Máme ostať na dedine, alebo sa vrátiť do mesta?
Ahojte milé žienky, idem sa vás spýtať na váš názor. Dopredu sa ospravedlňujem za dlhú správu.
Som z Bratislavy a prežila som tu celý svoj život. Pred 3 rokmi keď som čakala 3. bábo sme kúpili menší dom v malej dedine asi hodinu od BA, ktorý sme chceli využívať na víkendy. Bol to taký kompromis medzi mnou a manželom. Ten túžil bývať v dome, ale v BA sme si ho dovoliť nemohli a ja som zase chcela zostať v BA. Tam máme 4 izbový byt. Po veľkej prerábke domu sme tam v lete 2021 konečne začali chodiť na víkendy a v podstate sme tam boli celé leto. Manžel sa ma počas leta spýtal, či by sme sa tam neskúsili presťahovať, skúsiť život na dedine, aké by to bolo pre deti a tak. Ja som dosť váhala a dlho sme to riešili, ale potom sme sa dohodli že to skúsime na rok a keď sa nám nebude páčiť, tak sa vrátime do BA. Muž robil z domu a ja som bola na materskej tak po tejto stránke to bolo v pohode. Najstarší syn nastúpil do novej školy, dcéra do škôlky a ja som zostala doma v novom dome s malým bábom. Deti si zvykli veľmi rýchlo, aj muž, ale ja som si zvykala ťažšie. Je to malá dedina a chýbala mi socializácia, aj keď nejaké maminy som spoznala a snažila som sa s nimi stretávať. Ale stále mi veľmi chýbali moje blízke kamarátky z BA, blízka dostupnosť služieb a zistila som, že na dedine sa musí za väčšinou vecí dochádzať autom, ako v meste, kde som si väčšinu vecí vybavila viacmenej na pešo.
Asi po pol roku sme si uvedomili, že tento dom je pre nás 5 malý (na víkendy stačil, ale na každodenný život veľmi nie) a vyvstala otázka čo s tým. Ja som sa chcela vrátiť do BA, ale manžel mi povedal, že on vidí ako je tu deťom dobre, a že on by radšej hľadal väčší dom tu niekde v okolí, možno bližšie k mestu. A že on sa už do BA vrátiť nechce, že náš byt je podľa neho pre nás 5 tich nedostačujúci a on chce zabezpečiť deťom priestor a slobodu. Brala som to dosť ťažko, keďže dohoda bola že to na rok len skúsime. Nakoniec sme začali pozerať väčšie domy a našli sme jeden veľký vo vedľajšej dedine. Po dlhom uvažovaní a presviedčaní od manžela som nakoniec pristála na to, že ten víkendový dom predáme a kúpime tento veľký (byt v BA stále máme). Takže sme sa zase po roku sťahovali, syna sme prehlásili do miestnej školy, už tretej v poradí a dcéra tu nastúpila do 1.ročníka. Syn najprv vôbec nechcel, predsa si už za ten rok našiel kamošov a zvykol si.
Keď sme sa presťahovali, na mňa sa to asi všetko zrútilo, prerábka víkendového domu, ktorá trvala vyše roka, sťahovanie tam, a po roku už zase sťahovanie do nového domu, plus kúpa a predaj domov a to všetko s tromi deťmi a bežnými starosťami ktoré sú s tým spojené. Myslím si, že som totálne vyhorela a od momentu keď sme sa sem presťahovali som začala hovoriť, že ja tu vlastne nechcem žiť, ani bývať v tomto dome, a že ja som sa celý čas chcela vrátiť do BA. Cítila som že toto nebolo úplne moje rozhodnutie a veľmi som to vyčítala nielen sebe ale potom aj manželovi. Manžel to najprv nechcel akceptovať, tvrdil že to je len moj problém, ktorý si musím ja nejako vyriešiť, no bolo to veľmi náročné obdobie, lebo som sa cítila totálne nepochopená, sama a z toho všetkého úplne vyčerpaná. Do toho som bola ešte stále doma na materskej a socilizácia bola že úplne minimálna. Plus tu je aj ťažšia socializácia, nie je tu ani žiadne ihrisko kde by sa maminy stretávali a zároveň som sa už aj ja do seba uzavrela, a nechcelo sa mi opäť vyhľadávať nové kotakty. Deti si tu ale pomerne rýchlo zvykli a škola do ktorej nastúpili je veĺmi fajn, tak aspoň to ma utešovalo. Asi okolo minulých vianoc a po niekoľých návštevách manželskej poradne, manžel povedal, že dobre teda, vidím že si tu asi nezvykneš, tak teda keď chceš, môžme sa vrátiť do BA a tento dom si necháme na víkendy. On síce chce ostať tu a vidí, že aj deti sú spokojné a stále si myslí, že náš byt v BA je už pre nás malý, ale že on sa pripôsobí. Ja som potom postupne spravila sama všetky kroky k tomu, aby sme sa mohli vrátiť. Keďže syn bol tento rok piatak, podala som prihlášky na 8 ročné gymnáziá v BA, aby mal v prípade úspechu možnosť si vybrať, keďže na tú pôvodnú základnú školu kam chodil v BA sa už nechcel vrátiť. Doma som sa s ním pripravovala na prijímačky asi 2 mesiace a nakoniec ho prijali na obidve školy. Ja som si našla od septembra prácu v škole, dcéru som prehlásila na školu, kde mám nastúpiť a najmladšiemu synovi som vybavila súkromnú škôlku. Ja, dcéra aj najmladší syn máme všetko na pešo, najstarší syn by musel dochádzať MHD ale nie dlho. A teraz po tomto strašne dlhom úvode prichádza môj problém a dilema.
