icon

Máme riešiť bývanie na úver po svadbe?

21. nov 2023

Chcela by som sa poradiť. Budúci rok plánujeme s priateľom svadbu. Zatiaľ bývame už vyše roka v podnájme. Obidvaja by sme chceli najlepšie dom novostavbu. Pozemok by sme mali od mojich rodičov, čiže by sa nám to oplatilo viac ako kupovať byt keď máme pozemok. Len nemáme zatiaľ našetrené tých 20% svojho príjmu, jedine keby nám moji rodičia požičali. Len moja rodina to nevidí moc ružovo, boja sa asi či by sme to zvládli finančne všetko splácať keď tie úroky a ceny sú také vysoké a vravia, že máme zatiaľ ostať v podnájme. Ja s tým nesúhlasím lebo chceme už mať nejaké zázemie, aby sme mohli mať aj deti, ktoré by sme pomaly už chceli, máme na to vek. A myslím si, že čím dlhšie budeme čakať bude sa to všetko naťahovať a ceny nehnuteľností už lacnejšie nebudú pôjde to vkuse hore. Čo si o tom myslíte vy?

Strana
z3
katka533
23. nov 2023

Ja myslim, ze uz len hore pojdu. Lebo ceny sa zvyšujú a musia aj mzdy rast, cize to pojde umerne

vafinka
23. nov 2023

@silvia2013 autorka aj ja s mužom sme sa museli odraziť od dna a som vďačná za to že čo máme sme si nadobudli sami a nie som nikomu nič dlžná,to že ty si mala možnosť zabezpečiť deti je super ale drvivá väčšina toto nemá,ako to tak vyzerá autorke témy chýba vďačnosť ,pokora a asi aj skromnost,nech sa aj o niečo príčina keď chcú mať a nie iba čakať že daj lebo ja chcem,chápeš má ako to myslím

silvia2013
23. nov 2023

@tiezjedna
@sasa1310
ved nech si to predstavuje ako ona chce,ak jej rodicia chcu dat, nech jej daju Zjavne jej rodicia maju nazvys, tak jej dali. Ci ma vacsiu hodnotu pozemok je otázne , zalezi ci je na dedine, aku ma rozlohu. A takisto nevies o ake byty a v akej lokalite ide.

silvia2013
23. nov 2023

@vafinka tu ide o to, ze ste sa do nej pustili, ze nieco dostala od rodicov. Prečo by bola nevdacna? Preto, ze dostala zadarmo? Ved ona to rodicom vrati. kazdy to vrati rodicom, ci starostlivost, ci ine .

44janica44
23. nov 2023

@silvia2013 odvážne tvrdenie, že každý to rodicom vráti...domovy dôchodcov sú plné rodičov, ktoré ich podarené detičky neprídu pozrieť ani na vianoce a koľko je tam takých co deťom dali všetko aj byty aj majetky a teraz im deti na narodeniny ani bonbonieru nedonesu.
A áno je nevdacna rodicia dajú pozemok, keď nedajú peniaze tak sa to mladej nepáči aj keď rodicia sú evidentne financne gramotnejsi a vidia, že mladí na to nemajú aby postavili dom. A nepustili sa do nej preto, že dostala niečo zadarmo ale preto lebo si nevie spočítať 2+2 - nejde o to dostať úver ale mať aj na splátky, mat na bežnú spotrebu a mat dosť peňazí aj na dieťa aby tu 2 týždne pred rodicakom nevyplakavala že nemá na plienky.

vafinka
23. nov 2023

@silvia2013 skôr ide o to že asi chce aj viacej ,ale zas z mojej strany dostala viac než dosť ,veď kúpa pozemku pod dom cca 100 000€ podľa toho kde a koľko metrov má veď len to je už mega hodnota.a presne ako 44janica44 píše,úplne trefne to napísala,veď nech šetria a idú z vlastného vrecka ďalej

vafinka
23. nov 2023

@44janica44 svätú pravdu máš

cevricek40
23. nov 2023

Radšej by som bola podnájme, stavať pomali dom, dieťa počká.

silvia2013
23. nov 2023

@44janica44 kto si ako deti vychova, tak to ma. Pekny vecer .

