icon

Manipulatívny divadelný spôsob správania sa mojej svokry

Včera o 11:05

Ahojte, medzi sviatkami som tu riešila s vami moju svokru, keď som si po rokoch začala uvedomovať ako sa správa a prečo sa pri nej necítim dobre hoci je milá a starostlivá.
Ako neustále kritizuje, hádže poznámky, správa sa vlastne nadradene, berie mi veci v obchode z ruky lebo sa rozhodla že ona mi to kúpi na narodeniny a odmietla mi to dať. A ako klebetí o mojej rodine!!! A tak nejak som si začala uvedomovať čo sa tu deje.
Bavila som sa aj so psychologičkou - nie sedenie ale ako bratova kamarátka mi pomohla vidieť tie vzorce, nacvičiť pár viet ako povedať nie, ako reagovať, znížiť expozíciu a hlavne nič nevysvetľovať. Nič.
Tak som začala rovno aplikovať. Presne podľa rád. Od sviatkov som s ňou bola len 2 razy asi po 10 minút. Prvýkrát vyzvedala čo mi je, čo sa so mnou deje, čo som taká divná, nesvoja... Že jej nič nehovorím, ja len dookola že všetko v poriadku, nie, hm, ok... Potom si rypla a machla rukou.
Druhýkrát mala návštevu a hneď medzi dverami divadlo - hodila sa mi okolo krku ako ma ľúbi a mne len oči vyleteli že to čo.
Začala mi vyvolávať a oslovovať ma "moje zlaté" a mne ide dekel vystreliť lebo snaží sa byť milá ale aj tam proste musí prejaviť svoju nadradenosť a baví sa so mnou ako s 5-ročným deckom!
Keď ani tam neprišla reakcia, tak začala vyvolávať mužovi a vypytovať sa na mňa ako sa mám, či nie som chorá, on jej na to povie - ak s ňou niečo chceš tak zavolaj jej - a ona mi už nezavolá ale pošle mi nejakú blbosť mačiatka šteniatka na WhatsApp.........
Je toto normálne? Sa cítim ako na divadelnom predstavení kde sa niekto neustále snaží vás vytiahnuť na javisko a hrať jeho hry 🤦🏼‍♀️🙈

Strana
z2
anonym_3efcee
Včera o 13:20

Divadlo funguje dovtedy kym tam je obecenstvo. Ak nema obecenst o tak skonci.. ad manipulatori, narcisti atd.. Minimum kontakt to riesi. Nic by som neanalyzovala a zila by som si svoj zivot.

autor
Včera o 13:23
@anonym_3efcee

Divadlo funguje dovtedy kym tam je obecenstvo. Ak nema obecenst o tak skonci.. ad manipulatori, narcisti atd.. Minimum kontakt to riesi. Nic by som neanalyzovala a zila by som si svoj zivot.

@anonym_3efcee Tak sa snažím. Žiaľ keďže som celý život žila pre druhých, tak teraz sa to musím naučiť. A ja sa to naučím, len som potrebovala konečne rozlepiť oči.

anna777115
Včera o 13:29

Tak, tá psychologicka teda, nič moc. Nevieš, komunikovať a jednať priamo na rovinu a to je cely problem. Tymto správanim naozaj nič nevyriešiš a v konečnom dosledku posobiš naozaj labilne. Správaj sa, ako dospelá žena a keď sa ti niečo nepačí, alebo s tym nesuhlasiš tak, to na rovinu povec a odkomunikuj. Napr.s tymi čižmami, si jej mala povedať, ze v marci ti budu na dve veci a ty, si ch kupis teraz a budeš ich nosit teraz a ked by ti ich aj tak kupila, tak sa otočim a idem si kupit druhe s usmevom na tvari že budet mať rovnake.

senta_sofia
Včera o 13:35
@anna777115

Tak, tá psychologicka teda, nič moc. Nevieš, komunikovať a jednať priamo na rovinu a to je cely problem. Tymto správanim naozaj nič nevyriešiš a v konečnom dosledku posobiš naozaj labilne. Správaj sa, ako dospelá žena a keď sa ti niečo nepačí, alebo s tym nesuhlasiš tak, to na rovinu povec a odkomunikuj. Napr.s tymi čižmami, si jej mala povedať, ze v marci ti budu na dve veci a ty, si ch kupis teraz a budeš ich nosit teraz a ked by ti ich aj tak kupila, tak sa otočim a idem si kupit druhe s usmevom na tvari že budet mať rovnake.

