icon

Máme ostať na dedine, alebo sa vrátiť do mesta?

tinus7
9. júl 2023

Ahojte milé žienky, idem sa vás spýtať na váš názor. Dopredu sa ospravedlňujem za dlhú správu.
Som z Bratislavy a prežila som tu celý svoj život. Pred 3 rokmi keď som čakala 3. bábo sme kúpili menší dom v malej dedine asi hodinu od BA, ktorý sme chceli využívať na víkendy. Bol to taký kompromis medzi mnou a manželom. Ten túžil bývať v dome, ale v BA sme si ho dovoliť nemohli a ja som zase chcela zostať v BA. Tam máme 4 izbový byt. Po veľkej prerábke domu sme tam v lete 2021 konečne začali chodiť na víkendy a v podstate sme tam boli celé leto. Manžel sa ma počas leta spýtal, či by sme sa tam neskúsili presťahovať, skúsiť život na dedine, aké by to bolo pre deti a tak. Ja som dosť váhala a dlho sme to riešili, ale potom sme sa dohodli že to skúsime na rok a keď sa nám nebude páčiť, tak sa vrátime do BA. Muž robil z domu a ja som bola na materskej tak po tejto stránke to bolo v pohode. Najstarší syn nastúpil do novej školy, dcéra do škôlky a ja som zostala doma v novom dome s malým bábom. Deti si zvykli veľmi rýchlo, aj muž, ale ja som si zvykala ťažšie. Je to malá dedina a chýbala mi socializácia, aj keď nejaké maminy som spoznala a snažila som sa s nimi stretávať. Ale stále mi veľmi chýbali moje blízke kamarátky z BA, blízka dostupnosť služieb a zistila som, že na dedine sa musí za väčšinou vecí dochádzať autom, ako v meste, kde som si väčšinu vecí vybavila viacmenej na pešo.

Asi po pol roku sme si uvedomili, že tento dom je pre nás 5 malý (na víkendy stačil, ale na každodenný život veľmi nie) a vyvstala otázka čo s tým. Ja som sa chcela vrátiť do BA, ale manžel mi povedal, že on vidí ako je tu deťom dobre, a že on by radšej hľadal väčší dom tu niekde v okolí, možno bližšie k mestu. A že on sa už do BA vrátiť nechce, že náš byt je podľa neho pre nás 5 tich nedostačujúci a on chce zabezpečiť deťom priestor a slobodu. Brala som to dosť ťažko, keďže dohoda bola že to na rok len skúsime. Nakoniec sme začali pozerať väčšie domy a našli sme jeden veľký vo vedľajšej dedine. Po dlhom uvažovaní a presviedčaní od manžela som nakoniec pristála na to, že ten víkendový dom predáme a kúpime tento veľký (byt v BA stále máme). Takže sme sa zase po roku sťahovali, syna sme prehlásili do miestnej školy, už tretej v poradí a dcéra tu nastúpila do 1.ročníka. Syn najprv vôbec nechcel, predsa si už za ten rok našiel kamošov a zvykol si.

