icon

Máme odísť zo zahraničia naspäť domov?

28. dec 2022

Sme tu 5 rokov, prišli sme si zarobiť kým si deti malé (momentálne 2 a 5) a je im jedno kde sme, že sa vrátime a nebudeme musieť žiť na Slovensku s hypotékou. Dobrý plán, ale realita je taká že, šetríme menej ako sme si mysleli, sme tu na všetko len dvaja a častokrát sme preťažení, frustrovaní, ľahko rozčúliteľmí, kričíme na deti, sme často chorí- aj teraz sme 3 zo 4 chorí. Táto krajina je pre mnohých sen, aj životná úroveň jedna z top 3 na svete ale pre mňa je to často ako zlý sen. Ale neviem, či by to tak bolo aj na Slovensku, bola by som taká nešťasná aj naspäť doma, plus ešte aj s finančnou tiesňou? Doma máme veľa rodiny, ochotnej pomôcť, ale je to asi iné keď nás vidia pár krát do roka, neviem ako často by ich bavilo pobudnúť s deťmi keby sme blízko.

Alebo napíšem to takto, plusy a mínusy zotrvania v zahraničí, čo by ste si vybrali vy?
+ všetky materiálne potreby zabezpečené (okrem vlastného bývania)
+ vysoká životná úroveň, výborne funguje doprava, školy, nemocnice, ľudia sú slušní
+ krásna krajina

- žiť bez zázemia ma preťažuje, stále idem na plný plyn a motor sa podchvíľou prehrieva- zdravotné problémy
- chýba mi rodina a my chýbame im
- zmena mojej osobnosti k horšiemu z dôvodu neustáleho vyčerpania
- navždy budem cudzinec
- nikdy si tu nenašetríme na vlastné bývanie
- život tu ma mentálne vyčerpáva, je mi smutno za rodinou, mení sa moja psychika

riyadh
28. dec 2022

Ja navrat na SK lutujem, rodina nepomohla s detmi ze skoro vobec, a moje ideally velmi rychlo vyprchali.. Tak ako sme si platili opatrovatelky v zahranici, museli sme si z tych kraasnych SK platov platit aj na SK. A ze tam sli nemal peniaze ked boli deti male. Takze ak mozes vydrz a radsej ostan v zahranici, pokial tu nemate viziu dobreho "fleka".

guiseppinka
28. dec 2022

@yanni my sme v polke cesty medzi linzom a viednou, blizko melku

littleslovak
28. dec 2022

Necitala som vsetky komentare. Podla mna problem nie je v tom ze ste "vonku", lebo doma by ti rodina nepomahala tak ako teraz tvrdia ked vas vidia 3x do roka, je naivne si mysliet ze zrazu by si mala o 30% viac volneho casu alebo cosi podobne. Podla mna je to teraz ta tazsia faza, kedy mas deti relativne male, a casto chore a jednoducho je toho obcas privela. Dolezite je asi sa teraz zamerat na posilnenie imunity a zorganizovanie si beznych povinnosti. Ak uz pre imunitu robite maximum a stale chorlaviete, treba si naozaj cez vikendy najst cas na oddyych. To sa preklapame do tej organizacie veci - vypusti veci co robit nemusis (nechces). Zjednodus si zivot ako mozes. To ze ti dcera obcas spomenie ze jej chybaju stary rodicia je tiez idealizovanie, je ine byt spolu obcas - to naozaj chybaju. A byt spolu vkuse. Co ma este na tvojom prispevku vyrusilo je to ze ste odisli zarobit si na vlastne byvanie. Naco? Moja rada, vykaslite sa na vlastne byvanie. Ci budete byvat v Svajciarsku, Nemecku, Rakusku, Slovensku... My sme "len" v Rakusku, zijeme v druzstevnom a vobec nas to nevyrusuje. Nopak je to cista pohoda - nie je to nase = stara sa druzstvo. Nemaju nas narok vyhodit kym platime, nemozu len tak zdvihat najom kym im nestupnu naklady a ked klesnu najom musi klesnut tiez. Ked by sme sa chceli prestahovat mame 3 mesacnu vypovednu lehotu. Peniaze co nemusim vrazat do hypoteky ci inej splatky radsej cast odlozim (synovi) a cast si uzijememe alebo zjednodusime zivot ako pisem vyssie. Narok na dane druzstevne byvanie po nas prechádza na syna. Ked sa on raz osamostatni bude to tiez urcite nieco druzstevne. Je to omno lahsie sa takto osamostatnit. Si vycerpana, oddychni si a skus sa na tie plusy a minusy pozriet este raz z inej perspektivy.
U mna by v plusoch bola aj bilingvalita mojho syna. Drzim palce.

