icon

Máme problém vo vzťahu

4. dec 2021

Ahojte baby, mam priateľa sme spolu skoro rok. Obaja bývame momentálne u rodičov, preto sme sa zhodli natom, že by sme sa obaja radi osamostatnili a vyskúšali spolu bývať. Už sme si našli aj prijateľný podnajom pre nás a od januára by sme sa mali nasťahovať. Lenže som zistila, že moj priatel si zobral pred 2 rokmi úver, aby si mohol kúpiť auto, nakoniec ho predal a kupil si iné a motorku. Nehovorím podctivo si ho spláca a do konca splatenia mu zostávajú ešte 2 roky. A ja som z toho taka zvláštna, v prvorade ma to zamrzelo a nahnevalo, pretože chceme zacat novy život spolu si niečo budovat a on ide toho uz hneď s restom-dlhom. Uz sme sa o tom bavili, pytala som sa preco mu aj rodicia dovolili sa v takom mladom veku zauverovat, alebo preco mu radsej nepozicali alebo lepšie preco ked nieco chcel si nenasporil ale vyuzil tu najlahsiu cestu zobrat si uver.... Uprimne ja som sa toho zlakla. Prosím poraďte mi, reagujem prehnane zle alebo co mam robiť prosím

hederamonstera
4. dec 2021

A bavila si sa s nim o tom? Ze ci spori alebo planuje sporit?

ivkasrnka
4. dec 2021

No tak ked chces iného človeka ako mas tak sa s ním rozíd a nájdi si iného

ella_price
4. dec 2021

Chudák chalan

sense
4. dec 2021

Tak nechoď do spoločného bývania a problém vyriešený

katulik123
4. dec 2021

@ella_price Niektorí ľudia by pre dobro iných mali byť sami do konca života 😬

Ale autorka, načo máš usta? Ved s nim komunikuj. Ak si vo vzťahu doriesite tak budeš vedieť že nič také nespraví a silno pochybujem, že bude len tak nahodne brať úvery bez tvojho súhlasu ak budete od začiatku mať nejaké pravidlá

beata_k
Odpoveď bola odstránená
marca12
4. dec 2021

Rozmyslas rozumne. Som toho nazoru,ze uver nebrat,ak ano,fakt len v krajnom pripade. To sa uz potom clovek zacykli a nevie z toho vyjst. Ano,dnes je bezne mat uver na.dom,to je samozrejmost,ale este aj uver na auto,vybavenie domu,elektroniku atd. A potom sa cudujme,ze su ludia nevrhli,depresivni,agresivni. Ved vely mesiac dries na zaplatenie uverov,nedajboze ochories a si v prdeli. Neviem,co je spravne,ci zit a prisposobit sa dobe alebo zit podla aeba. No toto by aj u mna spustilo kontrolky. Mozno priatel nerobi nic zle,ale musite mat rovnaky pojlad na zivot,aby vam to fungovalo a otazka financii je velmi podstatna,preto sa tu musite zhodnut. To ako sa clovek stavia k financiam je dost dolezite pre zivot.

petamich
4. dec 2021

autorka pridaj este 30 vykricnikov - potom mozno zacneme suhlasit 🙃 mne to nepride nijakym sposobom cudne, tiez mam uver, ktory som si zobrala pred tym, nez som stretla manzela a? ved to je uplne normalne, nie kazdy si setri 10 rokov, aby si kupil auto. niekto proste predycha uver a prepac ale 25 rokov nie je ziadny mlady chalan, ludia v tom veku maju castokrat davno hypoteku, ved ti co nejdu na vysoku skolu uz pat rokov makaju 🤷‍♀️ a ked nechces zivot z uveru do uveru tak good luck, lebo nie kazdy ma asi rodicov, ktori im na uspesny start podaruju kluce od bytu

autor
4. dec 2021

@marca12 ďakujem ❤️ lebo uz som si naozaj zacala pripadat ako hlúpa...

