firmy v Svajci a viem ako to tam funguje.
Od rana do vecera v praci, rodinny zivot ziadny. Vsetci su chladni, rezervovani.
Slovensko nie je take hrozne, ako to vela ludi vidi. My Slovaci sme zvyknuti na vsetko frflat a chciet vsetko zadarmo. Ale roboty je dost, prave vyssie pozicie chybaju, lebo nie su kvalitni ludia. Aj platy su dobre, ak je clovek sikovny.
Nvm do akeho mesta ci regionu by ste sa vratili, ale pozri si tam ceny nehnutelnosti a pracovne ponuky. A uvidis.
Nic nie je nad rodinu, pocit lasky, pokoja, kludu.. Nikdy nevieme, kolko este s nimi budeme moct byt.
Nie vsetko je tu idealne.. Ale mne by to za to urcite nestalo.
Drzim palce 🙂

bluka2
28. dec 2022

@yanni keby som si mala vybrať znovu, išla by tiež do British. Deutsche Schule - mala tam fajn učiteľku, síce mala úchylku na 105%ne covid opatrenia, ale mám pocit, že dcéra sa tam super naučila nemčinu, lebo aj v Nemecku dostáva komplimenty. Podľa mňa chceli zhrabnúť ďalšie peniaze, tak jej vyrátali, že potrebuje 5 h doučovania nemčiny týždenne. Tak každopádne to prinieslo svoje ovocie. Ale inak mi kopec veci vadilo. S British boli všetci spokojní. Bola to hlavne voľba, lebo nemám doma nikoho, kto by sa s ňou bavil po nemecky. Ešte som uvažovala nad švajčiarskou školou a tam by išla, keby sme tam ostali ďalší rok.
Teraz dokončíme základku a uvidíme. Išla z druhého ročníka do tretieho, aby ten pobyt v Nemecku mohol byt v prípade potreby kratší - ale tak už som úplne mimo tému - voľba Nemecko Slovensko je stále jednoznačne v prospech Nemecka, Nemecko vs. iné krajiny, to by bola dobrá téma, lebo tam to až tak jasne nevidím

yanni
28. dec 2022

@dianaana na Sk su ludia v robote len od 8 do 12? Tak co ja viam, tiez od nevidim, so nevidim. A tiez sa len nahanaju.

yanni
28. dec 2022

@bluka2 ano tema je Svajc vs. Sk. Ja by som nevolila ani jedno. Ale asi my sme uz ine. Tym, ze sme vyskusali viac, vieme viac porovnat. Ja uz normalne natak na muza vyvijam. Len on ma momentalne tak dobry job, a ziadnu lepsiu lepsiu ponuku niekde vo svete, ze DE zatial vyhrava. Ale uz som povedala, ze dobre, nech dcera dokonci v DE zakladku, mozno ze potom od 5teho rocnika (to by isla aj krpata uz do skoly-predcasne), by sme poriesili nieco dalej vonku. Covid uz problem nie je, tak madam sa nieco otvori.

bluka2
28. dec 2022

@yanni presne týmto trochu podľa mňa trpí aj moja dcéra, možno aj pre to ten hort, lebo zatiaľ si v triede nikoho tak úplne blízkeho ako to poznáme z iných krajín nenašla a v horte hovorí, že sa hra s deťmi z iných tried… ona sa teší aspoň aj prítomnosti iných deti, len také to blízke kamarátstvo je iný level

bluka2
28. dec 2022

@yanni uvažujeme úplne rovnako a tiež mám zatiaľ najlepší job a takého šéfa snov, toto bude ťažko zohnať…tak držím vám tiež palce!

yanni
28. dec 2022

@bluka2 toto je take smutje. Nejak mu maju tie dedinske decka za inu. Uz len to kukali vraj na nu, ked na angline s uckou plynulo po anglicky rozplavala. A potom před školou so mou po slovensky. Koze nechápe. To v dnesnej dobe fakt je niekto taky tupi, ze ho prekvapi viacjazycnosti. Ona ma 7 rokov, spoluziaci niektori uz 9, spravaju sa ako mali puberali ale vedomosti a rozhlad ziadny. A to vari maju v triede jedeho chlapca, ktory je polotalian a jeden Chorvat. Takže ta viazjazycnost asi az taky neznamy pojem nie je.

yanni
28. dec 2022

@bluka2 a ano, aj ja mam super job. Akurat, ze mna moj job aj pocka. Ja si mozem zobrat neplatene volno prakticky do 18tich narodenin najmladsieho dietata.

dianaana
28. dec 2022

@yanni To som nenapisala. Ja som napr v robote od 6.00 do 14.00. Mozem byt aj napr od 9.00 do 17.00, keby som chcela. A mam 5 homeofficov do mesiaca, ak chcem. Pozicia stredny manazment.

yanni
28. dec 2022

@bluka2 Ja chcem ist s detmi este prec, pokym su male, pokym su deti. To co zaziju v detstve prägt. Rpzsiruje obzor a vidim ake su - otvorene, tolerantne, nezaujate.