ivana11155
28. dec 2022

Už len úvodný príspevok bez vymenovania plusov a mínusov hovorí odísť. Ale z tých mínusov zažiješ určite aj tu na SK keď sa vrátiš.

kvietocek87
28. dec 2022

@jamimo a myslíte, že len útek je najlepšie riešenie? Naši starí a prastarí rodičia umierali vo vojnách, nikto nezdubkal.Po vojnách tiež a aj za socializmu.Koho vina je to, čo ste napísali.Jedine len naša a ľudí, čo zdubkaju.Ved to je najjednoduchšie utiecť.Nie nadarmo sa hovorí, že národ holubičí.Vy si myslíte, že na západe sa z vás niekto posere?Že vám budú pečené holuby do huby padať.Nestaci sa človek vrátiť zo zahraničia a už tu po doktoroch a zubaroch behá.Vsak nech sa dajú vyšetriť tam aj operovať na tom vysnenom západe.Tam sme pre nich akurát tak lacná pracovná sila na práce, ktoré nikto nechce robiť.Take obyčajne opatrovateľky by vám vedeli porozprávať trebárs.Ja som hrdá Slovenka, stačilo, čo som videla v zahraničí a zažila.Uz aj z takej Emeriky sa začínajú ľudia vracať, prečo asi.Dalej športovci milionári neostali vo svete,ale tu žijú na Slovensku.Vedia prečo.A tí by veruze nemuseli ani prstom pohnúť na tom vysnívanom západe.

luccija
28. dec 2022

Nechce sa mi porovnávať zdravotníctvo, školstvo ...teraz by som sa sústredila na to, čo vieš zmeniť, aby si nebola taká unavená a frustrovaná.Ak som to dobre pochopila pracujes v noci?pri 2 malých deťoch to je zabijak psychiky.Teraz si možno rozcitlivena Vianoce, dcéra chce byť s babkou, z každej strany rodina má byť spolu...ja si nemyslím, že rodičia majú pomaly skončiť na psychiatrii, len, aby sa RAZ mali deti lepšie.Takze teraz treba pozrieť ktoré aktivity Ti veru energiu dobrovoľníctvo, krúžky s deťmi...práca?2 malé deti to sú stále choroby aj my sme boli s mužom vždy od dcéry choré.
Ja by som si dala čas do jari či sa ukludnime, prehodíme priority a rozhodla sa.Nie každý je typ, že mu nevadí, že je cudzine, že nemá vlastný dom, že berie ľahšie, že mu rodičia doma starnú...keď budú tvoje deti chcieť mať lepši život nech sa páči veď môžu ísť na VŠ do zahraničia to, že sa vrátite neznamená, že deti nemôžu odísť do sveta kde chcú
Pekná príroda a mužov bicykel by mi boli ukradnuté, ak by som sa tam necítila doma a v pohode.Teraz mas možno zle obdobie a vidíš veci čierne počkaj a prehodnot o pár mesiacov.
My sme mali rodinu v At, De a jednu na druhej strane zemegule všetci sa vrátili po veľa veľa rokoch.Kde sa vidíš o 5, 10 r?doma či v CH?
Muž vyzerá, že je vzdelaný má fajn prácu so zamestnaním nebude mať problém.Ja som za zahraničie, ale dočasne, pokým nie su deti robiť, zarobiť a vrátiť sa.Nerob nič proti svojej duši a už vôbec nie, že deti sa budú mať o 20 r lepsie

