Máme odísť zo zahraničia naspäť domov?
Sme tu 5 rokov, prišli sme si zarobiť kým si deti malé (momentálne 2 a 5) a je im jedno kde sme, že sa vrátime a nebudeme musieť žiť na Slovensku s hypotékou. Dobrý plán, ale realita je taká že, šetríme menej ako sme si mysleli, sme tu na všetko len dvaja a častokrát sme preťažení, frustrovaní, ľahko rozčúliteľmí, kričíme na deti, sme často chorí- aj teraz sme 3 zo 4 chorí. Táto krajina je pre mnohých sen, aj životná úroveň jedna z top 3 na svete ale pre mňa je to často ako zlý sen. Ale neviem, či by to tak bolo aj na Slovensku, bola by som taká nešťasná aj naspäť doma, plus ešte aj s finančnou tiesňou? Doma máme veľa rodiny, ochotnej pomôcť, ale je to asi iné keď nás vidia pár krát do roka, neviem ako často by ich bavilo pobudnúť s deťmi keby sme blízko.
Alebo napíšem to takto, plusy a mínusy zotrvania v zahraničí, čo by ste si vybrali vy?
+ všetky materiálne potreby zabezpečené (okrem vlastného bývania)
+ vysoká životná úroveň, výborne funguje doprava, školy, nemocnice, ľudia sú slušní
+ krásna krajina
- žiť bez zázemia ma preťažuje, stále idem na plný plyn a motor sa podchvíľou prehrieva- zdravotné problémy
- chýba mi rodina a my chýbame im
- zmena mojej osobnosti k horšiemu z dôvodu neustáleho vyčerpania
- navždy budem cudzinec
- nikdy si tu nenašetríme na vlastné bývanie
- život tu ma mentálne vyčerpáva, je mi smutno za rodinou, mení sa moja psychika
@vevesh mne este v pohode dali Ibuflam ay Paracetamol sirup pre deti. Jedine co nedostat a to uz mesiace (vraj v celej EWurope problem s Lieferung-cize nie aktualny stav-je Nurofen pre deti): ale zase za Nurofen je narada ten Ibuflam a je fajny. Aj trojrocna si ho uz vedela sama "naordinovat"😂 A este Mucosolvan kids sirup nie je (ale to uz tiez mesiace), nahrada su kvapky ale tie su take hnusne. Ale aka vravim, cera mama tu na SK strup kupila a klapky si davam ja.
@fiffinkaa akokolvek mizerny plat v zahranici je vzdy lepsi ako ten slovensky vsadepritomny rasizmus, cez ktory sa neprekopes, akokolvek sa budes snazit...a o inom medziludskom zmyslani polmcim, cez ktory sa slovaci zijuci ci ktori v zahranici zili, velmi tazko prenasaju, ak vobec...
@mamelka odist s detmi do zahranicia nie je nemozne, ale moji su uz skolopovinni a syn ma problem aj so slovencinou, nemcinu nema ani klasifikovanu. Byvala som, pracovala 3 roky v UK, ale to je pre mna krajina, kde som si nevedela predstavit dlhodobo zit a vychovavat deti. Ale napr dcera si zaklopem mala doteraz stastie na ucitelov co sa tyka anglictiny a nemciny. Hoci tento rok maju noveho ucitela a je to slabe ☹ toto je vyhoda pre tie deti, ze sa naucia plynule dalsi jazyk. Kolegynin syn odisiel na VS do Danska a nevidi tu svoju buducnost, nechce sa vratit. Dcera by chcela vyskusat tento rok gymnazium, by som ju najradsej dala na nemecke, predsa Rakusko je blizko, by do buducna mala viac moznosti lebo vela deti z BA dochadza do Viedne ci uz na strednu alebo vysoku skolu. Teraz v oktobri bola zo skoly na 5 dni v Spanielsku, byvala sama v rodine a veru prvy den pomaly plakala, druhy den uz volala menej a treti den uz bolo fajn. Nakoniec sa jej pacilo, zazila inu kulturu, krajinu. Byvalej sefky bola dcera na strednej rok v Kanade, prvy mesiac im preplakala, ale nakoniec po navrate na Slovensko videla rozdiel a veru by sa vratila spat.