Tiez si myslim, ze najvacsi problem je ten, ze sa snazi byt slusna, zatial co svokra prekracuje neustale hranice. Nemoze jej ustupovat, lebo bude stale tahat za kratsi koniec. Ak niekto nerespektuje teba, tazko respektovat jeho. Tym by som zacala. Moze hrat tuto hru, ze si akoze ticho vymedzuje hranice, ale ona to nepochopi. Jej to musi chrstnut do ksichtu tak, aby mala moment prekvapenia a potom jej to mozno docvakne.

autor
Včera o 13:39
@anna777115

@anna777115 A ty si čo myslíš že som jej povedala? Problém je že muž ma zastavil - nechaj tak. A ja som tam stála pred obchodom že čooooooo? A stále som tomu neverila, že čo som práve zažila? Ja som popravde ani nevedela ako riadne zareagovať na toto. Doma keď som mu potom povedala že si idem kúpiť sama čižmy na ďalší deň tak mi povedal že moc dobre viem že aká jeho matka je, že je staršia a tvrdohlavá a že keď si niečo vezme do hlavy tak absolútne nemá význam sa hádať ani nič, žil s ňou dosť dlho na to aby vedel kedy STOP a nerieš lebo to nemá význam, proste nevyhráš. Že tie čižmy pôjdeme kúpiť mimo nej nech je kľud, ja budem mať dvoje, a ona radosť. Ona sa len teší že má darček lebo je pre ňu extrémne ťažké nám niečo kúpiť (všetko si kúpime sami). No pre mňa to bola posledná kvapka, kedy pretiekol pohár všetkého.

anonym_451266
Včera o 13:46
@anonym_autor

@anna777115 A ty si čo myslíš že som jej povedala? Problém je že muž ma zastavil - nechaj tak. A ja som tam stála pred obchodom že čooooooo? A stále som tomu neverila, že čo som práve zažila? Ja som popravde ani nevedela ako riadne zareagovať na toto. Doma keď som mu potom povedala že si idem kúpiť sama čižmy na ďalší deň tak mi povedal že moc dobre viem že aká jeho matka je, že je staršia a tvrdohlavá a že keď si niečo vezme do hlavy tak absolútne nemá význam sa hádať ani nič, žil s ňou dosť dlho na to aby vedel kedy STOP a nerieš lebo to nemá význam, proste nevyhráš. Že tie čižmy pôjdeme kúpiť mimo nej nech je kľud, ja budem mať dvoje, a ona radosť. Ona sa len teší že má darček lebo je pre ňu extrémne ťažké nám niečo kúpiť (všetko si kúpime sami). No pre mňa to bola posledná kvapka, kedy pretiekol pohár všetkého.

@anonym_autor ja si skôr myslím, že to ty máš nejaký problém, a nie svokra. A o tej psychologicke radšej pomlčím 🤦🏻‍♀️

autor
Včera o 13:47
@anonym_451266

@anonym_autor ja si skôr myslím, že to ty máš nejaký problém, a nie svokra. A o tej psychologicke radšej pomlčím 🤦🏻‍♀️

@anonym_451266 No daj, aký? Rada sa poučím.

senta_sofia
Včera o 13:56
@anonym_autor

@anonym_autor a tu mas dalsi problem… Ty hovoris, ze aj si chcela zareagovat (keby vies ako), ale manzel ta zahriakol, lebo on s nou nechce ist do konfliktu. Teraz budes obhajovat jeho, ze je to jeho matka a nechce byt s nou za zle a jednoduchsie je spravit to tak, aby nevedela. A motate sa v kruhu. Ona neustale prekracuje hranice a vy si to nechate. Obaja. On sa nezastane teba, ty nepovies nic jej, lebo muz a lebo hento.

autor
Včera o 14:20
@senta_sofia

@anonym_autor a tu mas dalsi problem… Ty hovoris, ze aj si chcela zareagovat (keby vies ako), ale manzel ta zahriakol, lebo on s nou nechce ist do konfliktu. Teraz budes obhajovat jeho, ze je to jeho matka a nechce byt s nou za zle a jednoduchsie je spravit to tak, aby nevedela. A motate sa v kruhu. Ona neustale prekracuje hranice a vy si to nechate. Obaja. On sa nezastane teba, ty nepovies nic jej, lebo muz a lebo hento.

