icon

Manipulatívny divadelný spôsob správania sa mojej svokry

Včera o 11:05

Ahojte, medzi sviatkami som tu riešila s vami moju svokru, keď som si po rokoch začala uvedomovať ako sa správa a prečo sa pri nej necítim dobre hoci je milá a starostlivá.
Ako neustále kritizuje, hádže poznámky, správa sa vlastne nadradene, berie mi veci v obchode z ruky lebo sa rozhodla že ona mi to kúpi na narodeniny a odmietla mi to dať. A ako klebetí o mojej rodine!!! A tak nejak som si začala uvedomovať čo sa tu deje.
Bavila som sa aj so psychologičkou - nie sedenie ale ako bratova kamarátka mi pomohla vidieť tie vzorce, nacvičiť pár viet ako povedať nie, ako reagovať, znížiť expozíciu a hlavne nič nevysvetľovať. Nič.
Tak som začala rovno aplikovať. Presne podľa rád. Od sviatkov som s ňou bola len 2 razy asi po 10 minút. Prvýkrát vyzvedala čo mi je, čo sa so mnou deje, čo som taká divná, nesvoja... Že jej nič nehovorím, ja len dookola že všetko v poriadku, nie, hm, ok... Potom si rypla a machla rukou.
Druhýkrát mala návštevu a hneď medzi dverami divadlo - hodila sa mi okolo krku ako ma ľúbi a mne len oči vyleteli že to čo.
Začala mi vyvolávať a oslovovať ma "moje zlaté" a mne ide dekel vystreliť lebo snaží sa byť milá ale aj tam proste musí prejaviť svoju nadradenosť a baví sa so mnou ako s 5-ročným deckom!
Keď ani tam neprišla reakcia, tak začala vyvolávať mužovi a vypytovať sa na mňa ako sa mám, či nie som chorá, on jej na to povie - ak s ňou niečo chceš tak zavolaj jej - a ona mi už nezavolá ale pošle mi nejakú blbosť mačiatka šteniatka na WhatsApp.........
Je toto normálne? Sa cítim ako na divadelnom predstavení kde sa niekto neustále snaží vás vytiahnuť na javisko a hrať jeho hry 🤦🏼‍♀️🙈

Strana
z2
svetlonos
Včera o 11:12

@anonym_autor
a co na jej reakcie hovori tá psychologycka? Dala ti dalsie rady?

reela
Včera o 11:13

Love bombing?

lukbe
Včera o 11:19

No asi je to o kúsok lepšie, nie? Nedaj sa do toho zase zatiahnuť. Na whatsappe by som ani neotvorila jej príspevok.

anonym_854d89
Včera o 11:20

@anonym_autor Mne to nepripada ako nadradenost. Mne skor pripada, ze svokra ma problem, ze potrebuje aby si vsetci o jej mysleli aka je dobra, super a s kazdym kamarat. Problem so sebavedomim. S prijatim.

biba_18
Včera o 11:28

a je pre teba problém na chvíľu poľaviť z ignorácie? ťažko súdiť čo má ona teraz za lubom, či sa naozaj snaží zmeniť ...
ja by som na chvíľu prestala s ignoráciou. a počkala by som ako sa to vyvŕbi ...

biba_18
Včera o 11:32

totižto - moja svokra je veľká manipulátorka. ja som sa voči nej dosť výrazne vyhranila už na začiatku, tak to na mňa prestala skúšať. ok, povolila som - a ona znova pritvrdila, brala to ako moju slabosť alebo čo. tak som znova nahodila mód čo najďalej od nej - a je pokoj. byť s ňou zadobre už nebudem skúšať ...

autor
Včera o 11:34
@svetlonos

@anonym_autor
a co na jej reakcie hovori tá psychologycka? Dala ti dalsie rady?

@svetlonos Ešte som s ňou nebola. Idem stále rovnako, nastavujem hranicu. Konzistentne, rovnaké stručné krátke odpovede, nič nevysvetľovať, nič minimum informácii a kontaktu.

anonym_607b1d
Včera o 11:34
@anonym_autor

@svetlonos Ešte som s ňou nebola. Idem stále rovnako, nastavujem hranicu. Konzistentne, rovnaké stručné krátke odpovede, nič nevysvetľovať, nič minimum informácii a kontaktu.

@anonym_autor a čo ti vlastne urobila?

januska12323
Včera o 11:40

Veď je to len pár dní, pokračuj ako to cítiš a ona si zvykne.

really8
Včera o 11:44

@anonym_autor uz nie je najlepsia svokra na svete?

anonym_a8c89a
Včera o 11:54

Robíš totálne a teatrálne halooo z ničoho. Drama Queen.

autor
Včera o 11:57
@anonym_607b1d

@anonym_autor a čo ti vlastne urobila?