Začala som o tomto celom mojom rozhodnutí úplne pochybovať, lebo viem že ho chcem iba ja. Manžel a deti chcú zostať tu, sú tu spokojní a vlastne chápem že tým pádom deti ani nemajú prečo chcieť odísť. Stále som si hovorila posledný rok, že veď deti si zvyknú na nový život, školy a tak a teraz keď ich mám odtiaľto zobrať, je mi to strašne ľúto. Že im vezmem určitú slobodu(syn tu s kamarátmi chodí veľa von a viem že sa naozaj hrajú vonku, stavajú bunkre atď). Toto by asi v BA úplne nemal. Zase v BA by mal viac možností krúžkov, ktoré sú tu dosť obmedzené. Ak sa presťahujeme do BA, bude to len moje rozhodnutie a tým pádom dám seba do popredia, ak tu zostaneme, dám do popredia deti a manžela. Pravda je aj to, že už som si tu na určité veci zvykla a snažím sa predstaviť si ako by som si to mohla zariadiť aby som tu bola šťastná. Prácu by som si asi časom našla niekde v okolí, aj keď by to určite nebolo na pešo ako som si vysnívala🙂. Aj keď cítim, že keď sa vrátim do práce medzi ľudí, určite mi to pomôže. Mám z toho všetkého veľký strach, či to má zmysel všetko opäť meniť. A zase keď tu zostaneme, mám strach z toho že stratím kontakt s BA, kde mám rodinu, priateľky. Aj keď sa navštevujeme, ten kontakt je oveľa menší. Syn má tiež možnosť studovať na dobrom gymnáziu, to by som musela zrušiť, keďže bývame stále ďaleko od BA, cca.50 minút, takže dochádzanie nie je možné. Takže to by ma mrzelo tiež, aj ked neviem do akej miery je dôležité pre neho aby teraz chodil na gymnázium, ak je spokojný aj na tejto dedinskej škole a je dobrá. Je to veľmi ťažké rozhodnutie a bohužiaľ ho už teraz musím urobiť sama.
Ospravedlňujem sa za dlhú správu a ak ste to dočítali až sem, ďakujem veľmi pekne.
@1ryba no praveze ten nedostatok na strednych skolach realne je. Nestaci mat dobre znamky a spravit prijimacky, treba tie prijimacky spravit VYBORNE a treba nazbierat body za olympiady. Je daleko narocnejsie sa dostat na gymnazium ako bolo 4-5 rokov dozadu. A teda to citit uz u nas - zapadne slovensko. Viem ze v BA je to daleko horsie a vypuklejsie.
@1ryba K tvojmu výroku, že dnes sa školy bijú o študentov, som tu nedávno zakladala diskusiu na základe článku v novinách, ktorý tvrdil niečo úplne iné. Zhruba v čase, kedy by autorkin syn išiel na strednú školu, ak by išiel z deviateho ročníka základnej školy, sa očakáva, že bude tá situácia najhoršia.