@senta_sofia tu máš pravdu. Tie čižmy boli presne tým bodom kedy pretiekol pohár a ostala som proste stáť a nechápavo pozerať. Keď na ňu mužovi niečo poviem, tak ona je staršia, je to iná generácia, bla bla.
Ale teraz keď som začala praktizovať tie rady od psychologičky a zmenila správanie, ono sa to tak nejak uberá aj voči nemu: Zavolaj mame - nie nezavolám, zavolaj jej ty. Ty tiež nevoláš mojej mame keď ja niečo chcem. Bodka. Ja sa s ňou bavím normálne keď mi zavolá, do bodu kedy začne rýpať, vtedy sa stiahnem a nedávam jej "palivo". Proste príde nejaká poznámka - odpoveď podľa toho... Hm... Prečo myslíte? Všetko je v poriadku. Nevysvetľujem, neobhajujem sa, neriešim. To je celé.
A teraz to celé padá naňho. Ja len počujem že spolu volajú a už ide - mama prestaň s tým, mama čo to riešiš, mama nie som malé decko, čo mi to rozprávaš. Mám pocit že som doteraz robila medzi nimi taký nejaký nárazník, šak ja znesiem, mne sa môže čokoľvek, a keď to teraz prestávam hrať, ide doňho. Ale toto ja už neriešim, toto je na ňom aby si to vyriešil. Doteraz ona mala poznámky mojim smerom, ja som sa obhajovala, vysvetľovala, snažila sa byť tá slušná, chyba. A nevidela som to. Áno v tomto bol problém vo mne, uznávam.

senta_sofia
Včera o 14:34
@anonym_autor

@senta_sofia tu máš pravdu. Tie čižmy boli presne tým bodom kedy pretiekol pohár a ostala som proste stáť a nechápavo pozerať. Keď na ňu mužovi niečo poviem, tak ona je staršia, je to iná generácia, bla bla.
Ale teraz keď som začala praktizovať tie rady od psychologičky a zmenila správanie, ono sa to tak nejak uberá aj voči nemu: Zavolaj mame - nie nezavolám, zavolaj jej ty. Ty tiež nevoláš mojej mame keď ja niečo chcem. Bodka. Ja sa s ňou bavím normálne keď mi zavolá, do bodu kedy začne rýpať, vtedy sa stiahnem a nedávam jej "palivo". Proste príde nejaká poznámka - odpoveď podľa toho... Hm... Prečo myslíte? Všetko je v poriadku. Nevysvetľujem, neobhajujem sa, neriešim. To je celé.
A teraz to celé padá naňho. Ja len počujem že spolu volajú a už ide - mama prestaň s tým, mama čo to riešiš, mama nie som malé decko, čo mi to rozprávaš. Mám pocit že som doteraz robila medzi nimi taký nejaký nárazník, šak ja znesiem, mne sa môže čokoľvek, a keď to teraz prestávam hrať, ide doňho. Ale toto ja už neriešim, toto je na ňom aby si to vyriešil. Doteraz ona mala poznámky mojim smerom, ja som sa obhajovala, vysvetľovala, snažila sa byť tá slušná, chyba. A nevidela som to. Áno v tomto bol problém vo mne, uznávam.