@yanni ja si to ani neviem predstaviť, čo tie deti musia prežívať, keď nevedia reč.Ved to dospelí človek je "stratení".A nie každý má talent na jazyky a ani rodičia, keď ho neovládajú,ta mu s tým nepomôžu.Ja si neviem predstaviť,ako s nimi robia úlohy alebo také bežné veci.Staci, keď vidím manžela v zahraničí na dovolenke a vidím akí je stratený 😂 A že keby mal žiť trvalo,tak že uff.A tiež by musel len také práce robiť, kde by nebolo treba komunikovať, čiže manager by z neho nebol.A už je v takom veku, že ten jazyk by mu už možno ani nikdy nešiel.Boli ste šikovná, ale viem Vás pochopiť, že to bolo veľmi ťažké
@vevesh presne tak. Ved to pozname, a pozname sa. Ja neznasam tu slovensku mentalitu. Nechcem hovorit, ze vsetci su rovnaki, maj aj na SK kamosky aj vo svete slovenske kamosky, ktopre su ok. Ale ja som sa zo zasady nezgrupovala v DE so Slovakmi, lebo to bolo len vyvysovanie sa, zavidenie, ohovaranie. Zazila som este v Mnichove na Uni. Nikdy viac. Stacilo mi. Ja mam v DE tri kamosky uz vlastne neskutocne dlho, dve Nemky a jednu Slovensku. Staci, nepotrebujem viac. Sme na rovnakej vlnovej dlzke. Rada spoznavam novych ludi ale rokmi som uz zbystrila a spozornela. Ani rodina nie je vzdy koser. ja mam len brata a ten je super a OK. Ma sa fajn a nezavidi a tiez vravi, ze podaktopri Slovaci to je jedna hroza. On napr. sleduje aj vela suvislosti a podobnosti medzi Slovakmi a vychodnymi Nemcami (zije v Thüringen). Muz je vychodny Nemec a jeho rodina je tiez dost cudna. Podas prst a stiahnu celu ruku. Ale opacne uz pomoc nedostanes. Cize zada sa, ze to nema vela s povodom ale ako a kde clovek vyrastala. Cely vychodny blok zcasti zije a zmysla este rovnako.
@vevesh tatsächlich. Kukla som rychlo online Apotheke, kde najcastejsie objednavam a fakt ten Saft nemaju. Len tabletky. Ale decka by mi tabletky nezjeli. este milano tak rozdrvene. Fuha. Asi si idem este nakupit tu ak dostanem. Mam sice Panadol Kids Sirup doma, nosim si ho odtialto a zo Saudi mom si nosila, ale toto fakt nie je normalne.
@yanni to si pekne napisala, je to tak, Slovaci si niekedy len zavidia, ja sa stretavam aj s nazorom, ze vela slovakov aj ked pocuje svoju rodnu rec, tak sa neprihovoria, ja sa vzdy prihovorim cechovi aj slovakovi. ja si myslim, ze to je aj o ludoch
mala som kolegynu z Turecka, ona ale razne v praci povedala v praci, ze keby nieco nevie turecky, ze ona prekladat nebude, ja panecku aj poliakovi sa snazila rukami nohami. a mali sme origos nemku ktora ked pocula, ze naozaj nic nevedia pacienti nemecky, tak povedala ,,Dolmetscher,, a bodka.
inak teraz v DE naozaj problem s liekmi. my sme nezohnali cipky pre Mariu.
@kvietocek87 moja dcéra mala spolužiačku. Odišli rodicia plus 3 deti, ďalšie sa im narodilo počas pobytu. Išli kvôli práci otca, nechceli sa ako rodina trhať. Najmenší problém s rečou a zapadnutim mali najmenšie deti. Škôlkar a ZŠ 1.stupen. Najväčší, pubertak, tu bol cca 8.rocnik.
Čím sú deti menšie tým rýchlejšie a prirodzenejšie sa reč naučia.