@anonym_607b1d To nie že čo mi urobila. Ale ako sa správa celé roky a teraz cez sviatky to vyvrcholilo tým že sa tých vecí nakopilo toľko v priebehu doslova pár dní že som si to konečne uvedomila.
Príklad:
- Rozprávame sa o situácii keď zamrznem kvôli traume z detstva a jej reakcia - si labilná chichi
- v obchode mi vytrhne čižmy z ruky a zaplatí s tým že mi ich dá až na konci marca na narodeniny
- navarí, zavolá nás, nedovolí mi umyť riad a potom mi začne mimo muža rozprávať ako som sa narobila, že som u nej za celý deň s ničím nepomohla
- neustále narážky ako neupratujem, aká som špinďura
- poznámky typu "daj si konečne budeš mať dobrý koláčik, odo mňa" (ja asi neviem dobre piecť)
- Od pre mňa cudzej osoby som sa dozvedela informácie o mojej mame, dosť osobné informácie, a mala ich od nej
- Zakaždým, úplne zakaždým má nejakú nevyžiadanú radu ako čo máme my robiť aby to bolo lepšie ako to robíme...
Ja som si to dlhodobo neuvedomovala lebo som bola zvyknutá, neriešila som to, ale teraz cez sviatky tých stretnutí bolo viac a tak sa toho nakopilo, cítila som sa fakt veľmi zle, nechápala som prečo, tak som sem napísala že nerozumiem čo sa to so mnou deje. A Ľudia ma tu nasmerovali na to že čo je to toxický človek a že by som sa mala porozprávať so psychológom.

anonym_7a7c36
Včera o 12:06
@anonym_autor

@anonym_607b1d To nie že čo mi urobila. Ale ako sa správa celé roky a teraz cez sviatky to vyvrcholilo tým že sa tých vecí nakopilo toľko v priebehu doslova pár dní že som si to konečne uvedomila.
Príklad:
- Rozprávame sa o situácii keď zamrznem kvôli traume z detstva a jej reakcia - si labilná chichi
- v obchode mi vytrhne čižmy z ruky a zaplatí s tým že mi ich dá až na konci marca na narodeniny
- navarí, zavolá nás, nedovolí mi umyť riad a potom mi začne mimo muža rozprávať ako som sa narobila, že som u nej za celý deň s ničím nepomohla
- poznámky typu "daj si konečne budeš mať dobrý koláčik, odo mňa" (ja asi neviem dobre piecť)
- Od pre mňa cudzej osoby som sa dozvedela informácie o mojej mame, dosť osobné informácie, a mala ich od nej
- Zakaždým, úplne zakaždým má nejakú nevyžiadanú radu ako čo máme my robiť aby to bolo lepšie ako to robíme...
Ja som si to dlhodobo neuvedomovala lebo som bola zvyknutá, neriešila som to, ale teraz cez sviatky tých stretnutí bolo viac a tak sa toho nakopilo, cítila som sa fakt veľmi zle, nechápala som prečo, tak som sem napísala že nerozumiem čo sa to so mnou deje. A Ľudia ma tu nasmerovali na to že čo je to toxický človek a že by som sa mala porozprávať so psychológom.

@anonym_autor len k tým čižmám...nech si ona kúpi zaplatí čo chce,a nech ich má v skrini do marca.Inak nechápem,načo by ti boli čižmy v marci...
Mala si sa vrátiť a zobrať si tie isté a zaplatiť a nosiť.

autor
Včera o 12:08
@really8

@anonym_autor uz nie je najlepsia svokra na svete?

@really8 To sú tie nálepky v našich hlavách kým človek neotvorí oči.
Áno stará sa, navarí, napečie, pomôže keď treba. To jej ani nechcem vziať.
Ale ako psychologička povedala - aj masoví vrahovia sa vedia usmievať a vedia byť milí. Aj ty by si jej rovnako pomohla keby potrebovala. Aj ty jej spravíš nákup a donesieš, to neznamená že ju teraz vlastníš a si nad ňou. To by aj lekári vlastnili svojich pacientov. Ďalej mi povedala - čo ti je ona? Nič. Nie je to tvoja matka. Ona ja matkou tvojho muža a ty si si vzala jeho, nie ju. Zjavne ste váš vzťah obe zle pochopili.
Ona 18 rokov mala čiže čo robí, robí vedome. Možno nie s cieľom ublížiť, ale pravdepodobne s cieľom zvýšiť si svoju nízku sebahodnotu na úkor druhých. Ty ju nemáš čo vyvchovávať, ešte raz je dospelá a vie ako sa správa. Nie je tvojou úlohou regulovať jej traumu, tvojou úlohou je chrániť seba.
A najlepšia veta čo mi dala - že pečie, varí, pomáha? Tak aj ty jej napeč dobrú bábovku (tie mi idú) a zanes so slovami, svokrička moja milovaná, daj si chutnú bábovečku ty krava labilná. Že to je presne to isté čo robí ona.