@anonym_autor ano, teraz musi reagovat aj on. Myslim, ze ona je proste netaktna od prirodzenia, on v tom vyrastal a zaujal nejaky obranny postoj. Len urcite nie je normalne, aby si ty mala z ineho dospeleho cloveka bruchabol, lebo nevie, kde su hranice. To mas prvy signal, ze to nie je v poriadku. Mozno niekto dokaze fungovat s takymito ludmi stylom jednym uchom dnu, druhym von. Ale niekto nie, pre niekoho su to energeticki upiri.

anna777115
Včera o 14:49
@anonym_autor

@anonym_autor Ty, sa nauč rragovať sama za seba, bez ohĺadu muža, svokry, kohokoĺvek. Hneď, promtne na mieste. Keby mi muž do toho kecal, tak poviem aj jemu, že nech si on nechá od mamicky kupovat čižmy, aj v maji, ale ty si ich ideš kupiť teraz.Chapeš ? Hned vtedy si sa mala otočiť na opatku a isť si tie čižmy, kupiť. Prečo jej vraviš, že je všetko v poriadku, keď nie je. Veď ona ti do hlavy nevidi. Nememu dieťatu ani vlastna mater nerozumie.Normalne, jej povec hneď na rovinu, že s tym nesuhlasiš nie o dva mesiace v zmene tvojho spravania má ona akože vyčítať ze ťa niečo urazilo? Cele zle. A tu psychologicku prosim ta ani nepočuvaj, lebo lepsie rady do zivota, ti da hociktory bača s honelnikom z horneho salaša.

anonym_a8c89a
Včera o 15:48
@anonym_autor

@anonym_autor prečo sa jej snažíš nahovoriť,že je všetko v poriadku?

sova7
Včera o 16:38

Tá posledná veta to celé vystihuje. A myslím že sme ti tu radili že ak to nepôjde a vyzerá že to nejde s ňou fungovať v obmedzenom režime mala by si skúsiť ju odstrihnúť úplne. Skúšať to bude lebo potrebuje obecenstvo a tiež sme ti hovorili že más byt v tom nie pevná. Potrebuješ túto osobu vo svojom živote? Prináša ti niečo pozitívne? S každým zadobre nebudeš nikdy. To skrátka nejde. Nie je lepšie energiu ktorú jej dávaš a vyhadzujes ju ako keby von oknom venovať radšej sebe a svojmu rozvoju? Nie je lepšie pracovat na sebe ako živit emocneho upíra?

really8
Včera o 17:11

@anonym_autor a preco jej hovoris ze je vsetko v poriadku a nepovies ze toto mi vadi a toto sa mi nepaci. K comu to je dobre? Co cakas?

marci9
Včera o 17:30

A načo sa s ňou vlastne stretávaš? Ja tomu nerozumiem. K tým čižmám: Ty nevieš ísť sama na nákupy? Načo so sebou ťaháš svokru?

anonym_2997a9
Včera o 17:31

@anonym_autor mne to pride trosku divne... aj tvoja reakcia hlavne.. co take robi cim ta akoze manipuluje, mne to pride tak ze po tvojej zmene spravania sa proste obava a zaujima... co ti je a preco... to ze ma trochu detinske spravanie a trosku asi nepremysla, ked nieco vypusti z ust (ten darcek napr... ) to mi nepride zianda katastrofa. Takuto povahu maju bezne ludia, moja mam to robi tiez a proste len chce byt mila, iste niekoho nemanipuluje... len je taka vtierka no.. :D mas nacvicene frazy od psychologa, ale zivot je trosku komplikovanejsi a vztahy tiez ako nejake poucky. Ludia su rozny a neznamena to, ze su zly... lebo si nevies odkomunikvoat vec, proste nevies.. s tymi cizmami je to jasny pripad = proste poviem, nie kupujem si ich sama, nemam si co obut, potrebujem ich teraz. Chlap ma zastavi, poviem to iste, otocim sa od obchodu a idem si kupit topanky (a kludne tie nech si svokra riesi),vlasne k tomu by ani nedoslo, ja by som v obchode rovno rpedavacke povedala, ze ja si to kupujem, platim a beriem (ale inak to co tebe sa mne podobne stalo, ale nekupilo sa u nas nic, tym padom som potom bola nestastna ze som si nic nekupila :DDD preto sa riadim uz roky tym, ze nieco chcem idem.. a ostatni nech sa prisposobia alebo idu do teplych krajin).
Povie mi ze som spindura, poslem ju do pcka a nemusim riesit psychologov. MAm traumu z minulosti, poriesim si to a nie vtip o tom, ze som labilna...
Tebe staci jedine voci nej: prestat sa obhajovat a vysvetlovat a nemusis nikoho blokovat, ignorovat a riesit. Len proste si to nebrat k srdcu, jednym uchom dnu a druhym von. A ked nieco chces, zober si/urob si po svojom.

simca06022011
Včera o 17:31
@marci9

A načo sa s ňou vlastne stretávaš? Ja tomu nerozumiem. K tým čižmám: Ty nevieš ísť sama na nákupy? Načo so sebou ťaháš svokru?