janage
28. dec 2022

@kvietocek87 moji prastari rodicia odchádzali za robotou do zahraničia. Niektorí muži sa vrátili po rokoch, niektorí nie. Moja vlastná babička mama svojho otca za cudzieho lebo došiel po 10 rokoch po jej narodeni (ona sa narodila uz na slovensku, odisla tehotna jej mama a surodenci) . Celá rodina predtým bola v Amerike tuším 3 či 4 roky. Takže bolo to tu už vredy. Netreba si to idealizovat. Slováci ako murári, drotári, robotníci hodili pracovať do sveta už v minulosti.
Mnohí sa vysťahovali aj po vojne. Mnohí po 68. Mnohi po 98, Nemali to vôbec ľahké, ale tí čo ostali v zahraničí sa uhytili.
Akolko ľudí odchádza za prácou teraz lebo tu si nevedia nájsť prácu, aby vyžili. Také opatrovateľky. Však oni by s radosťou pracovali tu na SK, ale nie v podmienkach aké dnes sú.

kvietocek87
28. dec 2022

@kvietocek87
@jamimo a tí čo odišli po vojne do Ameriky, tiež mali ťažký život aj deti museli makať.Az možno tretia generácia sa mala ako tak dobre.Cize žiadna sláva.A teraz vidíme ten úpadok aj tam.Tu sme ešte na tom ešte lepšie,ako v Amerike.V stanoch zatiaľ nežijeme, školstvo je ešte furt na vyššej úrovni a zatiaľ sa človek nemusí báť sa dať liečiť a operovať v nemocnici.Ved to vidíme, že Slováci zo zahraničia to naše zdravotníctvo využívajú.Aj priletia kvôli tomu

sono2
28. dec 2022

Tieto mínusy máš v cudzine vždy. Napríklad aj my. Len nám to nevadí, plus mame, že sme kúpili byt a je už náš, len sme tu už dlhšie.
Tiež sme štyria. Neprídeš nič bližšie. Treba spustiť z nárokov. Nepracovať plný pracovný ale menej, neviem, pomôcť si sám nejako. Nepíšeš ani krajinu. Prečo ste vlastne odišli? Nepochopila som. Ste nevedeli do čoho idete?

janage
28. dec 2022

@kvietocek87 hej na dôchodok sa tu viacerívratia lebo so zahraničným dôchodkom na Slovensku žiť problém nie je

yanni
28. dec 2022

@guiseppinka to chodim okolo, ked idem na sk 😉

sono2
28. dec 2022

Teraz som čítala príspevok, tak, mne nepríde, že máte toho veľa, kde je vlastne problém?? Joj dialekt ten má každý človek iný. Cudzinci sú všade.
Podľa mňa máš depresiu a celkovo to tam nemáš rada odpočiatku

kvietocek87
28. dec 2022

@janage lebo vedia, že tam s tým dôchodkom nebudú môcť vyskakovať

yanni
28. dec 2022

@bluka2 tak je to. Moja starsia uz ostane sama, ked zbehnem po mladsiu do skolky alebo zaciatkom decembra som bola v meste u zubara a prisla az po nej. Ale ja jej vzdy poviem, ze mozno este nebudem doma, ked pride zo skoly, tak pocka. jeikedy si uz aj ulohy zacne robit. 2 tyzdne pred prazdninami som musela ist do officu, prave v ten den ako naschval volaco bolo v skole, bum vyucko koncilo o 11. Tak este som zalarmovala souseda, tak sile po nu a do 2hej bola sama. Aj obed si ohriala v mikrovlnke. Uplna pohoda. A to nema ani mobil ani smartwatch.