Keď sme sa presťahovali, na mňa sa to asi všetko zrútilo, prerábka víkendového domu, ktorá trvala vyše roka, sťahovanie tam, a po roku už zase sťahovanie do nového domu, plus kúpa a predaj domov a to všetko s tromi deťmi a bežnými starosťami ktoré sú s tým spojené. Myslím si, že som totálne vyhorela a od momentu keď sme sa sem presťahovali som začala hovoriť, že ja tu vlastne nechcem žiť, ani bývať v tomto dome, a že ja som sa celý čas chcela vrátiť do BA. Cítila som že toto nebolo úplne moje rozhodnutie a veľmi som to vyčítala nielen sebe ale potom aj manželovi. Manžel to najprv nechcel akceptovať, tvrdil že to je len moj problém, ktorý si musím ja nejako vyriešiť, no bolo to veľmi náročné obdobie, lebo som sa cítila totálne nepochopená, sama a z toho všetkého úplne vyčerpaná. Do toho som bola ešte stále doma na materskej a socilizácia bola že úplne minimálna. Plus tu je aj ťažšia socializácia, nie je tu ani žiadne ihrisko kde by sa maminy stretávali a zároveň som sa už aj ja do seba uzavrela, a nechcelo sa mi opäť vyhľadávať nové kotakty. Deti si tu ale pomerne rýchlo zvykli a škola do ktorej nastúpili je veĺmi fajn, tak aspoň to ma utešovalo. Asi okolo minulých vianoc a po niekoľých návštevách manželskej poradne, manžel povedal, že dobre teda, vidím že si tu asi nezvykneš, tak teda keď chceš, môžme sa vrátiť do BA a tento dom si necháme na víkendy. On síce chce ostať tu a vidí, že aj deti sú spokojné a stále si myslí, že náš byt v BA je už pre nás malý, ale že on sa pripôsobí. Ja som potom postupne spravila sama všetky kroky k tomu, aby sme sa mohli vrátiť. Keďže syn bol tento rok piatak, podala som prihlášky na 8 ročné gymnáziá v BA, aby mal v prípade úspechu možnosť si vybrať, keďže na tú pôvodnú základnú školu kam chodil v BA sa už nechcel vrátiť. Doma som sa s ním pripravovala na prijímačky asi 2 mesiace a nakoniec ho prijali na obidve školy. Ja som si našla od septembra prácu v škole, dcéru som prehlásila na školu, kde mám nastúpiť a najmladšiemu synovi som vybavila súkromnú škôlku. Ja, dcéra aj najmladší syn máme všetko na pešo, najstarší syn by musel dochádzať MHD ale nie dlho. A teraz po tomto strašne dlhom úvode prichádza môj problém a dilema.

Začala som o tomto celom mojom rozhodnutí úplne pochybovať, lebo viem že ho chcem iba ja. Manžel a deti chcú zostať tu, sú tu spokojní a vlastne chápem že tým pádom deti ani nemajú prečo chcieť odísť. Stále som si hovorila posledný rok, že veď deti si zvyknú na nový život, školy a tak a teraz keď ich mám odtiaľto zobrať, je mi to strašne ľúto. Že im vezmem určitú slobodu(syn tu s kamarátmi chodí veľa von a viem že sa naozaj hrajú vonku, stavajú bunkre atď). Toto by asi v BA úplne nemal. Zase v BA by mal viac možností krúžkov, ktoré sú tu dosť obmedzené. Ak sa presťahujeme do BA, bude to len moje rozhodnutie a tým pádom dám seba do popredia, ak tu zostaneme, dám do popredia deti a manžela. Pravda je aj to, že už som si tu na určité veci zvykla a snažím sa predstaviť si ako by som si to mohla zariadiť aby som tu bola šťastná. Prácu by som si asi časom našla niekde v okolí, aj keď by to určite nebolo na pešo ako som si vysnívala🙂. Aj keď cítim, že keď sa vrátim do práce medzi ľudí, určite mi to pomôže. Mám z toho všetkého veľký strach, či to má zmysel všetko opäť meniť. A zase keď tu zostaneme, mám strach z toho že stratím kontakt s BA, kde mám rodinu, priateľky. Aj keď sa navštevujeme, ten kontakt je oveľa menší. Syn má tiež možnosť studovať na dobrom gymnáziu, to by som musela zrušiť, keďže bývame stále ďaleko od BA, cca.50 minút, takže dochádzanie nie je možné. Takže to by ma mrzelo tiež, aj ked neviem do akej miery je dôležité pre neho aby teraz chodil na gymnázium, ak je spokojný aj na tejto dedinskej škole a je dobrá. Je to veľmi ťažké rozhodnutie a bohužiaľ ho už teraz musím urobiť sama.
Ospravedlňujem sa za dlhú správu a ak ste to dočítali až sem, ďakujem veľmi pekne.

