icon

Máme počkať s dieťaťom?

1. júl 2022

Chcela by som vedieť váš pohľad. S mužom by sme chceli dieťa, ale zatiaľ nemáme bývanie. Myslím vlastné na hypotéku, bývame v dlhodobom prenájme. Obaja pracujeme, žijeme slušne. Alebo radšej počkať? Muž má 40 rokov, on už čakať moc nechce, ja mám čoskoro 30.

autor
1. júl 2022

@shee11 Veľmi pekne ďakujem 🙂

danielahamar
1. júl 2022

Nečakajte a hlavne sa nespoliehajte na hypo v tejto dobe, možno budete happy, že máte vôbec kde bývať. A áno, tvoj muž má už dosť rokov, teda za mna

biba95
1. júl 2022

Prvé dieťa sme splodili v prenájme, má dva roky. Vlastne sme tam splodili aj druhé 😀 ... Ale už sme sa necítili komfortne čo sa týka "bezpečnosti" .. presne to, že nás môžu zo dňa na deň vyhodiť. Tak sme rýchlo riešili hypo, tento mesiac rodim a konečne sme vo svojom (dovtedy sme hypo neriešili, pretože sme mali sľúbený byt, ale nedalo sa proste dlhšie čakať) .. za mňa kľudne dieťa aj v prenájme, ale s tým, že viete, že si budete časom riešiť svoje

aliziana
2. júl 2022

Ja osobne by som nečakala, nikdy nevieš, kedy sa podarí.
Ale popri tom by som aspoň skúšala niečo vlastné zohnať, či už kvôli veku partnera alebo aj tomu, že ešte nemáte deti (resp. neviem, či ani on nemá vyživovaciu povinnosť), bez detí sú hypotéky výhodnejšie.
Hociktorý finančný poradca Vám prepočíta, či na to máte a zadarmo, keďže oni majú provízie priamo z banky...
Keď nevýjde, tak nevýjde, podnájmu sa nebojíš, tak by ste pokračovali tak.
Vždy vieš byt predať a kúpiť si neskôr trebárs tú chatu.

zmrzlinka2021
2. júl 2022

@autorka

Mas 30 rokov, si mlada zena a nie je dovod sa nahlit s dietatkom. Vacsina zien v mojom okoli rodime okolo 35. Mnohe zeny sa vydavali tesne pred 35, teraz maju aj okolo 40-42 a doma 2-3 detičky.

Chápem ťa, že vnímas mozný problém vzhladom k veku, lenze problém otehotniet reálne nastáva až po tej 40tke, kedy to ide horsie. Ty mozes kludne pockat 3-4-5 rokov, kym si nedoriesite bývanie.

Osobne ja by som nesla do dietata, ked nemam vlastne byvanie. Teraz ti tu dievčatá mudrujú, ze nemás vahat, a ze kolko ludi je v podnajmoch atd... ale ak vas s dvoma malymi detmi majitel bytu vyrazi z podnajmu a budete mat sakra problem najst si cenovo dostupne a vyhovujuce byvanie - potom vam uz ti isti ludia budu pisat, ze "aha kolko mate rokov a nemate vlastne byvanie, co ste robili?"

Treba si stale uvedomit, ze v najma tu hypoteku budes aj ty platit, len majitelovi + sa mu bude zhodnocvat cena nehnutelnosti. A ked uz budes nezelana, tak proste ta kopne do zadku...

annamalaga
2. júl 2022

No a prečo nejdete do banky sa opýtať na hypotéku? Či by Vám schválili a koľko. Ináč partner nechce čakať s dieťaťom, ale vlastne bývanie nemáte? Situácia je taká, že nieje ani veľa štátnych nájomných bytov ani sociálnych bytov. U nás už nájom 2 izbaku predtým 450€, teraz 650€. A ja by som bývala v najme, ale určite bez deti. Radšej dajú nájom 2 pracujúcim ako mladej rodinke. Žiaľ.😞

lalala94
2. júl 2022

Ja si myslím, že sa pomaly ale isto dostávame do situácie, kedy vlastné bývanie nebude samozrejmosťou ako to bolo doteraz. Áno, ľahko sa mudruje tým, ktorí majú dobré príjmy a hypotéku im bez problémov schvália prípadne kúpili byty pred pár rokmi kedy bola situácia úplne iná, ale žiaľ, doba sa zmenila. Ak by som mala 30 rokov a partner 40, určite by som nečakala ďalšie roky iba preto, ak by sme žili v podnájme. Pokiaľ ste slušní, máte prácu, pravidelný príjem a partner nebude mať problém potiahnuť ten nájom, šla by som do toho. Radšej dieťa v nájme ako v 35tke riešiť umelé oplodnenia a každý jeden mesiac hľadať nejakých "duchov" na tehotenských testoch. Ja mám vo svojom okolí niekoľko párov, kde sa snažili o dieťa (resp. sa niektorí ešte stále snažia) roky a nemajú ani len 30. Toto za to naozaj nestojí. Čím skôr to začnete riešiť, tým lepšie pre vás, nehovoriac o tom, že v 40tke budeš mať pokoj od malého bábätka.

autor
3. júl 2022

@lalala94 Aj my sme sa tak rozhodli, nie je na čo čakať. Ďakujem 🙂

foxyfox
3. júl 2022

Nečakat, hypoteka nie je ziadna istota, stať sa môže hocičo. Do poslednej splátky byt nie je tvoj. A novy najom sa vždy nájde, to nie je argument prečo by bolo riziko mat dieta v podnájme

slavomira236
3. júl 2022

Tiež by som necakalA v zahraničí je život v podnájme bežný a bude to tak aj u nás...a ten podnájom tam je vysoky teda riadne a jeden ho má tiež problém zaplatit

ivanaks
3. júl 2022

Muž už má svoj vek a Vy v podstate tiež - už by som nečakala. S každým ďalším rokom môže byť väčší problém otehotnieť, prípadne bábo donosiť. Zvyšuje sa aj riziko genetických porúch. Ak túžite po dieťatku, choďte do toho.

slovakboy
3. júl 2022

Nečakať.