Inak s tymi opatrovatelkami mas pravdu. Taky krasny zivot sme mali v Saudi. Maid je na nezaplatenie. A to ja som vtedy ani nerobila. Cez przy lockdown to bol ale masaker. Ale aj tak, ja by som sa rada do Saudi vartill. Aj starsia dcera, stale len spät chce. nijak si nevieme zvyknut znovu na DE. Jej sa ani DE skoly velmi nepacia.

jamimo
28. dec 2022

@kvietocek87 Na západe sa nikto so mňa nepo... Žila som normálny, slušný život, cítila som sa tam ako občan. Píšem svoj názor a nikomu nedržím britvu pri krku s tým či má ostať alebo odísť. Ja som sa vrátila po dohode s partnerom. Za tie roky sa na Slovensku nič nezmenilo k lepšiemu, teda som si nevšimla. Napr. nasadila som kvety pred bytovkou, suseda hádže ohorky s cigariet, susedove psi sa vďačne do nich vykadia. Keď som ich pekne poprosila, aj vrecúška ponúkla ešte som vyšla na smiech a vulgarizmy.... Diskusia je odvodená od slova diskutovať, tak tu diskutujeme, prečo sme za a proti, to je asi normálne. Vy máte nabrúsenú náladu. Pre vaše uspokojenie k lekárskej starostlivosti, v Grécku som sa liečila u súkromného dermatológa, lebo sme žili na ostrove, v Nemecku mi aj trhali a plombovali zub, v Anglicku som bola 3x operovaná, zubár mi ošetroval aj zápal okostnice, chodila som k chiropraktikovi keď bolo treba. Nevidím nikde problém. Mám pocit, že máte v sebe veľmi horkú slinu na odídencov. Kto nechce nepochopí. Ži a nechaj žiť. Prajem všetko dobré.

janage
28. dec 2022

@kvietocek87 no neviem už generácia mojej babičky ta časť čo ostala vonku sa mala omnoho lepšie. Teda deti migrantov. Nie 3.generacia. Prišli párkrát na slovensko kuknúť rodinu a rozdiel bol zjavný.
Všetko, všetko má svoje plus aj mínus. Všetky krajiny sa vyvíjajú.
Ale aby neboli v lekárni základné lieky si naozaj nepamätám.
Vie si autorka predstaviť, že ak by tu došli na dovolenku teraz a to 2 ročné chytilo chrípku, že by mu nevedela zohnať lieky na horúčku v lekárňach?
Schvaľovanie liečby ďalšia vec. Či si tí pacienti a ich organizácie vymýšľajú, keď hovoria, že v zahraničí taký a onak nový liek dávno schválený a podávaný a u nás sa k nemu nevedia dostať?
Základná starostlivosť plus zuby určite pomer cena kvalita hovoria v prospech SR, ale čo sa mnohých nových postupov, materiálov, liekov atď týka idú ľudia do zahraničia sa liečiť. Lebo zdravotníctvo je poddimenzované tiež.

yanni
28. dec 2022

@janage dobry dotaz. Neviem na co je kvietocek nabrusena, ale my sme prisli teraz na Vianoce na Sk. ja, a dcery 7 rocna a mladsia včera oslavila 4te narodeniny. no a mame vsetky tri chripku. Starsia uz pred vianocami, ta je uz ok, bola som s nou este v De u pediatricky. No a moja mama vcera nabehla do najblizsej lekarni a vsetko dostala, co som jej napisala a este o nieco viac. A predstav si, starsia dostala este na recept Mucosolvan kids sirup a v DE som ho nedostala. Lekarnicka, ze v celej krajině je momentalne nedostupny. A tu na Sk v uplne normalnej pidi lekarni ho mali bez problemu. A ani żiadne rady 5 kilometrove pred lekarnou ako v TV v spravach ukazovali.A to sme v jednom z tych velkych miest.

