icon

Manžel chce, aby som byt prepísala na neho

mufana
4. jún 2020

Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?

mufana
autor
5. jún 2020

@777januska777 Ja som chcela vedieť, či vôbec má cenu sa teraz vyrovnávať a riešiť vlastníctvo. Mne to pripadá tak, že cenu riešiť to to má jedine preto, že už obaja akoby počítame s rozvodom. Pričom ak to ostane tak ako je, pri rozvode by sa aj tak všetko vyriešilo=vyplatilo, lebo jednoducho by som mu musela vrátiť všetko, čo do toho bytu investoval, pretože sa to dá vydokladovať a toho som si vedomá. A ak nám to bude klapať tak ako doteraz, tak potom sa chvalabohu nič nemusí riešiť a či ten byt predám a zainvestujem do spoločného alebo si ho nechám a z prenájmu budeme ťažiť obaja, to už je jedno.

777januska777
5. jún 2020

@mufana no samozrejme, že obaja by ste mali počítať aj s rozvodom, veď predsa nemáte ružové okuliare. Manželstvo je krásne, romantické, ale je to aj zmluva a ak idete obaja s nejakým kapitálom do manželstva, tak predsa chcete aby ste o to čo ste tam vložili neprišli. No práveže ak nebude mať na zmluve, že tam to a to investoval, tak o to príde. Tvoj manžel ťahá za oveľa kratší koniec. Hlavne preto, že svoj byt predal a skôr či neskôr tie peniaze bude musieť niekde vložiť alebo do niečoho investovať a to čo on za svoje peniaze kúpi bude spoločné. Môžeš počítať koľko chceš, on je teraz stratový a čím dlhšie to nebudete riešiť, tým on bude na tom horšie. Ak ho vážne ľúbiš, tak sa nato pozeraj aj z jeho strany, skús si to otočiť.

modrava
5. jún 2020

zacina to vyzerat tak, ze sa tu lahsie uvazuje o rozvodovej dohode a k pokojnemu priebehu rozvodu ako o rozumnej dohode v manzelstve a pokojnemu priebehu manzelstva

karolinakr
5. jún 2020

@modrava začalo sa to prepisom bytu a 90% je o rozvode.Veĺmi povzbudivé

zuzana76
5. jún 2020

@mufana pozri sa na to ocami tvojho partnera, ty si akoze ta, co predala byt, byvas u manzela, byt nie je tvoj, ale mu tam varis, upratujes, z penazi z predaja tvojho bytu sa kde tu nieco investuje do jeho bytu, raz sedacka, nova telka, auto dosluzilo, kupi sa nove, nejaka dovolenka a ty stale nic nemas. Citila by si sa tam OK? statsna? uplne v pohode? peniaze mas sice na ucte, ale tie casom stracaju na hodnote, nehnutelnost je nehnutelnost. Na vasom mieste by som asi predala oba byty a kupila dom, ktory by bol spolocny.

zuzana76
5. jún 2020

a to ze to riesi uz teraz? ma to riesit o 10 rokov, ved to by bolo este podozrivejsie, mali ste to mat vyriesene pred vstupom do manzelstva

modrava
5. jún 2020

ide tam aj o to, ze obaja ste mali pred manzelstvom byt, on ho v dobrej viere v spolocny dom a spolocny majetok predal. ty si si byt nechala. postavite dom, on na to pouzije ulozene (jeho) peniaze. po pripadnom rozvode tebe ostane byt a polovica domu, jemu polovica domu. ano, hraju tam rolu aj hypoteky, ale princip ostava.