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/populacna-vlna-valcuje-mnohe-slovenske-skoly-2/
@luccija 👍 tvoj príspevok o 11.22 - najvýstižnejši comment k tejto téme
@tinus7 Tak podla toho co pises ty nemas problem prijat zodpovednost za svoje rozhodnutia. Vychdza mi to tak ze ta muz tlaci do zmeny rozhodnutia a to nie je od neho ferove. Dva krat ta tlacil do stahovania sa do domu. Teraz suhlasil s tym ze pojdete spat do mesta, ale napriek tomu ti vkuse vyhadzuje na oci ze si sebec a ten jeho natlak pokracuje. Tak potom ako to je? Bud suhlasim a zacnem robit vsetko pre to aby sme sa spolu vratili do BA, alebo nesuhlasim a budem zenu bombardovat vycitkami ze je sebec.
On vobec nie je trpezlivy a berie vsetky tvoje vrtochy a zmeny. To on je ten kto tie zmeny iniciuje a ty a deti sa prisposobujete. Staci ked povie ze to vsetko robi pre deti a tym padom to uz vyzera ako dobry skutok a nie natlak. Tymto nechcem spochybnovat jeho motyv. Aj ked to vsetko robi pre deti, nemoze ignorovat tvoje potreby. Podla mna ste mali idealny kompromis uplne na zaciatku, ked ste byvali v byte a do maleho domu ste chodili na prazdniny a vykendy. Ty si mala zivot v meste, muz mal dom. V momente ked ste sa prestahovali do domu, kompromis skoncil.
Vradte sa do BA a do domu chodievajte na vykedny a prazdniny. Bazen, grolovacka a vypustenie deti na zahradu sa aj tak robi cez leto a cez vykendy. Pocas pracovnych dni vam bude lepsie v meste. Budeta mat pohodlie mesta pocas pracovneho tyzdna a luxus domu pocas vykendu.
@tinus7 Inac by ma tiez zaujimalo preco sa nevyjadrujes k variante predat byt aj dom a kupit dom v Blave? To by bolo uplne idealne.
@andreatytler ahojte, nemam momentalne tolko casu odpisovat. Ale dakujem za vsetky prispevky. Ked sme to pocitali, keby ze predame nas byt, klasika panelak viacmenej v povodnom stave a aj tento dom na dedine, stale by nam to nevychadzalo na dom v BA. Mame uzdost vysoku hypoteku, takze navysovat by sme nemohli. Mozno by sme mali na dom niekde okolo BA, ale popravde ani ja ani manzel sa po tych stahovaniach, 2 kupach a 1 predaji za posledne roky nechceme stahovat opat na uplne nove miesto.
@h2 No, ono sa to da este vsetko zmenit, skola sa da zrusit a ta dedinska ho s radostou prijme naspat. Ak by sme zostali na dedine, tak by ma urcite mrzelo aj to gymnazium, ze mal tu sancu a nesiel tam. Ale neviem to ani ja uplne teraz vyhodnotit, co ma vacsiu hodnotu, ci gymnazium v meste kam momentalne nechce ist, ale verim tomu ze by si zvykol alebo vcelku kvalitna dedinska skola s dobrymi pedagogmi a s tym ze tu chce byt, ma tu uz za ten rok zazemie a nechce odist. Ach, Keby som tak mala kristalovu gulu😊🙈
@1ryba vieš prečo prídeš do prace medzi prvými? Lebo my ešte spíme a vy "stres" aké budú cesty, tak vstávať skoro a hned sa ide. Ja syna do skoly budim 7:20 a 7:30 sa postaví z postele a 7:50 je v skole
@tinus7 lenze o 4 roky budes toto iste riesit znova so strednou skolou a postupne pre vsetky deti... Ci mate v dedine strednu, nebodaj aj na vyber zo skol? V tomto je Bratislava bezkonkurencna si myslim
@tinus7 Aha... tak chapem na dom v BA by vam to nevydalo.
Tak si to nechajte ako plan do buducna. Ze aj muz bude mat svoj dom a aj ty Bratislavu ale nebude to hned ale az o 5-10 rokov. Pri 3 detoch vam to zbehne velmi rychlo.
Este tiez moznost, je si urobit tento plan s tym ze ostanete byvat na dedine a Bratislavsky byt budete prenajimat. Tym padom nasetrite na dom v Bratislave rychlejsie. Lebo podla mna byvat v dome a mat nevyuzity byt v BA je vyhadzovanie penazi. Do toho bytu na vykendy chodit nebudete a bude vam tam sediet prazdny.
Ci je pre muza dolezite zit na dedine a dom v Bratislave by bol pre neho neprijatelny.
