Máme odísť zo zahraničia naspäť domov?
Sme tu 5 rokov, prišli sme si zarobiť kým si deti malé (momentálne 2 a 5) a je im jedno kde sme, že sa vrátime a nebudeme musieť žiť na Slovensku s hypotékou. Dobrý plán, ale realita je taká že, šetríme menej ako sme si mysleli, sme tu na všetko len dvaja a častokrát sme preťažení, frustrovaní, ľahko rozčúliteľmí, kričíme na deti, sme často chorí- aj teraz sme 3 zo 4 chorí. Táto krajina je pre mnohých sen, aj životná úroveň jedna z top 3 na svete ale pre mňa je to často ako zlý sen. Ale neviem, či by to tak bolo aj na Slovensku, bola by som taká nešťasná aj naspäť doma, plus ešte aj s finančnou tiesňou? Doma máme veľa rodiny, ochotnej pomôcť, ale je to asi iné keď nás vidia pár krát do roka, neviem ako často by ich bavilo pobudnúť s deťmi keby sme blízko.
Alebo napíšem to takto, plusy a mínusy zotrvania v zahraničí, čo by ste si vybrali vy?
+ všetky materiálne potreby zabezpečené (okrem vlastného bývania)
+ vysoká životná úroveň, výborne funguje doprava, školy, nemocnice, ľudia sú slušní
+ krásna krajina
- žiť bez zázemia ma preťažuje, stále idem na plný plyn a motor sa podchvíľou prehrieva- zdravotné problémy
- chýba mi rodina a my chýbame im
- zmena mojej osobnosti k horšiemu z dôvodu neustáleho vyčerpania
- navždy budem cudzinec
- nikdy si tu nenašetríme na vlastné bývanie
- život tu ma mentálne vyčerpáva, je mi smutno za rodinou, mení sa moja psychika
Necitala som vsetky kommenty, prisla som len po "muz robi v banke a ma robotu rad....". Si myslis, ze na SK bebudes vycerpana? Pokal su deti male a nemas nejaku velku pomoc, tak vycerpana budes stale. Lebo....muz asi viac v praci ako doma, asi ostava takmer vesto na tebe. Zijem v zahranici (dvoch statoch) vyse 20 rokov. Mame 5 deti, posledne dve su zhruba take stare ako tvoje (najmladsia mala vcera 4 roky a dalsia v poradi ma 7 rokov. Chalani su uz pubertaci, cize samostatnejsi. Pomoc nemame ziadnu, pracujem na pol uväzku, muz pracuje prakticky nonstop na vysokej pozicii, robim "mama taxi" a "mama pre vsetko". Ale toto nebude navzdy. ja by som na SK nesla. Pomoc rodiny je len zdanliva. nemyslim si, ze by nam stale niekto skakal a "zachranoval" nas, aj ked mame dobre vztahy. To, ze sa citis ako cudzinka, je len v tvojej hlave. vyhod toto zmyslanie a budes sa citit lepsie. A predstav si, moj muz je domaci a aj tak nemame pomoc od jeho rodiny. A ani nevyzadujem. Za poslednych 8 rokov prisli svokrovci len raz na 2 dni dat pozor na decka (tento rok koncom septembra). A ked som videla svokrov ksicht, tak uz nikdy. Radsej zrusim sluzobku.
@guiseppinka verím ti, preto som aj dala do zatvorky, že neviem, ako inde..
toto je velmi fajn prispevok, pre vsetkych tych, ktori si myslia ako je v zahranici super-truper v porovnani so SR. realita je casto uplne opacna predstavam.
A k veci, vratila by som sa. Tymi nervami a stresom si privodite nejake vaznejsie ochorenia.
@janage aj ja to vidim po mojich dcerach. Vystudovali slovenske komunisticke skoly, podotykam statne a uz su 15 rokov uspesne v tom, co vystudovali. Traja z mojich mladych pracuju v zahranicnych firmach so slovenskymi skolami a predtym presli narocnym vyberovym konanim. Vo firmach komunikuju cudzim jazykom. Takze milujem tie talafatky o zahranicnom skolstve 🙉. A pisu to tie, co su na Slovensku, nie v zahranici. Aj tym v zahranici deti studia este neukoncili a nie su s tymi spickovymi skolami v praxi.