bluka2
28. dec 2022

@yanni to máš skvele. To ja nie, ja si zatiaľ len brúsim zuby na unbefristet, takže musím 2 krát merať a vážiť

cecilia29
28. dec 2022

Ja by som sa na vašom mieste vrátila. Blizkost rodiny a starých rodičov je pre deti obohacujuca. Zober si koľko v živote si mala kamarátov? Na základnej bola jedna partia, na strednej druhá, na výške tretia....si s nimi v kontakte ? Kamaráti sa menia, rodina ostáva. Zdravotníctvo mi tu vôbec nepríde také zlé, Určite tu nie je.taka vysoká životná úroveň, ale napr mne toto nevadí. Tu som doma , a Slovensko je tiež nádherná krajina.

bluka2
28. dec 2022

@yanni rozhodnuté, vďaka za skvelú debatu. Ešte 1,5 roka, vytazime z Nemecka maximum a potom preč. O dcéru sa nebojím, tá už je v srdci voľna a bez predsudkov; len ešte toto potrebujem aj pre syna, kým je malý. Dúfam, že to nebude moc neskoro. Medzitým ho aspoň beriem na sluzobky so sebou…

guiseppinka
28. dec 2022

@littleslovak to je mega, u nas decka vo skolke do 13.00, obeduje im tak z 3 skupin (cca 60 deti) tak max 7. Raz som potrebovala prihlasit mladsiu na obed streda az piatok a mi povedali, ze v piatok by obedovala sama... A poobede su vylozene iba deti, ktore tam byt musia... Lebo ked vezmes 6,30 obed, to je 130e mesacne plus tusim tych 80e poobedie, tak je to dost za 1 decko... S kamoskou sme to pocitali, tak ak mas 1 dieta, tak mas jedno, ze ci robis 30 hod a decko je poobede plus ma obedy (skolka, skola maju rovnaku sadzbu) alebo si na 20 hod a obeduje doma... Ak mas viac deti, tak 30 hod sa ti neoplati robit... Ides do minusu...

yanni
28. dec 2022

@dianaana ale vidis, tiez cely den. Ak od 6stej, tak musíš riesit, co s dětmi rano, ak do 17tstej, musis riesit, co s detmi poobede/vecer. a 5 HO v mesiaci ta nezachrani, ked mas 25 pracovnych dni. Ja robim 3 dni v tyzdni po 6 hodin, HO, (mam ale ja office v meste) mam volnu pracovnu dobu, mozem robit kedy a ano chcem (kludne aj na Marse), a určitě zarobim za tych par hodin viac ano ty za Fulltime. To este zdaleka neznamená, ze ked Slovak zije a robi v zahranici, musi sa tam automaticky zodrat.

yanni
28. dec 2022

@bluka2 tak vydrz este a potom uvidis.

vevesh
28. dec 2022

@lapersefona u nas je iba allgemeine weiterführende Schule- cize vsetko dokopy a rozlisuju az v 8-9 rocniku, ci abschluss, real alebo gymko.

yanni
28. dec 2022

@bluka2 ano, ale deti uz aj cestovanie velmi obohati. Ale naozaj spoznavat. Nie len niekde trca v rezorte. My sme boli teraz na madeire. Vela pochodili. Deto boli nadsene. S kazym pokecali. ono je velka vyhoda, ze vedia od malicka aj po anglicky. Dcera sa teraz uci sam,a po spanielsky. Je to krasne pozorovat ako je do toho zazrata a ano jej to fajn ide.

guiseppinka
28. dec 2022

@bluka2 kamoskina suseda ma chlapcov mulatov a ze ked byvali este vo viedni, tak mala taku situaciu, ze ju zastavila nejaka balkanka, naplula na zem a nieco v tom zmysle jej povedala, ze przni rakusku krv alebo bielu rasu alebo nieco na ten styl, ze tu privlecu kadekoho a maju deti s kadekym... Ta suseda tu prisla bud ako mala alebo sa tu uz narodila... No ostala uplne zdesena, ze toto by vo viedni necakala. Ze nikdy sa nikde chlapcom nikto neposmieval... A pritom su to velmi pekni chlapci (poznam ich z videnia).

dianaana
28. dec 2022

@yanni To mas super 😊 Som rada, ze si spokojna.
Nemusis mi vkladat "do ust" veci, co som nenapisala.
Ja som vyjadrila svoj nazor na autorkinu dilemu, nic viac a nic menej a s nikym sa nejdem dohadovat. Pekny vecer prajem.

bluka2
28. dec 2022

@vevesh to je nejaký dedinksky systém? Lebo u nás rozhodujú (pardon, dávajú odporúčanie) už na konci 3. triedy či Haupt-, realschule alebo gymnázium

bluka2
28. dec 2022

@guiseppinka 😳 ježkoveoci, to mala vo Viedni asi poriadnu smolu natrafiť až na také hulvatstvo.To sa musela počas dňa aj dosť veľa krát zastaviť 😂

yanni
28. dec 2022

@dianaana ty si napisala "Od rana do vecera v praci, rodinny zivot ziadny" Co ale nie je pravda. Nemozes takto všeobecně uvazovat. Mas ano si zariadis. Niekto je, nitko nie. To mas aj na SK tak. Niekto je od rano do vecera v praxis a declarar ma do 17 v skolke/skole, niekto ani robit nemusíš a je doma. Praca eko taka a aj dlzsa pracovnej doby nema ani nic s krajinou a ani s pracou/odvetvim.