icon

Máme odísť zo zahraničia naspäť domov?

28. dec 2022

Sme tu 5 rokov, prišli sme si zarobiť kým si deti malé (momentálne 2 a 5) a je im jedno kde sme, že sa vrátime a nebudeme musieť žiť na Slovensku s hypotékou. Dobrý plán, ale realita je taká že, šetríme menej ako sme si mysleli, sme tu na všetko len dvaja a častokrát sme preťažení, frustrovaní, ľahko rozčúliteľmí, kričíme na deti, sme často chorí- aj teraz sme 3 zo 4 chorí. Táto krajina je pre mnohých sen, aj životná úroveň jedna z top 3 na svete ale pre mňa je to často ako zlý sen. Ale neviem, či by to tak bolo aj na Slovensku, bola by som taká nešťasná aj naspäť doma, plus ešte aj s finančnou tiesňou? Doma máme veľa rodiny, ochotnej pomôcť, ale je to asi iné keď nás vidia pár krát do roka, neviem ako často by ich bavilo pobudnúť s deťmi keby sme blízko.

Alebo napíšem to takto, plusy a mínusy zotrvania v zahraničí, čo by ste si vybrali vy?
+ všetky materiálne potreby zabezpečené (okrem vlastného bývania)
+ vysoká životná úroveň, výborne funguje doprava, školy, nemocnice, ľudia sú slušní
+ krásna krajina

- žiť bez zázemia ma preťažuje, stále idem na plný plyn a motor sa podchvíľou prehrieva- zdravotné problémy
- chýba mi rodina a my chýbame im
- zmena mojej osobnosti k horšiemu z dôvodu neustáleho vyčerpania
- navždy budem cudzinec
- nikdy si tu nenašetríme na vlastné bývanie
- život tu ma mentálne vyčerpáva, je mi smutno za rodinou, mení sa moja psychika

vevesh
28. dec 2022

@yanni boze s tymto planovanim- bola som neplanovane v mnichove na otocku- so vsetkych mojich znamych ludi mala cas az 1- slovom jedna osoba! sa stretnut. Moja jedina kamoska slovenka mi napisala, ze jej musim nabuduce napisat 3-6 mesiacov vopred, aby si naplanovala, aby dme sa s deckami mohli stretnut na hranie🤯🤯🤯🙈🙈 moj lekar tiez tam mi bezne dava terminy na 2 roky vopred na kontrolu😃😃😃 som tak stastna, ze uz tam nie sme, u nas ma kazdy vzdy cas...😀😀😀

yanni
28. dec 2022

@bluka2 nie, to je taky novsi system. V De sa tiez dost toho meni. Napr aj v Thütingen uz su Gesamtschulen, kde su 1-10. rocnik prakticky pod jednou strechou. Az neskor sa rozhoduju ktorym smerom (neviem presne v ktorom rocniku). V Berline je napr. ZS po 6ty rocnik.

yanni
28. dec 2022

@guiseppinka chudata deti. Toto fakt nie je normalne.

yanni
28. dec 2022

@bluka2 ozaj. my v Bayern uz Hauptschule nemame. Uz sa to u nas vola Grundschule, Mittelschule (to je ta byvala Hauptschule), Realschule a Gymnasium.

vevesh
28. dec 2022

@bluka2 aj v bayern tiez tak. Schleswig-Holstein to tak nema. Pokracujes na allgemeine weiterführende Schule. Odporucania sa tiez nedavaju- na pol roka dostanes list so zoznamom skol, dva tyzdne mas info-meetingy na skolach a podas prihlasku. Ak sa hlasi privela deti, robia asimilacne testy na tyzden a ked dieta prejde, vezmu ho. (Ale vela deti nepoznam, co toto postupili- zatial vzali vsade iba podla prihlasok).

bluka2
28. dec 2022

@yanni
@vevesh veľa z toho som ani nevedela, len, že v bayern musí byt niečo inak. Keď kupujem školské knihy, vzdy je specialna edícia pre bayern (musela som to tej Deutsche Schule kupovat sama vtedy)

guiseppinka
28. dec 2022

@bluka2 ze ostala tak vyvalena, ze nevedela nijako reagovat. A ked nam to kamoska rozpravala, tak sme kukali aj my, ze keby to bolo niekde v prdeli v malej dedine, tak beriem... Ale vieden? Ako je pravda, ze ak som nahodou vo viedni, tak nemcinu okolo seba nepocujem... Vsetko ine jazyky...