minenkaa
Včera o 12:11

@anonym_autor tak ja neviem čo si čakala,zrazu si zmenila prístup a jej si si nič nepovedala

abbey1
Včera o 12:16
@anonym_autor

Ale ako psychologička povedala - aj masoví vrahovia sa vedia usmievať a vedia byť milí. Aj ty by si jej rovnako pomohla keby potrebovala. Aj ty jej spravíš nákup a donesieš, to neznamená že ju teraz vlastníš a si nad ňou. To by aj lekári vlastnili svojich pacientov. Ďalej mi povedala - čo ti je ona? Nič. Nie je to tvoja matka. Ona ja matkou tvojho muža a ty si si vzala jeho, nie ju. Zjavne ste váš vzťah obe zle pochopili.
Ona 18 rokov mala čiže čo robí, robí vedome. Možno nie s cieľom ublížiť, ale pravdepodobne s cieľom zvýšiť si svoju nízku sebahodnotu na úkor druhých. Ty ju nemáš čo vyvchovávať, ešte raz je dospelá a vie ako sa správa. Nie je tvojou úlohou regulovať jej traumu, tvojou úlohou je chrániť seba.
A najlepšia veta čo mi dala - že pečie, varí, pomáha? Tak aj ty jej napeč dobrú bábovku (tie mi idú) a zanes so slovami, svokrička moja milovaná, daj si chutnú bábovečku ty krava labilná. Že to je presne to isté čo robí ona.

@anonym_autor Dramatizuješ. Hlavný problém je, že nevieš otvorene komunikovať. Ty si nesueš traumy, ale to sú tvoje traumy, tvoje pocity. Nikto iný nevie, čo ty vo vnútri prežívaš.
Prečo potrebuješ vôbec riešiť svokru a ešte takýmto spôsobom?
Veď sa chová ako racionálny človek a reaguj otvorene vždy v danej situácii. A nie takto, bez otvoreného rozhovoru.
Prepáč, ale dobrý psychológ y sa nech oval takto neprofesionálne, žeby bez riadneho sedenia dával univerzálne rady.

autor
Včera o 12:17
@anonym_7a7c36

@anonym_autor len k tým čižmám...nech si ona kúpi zaplatí čo chce,a nech ich má v skrini do marca.Inak nechápem,načo by ti boli čižmy v marci...
Mala si sa vrátiť a zobrať si tie isté a zaplatiť a nosiť.

@anonym_7a7c36 Veď toto presne bol ten bod kedy som ostala ako ovalená a začala sa zamýšľať že čo sa to tu vlastne deje?

autor
Včera o 12:18
@minenkaa

@anonym_autor tak ja neviem čo si čakala,zrazu si zmenila prístup a jej si si nič nepovedala

@minenkaa Neviem čo som čakala :D Ale určite som nečakala takéto divadlo, až sa zamýšľam že či mne šibe alebo komu tu vlastne šibe

anonym_854d89
Včera o 12:22
@anonym_autor

Príklad:

@anonym_autor Tak z tohto uz ide nadradenost. A stale to moze byt rovnaky problem, pocit menejcennosti. Tak potom zotrvaj dalej vo svojom spravani, ked si dostala taku radu.

minenkaa
Včera o 12:22
@anonym_autor

@minenkaa Neviem čo som čakala :D Ale určite som nečakala takéto divadlo, až sa zamýšľam že či mne šibe alebo komu tu vlastne šibe

@anonym_autor tak jej povedz,ako to vidíš a je
Ty by si čo robila keby niekto k tebe zrazu zmenil správanie

autor
Včera o 12:26
@abbey1

@anonym_autor Dramatizuješ. Hlavný problém je, že nevieš otvorene komunikovať. Ty si nesueš traumy, ale to sú tvoje traumy, tvoje pocity. Nikto iný nevie, čo ty vo vnútri prežívaš.
Prečo potrebuješ vôbec riešiť svokru a ešte takýmto spôsobom?
Veď sa chová ako racionálny človek a reaguj otvorene vždy v danej situácii. A nie takto, bez otvoreného rozhovoru.
Prepáč, ale dobrý psychológ y sa nech oval takto neprofesionálne, žeby bez riadneho sedenia dával univerzálne rady.

