icon

Máme sa vzdať rodičovstva kvôli životnému štandardu?

17. feb 2025

Zdravim. Aby som trochu priblížila situáciu, s teraz už manželom sme spolu vyše 7 rokov. Zo začiatku sme plánovali že v budúcnosti by sme chceli mať aspoň jedno dieťa, keď bude vyriešené bývanie atď, neponáhľali sme sa. Bývanie už vyriešene máme, brali sme hypotéku, obaja máme stabilné práce a priemerný príjem. Začiatkom tohto roka sme sa začali viac baviť o rodičovstve, či by už nebol najvyšší čas (obaja sme okolo 30). No a ak mám byť úprimná, asi som zmenila názor. Asi to bude znieť sebecky, ale konečne máme aký taký štandard, môžeme cestovať, za tie roky sa náš vzťah upevnil, mame dobre zohratý systém, fakt nám nič nechýba. Nerada by som o toto prišla. Povedala som to mužovi a on bol s tým najskôr ok, že mám pravdu, asi bude lepšie nechať to ako to je. Čoraz častejšie sa má však v poslednom čase pýta, či by sme si to predsa len nemali rozmyslieť, že to môžeme potom ľutovať a už bude neskoro. Príde mi že on to dieťa ani nejako nechce, len to berie tak, že by ho bolo dobré mať, lebo ak nie, môžeme to oľutovať. Sčasti to chápem a súhlasím, ale je to veľmi veľký záväzok len kvôli takému dôvodu.
Ja si ani neviem predstaviť starať sa o dieťa, nikdy som po materstve netúžila, skôr sa to bralo ako taká samozrejmosť keď som vyrastala. Že jedného dňa proste budem matka. Vidíme však že doba pokročila a už to taká samozrejmosť nie je, prečo to teda nevyužiť. Hypotéku sme brali nedávno, keby sa nám znížil príjem, malo by to dopad aj na našu životnú úroveň. Pre niekoho to možno nie je adekvátny dôvod, ale z lepšieho sa na horšie prechádza ťažšie. Dovolenky by síce boli, ale to je diametrálne odlišné keď je tam aj dieťa. Domácnosť by zrazu fungovala úplne inak, ak by sa to fungovaním dalo nazvať.
Na druhej strane však nechcem, aby náš vzťah narušila muzova túžba po dieťati, ak je vôbec skutočná.

mischelag
20. feb 2025

My sme dlho dieta nechceli, zili sme v at, dlho vo viedni. Super život, slusny zarobok a radi sme si dopriali. Potom sa nieco zlomilo a povedali sme si, ze uvidime. Rodila som az v 38. Popravde tazko som si na rolu matky zvykala, ale teraz by som ho nevymenila za nic na svete. Ale Keby sme zostali len dvaja, svet sa asi nezruti.

marca12
20. feb 2025

My sme 40tnici a nemame deti,ale nie preto,ze by sme nechceli. A aj ked mame pekny zivot,pekny vztah vzdy si povieme,ake pekne by bolo detom ukazat svet. Alebo ked nieco urobime v zahrade alebo na dome vzdy som v myslienkach s tym,ze ako by sa deti tesili z toho,co mame. Ja som deti nikdy nebrala ako pritaz. Ano,vychova je narocna a casto ide vztah bokom,ale ak sa stretnu dvaja spravni ludia,tak ani ten vztah sa nepokazi. A moct naucit nieco vlastne deti alebo in ukazat svet je krasne. Casom sa naozaj mozte zacat nudit. Bude to len praca a spolocny cas. Deti daju zivotu iny rozmer,uz nikdy nie si sama. Teraz mas mozno okruh kamosov,ktori este nemaju deti,ale o 10 rokov uz vacsina kamosov bude riesit len deti,potom vnucata a mozte sa citit nepotrebni. Ak sa aj rozhodnes nemat deti,je to v poriadku. Nie je povinnost ich mat. Len clovek ozaj nevie ako to bude citit i par rokov a mozno uz bude neskoro.

