icon

Máme si s priateľom kúpiť byt?

17. jan 2024

Ahojte.myslite si že je chyba že by sme po trojročnom vzťahu kupili s priateľom byt? Ale dovtedy sme spolu nebyvali, akože trávime spolu veľa času u našich alebo jeho rodičoch no nechce sa nám vyhadzovať za najom keď nám shvalili hypo

Strana
z2
vkatush
18. jan 2024

@tttbb
Ak by som na to mala (kúpiť si byt sama ešte predtým, ako som spoznala môjho manžela), tiež to tak urobím a či už pre moju istotu, ak by vzťah nevyšiel (hovoríme o randení, kde spolu ešte ani nebývali a hneď chcú spoločne hypotéku a byt. Nehovoríme o vzťahu, kde spolu žili dlhšie v podnájme alebo aj u rodičov prípadne, kde spolu hospodárili, varili, upratovali, prali, boli v chorobe, rodinných problémoch, riešili každodenné obyčajné problémy,... Toto nemali, keďže vzťah majú "trávime spolu veľa času").
Takže pre vlastnú istotu, že má kde bývať, aj keď sa rozídu, lebo sa to často stáva. Keď spolu dvaja začnú žiť, zistia, že nie sú kompatibilný na spoločnú domácnosť.
A ak to pôjde dobre, svadba, deti, radovánky na dôchodku, môžu deťom dať neskôr byt alebo ho predať a zabezpečiť či imaginárne deti alebo seba na dôchodku.

Opäť, opieram sa o to, že spolu reálne nebývali. Fakt mi nejde o to vyj*ebať s jedným alebo druhým.

Dokonca poznám pár, chystajú svadbu a zároveň berú hypo, ale tak, že on bude z nej stavať dom na jeho zdedenom pozemku (tam budú bývať) a ona si kúpi a bude prenajímať byt, ktorý bude len jej. V prípade rozvodu, ona má kam ísť a jemu ostane dom.

Ďalší pár, už niekoľko rokov manželia, on postavil (zaplatil) dom, ona zaplatila vybavenie domu. Peniaze, čo by dala do domu, si mala nechať. V prípade rozchodu má za čo si kúpiť niečo iné.

Podobných mám v okolí viac.
Sú realisti, dúfajú, že spolu do smrti, ale majú dostatok rozvodov v okolí, aby vedeli, že to nemusí dopadnúť tak a vtedy chcú pre oboch zabezpečenie a istotu.

@sasa1310
Preto bola otázka na to, ako im schválili hypo. Osobne poznám spoločnú hypotéku len u manželov. Iné je zase keď niekto ide niekomu ručiť alebo niekto zoberie na svoje meno napr jednu polovicu a druhý druhú polovicu.

Nevedela som, že môžu aj dvaja pre seba cudzí ľudia (po právnej stránke) zobrať spoločnú jednu hypotéku.
Preto som si myslela, že ju schválili len jednému (a možno druhý by ju pomáhal splácať a preto tá formulácia, že "nám").

tttbb
19. jan 2024

No moze si hocikto kupit bytov aj 20 a prenajimat ked na to ma peniaze, kazdopadne ak nie je ochota z obidvoch stran investovat do spolocneho zivota a nehnutelnosti tak je to z mojho pohladu totalny redflag a dovod na ukoncenie vztahu.

A taketo "gentlementske" dohody o tom, ze ked sa rozideme tak tebe ostane byt a mne dom, povacsine koncia vchodom do sudnej siene pri rozvode. Tam sa zabuda na tieto veci a ide sa po kazdom eure ;) Taka je moja skusenost, ak sa niekto dokaze rozviest slusne a dodrzat dohody , tak super ale ver tomu, ze je malo takych ludi.

vulka
19. jan 2024

Vy ste spolu reálne nikdy nebývali a idete kúpiť spolu byt? Poznám jednu babu. Tiež spolu roky chodili a potom začali na skúšku spolu bývať v prenajatom a vzťah šiel do kelu. Nedokázali spolu bývať.