@abbey1 Tak my sme sa dosť dlho rozprávali a ona mi vyslovene povedala o čo sa jedná, gaslighting, jej pravdepodobnú traumu, moje nedostatočné hranice, nízka sebahodnota, atd atd a jasné že mi dala rady ako sa chrániť.
Ja som svokre veľakrát narovinu povedala čo sa mi nepáči, ale vždy to otočila proti mne, že to ja som ten problém. Že správna žena má byť v kuchyni. Že mám naprd priority. Že to mám celé pokrútené. Ona vie o mojej traume a dnes ľutujem že som sa jej v minulosti zverila.
Takže rady som dostala jednoznačne ako chrániť seba:
- znížiť kontakt a naučiť sa hovoriť nie, nejdem
- Nič nevysvetľovať - radšej povedať že na toto reagovať nebudem, alebo nereagovať, ako jej vysvetľovať prečo mi to ublížilo lebo to je pozvánka do diskusie prečo ja to vnímam nesprávne, nie, stačí povedať že toto mi nerobí dobre a hotovo. Krátke odpovede.
- Minimum informácii zo súkromného života z mojej časti rodiny, nie ju prosiť aby nešírila klebety, ale proste jej tie informácie nedávať.
Neviem čo je na týchto radách také neprofesionálne.

anonym_7a7c36
Včera o 12:28
@anonym_autor

@anonym_7a7c36 Veď toto presne bol ten bod kedy som ostala ako ovalená a začala sa zamýšľať že čo sa to tu vlastne deje?

@anonym_autor no tak teda a kúpila si si tie čižmy,alebo chodíš stále v sandálkach a čakáš na koniec marca?

really8
Včera o 12:31
@anonym_autor

@anonym_autor psychologicka ti okrem ineho poradila spravat sa ako ona? Chyby tvojej svokry nezlahcujem ale ty si tiez nejaka labilna. Teraz pre zmenu tancujes ako psychologicka piska

autor
Včera o 12:33
@anonym_7a7c36

@anonym_autor no tak teda a kúpila si si tie čižmy,alebo chodíš stále v sandálkach a čakáš na koniec marca?

@anonym_7a7c36 Nuž povedala som mužovi že na ďalší deň si idem kúpiť čižmy :D Na ďalší deň sme šli ku nej a ona sama začala že si to neuvedomila a dala mi ich. Tak či jej niečo povedal - neviem, ale dala mi ich že všetko najlepšie.

autor
Včera o 12:34
@really8

@anonym_autor psychologicka ti okrem ineho poradila spravat sa ako ona? Chyby tvojej svokry nezlahcujem ale ty si tiez nejaka labilna. Teraz pre zmenu tancujes ako psychologicka piska

@really8 áno, ja to už nedávam. Ako som písala, už mi chodilo zle. Brucho ma bolievalo, preháňalo ma, len som si to nespojila s tým že je to otázka mojich hraníc. Takže áno, nechám si poradiť od človeka čo má nadhľad.
A kde mi poradila správať sa ako ona?

really8
Včera o 12:49
@anonym_autor

@really8 áno, ja to už nedávam. Ako som písala, už mi chodilo zle. Brucho ma bolievalo, preháňalo ma, len som si to nespojila s tým že je to otázka mojich hraníc. Takže áno, nechám si poradiť od človeka čo má nadhľad.
A kde mi poradila správať sa ako ona?

@anonym_autor citujem: A najlepšia veta čo mi dala - že pečie, varí, pomáha? Tak aj ty jej napeč dobrú bábovku (tie mi idú) a zanes so slovami, svokrička moja milovaná, daj si chutnú bábovečku ty krava labilná.

anonym_d3b87d
Včera o 13:02

autorka, ty máš tiež asi poriadne problémy. Stačí si prečítať niekoľko príspevkov čo si tu vypotila a hneď má o tebe jasný obraz. Takéto čosi mať pod strechou nie je žiadna sranda.

autor
Včera o 13:08
@anonym_d3b87d

autorka, ty máš tiež asi poriadne problémy. Stačí si prečítať niekoľko príspevkov čo si tu vypotila a hneď má o tebe jasný obraz. Takéto čosi mať pod strechou nie je žiadna sranda.

@really8 To nebola rada že to sprav, to bolo také ako keby zrkadlo, že aby som si uvedomila že ako ja ju ospravedlňujem tým že ona sa snaží, pomáha, stará, tak že aké by to bolo keby ja som spravila toto a pritom by to bolo vlastne to isté.

autor
Včera o 13:08
@anonym_d3b87d

@anonym_d3b87d Čo konkrétne je vo mne problém?

senta_sofia
Včera o 13:13

@anonym_autor to je ta s cizmami? Co ti ich strasne musela kupit, ze ti ich da na narodeniny?

Strana
z2