sova7
21. feb 2025

@janinah ak by aj mala deti nie je to isté že sa o ňu v starobe budu starať a mať deti aby som v 70 je nebola sama? Uhm. Blbý dôvod. Poznám aj straších ľudí vo sli do domova lebo videli že deti sa starať nestíhajú

sova7
21. feb 2025

@marca12 aj s deťmi môže byť žena sama raz odídu nebudú jej sediet do konca života doma. Ani by to nebolo v poriadku

veronicka1901
21. feb 2025

Ano, deti su aj o obete. Nemyslim si, ze jedno by vas financne zruinovalo. Obcas pride tuzba po materstve uz prineskoro. A aby manzel teda zdielal tvoj nazor... lebo potom mozes zostat sama.

sova7
21. feb 2025

Ak takto spekulujes kalkulujes na dieťa ešte nie je čas. To musí byť taká túžba že ak dieťa nebude za dva dni na ceste tak to nezvladnes a vôbec ťa nebude zaujímať či pôjdete v lete na dovolenku. A mať dieťa aby sme raz nelutovali je slabý dôvod. Názor okolia je jedna vec. Ale to dieťa bude zavysle na tebe a okolie tam už nebude. Mať dieťa a potom ľutovať že si ešte nepockala to už bude neskoro. Dieta sa už vrátiť nedá. A stále máš na dieťa čas. Ak ta túžba nepríde ani si nikdy necítila že chces byť matkou radšej spokojne s manželom spolu a bez detí ako nešťastná že si sa na to dala nahovoriť a dieťa ti je na príťaž. Tam už ide aj o toho nového človeka ktorý tým môže trpieť. Toto si musíš vyriešiť iba ty v sebe. Tebe dieťa najviac otočí život iným smerom. Iba ty musíš cítiť či to zvladnes a chces

sova7
21. feb 2025

@katrin21 sú ženy ktoré deti skrátka nechcú. Vyhovárajú sa na všetko možné a radšej budú za sebecké potvory ako narovinu povedať ja to tak v sebe nemám necítim a dieťa nechcem. Ale čo je na tom? Nemyslím si že čo žena to matka. Radšej mať dieťa lebo okolie a lebo som žena? Čo deti ktoré takto prídu na svet? Ak to žena v sebe necíti nech deti nemá nie je to nutnost. Ženy by sa nemali bat uprimne povedať ja dieťa nechcem a nikto to nemá co riešiť a hodnotiť

katrin21
21. feb 2025

@sova7 otazne je PRECO tie deti nechcu...casto su tie dovody prave ta sebeckost..nemaju v sebe starat sa o niekoho, vzdat sa pohodlia .. Je to tak.

tiezjedna
21. feb 2025

@katrin21 bolo by fajn uvedomiť si, že rozhodnutie nemať dieťa nepotrebuje dôvod😉 Niekto ich proste nechce. Bodka.

katrin21
21. feb 2025

@tiezjedna vnutorne to " nechcem" z niecoho prameni , nejaky dovod ma.😉

hubka51
21. feb 2025

@katrin21 aj keby to bola sebeckosť.Je to jej sebeckosť nie tvoja.Ona to MoZNO raz ľutovať bude a možno nie.Radšej nemať dieta ako ho ať lebo sestra,lebo muž lebo..... ale nedavať mu lásku.

h2
21. feb 2025

Mňa v súvislosti s témou, či niekto chce, alebo nechce deti, vždy prekvapí, že sa začne vyťahovať sebeckosť. Čo je to sebeckosť? To, že ja niečo chcem a idem za tým a nezaujíma ma, čo chcú ostatní. Čiže, ak chce mať nejaká žena 5, alebo 10 detí a nezaujíma ju, čo si kto o tom myslí, tiež je sebecká? A ak chce mať 2, či 3? A aj ich má, lebo to tak sama chce? Prečo žena, ktorá má presne toľko detí, koľko chce, je v prípade, že je ňou chcený počet 0, alebo 1 sebecká, ale ak je to 2 a viac, tak nie je?