@matkahelka v zahraničí je ako vsade inde na světe. Rozdíel je len v tom, ako je clovek nastaveny. Tuto autorka mysli ako vela inych: ideme zarobit, spořit, potom sup spät domov. Keby si povídala: idem zkusit novy život, novu krajinu, novych ludi, ist tam zit ako kazdy iny povedzme "domorodec". Hladat na krajine pozitiva, nie len negativa.
@matkahelka susedia odisli za rodinou do Svedska, ako oni povodom ani neboli slovaci, ale zobrali deti a sli. On tu robil managera v restauracii, zena casnicku a veru si vydychli. Su tam max spokojni a to robia za pasom vo fabrike. Peniaze im v pohode vystacia na slusny zivot, nemusia odrobit vikendy, nocne, idu rano na 6tu a pekne o 24tej domov. Nikto ich nenahana, nesekiruje.
Doma je vždy len doma.Radsej sa uskromníme.Clovek tu má korene, rodinu.Nase krásne Slovensko.Len si ho ničíme tým, že si furt navolíme debilov do vlády.Uz nikde nebude dobre, ľudstvo sa ženie do záhuby.Ale ako sa povie, radšej zomrieť na rodnej hrudi.
@yanni ja si dovolim trosku ti oponovat. v zahranici ani zdaleka nie je tradicia a mentalita medzigeneracnej pomoci ako na SR. na SR je bezne, ze stari rodicia vyberaju vnucata zo skolok, ze su s nimi pocas chorob, ze s nimi travia cas. v zahranici toto nefunguje a ked, tak skutocne velmi, velmi vynimocne. stari rodicia, aj ked su pri plnom zdravi a byvaju blizko, neparticipuju starostlivostou ako na SR. ty zijes v DE, ak si dobre pamatam, moj muz ma v DE rodinu a tiez toto milionkrat riesili, ze stari rodicia su susedia mladych a mladi si platia opatrovatelku, alebo poprosia svojich priatelov, pricom ich vlastni rodicia sedia na terase a vlastne nic nerobia. rovnako mam ja spoluziacky z VS vydate vo francuzku a belgicku a tam to funguje rovnako. cize toto by som fakt neporovnavala.
@dooscoby ale ved takto sa da zit aj na SR predsa. ja ani muz nerobime vo fabrike, nerobime nadcasy,ani nocne a zijeme viac ako slusne. a rovnako vsetci v mojom okoli. to je taky mytus, ze na SR vsetci zivoria. len preto, ze slovaci su priam experti v stazovani sa.
zajdi za lekarem a nech si predepsat nejake prasky na uklidneni. nemusis hned ty nejsilnejsi antidepresiva,jsou i slabsi. pokud jsi psychycky vycerpana,unavena,prestavas videt smysl zivota v tom co delas a nenaplnuje te to nicim,jen pocitem frustrace,jsi na nejlepsi ceste k celkovemu psychickemu zhrouceni. proto radim nabrat smer lekarska ordinace,tady ti takove prasky predepise i obvodak. a za nejaky cas se znovu na vse podivat a zhodnotit. a nebo si najdi nejakeho psychologa a prober to s nim. ...neni hanbou nechat si pomoci od odborniku.i nemocna duse ma narok na leceni.a z psychiky je spousta fyzickych problemu,takze opravdu to nezanedbat..drzim pesticky. uvidis,bude lip. a treba i bez stehovani......ps.nekdy staci udelat si v hlave poradek,prestat lpet na predstavech a ocekavanich,a zacit brat zivot tak jak jde.jooo,mela jsem predstavu nasetrit si na vlastni bydleni,tak ted to nejde,mam ale kde bydlet,netece mi na hlavu,jsem za to rada. a vic se v tom nehnipam.proste nelpet na tom,ze vse bude v modrem,prijmout i barvu zelenou cervenou oranzovou.a kazdy vecer pred spanim si vzpomenout,co mi ten den udelalo radost - ptacek za oknem,slunicko, pozdrav od sousedky. a rano vstavat s ukolem,ze udelam radost sobe i jinym,usmeju se na manzela dam pusu detem......