janage
23. nov 2023

@silvia2013 a z čoho im vrátia, keď teraz nie sú schopní našetriť 20% čo potrebujú? Keď budú deti? Veď tam je príjem potom nižší a výdaje vyššie.
Potom budú musieť splácať úver, počas stavby niekde bývať, teda platiť nájom a s rastúcimi deťmi sa budu náklady zvyšovať. Plus v takmer všetkých prípadoch čo poznám v skutočnosti boli náklady na stavbu vždy vyššie ako sa pôvodne rátalo. Budu bývať v nedokoncenom dome? A žiť z ruky do úst?
Mnoho rodičov konci v zariadeniach lebo ich deti musia ešte pracovať. To je holý fakt a nijako nesúvisí z výchovou. Či autorka dá výpoveď a budú všetko ťahať z jedného príjmu, aby sa postarala o rodičov?

silvia2013
23. nov 2023

@janage vratia im to v starostlivosti, co si zjavne nepochopila . Odkial vies ako budu zit o 10rokov? Coked dostanu vyborne platenu pracu? Po materskej budu predsa pracovat dvaja . Da sa starat o rodicov , aj mozes pracovat . Ako si to zariadis, tak to budes mat. Viac sa s tebou nebudem natahovat.

tiezjedna
23. nov 2023

@silvia2013 nikto sa do nej nepustil za to, že niečo dostala od rodičov, ale za to, že premýšľa ako šlendrián, podľa ktorého by rodičia mali soliť, pretože ONI už chcú vlastný dom a ideálne dieťa k tomu. A že im to vrátia v starostlivosti? To ti povedala veštecká guľa??

janage
23. nov 2023

@silvia2013 ja vidím reálne vo svojom okolí ako to je, keď ešte pracujúci po 50 s deťmi na SŠ či VŠ, ktoré ešte treba financovať sa potrebujú starať o rodičov 70plus. A je to o držku. A málokto môže na pár rokov vypadnúť v práci. Už sa potom nezamestná.
Väčšina to rieši opatrovatelkami, ktoré treba platiť alebo zariadením, kde tiež treba prispievať.

44janica44
23. nov 2023

@silvia2013 joj ty nevieš ako svet beží.... dávno neplatí kto si ako výchova tak ma.... je úplne bežné ze jeden zo súrodencov kašle na rodicov len preto ze druhému dali o cm² viac pozemku, alebo ich ovplyvní životný partner... dovodov a pripadov je mnoho.
domovy dôchodcov, domy a byty sú plné starých ľudí ktorí márne rozmýšľajú kde urobili podľa teba chybu vo výchove. To ze dieťaťu dáš všetko aj modré z neba ti nezaručuje to ze sa o teba v starobe postará.

katkaseiner
23. nov 2023

@silvia2013 zlatko, to ci sa niekto postara alebo nepostara nie je len tym ako je vychovaný.Ludia z lasky nevyziju a asi si nevidela kopec dochodcov s takymi diagnozami ze by ti zle ostalo. Odporucila by som ti skusit byt s mojou babkou - ma demenciu, alzheimera a parkinsona...sakra kombinacia...

silvia2013
23. nov 2023

@44janica44
@katkaseiner My mame chvalabohu vyborne vztahy v rodine, o nasich rodiciv, starých rodiciv sme sa starali na striedačku cela rodina. Poznam vela takych rodín. . Myslim, ze v mojich skoro 50 tich rokoch viem ako svet beží. Nikde nepisem, ze detom treba dat modre z neba.mate velmi smutny az depresnivny nazor na rodinne vztahy .Zelam Pekny vecer a venujte sa rodinám, nie MK.🥰😉

44janica44
Autor odpoveď zmazal
tetapetra
23. nov 2023

Keď máš pozemok, nemôžeš ručiť ním? Potiahnes hore steny, dáš ohodnotiť a znova prefinancovať? Už len ten pozemok by ma mať nejakú hodnotu, samozrejme záleží aj od miesta.

44janica44
23. nov 2023

@silvia2013 no gratulujem ja v susedstve mam veľa rodín kde súrodenci si závidia aj ten cm²... a tiež to predtým boli ukážkové vzťahy.... nikdy si nemôžeš byt 100% istá co dozijes. Len sa opýtaj nejakej baby co robí u notára pri dedickych konaniach ako to beží a vôbec to nie je nic výnimočné
Neboj o rodinu mam ukážkovo postarané- o všetky generacie 🙂

katkaseiner
24. nov 2023

@silvia2013 nemyslim si, ale nikomu nazor neberiem. Je narocne sa postarat o cloveka s diagnozami... hlavne ak nikto iny neprejavi zaujem a ochotu...jeden sa moze aj zodrať...no nic, nie vsade su rodinne vztahy dobre, zial ovplyvnit ich nevieme

silvia2013
24. nov 2023

@44janica44 a keby si vedela ako si zavidia na MK: 🙂))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Strana
z3