Inak ma neskutocne fascinuje tvoj zivot, resp cestovanie a praca... Ako to s lahkostou davas, decka prisposobujes sebe a obdivujem, ako su "ohybne"... Niekto ma problem precestovat 20km a odkedy teba registrujem na konovi, tak uz mas za sebou asi 3 4 krajiny...

yanni
28. dec 2022

@vevesh mne kamoska tak, boli sme dohodnute v utorok pres Vianocami, ze pride o druhej poobede. No a o 5tej vola, ze teraz je volna. No tak to som uz povedala, ze nic z toho nebude, pokym bude u nas by bolo 17:30, to akurat tak vecera a decka spat. Inak je zuverlässig ale spontanne uz fakt nic neexistuje. S lekali nemáme problem ale statik vsetko len planovat. Sa ani necudujem, ze dcera kamínky nema. Prisca k nam jedna, po case, ze idu na ihrisku (podotykam dievca ma 9 rokov a ihrisko je pri ich dome) a po case mi matka dietata pise, ze moja dcera ide domov, ze jej dcera nemoze ist sama na ihrisko. Takže odvtedy, moja s nou velmi nechce byt. Chceli u nas skakat v zahrade na trampoline, to to dievca nemoze, na bike bez rodioc nemoze, lebo by jej bike nekton ukradol atd. Tak ked nic nemoze, tak nech sa strci a serka sama doma.

guiseppinka
28. dec 2022

@vevesh planovanie v rakusku? V januari dostanes papier, aby si nahlasila do polky februara ako potrebujes prihlasit decko na jul a august do skolky... 🙈😂 Uz sa na to neskutocne tesim...

yanni
28. dec 2022

@bluka2 vies aka sa vrai, Bayern muses byt vzdy "Extrawurschd"

yanni
28. dec 2022

@guiseppinka a v bavorsku si vymysleli vela skolok a jasli prihlasky online cez specialnu platformu. Najhorsie na tom je, ze tu tvoju skolku si tam music najskor spomedzi milion najst. Ach. Uz nech toto mame za sebou.

bluka2
28. dec 2022

@yanni baby tak mi raz vysvetlite, či sa ľudia z bayern cítia nejako späti s rakusanmi? Lebo vždy keď mám nového kolegu odtiaľ , tak si ku mne rýchlo nájdu cestičku s tým, že ja som z Rakúska alebo odkiaľ vlastne presne (raz som sa menej kontrolovala a povedala Jänner namiesto Januar… tak tam mám povesť “Rakúšanky” ) a on je teda z Bayern. Proste keď počujú nejaký súvis mňa s Rakúskom, akoby sme sa dvaja Slovaci stretli 😀

yanni
28. dec 2022

@bluka2 su si akysi blizsi.

guiseppinka
28. dec 2022

@bluka2 mam pocit, ze historicky boli nejako prepojeni a aj kulturne su blizsie k rakusanom ako k nemcom... Ale nepamatam si to presne... To je nieco ako slovacko, ktore ma kulturne blizsie ku slovensku ako k cecham...

yanni
28. dec 2022

@bluka2 ale to je take jednoduche. lebo Sissi😂 Bola aj ich aj Bavorska, kedze rodacka z Mnichova a Bavorska slachticna a nakoniec zakotvila vo Viedni a cisarovna. A inak Bavoraci maju s Rakusanmi vela spolocneho, ci kulturu, zvyky, jedlo, aj jazyk. Moj muz je Prusak a ten si s Bavorakom ani neskrtne😂

vevesh
28. dec 2022

@bluka2 bayern ma skoly o dva stupne tazsie ako zvysok- vyucuje sa negativistickym principom (dat deti co najviac pod tlak s co najvyssou moznou zatazou, ktora v nich aktivuje lepsie vysledky😀😀😀🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️). Preto v bavorsku ti uznaju skolu len z bavorska (a vynimocne thüringen, ktory ma podobny princip). Ostatne bundeslandy musia robit Annerkennung v bayern (alebo si zopakovat Abschlussrocnik). Naopak, ostatnym bundeslandom je jedno, odkial Abschluss je, pokial je...

lapersefona
28. dec 2022

@yanni z toho co pises su to mega rozdiely ale mozno ze to vyjde a sa tam vratite 😊

yanni
28. dec 2022

@vevesh Thüringen uz tiez nie. Mame tam rodinu. Na Bavorsko nemaju. Inak Bavorsko je v tych prisnych podmienkach prijimania hrozne. Ale zase aby sme len negativne nepisali, uz sa aj tu dost meni. Naozaj vsetko zalezi od ucitelov a hlavne riaditelov. Moja dcera teraz chodi na uplne nromalnu Regelgrundschule. A musm povedat, ze je to pokrokova skola. Ucitelky mlade a pokrokove, diferencuju, stazia sa podporovat, riaditelku maju toez taku zlatu, nema ani 40 a sama mi povedala, ze keby mohla, este viac by v jej skole pomenila. Gym, kde dcera chce ist, je tiez super.