sara005
5. jún 2020

Ja som celu diskusiu necitala, len som prebehka narychlo prve dve strany, kedze je megadlha. Kazdopadne sme v podobnej situacii, byt v ktorom byvame, je napisany na mna uz spred manzelstva. U nas manzel nikdy neprisiel s ponosom, ze by chcel byt na LV. Ten byt bol z casti darom pre mna a z casti ho splacame od casu, ked v nom aj fyzicky byvame a k tomu doslo az par rokov po uzavreti manzelstva. Cize keby doslo k nejakemu vyrovnavaniu sa (co snad nebude potrebne), tak by som mu vyplatila polovicu splatenej sumy. Samozrejme by to nebolo uplne spravodlive, kedze ta suma penazi ma inu hodnotu dnes a bude mat inu o 10 rokov. Aj hodnota bytu bola ina pri nastahovani a teraz. Ale tak nikdy sa nestazoval, nikdy nic nenavrhol. Ten byt uzivame spolocne a uzivaju ho aj nase deti. Ale skratka stale je viac moj a nema vyznam, aby ma teraz vyplacal. To by si musel vziat uver a zaroven co by tym vyriesil, co by som si za to kupila nieco iba pre seba a deti? Alebo by to ostalo na ucte? Je mozne, ze casom kupime iny byt a tam uz bude na LV. A v takom pripade budem ja “tahat za kratsi koniec”, lebo na kupu sa pouziju peniaze za tento byt a ten je skratka viac moj ako jeho. Uplnu spravodlivost skratka nenadobudneme aj tak...

maminuska
5. jún 2020

@sara005 nemusíš ťahať za kratší koniec ak bude jasné kto ako sumou prispel zo svojich výlučných prostriedkov na kúpu spoločného a bude to ošetrené .

sara005
5. jún 2020

@maminuska ja sa popravde na to cele pozeram skor optikou percent. Pretoze tie nehnutelnosti za posledne roky tak neuveritelne zdrazeli, ze ten, kto by bol vyplateny sumou, ktoru vlozil, vyjde skratka tak ci tak. Keby sme sa aj neprestahovali nikam a idem naoko spravodlivo manzelovi vyplatit polku sumy, ktoru sme splatili, tak to nieje spravodlive. Keby sme kupili nove a osetri sa, ze akou sumou som prispela ja, tak mi to pride ako to iste vo fialovom. Ta hodnota by napriklad za dalsich 10 rokov bola uplne ina - penazi aj nehnutelnosti.

panelacikova
5. jún 2020

@777januska777 už som ti to tu raz písala. a zase zavádzaš... manžel ak vloží peniaze z bytu, ktorý vlastnil pred manželstvom, potom ho predal.... tie peniaze sú manželove! takže ak ich vloží do domu, ktorý bude mať povedzme hodnotu 100 000 eur a manžel vloží 50 000 - tak už polovica domu sa počíta, že je jeho. a z druhej polovice vlastní ešte polovicu ako "manžel", čiže v rámci spoločného majetku. viem to, lebo v mojej blízkosti sa riešil prípad, kde tiež bol manžel a manželka. manželovi rodičia im dali kedysi 200000 Sk. prešlo asi 5 rokov a došlo k rozvodu. manžel to pri vysporiadaní majetku vytiahol, zdokladoval už neviem čím, asi nejakou zmluvou medzi nimi a rodičmi, a súd na to normálne prihliadol a veľkú časť peňazí "prisúdil" manželovi, pretože mu ich dali jeho rodičia. teda ešte pred svadbou, zabudla som dodať.... čiže nedali ich spoločne, ale dali ich ešte jemu tesne pred svadbou. prakticky to bolo niečo ako pôžička, ktorú už potom od nich nechceli naspäť, ale manžel to vytiahol v rámci vysporiadania majetku a uspel

