Máme poslúchať manžela vo všetkom ako káže kresťanská tradícia?
Ahojte,
zaujímal by ma váš názor, ako je to u vás doma. Je muž dominantný líder? Ktorý ked vám niečo povie, tak proste plníte " jeho vôľu"? ako je to napísané v Biblii? že žena má vždy muža nasledovať a počúvať ? Napr. ked vám muž povie, že " nechod tam" , nejde tam? Alebo povie vám " toto si na seba neobliekaj", tak ho poslúcnete? Alebo sa hádate s ním a urobíte si po svojom? Alebo muž rozhoduje o financiách? proste, to čo zavelí muž, to sa robí, alebo ako to je? Vidím vo svojom okolí aj také prípady aj také, kde je žena generál, a vidím aj také, kde je muž generál. zaujímalo by ma, ako to má byť. podľa biblie a aj fora čo čítam, má sa vždy žena podriadiť mužovi,ale ja som dosť spurný človek, rebel a dosť papuľa, ja sa nebudem nikomu podriadovať a ani nikoho poslúchať, a môj snúbenec má s tým zjavný problém. lebo chce byť " macho, kt. nosí doma nohavice".
AKo ste na tom? prosím pravdu a prosím vyhnite sa narážkam...dakujem
Och Boze...
Toto je presne ten pripad,kedy sa uplne ze blbo vysvetli biblia a potom sa radi ludia do toho obuvaju.
A samozrejme,najmä muzi si radi odstrihnu len tu prvu vetu a dalej uz necitaju😉
Prosim ta,nastuduj si to a cituj presne co tam je napisane.
Lebo veta v tomto zmysle ma aj pokracovanie.
Manzel opusti svojich rodicov a prilne k svojej manzelke.
Manzelka ma posluchat svojho muza a muz ma manzelku milovat a ctit si ju.
Necitujem to presne,ale takto nejako to tam stoji.
Krestania nemaju pravidla ako v stredoveku,sme emancipovani ludia,tak zeny ako muzi.
Urcite chlap nema pravo buzerovat zenu za blbosti a ponizovat ju...nedajboze bit alebo podvadzat ju.
To v biblii nie je,toto stoji v korane!!!
Zena ma pravo na svoj nazor a na svoj zivot.
Partneri maju byt rovnocenni a zit vo vzajomnej vernosti a ucte.
Ak to tvoj partner nechce pochopit,vzopri sa a nedovol.mu to ziadat od teba.
Aj v manzelstve musia mat partneri urcitu slobodu.
Inak to nie je manzelstvo ale vezenie
Ale chcela som este dodat,ze treba nechat chlapa aj byt chlapom.
Teda nechat rozhodnut o niecom aj jeho,nechat mu trochu zodpovednosti...proste nechat chlapom nohavice a natlacit ich stale do kuta.
Lebo ja casto vidim prave tento extrem.
V dnesnej dobe zeny preberaju na seba i chlapske veci a chlapi uplne rezignuju,spohodlnievaju...
A co sa tyka obliekania-jasne ze ked pojdes niekde viac hola alo oblecena alebo zmalovana ako velkonocne vajce s dracimi gelovymi nechtami .
Jasne ze ma pravo s tym nesuhlasit.
Urcite ta nebude okrikovat ked pojdes oblecena normalne...aj moderne a sexi sa da obliect slusne...
Rovnocennost sa u nas doma nosi...
Máš mať voči mužovi rešpekt ale nie si jeho slúžka. Aj keď s niečím nesúhlasíš (je prirodzené že nie si všetkým budeš súhlasiť) máš s rešpektom a láskou vysloviť svoj názor a hľadať kompromis aby bolo dobre obidvom. Nie som toho názoru že žena má poslúchať na slovo ale zároveň ani toho názoru že má veliť mužovi čo má a čo nemá robiť. Ste rovnocenné bytosti a nie vo všetkom sa dá zhodnúť. Každý má právo byť šťastný nie ? Rodina nie je kompletná ako bez muža tak aj bez ženy každý má nezastupiteľnú rolu jeden druhého nenahradí. Nenadarmo sa hovorí že žena nie je z mužovej päty aby ju mohol zašlapnuť ale z mužovho rebra čo znamená rovnocennosť. Aj v Božích očiach nie je muž viac ako žena ! Účtu a rešpekt voči jeden druhému máme mať aj keď nie sme veriaci a aj voči ľuďom mimo manželstva. Všetko ostatné musí ísť s dobou. V mojom ex manželstve sme boli obaja veriaci. On žil cirkvou naplno ja som cítila že tam nepatrím. Čím viac chodil tým viac veril a tým viac sa mi vzdialoval. Čím som ja viac chodila tým sa moje depresie prehlbovali a neveril mi že sa tam necítim dobre. Xkrát som mu hovorila nájdime si niečo iné aby sme sa dobre cítili obaja aby som sa aj ja cítila že niekde patrím. Nehovorila som mu priamo že nech nechá cirkev ale nech sa trošku posnaží vyhovieť aj mne a párkrát sa so mnou ísť pozrieť inam. Samozrejme že nešiel cirkev bola prvoradá. Môj muž bol úžasný človek so vsetkymi jeho chybami a mám voči nemu ešte väčší rešpekt ako v manželstve ale v tomto bol otrokom cirkvi. Neustúpil. Rozviedli sme sa (toto bol jeden z milióna dôvodov) on pokračuje vo svojom kým nevidno zmenu v jeho živote a ja som si našla svoje a našťastie som sa dostala von z dlhoročných depresií. Veľa ľudí si to vysvetľuje tak že človek je Božím otrokom že žena musí byť podriadená mužovi. Nemusí ! Žena je rovnocenným partnerom.