katrin21
21. feb 2025

@h2 preto sebeckost,lebo jej podstata je, ze mas rada len samu seba. Pozeras len na svoje potreby, zaujmy, nechces/ nevies sa delit... matka nemoze byt uplne sebecka, teda nemala by byt, aj ked moze trvat na svojich potrebach, sama som neni typ totalne obetavej matky,potrebujem cas aj pre seba ,ale zivot bez deti je za mna prazdny..preco si to myslim?

Mam medzi detmin15r rozdiel, po prvom som si myslelq,ze stacilo..bola som mlada, 23r...rozviedla som sa, zila u rodicov nejaky cas... potom casom sme s priatelom aj druhe chceli, neslo , prislo neskor mala som uz 39 cerstvych....
Pointa je,ze ked mala dcera 13, 14 uz som si uvedomovala ze ma svoj svet a nudila sa aj..darmo konicky som si hladala, to bolo take ine.. druhe dieta mi priniesla do zivota tolko podnetov, svetla tolko ma drzi podnikat nejake veci, co uz by som nemusela...je to ine a som za to vdacna. Hoci uz sa mi.milonkrat veru nechce... a.chvalabohu,ze " musim".
Ine je, ked niekto nemoze mat deti..ale ked nechce, je to fakt isty druh sebeckosti.

h2
21. feb 2025

@katrin21 Autorka nemá rada len samú seba. Má rada svojho muža, svojich rodičov...
Ty si mala jedno dieťa, lebo si ho chcela. Potom si nemala ďalšie, lebo si nechcela. Potom si zase chcela, tak máš ďalšie. V čom sa "chcem, tak mám" líši od "nechcem, tak nemám"? Ak by nejaká žena dieťa nechcela, ale mala by ho kvôli nejakému vyššiemu blahu, alebo by naopak chcela, ale obetovala by túto svoju túžbu kvôli niečomu, pre čo by to nebolo dobré, potom môžeme hovoriť, že takáto žena nie je sebecká. Ale ak si počtom detí sama splní to, čo chce??? Prečo?

marca12
21. feb 2025

@sova7 Ja som nemyslela doslova nebyt sama. Jasne,ze raz odidu a budu zit svoj zivot. Ale predsa len je ine,ked clovek nema nikoho a ked ma deti,ked aj v cudzine,ale mas ten pocit,ze niekoho mas.

sisaka
21. feb 2025

@h2 nemať deti nie je sebecké, ale niektoré dôvody prečo ich nemať môžu byť sebecké. A to píše aj samotná autorka, že jej dôvody sú viac menej sebecké - majú určitý životný štandard, cestujú, sú zohrati… - to ju všetko citujem, sama autorka má pocit, že tie dôvody sú sebecké.
Už fakt neviem ako to napísať, však to jasne vyplýva z jej prvého príspevku.
Jednoducho nechce si narušiť svoj komfort a zabehnutú rutinu, lebo je to krok do neznáma a zmení jej to život. Preto tu píšeme, vrátane autorky o sebeckosti.
Niekto môže mať iné dovody nemať deti - obavy z vážneho postihnutia dieťaťa, vlastná choroba/postihnutie, zlé ekonomické zázemie, nevhodný partner, vek, predchádzajúca trauma… ale strata určitého komfortu je čisto sebecký dôvod

h2
21. feb 2025

@sisaka Podľa mňa nie je správne, že ženám je podsúvané, že ak nechcú deti, tak sú sebecké. Myslím, že autorka má tiež ten pocit preto. Ja som napríklad tiež dosť dlho nechcela mať deti. Nemala som žiaden extra komfort, o ktorý by som kvôli dieťaťu prišla, dokonca skôr naopak, keď som mala zabezpečené vhodné bývanie a všetko ostatné, vtedy som zatúžila aj po dieťati. Predtým to bolo v podstate len o absencii túžby to dieťa vôbec mať.