@veve_ad prepac, ale takto do detailu by som nerada isla. Ja si na nete rada uzivam anonymitu 🙂
U nas posledne tri noci na dedine vyzerali nasledovne:
1. Jednu noc stekal susedov pes 4 hodiny v kuse. Ma za sebou viacero operacii a bolesti ma stale, pravidelne ho chyti rapel a proste ide celu noc. Policajti neriesia, majitelia neriesia. Bezne tu rodiny idu na dovolenku a nechaju psy v budach, s tym, ze im raz denne niekto z rodiny odnesie jedlo a da vodu. Po par dnoch tym psom totalne *ebe, ani sa nedivim. Cize tu noc sme spali tak na 30%.
2. Dalsiu noc si nasi neprisposobivy obcania urobili party, od 9 vecer isli do 6:30 rano. Uz aj policia sa boji ist k nim, lebo tam niekolkokrat dostali na hubu, cize cela dedina trpi a pocuva ich pravidelne ozran party s hlasnou hudbou. A to byvame od nich fakt daleko. Muz sa v noci zobral a isiel spat do prace 🫣😅 ja som s malym ostala doma a cihala, kedy to vypnu- vypli hudbu a spat isli o 6:30 rano. Bomba.
3. Dnes rano som sa o 5 zobudila na strasny hovnovy zapach. Bohuzial, okolo dediny su polia a urodu pravidelne polievaju tymto. Mna normalne napinalo, okna zavriet nemozes lebo skapes od tepla, a ked otvoris tak skapes od smradu. Maly o 6tej rano behal najprv po dome a potom po zahrade a striekal vsade ambi pur, ze ten smrad sa neda vydrzat 😂😂😂😂
Prisambohu ze mna by na dedinu uz nedostal nik, uz nech postavime lebo si tu vlasy vysklbem od nervov 🫣
Cez týždeň sa hoci aj tlačte v byte, už to kvôli deťom nemeň, a na víkend/voľné dni dedina. Deti vyrastú, už ich to časom na dedine baviť nebude, budú potrebovať riešiť krúžky, socializovať sa. Ak teda naozaj ide o dedinu a nie nejaký modernejší satelit.
Pokiaľ by to dochádzanie nebolo na figu, tak viete fungovať jar-jeseň v dome a zimné mesiace mesto. (Pokiaľ teda nie ste nútení byť prenajímať,....)
Prípadne predať obe nehnuteľnosti a riešiť menší domček v BA/väčší byt s nejakým uzavretým dvorom.
@tinus7 podla mna je navrat do mesta vo vasom pripade dobre rozhodnutie, a kedze tvoj muz suhlasi skus to uz tak neanalyzovat, mysli uz aj na seba, dosial si upresnostnovaka muza a deti, je rad aj na teba a je od rvojho muza fer, ze mysli sj na teba…. nerozumiem tej dnesnej posadnutosti zit na dedine, vacsine sk dedin chyba poriadna infrastruktura, zdochol tam pes a susedske vztahy su na h….o, vy este mate aj tu moznost vracat sa do domu na vikendy co je skvele, nelutuj svoje rozhodnutie…
@dupinka ja by som sa bytu v Ba nechcela zbaviť, keď nie su 100% presvedčení, že by chceli dom bližšie.A ono sa to nezdá, ale pár rokov deti pôjdu na strednú, vysokú a zostane im drahy veľký dom prázdny.Takto, keď budú starší pôjdu sami na dedinu a deti budú mať byt v meste, alebo sa predá pre deti a začnú s niečím.
@andreatytler Ano, plan by bol potom taky, ze byt by sa prenajimal aby sme z neho mali aspon trochu prijem a plus nam splatil naklady na najom a tak. Manzel by ho najradsej predal, tym by sa nam dost ponizili naklady aj na hypoteku, ale ja ho predavat nechcem. Zatial mi to nepride az take nutne. Ak by sme sa prestahovali tak by sme museli tahat aj velky dom aj byt, bolo by to narocnejsie. Ale zase my tu teda teraz dost vela miname na benzin, vela dochadzame autom. Tak to by sa v BA usetrilo
@tinus7 Urcite treba prihliadat aj na financnu stranku, ale zase nesmie sa pouzit na to aby si bola dotlacena do domu na dedine. Povodne ste mali len byt. Muz tusil po dome a ked ste si ho mohli dovolit, tak ste ho kupili. Takze teraz nemoze zacat argumentovat tym ze mat dve nehnutelnosti je pridrahe a treba predat byt. To by bol zase len natlak od neho.