Väčšie deti od 15 nahor už musia mať v sebe vnútornú motiváciu a jasno prečo tak robia a chcú a samozrejme základy jazyka minimálne.
Dospelí sa už jazyk učia ťažšie ako deti. Detský mozog je ako špongia.
@galioska ono aj moja chyba pretoze ja lieky doma nedrzim, nekupujem to kedze nepotrebujeme a zrovna teraz sme potrebovali ked chripka uraduje. ale tak aj tak som 1 cipok dala na polovicu kedze dala cipok pre starsie deti so slovami ,,treba prepolit,, sirup mi nechcela. sa mi zda, ze o normalnom zivote budeme pomaly snivat.
Pytala si sa na zivot v Rakusku. Tak napisem par veci co by si mohla porovnat (platy ake by ste mohli mat v AT popozeraj na stepstone.at napr). Cena za skolku je doobeda zadarmo, poobede podla poctu hodin, do 17.00 co je max je to radovo v NÖ 90 eur, obedy 3,30 (radovo 150 eur mesacne spolu). Pridavky na dieta okol 180e mesacne, cize to pekne pokryje. Hort stoji 150 eur cca, cize podobne ako skolka. V Burgerlande je ale skolka zadarmo. Hort neviem, ale da sa to isto pozriet na strankach konkretneho Gemeindeamt. Poistky tu idu podobne, v zavislosti od velkosti auta a beznehodoveho priebehu (povedzme ze 700 az 1500 eur rocne). Navstevy lekarov su zdarma (pokial teda nemas vykon co nie je hradeny ako napr nepovinne ockovanie). V lekarni pri beznej chorobe detskej ak nedokupujem veci prosti horucke a ine doplnkove veci (vitaminy, ffp2 a pod) priemerne 10-20eur. Ale uz som mala aj 40eur. Horsie je to v noci a sviatky, tam mas pohotovostny priplatok tusim dalsich 20-30eur. Najom vo Viedni od 800 do kludne aj 2000 eur pri 3i byte, ale drustevny byt v pohode do 1000 aj s energiami. Akonahle vykrocis z Viedne ide to dolu, smerom k hraniciam to stupa lebo je dopyt zo strany Bratislavy. Ale Burgerland prenajom pri podobnych parametroch 500 az 1000 eur za 3i. Kupu nehnutelnosti by som moc neporovnavala, vo Viedni to ide 150t eur kludne az po 1,5mil. Zalezi na stvrti, rozlohe, stave.
Podla mna je mozno platovy priemer mensi tu v AT, ako v DE ako pisu kocky vyssie, ale je to dost socialny stat. Teraz len od leta do konca roka boli vselijake bonusy ako Klimabonus a neviem este ake bonusy, za dochadzanie za pracou mas standardne Pendlerpauschale a podobne. Preto som uvadzala aj pridavky. A okrem mnou omielanych druzstevnych bytov, su v roznych krajoch rozne Förderungen - napriklad na jasle, skolky a podobne, na byvanie tiez. Vsetko zavisi od prijmov a kraju a podobne. Porovnaj si este napr dane, lebo podla mna budu v AT daleko nizsie ako v CH, ale mozem sa mylit.
Kludne mi napis spravu ak by si chcela nieco konkretne poradit a nasmerovat.
Ale naozaj by som si na toto rozhodnutie dala cas. Skus si oddychnut, zvazitnaozaj vsetky prea proti.