kvietocek87
28. dec 2022

@jamimo a prečo by som mala byť nabrusena.Tak ako ste napísali píšeme tu názory, ktoré vychádzajú zo zážitkov a situácii, ktoré človek zažil.Neznasam keď niekto kyda na svoju vlasť a pritom v zahraničí je to ešte horšie a pri prvom probléme je im domovina dobrá.Nikdy som si neotierala ústa v zahraničí o svoju vlasť a zas na druhej strane veľa ľudí by sa vrátilo,ale sa hanbia, že čo by ľudia nato povedali.Samozrejme odchádzali tiež s hlavou v oblakoch.A prišla tvrdá realita.Som už staršia, mám niečo odzite.Nam veľmi chýba národná hrdosť . Národovci bojovali a keby teraz videli,tak by zaplakali.Kvitujem ľuďom zo zahraničia, že sa hneď pochválili, odkiaľ sú, keď sme sa v cudzine rozprávali.Ale toto je už iná téma.Prajem pekný deň

kvietocek87
28. dec 2022

@yanni nie som vôbec nabrusena, nemám byť načo.A máte pravdu,lieky som v pohode tiež dostala na horúčku pre deti v obyčajnej okresnej nemocnici v lekárni

autor
28. dec 2022

Dakujem ze ste mi tolki napisali. Odznelo tu vela poucneho a tiez vela veci ktore mi nastavili novy uhol pohladu.
Vacsina ma od navratu odradzate a radite mi popracovat na mojom dusevnom zdravi. Urcite sa pokusim nieco s tym urobit. Zacala som dnes takou malickostou- cestou k doktorovi som kupila kalenadar vtipov na kazdy den na rok 2023. Nikdy nie je tak zle, aby sme si kazdy den nemohli spolu precitat jeden vtip 🤭🤗
Zaujal na napad prestahovat sa do Rakuska- to by znelo ako dobre riesenie, niekde v okoli Viedne alebo Burgenlande by sme to mali k jednym rodicom hodinu, k druhym 3, to su pre mna male vzdialenosti oproti 12. Myslite, ze by sa nam tam dobre zilo? Deti po nemecky vedia, my tiez.
Vacsinou spominate na Slovensko upadajuce skolstvo, zdravotnictvo, nevrlych uradnikov- ako je na tom Rakusko? Je vlastne nejaka vyhoda tu vo Svajci oproti Rakusku? Pretoze tu sice plat vyzera vysoky ale tie naklady na zivot, to su take palky.
Poviem par prikladov: obed v skolke 1 den 1 dieta den 17 frankov (cca ako eur)
Hort po skolke (skolka je len do 11.30) mesacne bez obeda: 900 frankov
Niekto nam buchol auto na parkovisku a usiel: oprava 500 frankov (poistovna neda nic aj ked platime rocnu poistku 1200)
Dnesna navsteva lekara: 200 frankov plus lieky 140 (a to platime mesacne poistku 700)
Byt 3 izbovy keby si chceme kupit v obci kde byvame: 1,1 miliona frankov
To sa nestazujem len uvadzam ako priklad ze tu nie je vsetko med lizat. Teda je, raz si med oliznes ale na druhe oliznutie tie penezi nevystacia 😀

alexandrahaspi
Autor odpoveď zmazal
zuzanalila20
28. dec 2022

Ak je váš hlavný problém to, že nemáš nikoho, kto by vám pomohol s deťmi, tak sa najprv spýtaj rodiny na Slovensku, či by boli schopní a ochotní pomáhať na pravidelnej báze, ak by ste sa vrátili. Aby ste si potom neplieskali hlavu, že ste sa vrátili a kvôli ničomu.

Keď má tvoj manžel hobby a ty po večeroch pracuješ, tak to nie je tak tragické. Idete na to veľmi dobre. Sadnite si spolu a prediskutujte, ako vašu situáciu ešte zlepšiť. Peniaze ti budú nanič, ak vyhoríš a deťom uvrieskaných rodičov tiež netreba.

Navždy budete cudzinci. No a? Podľa práce usudzujem, že ste v meste. Takže cudzincov je aspoň tretina. Nemusíš byť za každú cenu najlepšia kamoška s miestnym vedením SVP 😃 Ja už sa ani nesnažím fakeovať prízvuk, načo. Zato vaše deti môžu byť Švajčiari. Pre nás to síce nie je nejaký životný cieľ, kvalitný pas majú aj bez toho švajčiarskeho, ale ak je to pre teba motivácia, môže ti to pomôcť vydržať.