nikpa
4. dec 2021

Tak si nájdi zbohatlíka podnikateľa, politika, doktora alebo čo ja viem koho, kto nebude potrebovat úver na nič. Aby keď niečo budeš ty potrebovať, on sa postaral, teda vytiahol z vačku a kúpil. No chudák chlapec 🤦

petamich
4. dec 2021

@marca12 my s manzelom mame absolutne rozdielny pohlad - on sporil a ja som minala, ked sme sa zoznamili a ked realne sme sa rozhodli, ze ideme zit spolu, tak nam to len pomohlo, ja som zacala sporit a investovat a manzel si zacal peniaze trosku viac uzivat a nielen odkladat na horsie casy, ktore mozno nestihnu prist, dnes nikto nevie co nas zajtra caka a po par rokoch sme si aj uzili to, ze si mozeme x veci dovolit a aj mame fajn odlozene a ano mame aj hypoteku ako takmer kazdy 🤷‍♀️ zasa nemusime z chalana robit zauverovaneho chudaka, co sa bude tocit z uveru do uveru, len preto, ze si zobral uver na auto 🙈

stanulienkat
4. dec 2021

Ja uplne chapem, co mas na mysli. Skor nechapem komenty, ze ci mu zavidis. Auto na uver je ok, ale chlapec by mal mat uz dost rozumu a investovat rozumne. Do dobreho auta a nie vraku. Zvysne peniaze si mohol odlozit, resp investovat do svojho byvania, kedze uz nema 17-18 rokov. Motorka, hlavne ked na nu nema peniaze a dobry plat, je nadstatndard a clovek by si ju mal zaobstarat, ked uz ma zabezpecene byvanie. Takze viem, co tym autorka mysli. Chlapec nema stanovene priority. Nebude chapat, ze ma skor zabezpecit rodinu, ale pojde si kupit nahradne diely na motorku....

letfenixa
4. dec 2021

@autorka áno, len ti, ktorí s tebou súhlasia, majú správny pohľad na vec 🙄 pochopila si vôbec, čo je to diskusia, keď si jednu založila?

petamich
4. dec 2021

@stanulienkat prosim a na to si odkial prisla? ved my toho chalana vobec nepozname - autorka popisala jednu situaciu popisanu vylucne z jej uhla pohladu a uz tu robime z chalana uverovy typ, ktory nema upratane priority a zalezi mu iba na motorke atd. a na zaklade coho? 🤷‍♀️

autor
4. dec 2021

@stanulienkat a presne tej poslednej vety sa uňho obávam

ella_price
4. dec 2021

Ty si asi zabudla, že toto nie je problém vzťahu ale tvoj. Mal úver dávno pred tebou, nech už je dôvod akýkoľvek. My tu nevieme či je to vrak či nie, čo s tým plánuje ďalej.
Ty možno vidíš budúcnosť až moc dopredu a začínaš robiť zbytočne paniku. Veď keď si si s ním taká istá, že plánuješ s ním spoločné bývanie, tak hádam si zistíš ako budete na tom s financiami. Namiesto toho, čo tu furt vypisuješ, si to radšej mohla prebrať s ním. Ale hlavne, že ti tu chúdiatku je pritakávané, že? 🤦🏻‍♀️

stanulienkat
4. dec 2021

@petamich ved toto je debata, ja nehovorim, ze to tak musi byt. Moze z neho byt aj zodpivedny chalan. No poznam aj typy, co som opisovala. Ja som za uver, ked ide o naozaj dolezite veci pre zivot. Vsetko ostatne je len nepotrebna zabavka a zadlzovat sa kvoli tomu???

viestta
Odpoveď bola odstránená
ckocka
4. dec 2021

Ale keď pojdete do spoločného života bez svadby tak ten úver si hocikedy može zobrať aj potom bez tvojho vedomia (samozrejme rovnako ako aj ty). A robiť akékolvek finančné operácie bez tvojho vedomia.

ivkasrnka
4. dec 2021

Ja nerozumiem naco niekto napíše do fóra s tym ze berie len podporu a názor totožný s vlastným

alchemilkazltozelena
4. dec 2021

Asi viem ako to mysli autorka. On vzal vysoky uver na drahe auto ktore hned predal a kupil skrep a zrejme drahu motorku. A to je jablkom svaru. Ze splaca nieco co nema, kedze to auto je o nicom. Ale snad aspon ta motorka ma snad vysoku hodnotu?

ckocka
4. dec 2021

No ja by som aj chápala autorku že je to nejaký jeho životný prístup čo sa jej nepáči, lenže tá autorka popritom chce bez svadby vrážať peniaze do nejakých spoločných projektov. To sa trocha bije s jej opatrnosťou a podozrievavosťou.