sense
19. jan 2024

Ja by som do spoločnej hypo s priateľom nešla. Obzvlášť ak ste spolu nebývala. Ale píšeš ze vám. Hypo schválili takže názor druhých nie je podstatny

tttbb
19. jan 2024

Podla mna je v spolocnej kupe nehnutelnosti takmer nulove riziko. Ked sa aj rozidete, tak to predate a idete znovu na pol. Respektive je to milionkrat mensie riziko ako si robit s niekym dieta. Za mna urcite ist do toho a pekne aj sledovat ako sa chlapec chova a ci jedna fer, alebo kalkuluje uz teraz.. Detto plati o druhej strane.

majka99999
19. jan 2024

@vkatush aj nam schvalili hypo, ked sme boli priatel/priatelka, nebol problem. Ale teda my sme sa o pol roka vzali a otehotnela som. Ako vravim, aapon nemusime delit pri rozvode, kedze sme uz v podielovom vlastnictve. 😈

Osobne by som odporucala chvilu podnajom, ale nemozem radit, kedze my sme zacali hladat po 4 mesiacoch chodenia a potom o mesiac sme mali kupene. 😁Hyprokriticke odo mna, ale vtedy boli dobre ceny a mali sme super prijem. Teraz by som mozno sla do podnajmu, uroky a ceny o rok mozu byt inde.

vkatush
19. jan 2024

@tttbb ale v tom prípade, čo píšem ja, berie on hypo na dom a ona na byt (každý sám, ešte pred svadbou), takže v prípade rozvodu to bude jeho dom a jej byt.

A ja poznám aj aj prípady rozvodov. Také, kde sa bijú o každý cent, ale aj také, kde naozaj sa dohodnú ako civilizovaní ľudia, ktorí sa niekedy milovali a chceli pre seba len to najlepšie.

tttbb
19. jan 2024

@vkatush To nie je pravda, kedze v pripade rozvodu ma ona narok na polovicu splatok jeho hypoteky a on na polovicu splatok jej. A splatka na dom je vacsinou vacsia ako na byt, takze zena vzdy dostane nieco navyse.. Muz ma na sebe vzdy na 99 percent vacsie riziko straty penazi ako zena, preto si chlap vzdy musi dobre vybrat a brat si len zenu, ktora je overena ;)))

vkatush
19. jan 2024

@tttbb
Čo sa peňazí týka, berú približne rovnakú sumu, lebo on pozemok má a má aj nejaké nasporené, takže to čo on dá na dom, ona dá na byt.
Ale tak to už neviem, ako si chcú poriešiť, možno hneď zúžiť bsm alebo fakt len dúfať v najlepšie a najdlhšie manželstvo 😂

nelka93
23. jan 2024

@vkatush aj ja to tak mam, obaja sme si vzali spolu hypo jeden je dlžník druhý spolu dlžník, žiadny ručiteľ. Na liste vlastníctva sme takisto obaja. Už dávno nie sú manželské pôžičky. Kľudne si môžu vziať hypo aj súrodenci alebo kamoši keď sa dohodnu.

hanka_se
23. jan 2024

My sme s priatelom tiez kupovli byt este v roku 2010. Tiez nas odradzali, ze nie sme svoji atd... Uver sme brali ze priatel bol ziadatel, ja spoluziadatel. Na katastri byt zapisany na kazdeho polka. V 2014 sa nam narodila dcera. V 2021 sme sa dali stavat dom - opat je pisany na nas oboch! Dnes uz byt predavame, prestahovali sme sa do domu. Stale nie sme svoji! V novembri sme boli spolu 20 rokov, mame skoro 10 rocnu dceru a nic nam nechyba ❤ Cize vobec nejde to, ci ste manzelia alebo nie. Rozist sa mozu partneri = rozviest sa mozu manzelia. Ak budete mat majetky rozdelene pol na pol, nevidim problem 🙂 Drzim palce

Strana
z2