nikavuk
28. dec 2022

Podľa mňa kym nemáte vlastnu nehnuteľnost tak je to to iste. Na slovensku by vám banka dala hyposku so svajciarskym prijmom v pohode. A mali by ste svoje bývanie. Aspoň pre nas to tak bolo, min rok v Sept sme prišli spat na svk po 6 rokoch a síce to boli dobre casy už spat nejdem

eva8
29. dec 2022

Sprav si sama s deťmi dovolenku na Slovensku na 2 týždne a zrestujes sa. Dobrovoľníctvo a ostatné tvoje aktivity počkajú. Manžel bude mať na chvíľku tiež tichú domácnosť a oddýchne si

mamulik10
29. dec 2022

@hela_tn prosím Ta ked nevieš bud ticho... nehovorím ze sa tam žije po kanáloch... darmo sa hádať s niekym kto nemá prehlad a nezije tu. Nehovorím o Belgicku ale Nemecku. 🤣🙈 Ale môžeme kľudne tvrdiť ze na Slovensku je úplne úžasné a Tebe asi tiež 🙈

mamulik10
29. dec 2022

@hela_tn a Ty ako vies ako ja sa mam? Ocividne dobre ked som mimo uz tolko rokov a domov sa nechystám 🤣🙈 A idem max na dovolenku. Ja sa mam uzasne nesťažujem si Tebe želám pokoj v srdci lebo musis mat riadne existenčné problémy

123andy123
29. dec 2022

@mamelka zatiaľ neplánujeme návrat na sk, keď aj sme na Slovensku tak už sa teším do Nemecka. Zatiaľ prevažujú tie plusy, prečo tu zostať.

littleslovak
29. dec 2022

@guiseppinka fuha, tak to je sila s tymi casmi. Na hrubo je to tu cca o 50 eur mesacne menej, a teda tym ze to poobedie je doplatok odstupnovany hodinami vies sa zaradit niekds medzi 60 az 90 eur za tu skolku, a teda skolku na max. pocet hodin s obedmi zmestis do sumy pridavkov, cize to beriem ako uplne v pohode.
Ja robim normalne 37,5 tyzdenne, mam flexibilnu pracovnu dobu a teda kedze muz robi v takych nestandardnych casoch a vie byt rano doma, tak ja chodim rano do prace skor. On je tiez na Vollzeit. Obaja mame do prace cca 25 min jazdy (hoci kazdy inym smerom 😁) cize nemam ani dovod zvazovat skracovanie uvazku. No chapem ze ked muz viac robi alebo dochadza dalej a tie hodiny sa na zabieraju ze matky si skracuju uvazky. Po materskej som tak tiez mala. Teraz uz je vacsi uz v tej skolke je rad s kamosmi, a ma tam pestry program, cize ked tam je do 16.00 je v pohode.

adrianka2606
29. dec 2022

@elementissa Pamatam si, ze si planovala s rodinou prestahovanie do Kanady, podarilo sa Vam to??

guiseppinka
29. dec 2022

@littleslovak kamoska ma mladsiu 2rocnu, teraz so mnou nastupovala do roboty, ale ona na 30 hod a kazdy kukal na nu, ze ci je normalna, ze tolko hodin s 2 detmi... Ale asi to bude pristupom k zivotu, lebo ja fakt nepoznam zenu, ktora by pri mensich detoch (skolkaroch) robila na viac ako 20 hod... A s vacsimi detmi robia max 30... Asi nepoznam ziadnu rakusanku, ktora by vobec s detmi bola na plny uvazok.

guiseppinka
29. dec 2022

@littleslovak a inak muz musi byt v robote od 9 do 14.40, robotu vidi z okna, cize to je super. A ja mam do roboty asi 10 min autom... Pred materskou som robila 60km od domu... To bol masaker...

guiseppinka
29. dec 2022

@littleslovak a vlastne ak vy ste priamo bruck, tak predsa okresne mesto... Preto tie casu su ine...

petkazamborska
29. dec 2022

moj manzel bol v zahranici skoro 15 rokov, potom sa vratil , a zije tu ale najma ked sme stavali dom tu mal velmi zle pocity , nevedel si zvyknut , tiez pracoval ako bankar a mal nadstandardne prijmy, tu sa velmi nevie intgrovat , pocitaj ze kamaratov si tu k sebe mazel nenajde, rodina je tu jedine moja k dispozicii, to ze bol v zahrabnici nam velmi pomohlo ale zoznamili sme sa tu , teraz ma najlepsieho kamarata , ktory sniva a chcel by zit vo svajciarsku , tazko povedat , na druhej strane moj brat a moja sestra ziju v zahranici , sestra je mudr, ma svoju ambulanciu , brat je v bankovnictve , ale ani jeden sa nemaju ako ja tu zivotnu uroven ...a stale mi tak ticho zavidia ale vratitz sa nechcu , ....my sme tu s mojou mamkou je mi aj najlepsia kamoska ...mam na nu 500% spolah a je to moj anjel , na ktoreho sa mozem spolahnut, a som vdacna za deti ze mozu byt s nou tak casto spolu aj ona je rada

kachita
29. dec 2022

Podla mna je Slovensko dobra krajina na zivot, zila som dlho v zahranici, viem porovnat, zahrabicie ma svoje plusy, zarobis, ale mas aj vyssie vydavky, ak sa viete uplatnit ako samostatne zarobkova osoba, je to vyhoda, ze nezavisis tak od zamestnavatela.