111jozefina111
3. júl 2022

Urcite necakat. 🙏🏼 My sme sa tiez snazili este v podnajme, no podarilo sa to az o 3 roky, ked sme mali vlastny....... Nikdy nevies, ako dlho to bude trvat, a kvalita vajicok zacne po 30 klesat. Takze sup sup 🥰🥰🥰🥰🥰🙏🏼

matkahelka
3. júl 2022

ja by som si hlavne neurobila dieta so 40 rocnym, co nema vlastne byvanie. pre mna clovek, ktory za 20 rokov pracovneho zivota nema ani garzonku je nepouzitelny a neschopny a s takym by som si rodinu nezakladala. ja som si hned po vyske po skusobnej dobe vzala hypo na maly jednoizbak, pretoze podnajom su zbytocne vyhodene €. a nie, neviem si predstavit zit s dietatom v podnajme. a pisem to aj preto, ze sami prenajimame byty a deti do 13 rokov su u nas nepripustne. a ano, majitel bytu ta pokojne moze zo dna na den vykopnut s dietatom na ulicu.staci, ze to odovodni tym, ze byt potrebuje pre vlastnu potrebu. hypo lacnejsie nebudu. skor tie podnajmy vystrelia raketovo hore, pretoze hypo bude nedostupna a ludia budu nuteni platit podnajom.

elkakk
3. júl 2022

V iných krajinách žijú len v prenajmoch. Nečakala by som určite. Opýtajte sa prenajimatelov či by vás tam nechali aj s dieťaťom

adara777
3. júl 2022

Nechce sa mi čítať všetko, ale z pár príspevkov mám pocit, že ty si rozhodnutá. Ty s mužom najlepšie vieš čo a ako zvládnete splácať. A dieťa? Môže vám to vyjsť na prvýkrát, nemusí. Čas letí, roky pribúdajú. Ak ani o rok, dva, tri neplánujete vlastné bývanie, nemusíte čakať ani s dieťaťom.
A ak s tým je majiteľka v pohode, tak vás potom ani nesmie s dieťaťom vysťahovať.

lilly16
Autor odpoveď zmazal
janicka2315
3. júl 2022

Ja som bud ina alebo co...ale v dnesnej dobe ked nemate vlastne byvanie a ani ho v blizkej dobe neplanujete zariadit a do toho chces dieta prijde velmi nezodpovedne ..tak radsej dat 500 na hypo a mam svoje ako dat 500 a platis cudziemu ..

zmrzlinka2021
3. júl 2022

@matkahelka To víš, potom ked ich vyrazia z najmu alebo ju frajer necha s dietatom osamotenu, budú tu takmer všetky tieto zeny vypisovať, čo robili doteraz, prečo si nič vlastne nekupila... a pravdaze nikto jej tu neponukne najom

aliziana
3. júl 2022

@adara777 prečo by ich nemohla "vyhodiť"? Ak majú zmluvu o krátkodobom prenájme, podľa občianskeho zákonníka, tak veru môže...

frota3
3. júl 2022

@janicka2315 ako to je tiez pravda, za cenu niektorych tych prenajmov si clovek v pohode vezme hypoteku na nieco svoje a to by som a aj splacam radsej hypo za nieco co bude moje ako takto

charlottelavender
3. júl 2022

Ak nie vlastné bývanie tak si treba dať žiadosť na mestské byty, ľahšia varianta 😊

adara777
3. júl 2022

@aliziana s dieťaťom nie, zákon

zmrzlinka2021
3. júl 2022

@adara777 pri kratkodobom prenajmne to neplati...

majulino
3. júl 2022

My sme byvali 5 rokov v podnajme s dvomi detmi. Potom sme kupili byt na hypo. Deti mame 3

sissy27
3. júl 2022

Ja len teda… teraz hypo nechcete, potom to bude pre vás nereálne (vysoký vek, plus jedna vyživovacia povinnosť, mínus jeden príjem, s najväčšou pravdepodobnosťou vyššie ceny, úroky…). A na dôchodok pôjdete kam? Spoliehate sa, že dieťa si zabezpečí vlastné a nasťahujete sa k nemu?

autor
3. júl 2022

@sissy27 Prečo by som mala ísť bývať k deťom? Nerozumiem Tvojmu zmýšľaniu.

autor
3. júl 2022

Baby ďakujem za názory 🙂

sissy27
3. júl 2022

No a kam chcete ísť bývať keď budete na dôchodku? Myslíš, že utiahnete komerčný nájom? Z tvojich príspevkov nemám pocit, že by aspoň jeden z vás zarábal nadštandardne a v pohode si našetríte a potom len tak za hotové kúpite “niečo”. Neber to ako rýpanie, ja zas nerozumiem vášmu zmýšľaniu a som zvedavá, ako to máte vymyslené do budúcnosti.

autor
3. júl 2022

@sissy27 Tak ja zarobím 1100€ , čo mi nepríde úplne málo, muž zarobí 1600€, jazdí. Ako som už písala, mal exekúciu, už je splatená, ale je v registri. Takže jemu by hypo nedali. A do dôchodku chceme nejakú nehnuteľnosť, skôr asi chatu kvôli relaxu. Ja sa nebojím, žijeme dobre, nič nám nechýba. A budúcnosť ktovie čo prinesie.