V zahraničí som nikdy nežila ani po Tom netúžila...ale ako si opísala svoju situáciu, príde mi to ako bežný život na Slovensku. Mám dve deti, ešte som doma no ochvilu práca. A som neskutočne vyčerpaná (a to nepracujem) dcéra má veľa krúžkov treba ju stále vyvážať, celé dni sledujem čas kedy maly pôjde spat, kedy vstane aby som vedela ísť po dcéru do školy, na krúžky ...rodinu máme dokonca babka 2km od nášho domu na dôchodku a nepostrazi deti, nepomôže...na všetko sme sami. Aj tu kedsa chces mať lepšie musíš makať, ani tu si bez hypo nekúpia bývanie, ani tu ti nemusí pomôcť rodina...z toho čo píšeš máte tam komunitu, rodinu, prácu, zázemie...nevracala by som sa lebo to isté plus otrasné školstvo, zdravotníctvo, debili politici ťa čaká aj tu...
@matkahelka a ja ti mutism tiez oponovat. Toto nemožen povídat takto pausalane. zaleze od rodiny a samotného člověka. Na dědinách este skor rodina poloze ano v městech. A hlavně, vela starých rodičov este pracuje. Tiez maju pravo si oddychnut a nie vo volons case varovat vnucence. A na SK to tiez uz nie je az take ruzove. Tiez vela starych rodicov este pracuje. Zial casy, ked matka s tromi detmi isla do dochodku v 53jke, s 2 detmi v 54rke, atd. Teraz aj na sk musia robit do 62jky a vela robi este dlhsie, lebo jednoducho ten dochodok nestaci. Ja napr nepotrebuje pomoc rodiny. Najstarsi ma 17 rokov a v nudzi sme poziadali starych rodicov AZ 2 krat. Inak si to s muzom vieme vzdy zariadit. Tak sito ako rozvoz deti do skoly, skolky, kruzky atd. Ono aj velmi zalezi na tom, ako robotu rodicia maju. Ako si co vedia zariadit. Problem na SK je, ze HO, pohybliva pracovna doba atd. je velmi malo a zamestavatelia to velmi neumoznuju. V Zahranici (ale zase zalezi kde a aj na odvetvi) sa pracujuce matky dost podporuju. Na fulltime by som momentalne robit nechcela.
@lucik194 nikdy som nevytiahla paty zo SK, ale lutujem to! Presne ako si to napisala suhlasim s kazdym slovom. My tu zivorime, aby sme mali vlastne byvanie BUDEM ho mať az ked v 70tke splatime dom! Rodina stoji za figu nikdy nam z nicim nepomohli skor my aj z toho mala co mame sme pomahali. Navsetko sami stale sa obmedzujeme lebo splacame dom... Keby sa dal vratit cas idem si na byvanie zarobit von a ked bude OK a budem chciet tak sa vratime...
@yanni presne súhlasím nie je rodina ako rodina. Máme dobré vzťahy ale nikto sa nehrnie pomáhať. Idem k zubárovi muž berie dovolenku....malý má 3 roky ešte nespal u žiadnej babky, nemajú záujem ..jedna pracuje a druhú proste vnúčatá vôbec nezaujímajú...a súrodenci? Majú svoje rodiny a nebývajú v Tom istom meste....niekto si idealizuje babky ako im dá deti keď sú choré, ako ich postrážiť a idú na dovolenku...omyl nie všade to tak funguje...
@lucik194 iba potkany utekajú z potápajúcej sa lode.Treba ostať doma a urobiť si poriadky vo vlastnej krajine. Nie potom sa vrátiť s veľkou slávou, keď to vybojujú druhí.Najlepsie ako sa tí zahranični chvastaju keď prídu na Slovensko a tam pritom robia podradné práce,pucmoly.Tam na ľudí z východnej Európy vždy hľadia cez prsty.A vždy to aj bude.Ved to človek vidí aj tu za hranicami v Rakúsku.