lucmirka124
4. dec 2021

Byt tebou sa zamyslim nad tym ako sa lubite, ako ty lubis jeho,ci dokazes nad jeho uverom (v obdobi ked ta nepoznal)mavnut rukov lebo si ho poctivo splaca alebo mu to budes zazlievat este tie 2 roky kym ho splati,, myslim ze si spravila z toho hotovu katastrofu,clovek sa v mladosti aj uci na svojich chybach,alebo pre zaciatky na nieco ten uver potrebuje a on ked ma rad svoju motorku nepoklada to za chybu, no ty to tu riesis ako keby mal uver na 10r a prehral v automate, sa preber dievca lebo ak sa mate skutocne radi len si pokazis vztah,,, sak nikdynechcel od teba aby si mu pomahala splacat🤷‍♀️

luccija
4. dec 2021

Prečo predal to prvé auto?pozri dôležité je, že úver spláca.Je to jeho rozhodnutie dávaj pozor na to, aby si nemala ideu, že všetko musí byť na polovicu, že musí šetriť, že musí ...veľa žien sa správa ku chlapom ako k deťom a chceli by riadiť všetko.Ved to čas ukáže či si bude kupovať veci na motorku či dá do domácnosti, ušetrí...ak ty budeš sporovlivy, zodpovedný typ on moznoe nie🙂
Nikde nemajú dvaja ľudia rovnaký názor na peniaze.Mozno ty si zase kupitls oblečenie, kozmetiku, kaderníčku....vôbec by som neriešila čo kúpil a za akých podmienok zmeniť to už nevies

vibamaja
4. dec 2021

Prepac, ale suhlasim s vacsinou.
Nerozumiem, preco riesis uver, kt. si Tvoj priatel zobral este kym Ta nepoznal... A je upne jedno naco si zobral... Zobrat uver a popri tom si este setrit, je dned bezne, aj v takom veku. Dolezite je zodpovedne ho splacat...
Teraz veci uz mozete riesit spolocne a mozno by ste to riesili inac, no predtym Ta nepoznal. Robis zbytocny problem, tam kde nieje. Za mna, je urcite lepsie zobrat si uver, ako zobrat od rodicov... A zasa roky setrit na nieco, ked to mozem mat hned... Pricom uver sa da aj poistit, pre pripad, ze sa nieco stane... A nebral si hypoteku na roky rokuce...
Myslim, ze zbytocne hladas problemy, tam kde niesu... Snaz sa trocha zamysliet aj nad sebou a nehladat chyby len v inych ludoch (v priatelovi).

petamich
4. dec 2021

@stanulienkat jasne - brat si uver na dovolenku, nove prsia a kozuch je fakt konina uznavam 🙂

lesana25
4. dec 2021

Slečinka ma asi problem, že nemá audinu aby sa v nej cítila dôležitá, ale len passata a motorku pre vlastne potešenie.
Do riti by som ta kopla, keby som bola ten mladý muž.

autor
4. dec 2021

@alchemilkazltozelena ano zarazilo ma to ze si zobral uver na auto a to predal kupil vrak a motorku... Ja rozumiem ze clovek chce mat svoe hobby a ze peniaze su jeho ale takto splaca nieco co uz davno nemá, zato ma vrak ktorý je v takom stave ze uz by ho ani nikto nekupil zato kolko ho stali opravy... Neprišlo mi to rozumne a preto sa bojim...

ivik4
4. dec 2021

Toto je co za sprostost. Akoze preco mu rodicia DOVOLILI ? Wau ... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

leskovael
4. dec 2021

A co teba dotoho že si zobral úver na auto, keď ste sa ešte ani nepoznali? A prečo si ho zobral? Lebo ho potreboval? Nechodil náhodou do prace? Nepotreboval ho nato aby mohol hned jazdiť a využívať ho? A ze ho predal a kúpil potom ine, do toho teba tiež prd... No neber to zle, ale keby som si ja ako slobodná zobrala uver na auto, poctivo by som si ho platila, dam sa s niekym dokopy a po ročnom vzťahu na mna bude pozerať ako idiot ze nechápe ze som si vzala úver - ktorý si platím! tak by som ho asi kopla do riti so slovami že co sa mi stará do veci, do ktorých ho nič nieje.

autor
4. dec 2021

@lesana25 by si sa divila ale mam sice staršiu ale nasporila som si sama na ňu 😊