Kresťania nie sme, ale takto to nemá nikto z kresťanov, ktorých poznám. Vezmi roha, kašli na zásnuby, z toho tu kuka veľký prúser....
Najlepsie ti odpovie farar
Co ma dominancia spolocne s vierou? 🙄🙄🙄
Som veriaca,ale neviem od koho mas,ze krestanska tradicia kaze posluchat muza.
Potom nejaka extra silna,ci znala krestanka nebudes.
Ktoru krestansku vieru vyznavas?
Koran si to vysvetlil po svojom a vytrhol si tam len tu cast, že žena ma posluchať
Muž je hlava ty si krk, nakoniec aj ženske časopisy to často spominaju
Dalšia časť veršu je, že muž ma milovat ženu ako Ježiš miloval cirkev a položil život za ňu ..
Takže ked tvoj muž bude z lasky hladiet na tvoje potreby tužby priania, tebe bude lahšie rešpektovať jeho rozhodnutia, ktore za rodinu urobi a vezme n seba zodpovednosť
A ze on je macho a ty papula skonči tym, že ta raz vyfacka.Inak čudujem sa, že vam to klape- 2 dominantny vo vzťahu 🙄
Ono by to nebol ptoblem, keby ta respektoval ale ak je sebecky, len ja, ja, ja potom sa mu pasáže z biblie velmi hodia a hlavne taketo vytrhnute aby ta skrotil
@marina24 u nas sme rovnocenni, rovnako, ako pisu dievcata. Poznam ale viac rodin, kde je situacia podobna ako u vas. Bud je tam neustaly boj, ktory castokrat vyusti v nasiliie, alebo su zeny, ktore sa tak nejak naucili v tych situaciach plavat pre pokoj v rodine, alebo sa zo zien stali trosky. osobne by som z takeho vztahu vycuvala skor, ako pridu deti
To kde si došla po takéhoto chlapa, s to dobre rozmyslu ci chceš aby ti niekedy deti vychovával podľa "Biblie", by som mu s tou jeho bibliu dobrú po hlave dala nech sa uvedomí... Ani za milión... Nenechaj sa buzerovat, čo si ty jeho hračka...
Spýtaj sa ho, že čo si maš myslieť..