@marci9 aj muza, mozno boli niekde mimo ... 🙂

autor
Včera o 18:50
@anonym_a8c89a

@anonym_autor prečo sa jej snažíš nahovoriť,že je všetko v poriadku?

@anonym_a8c89a lebo všetko je v poriadku či? Ešte raz, nie som povinná vychovávať druhého dospelého človeka ktorý každé moje nie otočí proti mne. Čiže - akceptujem že ty sa správaš takto, ja som sa rozhodla na hlúpe narážky nereagovať, neobhajovať sa a všetko je v poriadku. Chceš sa doťahovať kto je tu silnejší? Okej, ja odchádzam, všetko v poriadku. Či čo jej mám povedať že sa chová ako decko?

autor
Včera o 18:52
@marci9

@marci9 žiaľ máme jedno auto v rodine a keďže sme šli do mesta kúpiť nejaké oblečenie, vzali sme ju nech si nakúpi potraviny a nemusí to vláčiť po 2-3 veciach z večierky. A žiaľ bol to môj nápad keďže boli sviatky a mne to ešte nedopínalo.

minenkaa
Včera o 19:07
@anonym_autor

@anonym_a8c89a lebo všetko je v poriadku či? Ešte raz, nie som povinná vychovávať druhého dospelého človeka ktorý každé moje nie otočí proti mne. Čiže - akceptujem že ty sa správaš takto, ja som sa rozhodla na hlúpe narážky nereagovať, neobhajovať sa a všetko je v poriadku. Chceš sa doťahovať kto je tu silnejší? Okej, ja odchádzam, všetko v poriadku. Či čo jej mám povedať že sa chová ako decko?

@anonym_autor ale ty sa chovať zrazu ako malé decko

anonym_a8c89a
Včera o 19:18
@anonym_autor

@anonym_autor áno. Kľudne jej povedz, že sa chová ako malé decko a už máš toho plné zuby. Preto nereaguješ na jej otázky.

really8
Včera o 19:40
@anonym_autor

@anonym_autor nemas jej povedat ze sa chova ako decko ale ze na urovni bez utoku. A nie ze nic sa nedeje. Ved sa deje

autor
Dnes o 06:44
@really8

@anonym_autor nemas jej povedat ze sa chova ako decko ale ze na urovni bez utoku. A nie ze nic sa nedeje. Ved sa deje

@really8 veď a to je presne to. Ona to nepochopí. Ja si dnes spomínam na kopec situácii kedy som jej povedala že mi vadí že mi dokola podsúva nejakú jej myšlienku o mne, a ona to otočí proti mne a ešte povie že ja som precitlivelá a ďalej v tom pokračovala. Možno aj preto som to neriešila - aby som nemusela byť vkuse pod útokom. Slovne to nikdy nepochopí.
Poviem len jeden príklad na ktorý si spomínam keď sme si s mužom našli prvé spoločné bývanie.
Presťahovali sme sa, bol to podnájom čiže zariadené to bolo, len bolo treba riadne vyupratovať, nájsť miesto vlastným veciam, vytriediť a taká tá klasika. Hneď sme si ujasnili jedno pravidlo, že keď chce prísť ktokoľvek na návštevu, nech sa ohlási dopredu. My tiež nechodíme na návštevy neohlásení.
Moja mama na to reagovala asi tak že - no čo už a rešpektuje to. Vždy zavolá či sa nám to hodí.
Svokra sa začala vzpierať že ona je predsa mamka, ona sa nemá čo ohlasovať. Ona si k svojmu decku príde kedy chce. Tak sme len zopakovali že toto je proste pravidlo a nech to rešpektuje.
Po asi ani nie 2 týždňoch zrazu niekto zvoní pri dverách. Muž v sprche, tak som šla otvoriť. A tam - Prekvapenieeeee a už sa hrnula dovnútra. Vravím jej - prišli ste neohlásene. Tak sa ohradila že no a teda? Že čo mám za problém? No čo, váš syn je v sprche a mali sme iné plány ako návštevy. No ona si dá len kávu a pôjde.
Muž teda vyšiel zo sprchy, dali sme si kávu, ona šla ešte na záchod, a keď odchádzala tak skonštatovala - no, musím uznať že sa celkom snažíš, až na to špinavé zrkadlo. Ja som ostala že čo prosím? Ona do smiechu že nechápem srande a smiala sa na mojej reakcií že aká som precitlivelá. A ešte dodala poznámku že veď utrieť zrkadlo trvá 10 sekúnd.
Potom sa začala ohlasovať že ide ku nám, no zakaždým s poznámkou lebo ja sa bojím že ma príde skontrolovať. Zakaždým. Snáď 10x som jej povedala nie nebojím a nech mi to nehovorí, 10x áno bojím a nech mi to nehovorí, 10x len nech mi to nehovorí že už to povedala 100x, už to ignorujem. Zakaždým tá poznámka príde. Takže nie, jej sa nedá normálne povedať.