Zoberte hypotéku. S vašimi príjmami absolútne bez problémov, ledva si všimneš, že dačo platíš, a o 10/15 rokov máš byt v Bratislave. Alebo dom v Nemecku. Keď ti tak rodina chýba už teraz, aj tak tu asi nezostaneš aj na dôchodok, a tak absencia vlastného bývania nie je až taká tragická.

bluka2
28. dec 2022

@yanni možno je nejaká iná krajina mimo EÚ ešte super okrem Saudi 😂 napríklad my sme teraz na Taiwane a to je nová láska. Nieco ako výhody Číny a k tomu pokrokové a úplne cítiť tu slobodu. Ovocie chutné, nie ako v Európe v zime. K deťom sú tu takí milí a nie ako v Nemecku. Nič proti Nemecku, ale ten strach v očiach, keď dostanú miesto v lietadle vedľa dieťaťa 😂 už tak o rok si nasetrim dosť na dlhší sabbatical a potom asi tschüss a hallo nové dobrodružstvo

alexandrahaspi
28. dec 2022

Pisala si tie naklady, kolko vam ostane mesacne? Potom si rovnako zrataj kolko by vam ostalo na Svk. Ale opakujem, nie je to len o peniazoch. Ver ze budete sklamani ako tu vsetko ne-funguje. Ja doteraz spominam na australiu 🤣🤣

lavinis
28. dec 2022

Vrátila by som sa tam, kde mám rodinu a priateľov

yanni
28. dec 2022

@bluka2 Ano, to mimo Europy len arabski alebo azijske krajiny. To su krajiny, ktore su rodinne. Ano, Nemecko je kinderfeindlich. ja tyzden co tyzden len cakam, kedy konecne pride muz s nejakou "senzaciou", ze niekde "zdrhame". Momentalne ma len Silocon Valley a tam fakt nechcem.

sendricka
28. dec 2022

My sme sa kvôli priateľovej robote sťahovali každý rok niekde a nakoniec sme ostali vo Viedni, teda on je tento rok mimo ale dochadza za nami.Mám tu sestru, brata a sesternicu ale teda nevídame sa často lebo každý má svoju robotu a domácnosť. Rozhodli sme sa hlavne kvôli malej kt. tu má škôlku a od septembra školu. A teda školy na slovensku a v zahraničí sa bohužiaľ nedajú porovnať, možno sa deťom teraz nepáči ale ver mi, že v budúcnosti sa ti poďakujú. Dávate im úžasný náskok do života oproti slovensku.Moji rodičia žili vo Viedni v 90tych rokoch sa odsťahovali naspať na slovensko, kde som sa narodila ja a obidvaja povedali, že to bola najvačšia chyba. Sestra s bratom sa neskôr vrátili, lenže oproti mne majú výhodu že sú native speakers. Tiež sa zhodujú že mali ostať.
Mamina žila 10 rokov vo Švajčiarsku,prišla domov a už sa ťahá do Viedne. Slovensko v posledných pár rokov išlo neskutočne dole a ja by som sa nevrátila teda za nič.

jamimo
28. dec 2022

@kvietocek87 váš písomný prejav tak pôsobí, že máte horkú slinu. Ešte dotaz, neviem či ste čítali všetky moje príspevky (nemusíte), nekydám na krajinu v ktorej som sa narodila, popisujem reálny stav. 😉Prajem pekný deň.

bluka2
28. dec 2022

Ja tiež niekedy uvažujem nad Rakúskom (veľmi teoreticky a neskôr), ale v porovnaní s Nemeckom sú platy proste nízke, takže by to bolo o znížení životného štandardu a predpokladám, že podobná zmena by to bola z CH do AT. Jedine, že by v tom AT človek chytil extra dobrý flek alebo mu to proste stálo za to finančné mínus. Ako som kedysi zmenila z AT do DE, plat bol dvojnásobok...

sendricka
28. dec 2022

Vieden sa kazdý rok drží v prvých troch priečkach najlepších miest na život. Priateľ je američan a neznášal to tu ale teraz to tu miluje práve preto že Viedeň veľmi family friendly.