panelacikova
5. jún 2020

@zuzana76 a čo... keby ma muž úprimne miloval, mne by bolo jedno, kde by sme bývali, čie by to bolo apod. deti nemajú a tak nie je žiadny záväzok, na ktorý by mal jej manžel prihliadať predsa... ak je s ňou šťastný, tak jej bude ruky nohy bozkávať a bude mu jedno, či budú v jej byte, v jeho byte alebo pod mostom, ak to mám už preháňať... veď on byt predal, peniaze má v banke, zrejme dobrovoľne zainvestoval do jej bytu, ona nemá problém tie peniaze priznať v prípade keby niečo a vrátiť mu ich... tak nevidím naozaj najmenší dôvod, prečo prepisovať byt. a autorke som už asi 5x napísala, že len v tom prípade mu napísať polovicu, ak by on vyplatil jej hypotéku, ktorú na daný byt vzala. ak si prejdeš celú diskusiu, tak zistíš, že ak muž zaplatí jej hypotéku, tak spolu s jeho 20000, ktoré už dal do bytu, by sa jeho splátka bytu vyrovnala polovici hodnoty bytu. vtedy by autorka mohla daný byt z polovice prepísať naňho. nebola by škodná, zbavila by sa hypotéky. napriek tomu stále píšem pre autorku
@mufana svoj názor, že môže to skončiť šťastne, ale i všelijak. môžeš mať zo 2 deti a vzťah sa rozpadne.... čo potom? byt budeš musieť predať a za tú polovicu si nekúpiš asi ani garzónku, teda neviem, z ktorého mesta si, ale vo väčších mestách ti to fakt vyjde ledva na garzónku. takže neviem, je potrebné premýšľať. stále som názoru, že choďte do niečoho spoločne a byt si nechaj a prenajmi ho. prenájom ti bude hradiť hypo, TY budeš mať zálohu (pretože ty budeš aj vychovávať deti) a ak budete žiť šťastne a veselo, byt raz ostane deťom alebo ho predáte a prachy si potom užijete. ak sa niečo zomelie, máš kde hlavu skloniť a zo spoločného majetku ťa bude musieť ešte vyplatiť. a to polovicou hodnoty, ktorú ste nadobudli od uzavretia manželstva. čiže jeho peniaze z predaja bytu sa tam rátať nebudú. ale ty tomu rozumieš na rozdiel od poniektorých, čo tu píšu, ty si inteligentná 😉

777januska777
5. jún 2020

@panelacikova no to by sa dalo tak urobiť ak by to mali právne ošetrené. To sa ťažko dokazuje. A plus to čo ty spomínaš je úplne iný prípad, keďže to bol dar, toto čo on má to už nie je dar.

panelacikova
5. jún 2020

@777januska777 ale to autorka písala predsa. že nemá problém (ak to dokonca aj nemajú urobené už...) mu podpísať, že jej investoval tie peniaze... a áno, dar je iná vec. ale čo je ťažké ošetriť na tom, keď postavia barák za 100 000, on tam vloží svojich 50 000 (to sú všetko iba príklady!!!!!!) a plus ďalších 50 000 tam vložia spoločne už ako manželia. je jedno, či hypotékou či ako, ide o percentá. tak na LV bude dom napísaný v podiele 75/100 manžel a 25/100 manželka. ja v tom nevidím problém a žena ho "neokradne" o jeho staromládenecké peniaze 🙂 no a žena bude mať ten svoj byt.

777januska777
5. jún 2020

@panelacikova to je svinstvo aby autorka prepisoval na neho len v tom prípade ak vyplatí celú hypotéku, lebo v tom prípade by on dal do toho oveľa viac ako autorka. Aspoň myslím, keďže autorka nenapisala koľko hypotéky vyplatila sama za slobodna a koľko jej ešte zostáva. Ja si myslím, že ešte nevyplatila ani len polovicu hypotéky. Tu bude postupne vyplácať zo spoločných peňazí a ak sa rozvedu jemu nezostane nič.

panelacikova
5. jún 2020

@777januska777 ježiš, ty si ako talian. byt má hodnotu 170 000. manžel doň doteraz vrazil 20 000. zostávajúca hypotéka je vo výške 67 000. keď manžel zo svojich peňazí uhradí zostávajúcu hypotéku, suma sumárum by do bytu vložil 87 000. polovica hodnoty bytu je 85 000. no bože, dal by o 2 000 viac, to je fakt tak veľa? tak nech uhradí hypo 65 000, manželka doloží 2 000, to sú už fazuľky predsa...
musíš čítať diskusiu, už to tu bolo veľakrát písané