really8
Dnes o 07:19
@anonym_autor

@really8 veď a to je presne to. Ona to nepochopí. Ja si dnes spomínam na kopec situácii kedy som jej povedala že mi vadí že mi dokola podsúva nejakú jej myšlienku o mne, a ona to otočí proti mne a ešte povie že ja som precitlivelá a ďalej v tom pokračovala. Možno aj preto som to neriešila - aby som nemusela byť vkuse pod útokom. Slovne to nikdy nepochopí.
Poviem len jeden príklad na ktorý si spomínam keď sme si s mužom našli prvé spoločné bývanie.
Presťahovali sme sa, bol to podnájom čiže zariadené to bolo, len bolo treba riadne vyupratovať, nájsť miesto vlastným veciam, vytriediť a taká tá klasika. Hneď sme si ujasnili jedno pravidlo, že keď chce prísť ktokoľvek na návštevu, nech sa ohlási dopredu. My tiež nechodíme na návštevy neohlásení.
Moja mama na to reagovala asi tak že - no čo už a rešpektuje to. Vždy zavolá či sa nám to hodí.
Svokra sa začala vzpierať že ona je predsa mamka, ona sa nemá čo ohlasovať. Ona si k svojmu decku príde kedy chce. Tak sme len zopakovali že toto je proste pravidlo a nech to rešpektuje.
Po asi ani nie 2 týždňoch zrazu niekto zvoní pri dverách. Muž v sprche, tak som šla otvoriť. A tam - Prekvapenieeeee a už sa hrnula dovnútra. Vravím jej - prišli ste neohlásene. Tak sa ohradila že no a teda? Že čo mám za problém? No čo, váš syn je v sprche a mali sme iné plány ako návštevy. No ona si dá len kávu a pôjde.
Muž teda vyšiel zo sprchy, dali sme si kávu, ona šla ešte na záchod, a keď odchádzala tak skonštatovala - no, musím uznať že sa celkom snažíš, až na to špinavé zrkadlo. Ja som ostala že čo prosím? Ona do smiechu že nechápem srande a smiala sa na mojej reakcií že aká som precitlivelá. A ešte dodala poznámku že veď utrieť zrkadlo trvá 10 sekúnd.
Potom sa začala ohlasovať že ide ku nám, no zakaždým s poznámkou lebo ja sa bojím že ma príde skontrolovať. Zakaždým. Snáď 10x som jej povedala nie nebojím a nech mi to nehovorí, 10x áno bojím a nech mi to nehovorí, 10x len nech mi to nehovorí že už to povedala 100x, už to ignorujem. Zakaždým tá poznámka príde. Takže nie, jej sa nedá normálne povedať.

@anonym_autor tak nepochopi. Sama hovoris ze ju nezmenis a to je pravda. Nezmenis s najvacsou pravdepodobnostou (aj ked si dala priklad kde si zmenila jej spravanie). Ale hrat divadlo ze vsetko je ok? Nie, ty mas normalne komunikovat.
Za mna je tvoja svokra stara truba ktora je zvyknuta ze vsetci tancuju ako piska. A precitlivela si. To je fakt. Nauc sa mat trosku viac v p....

Strana
z2