@marina24 nastastie som nikdy nemala partnera,ktory by mi rozkazoval a musela som plnit jeho volu. Ani som nevedela,ze biblia plodi taketo bludy. Ale ano poznam take pripady. Ja som mala vzdy stastie na normalnych chlapov,pri ktorych som sa necitila,ze by som sa musela podvolit jeho prikazom. Na vsetkom sa dohodneme
Nie nerozkazuje mi,ani ja jemu a aby mi hovoril co si mam obliect??? Tvoj ked chce byt macho moze byt aj inak,nie len tak ze ti bude rozkazovat co ako kedy mas robit,a moj je ateista bibliu nepozna tak nemusime zit podla nej,a keby bolo na nom ze co si mam obliect tak to by boli sukne saty a lodicky furt
Nieje dobre vytrhovat vety z kontextu .O manželstve sa to píše v biblii oveľa viac. Raz som počula veľmi dobrú vec čo sa tohto týka. Žiadna žena ktorá sa necíti milovaná nebude poslúchať svojho muža.A je to pravda. Muž aj žena obaja majú ťažkú ulohu.Muz v tom že ma milovať svoju manželku ako Kristus cirkev a žena sa má podriadiť svojmu mužovi.Pise sa vo všetkom....ale to neznamená nechať sa ponižovať,využívať,buzerovat....to by znamenalo že ťa úloha muža zlyháva...že jednoducho tú ženu nemiluje tak ako má. V tomto príspevku mi to skôr príde ako extrém z
@marina24 strany.Vies ak už teraz hovoríš že si spurná a papula a nebudeš niekoho počúvať tak to je akoby si povedala mužovi nezaujíma ma tvoj názor tvoj postoj a život z tebou nebude po tvojom ale po mojom. Neviem či tvoj chlap povedal presne čo si napísala alebo si to trošku prifarbila. Ak áno tak tiež nepochopil o čom je manželstvo a že byť mačo mu šťastie neprinesie. Ale tak nerozumiem prečo ste spolu ak ani jeden nieje schopný počúvať toho druhého. Chlap potrebuje byť chlapom a žena potrebuje byť milovaná.A ver či nie svojou láskou a ukazanim mužovi že jeho rozhodnutie respektujes mu ukazujes ako si ho vážiš. Postojom....aj tak bude po mojom a teba počúvať nebudem mu len ukážeš že ti na ňom nezáleží a že ho nepotrebuješ. Muži sa potrebujú cítiť potrebný . Tiež mi trvalo kým mi to došlo .......a nie niesom otrokom, ani nejaká ustrachana alebo mužom utláčana žena.Ale pochopila som že nechať rozhodovať aj muža je pre fungujúci vzťah veľmi dobré. Odkedy je to tak tak aj on sa viac pýta čo chcem a ako to vidím ja.Cize ja rešpektujem jeho rozhodnutia no zároveň on sa pýta aj na môj názor.Cize v konečnom dôsledku je to o kompromise.😉A napriek tomu sa stale ľúbime... jasné že sa niekedy aj pohadame ...no vieme si to keď vychladneme vydiskutovať....A to mi ver že prísť do takého to štádia nebolo vôbec jednoduché keďže sme obaja úplne rozdielny z úplne iného rodinného prostredia.Kazdy naučený na iné. Jediné čo nás držalo mnohokrát pokope bolo to že jeden bez druhého byť jednoducho nemôžme a nevieme ❤ ...tomu sa asi vraví to otrepané ,, v dobrom aj v zlom,,🤗
Pre pobavenie zapnite si zámenu manželiek tam je taký pán tvorstva😊
@marina24 Muž a žena by mali byť rovnocennými partnermi bez ohľadu na akékoľvek náboženstvo či ideológiu. Prípadná mierna dominancia v zdravom vzťahu je skôr závislá od povahy jedinca, nezávisle od pohlavia. Na tvojom mieste by som si manželstvo rozmyslela, neviem si predstaviť fungovať s chlapom, ktorý chce byť "machom, ktorý nosí nohavice".
A co tedy potom tyto verše z Bible? 🙂
1. Korintským 11:2... :
2Chválím vás, že na mě stále pamatujete a držíte se učení, které jsem vám předal. 3Chtěl bych však, abyste si uvědomili, že hlavou každého muže je Kristus, hlavou ženy její muž a hlavou Krista Bůh.
1. Timoteus 2:11...:
11Žena ať přijímá vyučování tiše a s veškerou poslušností. 12Nestrpím, aby žena poučovala nebo sekýrovala manžela. Ať je raději tiše, 13vždyť první byl stvořen Adam, teprve potom Eva. 14A nebyl to Adam, kdo se nechal svést, ale jeho žena byla svedena a padla do hříchu.
@dahliaa ťažko pisat ak sa niečo vytrhne z kapitoly. Ale treba pochopiť prečo je to tak napísané.Boh vie aký sú muži a aké ženy.Vie na čo boli stvorený a čo sa v nich ukrýva.Co je pre nich prirodzené.Tak ako pri milovaní sa navzájom dopĺňajú lebo sú tak stvorený a tak je to prirodzené tak aj pri dopĺňaní sa v spoločnom živote. Jednoducho Boh vložil do muža už na začiatku vlohy k vodcovstvu , ochrane a žene dal veľké srdce stvorené milovať , dávať život a lásku. No je to tak že muž je aj viac telesný a žena to vie zneužiť. A Boh vie aký sme, preto tak pekne rozdeľuje naše úlohy....aby sme sa dopĺňali. Žena vie obmäkčit muža svojou láskou ale nemá mu vládnuť lebo žena je viac citová a mnohokrát ovplivnitelna.A muž ma milovať , ochrániť svoju ženu a jeho zodpovednosťou je viesť ju po ceste k Bohu ako aj celú svoju rodinu. Obe úlohy sú náročné no ak ich obe strany príjmu s pokorou tak až vtedy pochopia že Ten plán je dokonalý.