Ty mozes tak isto argumentovat tym ze nech sa preda dom.
Byt v Blave by sa predal len cez moju mrtvolu. Ved to su najlepsie investovane peniaze do buducnosti.
@tinus7 a kde máš záruku, že naspäť v Bratislave budeš spokojná. Možno si myslíš, že budeš spokojná, ale keď uvidíš, že celej rodine chyba dom, tak budeš nespokojná. Ja som žila 35 rokov v meste a teraz sme na dedine. Není to ideál, dochadzanie, všetko riešiť autom, ale deti tu majú myslím si, krajšie detstvo a kvôli tomu som v kľude. Nie sme tu natrvalo, keď opustia hniezdo, vraciame sa do mesta. Možno.
@1ryba
@lizatko1009 Pridávam sa k vám do partie mamičiek, ktorých dieťa vstáva o 7:20 - 7:30 a 7:50 je v škole (keď odchádza z domu o 7:49, ináč aj skôr 😁). Dedina.
@tinus7 Tak neviem, ako to potom máte v pláne, keď predtým ste chceli dať byt do prenájmu. Lebo držať si obe nehnuteľnosti je potom dosť nákladné. Nehovoriac o udržiavaní v podstate dvoch domácností.
Ináč, dom pod Malými Karpatami je môj sen! Pomerne blízko do Bratislavy a pritom na skok do lesa. A tie dedinky sú tam naozaj krásne! Hoci teda, na denné dochádzanie do BA je to podľa mňa už ďaleko. (Mám teraz na mysli napr. Smolenice a okolie.) Ešte tak do Trnavy OK. Ak si to môžete dovoliť, nechajte si byt, aj dom. Po-Pi budete v byte, Pi-Ne + každý sviatok a celé prázdniny v dome. A už sa tým netráp. Keď si to už všetko vybavila a zariadila na tú Bratislavu. Syn by časom aj tak išiel na strednú školu, časom aj ďalšie dve deti. A neskôr aj na vysokú... Buď rada, že ti to manžel odsúhlasil. Keby zase začal, že si sebecká, tak mu povedz, že s tým súhlasil, hoci nemusel, tak nech ti to teraz nevyčíta. Uvidíš, bude dobre.
@1ryba ja píšem o tvojej ceste za prácou, koľko to trvá?
@h2 dakujem za podporu. To bol teda cele moj plan, ale ked som to uz cele zariadila a vybavila, vobec mi neodlahlo a mam z toho celeho asi este vacsi stres. Najma z tych zmien pre syna, z toho mam naozaj velky strach. Problem je aj to, ze manzel odisiel na cele leto pracovat do zahranicia a ja som ostala sama s 3 detmi a na mne je vlastne cele to stahovanie vsetkych. Ako ono to zase nie je vela, ten byt je viacmenej zariadeny, tak si tam musime prestahovat skor len veci, deti hracky a tak. Ale nepomaha teda byt v tom sam😊
@brankova krajšie detstvo, veď tie dediny sú pomaly vymrete.Mozno ešte niekde okolo Bratislavy ale tam sa pomaly sused so susedom nepozná.Vsetci umierajú za tými domami,zadlzia sa na celý život.Cely pracovný život trávia skoro od rána do večera v meste alebo keď chodia na smeny ta aj noci aj poobedia, deti od rána skoro do večera v školách v škôlkach.Ved teraz ani poriadne sa deti nerodia, nestretávajú sa medzi sebou ani na dedinách dospelí nieto ešte deti.Jasne že sa prestahujete nazad do mesta, lebo deti aj tak odídu preč za prácou a na dedine bez autá po vás ani pes neštekne.MHD vás neodvezie ku nemocnici,pomaly autobusy nechodia do dedín.Stred a východ Slovenska sa vyludnuju dediny.Ludia z dedín odchádzajú nieže ešte pristahovavaju.V dedinách už len dôchodci dožívajú a cigáni obsadzujú domy

@missdiva presne, uplny suhlas... akoze dieta sa snazilo, makalo, dostalo sa na dve skoly, a uplne zbytocne... Lebo o 4 roky ho to caka zas a akoze uprimne, vidim na synoch to polavenie zrovna v 6 - 7 rocniku.. Takze naozaj by som uz nespekulovala a dala dieta na gymnazium kam sa dostalo a podla tohto dietata by som prisposobila zivot aj mladsim surodencom.