@kvietocek87 Ja som mala ale vyhodu, ze nemcinu mam aso materinsky jazyk, aj ked samozrejme, cim som bola starsia, tam sme doma nemecke hovorili menej ale s jazykom som nemala problem. Skor s tym Bavorskym narecim ale to sa nejak poddalo uz samo. Ono deti do urciteho veku problem vobec nemaju. My sme mali v Saudi spriatelenu rodinu (moj muz bol jeho sef). Su z Uzbekistanu, deti tam ale vobec nezili, mladsia (mala v oktobri 5 rokov) sa uz aj narodila v Saudi, starsia bude mat v lete 9 rokov. V polovici marca prisli tiez do Nemecka. Su ale zial daleko od nas. 1.4. zacala starsia chodit do skoly, v Saudi bola druhacka, tu ju riaditel zaradil do 1.triedy, ze skor pochyti jazyk a bude mat hned od zaciatku aj spravne pojmy po nemecky. Mladsia zacala chodit do skolky po velkej noci. No a teraz sme po dlhsom case skypovali a tie baby tak dobre hovoria uz po nemecky. No uzasne. Mama sa tiez uci teraz v jazycke, otec po nemacky ani zatat. V marci sem prisli s nulovymi jazykovymi znalostami. materinsky jazyk maju rustinu a prakticky od narodenia museli v Saudi komunikovat po anglicky. Ale oni su rodina, ktora sa nebrani. Muz nemcinu nepotrebuje, aj moj muz viac komunikuje v praci anglicky a v DE sa prakticky vsade dorozumies anglicky. Ale deti v skole nemcinu potrebuju. A mama sa chce naucit aby si mohla najst pracu. A ide im to fajn. Ale aj preto nieco robia. Deti v skole, kruzky, mama v jazycke a chodia vela von a nebija sa komunikovat po nemecky aj ked s chybami. Ono je problem, ze vela ludi ma akysi vnutorny trach hovorit. ze nieco povie nespravne atd. Ja som aj dcera povedala, je jedno ako clovek hovori, ten co chce porozumie aj lamanej nemcine. My mame estre vyhodu, ze sme vsetci aj anglicky hovoriaci ale aj tak, vzdy je vyhodou sa naucit aspon ako tak aj jazyk krajiny. Ale aj tam pozor, zalezi aj ako a kde. My sme zili roky v Saudi ale napr. po arabsky neviem. Tam jednoducho vsetko funguje v anglictine a aj deti od zaciatku navstevovali britske skolky a skoly. Dcery mali v skolke/skole aj arabcinu a franinu ale zial, kratko. Mozno keby sme este 5-10 rokov ostali, tak by sa aj naucili.
@dooscoby u nas rodicia odisli. starsi brat nevidiaci, postihnuty, mentalna retardacia, autista, mladsi brat vtedy tak sa mi zda tretiak? tak nejak. nasa Melania a Amalia su narodene na SK, isli sme sem ked mala 3r a Amalia 9m, Melania ma poruchu citania a pisania a aj tak sa chceme vratit na SK, toto neberieme ako vec pre ktoru by sme sa nemohli vratit. keby same povedia ,,chceme zostat,, tak by blikali vystrazne. My celkovo toto riesime aj s detmi. uz maju aj vek kedy si vedia povedat co chcu. my sme sa rozpravali, ze keby tu mame zostat tak ale jedine pod podmienkou, ze prec z Mnichova>mesta. mimo civilizaciu. tu tie dedinky su taaaak naaaadherneeee. minule sme boli pre skrine, zhoda nahod to bola jedna slovenka, ze pred mesiacom jej zomrel manzel hovorila (spoznala podla znaciek a my sa vzdy ako rodina rozpravame slovensky) a na tak krasnom mieste zila, ze keby mi muz povie ,,tu pojdeme,, tak bezim s detmi obvesana 🙂
@galioska haha no rodina to je kapitola samo o sebe. my napriklad ked sme na SK tak vidime ako si susedia griluju, varia gulas, popijaju a my dvaja s Petom co robime? makame. vtedy muz povie ,,no je tu dobre,, je to tak ako si kto spravi. ani v nemecku nie je zle, vsetko ma svoje muchy, ja som teraz behala v novembri po Dr/ pohotovst a tiez taka ochota a reci, ze som si naozaj uvedomila, ze je vsetko o ludoch
@mamelka ja uz 10 rokov ronbim len nepriamo s Ludmilas z verejnosti, tak ani nemam prilezitost robit "tlmocnika". ALe pokym som mala "zakaznikov", tak tiez ked som videla, ze slovek slusny, snazi sa, tak aj ja som pomohla. Len za 20 rokov v zahranici som sa naucila ludi prekuknut, selektovat, odhadnut. Mozno je to ale aj vekom. Ked mas pred tebou takeho, co sa rozdrapuje a ze "daj", tak vybavim co treba a ked nechapes, mas smolu. Mne bolo casto len luto tych deti. Co z nich bude, ekd maju takch rodicov.