Strana
z8
kvietocek87
13. júl 2023

@eliska13 to isté robia, čo aj v bytovke.Zalezeni doma a kukaju do bedne.Cakaju kým prídu deti aby pokosili a okolo domu porobili asi tak.A máloktorí dôchodca aj niečo chová,kto to bude zabíjať nejakú 200 kg sviňu a ani už im tak nechutí jesť.

kvietocek87
13. júl 2023

@h2 a čo plyn alebo elektrika je zadarmo

kvietocek87
13. júl 2023

@nika185 veď dôchodcovia už tam len dožívajú na tych dedinách a keď dačo treba ta musia deti skákať.....

nika185
13. júl 2023

@kvietocek87 no, ale slovo dôchodca neznamená, že všetci majú 90 rokov, dôchodca je aj 60 ročný človek, moja svokra býva v bytovke, je na dôchodku a aby nezdivela z nudy chodí ešte do práce, má 70 rokov

h2
14. júl 2023

@kvietocek87 To s tým drevom som ti písala kvôli tomuto: "... neviem či si bude nejaká dôchodkyňa kalat drevo a pilit a zháňať...". Nie preto, že by to bolo zadarmo.
Ináč teda, máš dosť divnú predstavu o tých dôchodcoch.

janage
14. júl 2023

@nika185 ja pojem dôchodca chápem ako človeka, ktorý je na dôchodku. Nie 60 ročnú kolegyňu, čo ešte pracuje a v drvivej väčšine má menšie či väčšie zdravotné problémy.
Pre našich dôchodcov je tu milión 5 aktivít od cvičenia, akcii knižnice, mesta, vždy možnosť turistiky prechádzky v okolí a v neposlednom rade lekárska starostlivosť dostupná za pár minút taxíkom, dostupný obchod pod nosom, autobusy každú chvíľu.
Vždy, keď z toho bloku vylezú niekoho stretnú.
Ak niekomu vyhovuje život v dome na dedine super, z ďaleka však dedina a dom nemusí vyhovovať každému a pre niekoho prave toto moze znamenat nudu.

kvietocek87
14. júl 2023

@nika185 tak 60 ročného dôchodcu veruze nepoznám.V 60 ešte musia pracovať.Moznoze nejaký výsluhový dôchodca,ale tí sa zas nedozivaju nejak vysokých vekov

kvietocek87
14. júl 2023

@janage presne tak,moja stará mama žije síce na dedine,ale v bytovke dvojizbovej ako aj ďalší dôchodcovia a tiež čo tam nuda.Ked chodia po lekároch ta tam sa vyrozprávajú.Alebo kým si chodila na nákupy do mesta ta tam sa stretávala s bývalými kolegami,bo robila v závode nočné,poobedne zrichtovana je.A to ma "len" 74 rokov

kvietocek87
14. júl 2023

@h2 akú divnu predstavu ,to skôr vy zidealizovanu.Len realita je úplná iná

jonnie
14. júl 2023

Pozri....možno toto príde samo o 5 rokov. Možno to pubertiakov potiahne von. Zatiaľ je väčšine dobre. Mne sa paci, ak sa deti učia hrou vonku budovať kontakty, prehrávať postavenie v skupine...no je pravda, že niektorí idú von a tam sú na mobiloch... Osobne som vyrastala na dedine, ale aktuálne žijem v meste. AK dom, tak len v mestskej časti, a to sú iné palky, takže zatiaľ som v procese snímania 😉 Kamarátka sa vydala na dedinu, ale takú typickú a príliš ďaleko od mesta, a je pravda, že prechádzať sa večer o 20h s kočíkom v meste a na dedine je akýsi rozdiel.. Prajem ti, aby si si nasla svoj kúsok na zemi.

h2
14. júl 2023

@kvietocek87 Akú zidealizovanú? Myslíš, že nepoznám žiadnych dôchodcov?