sova7
21. feb 2025

@sisaka a čo? Radšej byt úprimne sebecký ako mať dieťa len preto aby som pekne vyzeral pred susedmi

sova7
21. feb 2025

@katrin21 alebo nemajú materský cit v sebe túžbu mať dieťa. A každého je to toho veľké .....

sisaka
21. feb 2025

@sova7 však jasne, že môže byť úprimne sebecký, ja na tom nič nevidím mať sebecké dôvody nemať dieťa🤷‍♀️ Ja sa pozastavujem nad tými reakciami, ktoré tu sú na to, keď to niekto správne nazve sebeckým dôvodom.
Je narušenie môjho komfortu sebecky dôvod nemať dieťa? Je. Tak na čo to zaobaľovať, či tvrdiť, že ženy sú nútené do detí a podobné keci. Nikto nie je nútení, každý sa môže slobodne rozhodnúť a aj dôvody môže mať aké len chce, napríklad aj sebecké.
Reakcie sú tu skôr o tom, že keď jej dôvody súvisia fakt len s neochotou zmeniť súčasný stav môže v budúcnosti oľutovať.

sova7
21. feb 2025

@sisaka radšej ľutovať že nemá dieťa ako opacne

jamidea
21. feb 2025

Poznam jednu, co nikdy nechcela deti. A v 46 rodila, lebo zrazu chcela.

katrin21
21. feb 2025

@h2 ale ja nehovorim o ziadnom vyssom blahu..ja hovorim o zivote tej samotnej zeny..ze raz to moze prist a bude neskoro...a ak to tak neciti ,vacsinou je za tym neochota ubrat si z pohodlia a z toho vyplyva aj absencia potreby / chuti/ instinktu mat dieta...cest vynimkam, ale za mna vacsina to tak ma. Nepresvedci ma nikto o opaku,hlavne ked vidim a pocuvam tie videa zien, co to hovoria alla feministky castokrat...

katrin21
21. feb 2025

@jamidea presne toto som pisala aj ja..vela takych poznam...

katrin21
21. feb 2025

@sisaka ano, tie dovody su take sebecke...mozno takto je to spravnejsie vyjadrit ale pointa je rovnaka ako som to myslela... neskutocne dobre si to opisala, hovoris mi z duse. Cely tvoj prispevok . Bingo.

h2
22. feb 2025

@katrin21 Tak keď ťa nikto nepresvedčí o opaku, potom je diskusia zbytočná, ty máš svoju pravdu, ja zase svoju. Podľa teba taká žena sebecká je, podľa mňa nie.

tiezjedna
22. feb 2025

@katrin21 nemyslím si. A už vôbec by som to nenazývala sebeckosťou, to je úplne nelogické. Voči komu je taká žena sebecká? Sama voči sebe ťažko, že? Naopak, voči sebe je zdravo úprimná, čo mnohým až žalostne a často chýba a podliehajú kvôli vlastnej slabosti tlaku okolia. Nielen čo sa týka detí...

kikappp
22. feb 2025

@tiezjedna keď budu všetky ženy také nesebecke tak ľudstvo vyvinie ,hej viem je nás zatiaľ dosť .Ešteže jej mama zmyslala inac a ona si teraz môže nesebecky žiť. Len neako uniká ta podstata a zmysel života.

h2
22. feb 2025

@kikappp Prečo by malo ľudstvo vyhynúť? Drvivá väčšina žien deti mať chce. Čiže má ich preto, aby si splnila svoju túžbu ich mať. Nie preto, že sa nesebecky obetuje, hoci po deťoch netúži.

kikappp
22. feb 2025

@h2 píšem keby všetky ženy boli také nesebecke.
Navyše autorka co opisuie je všetko sebecké a pohodlne ale samozrejme je to jej život a jej rozhodnutie
Nie každý chce zažiť to najprirodzenejsie co život obnasa .