@mamelka my sme takto makali na sk ked sme prerabali nas dom, tesili sme sa a tesime, ze mame hotovo a teraz prerabame v uk, proste musime furt daco robit, ved to poznas🙂 a hlavne ma to vacsi zmysel ako tu tliachat blbosti a riesit socializmus ci inych ludi lebo sa nedajboze maju lepsie ako ja 😃🫣
@littleslovak to co pises, je aj v De. Pridavky na jedno dieta 200 E, skolmy pola tpoho kde, niekde uplne zadarmo, niekde menej, niekde viac. POdobne s Hort. Vela ide aj podla prijmu domacnosti. mali sme Energiezuschlag k platu, coronove bonusy na deti (niekolko krat), danove ulavy, zdravotku plati z platu jeden a zvysok rodiny je poisteny zadarmo (ak samozrejme druhy rodic nerobi, inak strhavaju aj jemu), deti su ale az do skocenia studia poistene zadarmo pod rodicmi, Pendlerpausale mame aj my a este zalezi aj od zamestnavatela, moze dat nejaky Zuschlag k platu, popr. moj muz ma firemne auto zadara aj na sukromne ucely, vela sa da odratat z platu, poplatky za Hort, skolku, jasle (cisto len poplatky). je toho vela, aj Wohngeld atd. Treba sa len informovat.
@mamelka jasne baby su uz velke a domcek mate krasny, obrovsky priestor, zahradu. Preto som aj odisla z UK sice Southamptom bol relativne maly, Londyn bol az privelmi rusny a mne nesedela ta ich mentalita. Aj tak v praci som skor mala vseliakych turkov, poliakov, arabov. Ak sa stahovat tak Skotsko daka samota 🙂 Mna uz aj ta Bratislava unavuje, ceny isli teraz nahor, muz nevyplatene peniaze za pracu tak nas domcek na polosamote stale nedokonceny ☹ este tam nam jeden zivnostnik dlzi 6500, furt same vyhovorky, ze nema zaco vratit, ale slubil na jar zateplit len material si zaplatime. Moj drahy je sice sikovny, ale nema trpezlivost. To snad za par rokov bude moj relax a oddych. Ja pracu tu nemam zlu, deti su uz samostatne tak mam aj viac casu pre seba. Ak oni budu chciet ist do sveta ja ich podporim, zatial im to ukazujem co muz neznasa dovolenky bez CK, aby videli aj iny svet a zistili, ze bez reci to nepojde. Mne sa strasne pacia aj tie rakuske dedinky, take je to ine upravenejsie, viac dbaju na okolie, ekologiu. Aj ked susedov znamy pracuje vo Viedni a dost nadava na tu ich rakusku mentalitu. Ale kamoska sa mi tam uchytila, ma tam uz aj manzela, aj dieta. A to zacinala tak, ze behala po meste a rozdavala vsade CV. Na zaciatok predavala bizuteriu a za polovicny uvazok mala to co v BA na plny s tym, ze izba ju vtedy tiez cenovo vysla to co tu v meste. A mala aj dake kurzy nemciny v jazykovke. Ale zase BA Vieden je hodka cesty, ziadna extra dialka.
@yanni z toho co pises to je podobne v oboch krajinach. V DE som bola nejaky cas ale realne som tam nezila, takze tieto veci neovladam. Super ze to spominas, autorke aj inym to moze pomoct.

@kvietocek87 ved ale nemáš nikde zákon aby všetci vesali niekomu na nos co robi, ja poznám aj takú ktorej muž zarába sakra dobre a nepovie co robí, toto je o povahe. Niekto rodičom povie koľko zarába, koľko dni dovolenky ma, koľko stoji dom, atď atď my si také držíme v tajnosti. Toto je naozaj o povahe