nika185
14. júl 2023

predcasny dochodok neexistuje? poznam aj 60 rocne na dôchodku, píšete ako keby dochodca mal len 90 rokov, jasne, že ten sa uz ledva hybe, ale ti okolo 70 rokov su niektori na tom lepšie ako 50tnici, som sestra, vidim to

lienka.7
14. júl 2023

@kvietocek87 policajti, vojaci a pod.myslis kedy idú do "dochodku"? V 65tke ako iní "smrtelnici" myslíš? 🙈

lizatko1009
14. júl 2023

Baby par som si tu komentárov precitala a tu vznikla "vojna" dedinčania verzus mešťania. Ved každý preboha živého je iny, ma iné priority, iné potreby, iné predstavy o svojom živote. Nech tu nikto nevnucuje tie svoje.

luccija
14. júl 2023

@kvietocek87 to mas odkiaľ, ze výsluhový dôchodca sa nedoziva veľa?🙂my máme na ulici bývalého bachara má 75 r ostatné roky ešte pracoval inde mimo vaznice ťažko chcel ísť v 68 r do dôchodku, lebo sa nudi a vždy robil s ľuďmi.A ešte má 92 r mamu.Kazdy deň od jari do jesene sadne na bicykel a chodí dlhšie trasy tipovala by si mu o 10 r menej jeho žena to je z pohľadu starenka tá je len doma a TV.
A vlastne sa zamýšľam, že buď všetci išli v okolí do predčasného o pár rokov skôr kvôli vnúčatám či len tak, lebo už chceli, alebo podnikajú s deťmi jedna pracuje na úrade, ale je daňovnícka a práca ju baví.Kto sa chce opustiť a nudiť je jedno či býva v bytovke či dome to je nastavením.
Moja babka sa v 82 r urazila, keď jej otec nedovolíl ísť na rebrík trhať čeresne🙂)ze ju podceňujeme a nie je do starého železa.To už otec mal problémy to spraviť viac ako ona.Ale ona bola vždy živel.

kvietocek87
Autor odpoveď zmazal
kvietocek87
14. júl 2023

@lienka.7 a to bol komentár akože k akej téme.Ved je jasné, že záleží aj v akom veku nastúpia k daným zložkám, lebo teraz musia odrobiť minimálne 25 rokov, predtým stačilo 15.Cize sa im vek odchodu dochodku predlžuje

lakebabe
14. júl 2023

@h2 vidím to na svokrovcoch chvalabohu veľmi vitalni po 60 tke ale trojpodlažný veľký barak, treba kosiť, plyn je drahy ako šľak kým ti vykuria to stoji, a neviem si predstaviť ako tam budu existovať sami o desať pätnást rokov. všetky deti bývajú v meste a netuším ako to s nimi spravíme už teraz. Vítalny neznamená hneď zdravý, moja mama je nezmar ale ma 74 a artrozu bedrového kĺbu a aj keby najradšej išla na maratón cely den beha so psom,je posledný rok rada že vylezie po schodoch.
Neviem si predstaviť vdovu v jej stave samu v baraku

lienka.7
14. júl 2023

@kvietocek87 vypisujes tu velice ako ty nepoznáš 60rocneho dôchodcu. Ja som ti napísala ze takí sú. Keď máš výpadky pamäte, daj si ginko.

h2
14. júl 2023

@lakebabe Každý tu píše z vlastného pohľadu. Dôchodca predsa nemusí bývať v obrovskom nevykúriteľnom trojpodlažnom baráku s hektárovou záhradou. Poznám dôchodcov, ktorí sa na dôchodok odsťahovali z bytu v meste do novostavby menšieho bungalovu s malou okrasnou záhradkou. Dom je nový, čiže s tým nejaká brutál robota nie je, nízkoenergetický, čiže platia možno menej, než predtým v byte. Netreba zovšeobecňovať.

lakebabe
14. júl 2023

@h2 zase som realista a minimálne 90 percent dôchodcov co žije v dome sú tí čo tam zili celý život a ostali samj po odsťahovali deti. Takže tie domy sú staršie a veľké väčšinou.

kvietocek87
14. júl 2023

@lakebabe tak tak

Strana
z8