@oli18 paráda, to ma teší, a vás ctí. Možno ju máte preto živú lebo žijete blízko hraníc krajiny kde sa ňou hovorí. Napríklad mne ruština pomohla prvý deň v práci v Grécku. Neviem či sa vás môj príspevok dotkol, neznevažovala som žiadny um a jazyk (napríklad ja by som chcela vedieť mnoho iných jazykov napr. maďarsky, hebrejsky... ) uviedla som to ako príklad. Podľa mňa sa jazyková vybavenosť väčšiny šviajčiarov, (švédov, fínov, dánov...) nedá absolútne porovnávať.
ja by som sa v ziadnom pripade nevratila
lebo keby som sla byvat do zahranicia, bolo by v tom rozhodnuti zahrnute, ze dobre sa tam budu mat az moje deti
aj tu by si bola pretazena, rodina by ti tolko nepomahala ako si to predstavujes, pri malych detoch je kazdy par skusany presne ako vy,
na sk to ide do hnoja, skolstvo, zdravotnictvo, vsetko....v zamestnaniach je korupcia, rodinkarstvo a nezlepsuje sa to
budes dlhodobo podhodnotena uz iba lebo si zena
nebude ti tu dobre
skor popracuj na svojej psychohygiene a postoji k zivotu, rob nieco pre seba a pre vztah
@matkahelka aj ja si ti dovolím oponovať. " v zahranici ani zdaleka nie je tradicia a mentalita medzigeneracnej pomoci ako na SR. "
Ako kde v zahraničí. Napríklad v takej Číne starí rodičia vychovávajú vnukov, zatiaľ čo rodičia pracujú od nevidím do nevidím. Často rodičia vidia deti iba cez víkend. To je taký štandard, niekedy o trochu viac a niekedy proste ti rodičia pracujú úplne v inom meste a deti vidia zriedka.
A v tom Švajčiarsku napríklad, ako kto. My tam za pár dní ideme na návštevu k Švajčiarom a teda v tej rodine dedko pomáha s 2 ročnou vnučkou dosť. Fakt toto je vysoko individuálne
Chapem ta. Vsetko zavisi od typu cloveka. Su ludia, ktorym vobec nevadi odstrihnut sa od rodiny a potom taki, ktori su rodinne viac zalozeni. Mala som velmi podobne pocity ako ty. Zila som v zahranici vyse 5 rokov, otehotnela a chcela som, aby moje deti mali vztah k babke/dedkovi. Ano, som asi rodinne zalozena. S manzelom sme mali dobru pracu, ale tiez som sa citila vyhorena, z rutiny ma vytrhaval vikend a vylety. Teraz sme na svk, manzel ma v podstate rovnaku/podobnu pracu ako v zahranici, ja si uzivam, ze mozem s detmi ostat doma a venovat sa im (i ked je to na maslu niekedy, ale to by bolo vsade). Som rada, ze sme pri rodine, tu mam ozaj podporu. Necitim sa ako cudzinec (i ked ludia boli vzdy mili, ten pocit som nedokazala odburat).
@kvietocek87 ano robia podradne prace, ale pokial maju riadnu pracovnu zmluvu tak urcite za lepsich podmienok ako tu a aj platovo z toho clovek lepsie vyzije. Tu clovek velakrat robi na papieri akoze na minimalku a potom sa cuduje, ze nema ani PN, ani OCR a ani dochodok.
@bluka2 tak to mas stastie🤭 ja keby teraz tiez nie som chora a 2 tyzdna na pn, tak uz mam 5 dni minutych... A este kde je dalsi november🙈😂
Ludia, ja ked pocujem "podradna praca", tak ma taha zo stolicky. Sorry, ziadna praca nie je pokradną. Treba si vazit kazdu pracu a każdeho cloveka, ktory tuto pracu vykonava. A je to jedno, ci je to upratovacka, clovek za pasom, smetiar, polnohospodar, predavac. Ludia, uvedomte si, ze nie kazdy moze byt lekar, pravnik, politik, zlodej.
@guiseppinka nebolo to sice pre mna ale nerozumiemt tvojmu komentu.
@yanni ten dlhy koment myslis?
@guiseppinka ten co si pisala Bluka s tym stastim a 5timi dnami. No nemysli mi to prave, mam chripku🙈😂

@lily246 mozno, ale autorka je ticho