777januska777
5. jún 2020

@panelacikova samozrejme, že nemá problem, poznáme 😀 jasné že by mala problém, čo nie je na papieri ako by neexistovalo a jej manžel sa chce len poistiť. To by sa v pohode dalo ak by kupovali ten dom teraz a nie až o niekoľko rokov, keďže peniaze strácajú hodnotu a tie treba investovať. A celkovo čo si navrhla je podľa mňa neskutočne zbytočné a zdĺhavé. Načo riešiť takéto blbosti, keď sa to v pohode dá urobiť ešte s tým bytom.

777januska777
5. jún 2020

@panelacikova veď on (jej chlap) to vravel, že to tak urobí, ale nechápem o čom sa tu dohadujeme. Veď toto jej navrhovali už na prvých stranách. Lenže autorka kluckuje a nechce tam toho chlapa zapísať.

bmuller
5. jún 2020

@mufana Nemas znameho nejakeho ekonoma ci pravnika, ktori robia s podobnymi vecami, ktori by ti dokazali fundovane poradit, predlozit nejake moznosti, z ktorych by si si (ste si) vybrala/i? Byt je tvoj bez debaty, ale aj on tam vrazil svoje prachy, takze da sa pochopit tvoj postoj, aj jeho postoj... Lebo ano, milujuci manzelia hladia na vzajomne dobro... ale vsetci vieme, aka moze byt realita a z lasky sa nikto nenaje... Takze nejako by ste to vyriesit mali, aby aj on bol nejak pravne kryty....
A riesit to treba - a cim skor, aby nakoniec tato vec nepriniesla do vasho vztahu take napatie a nespokojnost, ze ten rozvod nebudete sklonovat len teoreticky 😕 🤐

katriona1
5. jún 2020

@anita6666 To není tak jednoduché, v manželství jsou príjmz obou manželu společné a jestli z techto príjmu jeden manžel splácí hypotéku svého bytu, tak druhý manžel muže v prípade rozvodu žádat vyplatit polivinu z té splacené sumy plus teda peníze, které prokazatelne do bytu investoval.
@mufana Já jinak neruzumím takovému prepocítávání penez, já si koupila byt dohromady se svým tehdy jeste prítelem, ted už manželem a všechno máme pul na pul, i když on platí hypotéku, protože má vyšší plat než já a já jenom ostatní poplatky za byt což je mnohem méne. Navíc jsem 6 roku doma na RD, takže je logické, že vetšinu nasich výdavku ted platí manžel. Jeste pred manželstvím, i behem nej jsem si našetrila nejaké peníze, které jsem investovala do bytu, stejne tak i manžel a nikdy nás nenapadlo prepočítávat, kdo dal víc nebo mín, však všechno co máme je společné a všecho další co budeme kupovat by bylo vždy na pul.

hellwant
5. jún 2020

@karolinakr no je vychcany to ano.

sidicek
5. jún 2020

@hellwant skôr ona

sara005
Autor odpoveď zmazal
deboriah
6. jún 2020

ak je byt manzelkin, mal by si kupit byt aj manzel, nemal ten svoj predavat, pretoze peniaze, ktore vlozi do spolocneho o par rokov budu mat ovela nizsiu hodnotu ako nehnutelnost, ktoru by dnes vlastnil, ak by sa mu aj vyplatili peniaze, ktore vlozi do rekonstrukcie, byvania, spolocneho zivota a ineho, za tie peniaze si on uz v buducnosti nekupi pravdepodobne ziadny byt, a to zaratavam iba vysku inflacie, preto je moj pohlad taky, ze ak manzel svoj byt predal, a nasledne peniaze vlozi do spolocneho, aj manzelka by mala vlozit svoj byt do spolocneho, obaja mali byty, neviem, ci v porovnatelnej hodnote a lokalite, ale strecha nad hlavou je najdolezitejsia, teraz ma byt uz iba manzelka. Ak by sa v buducnosti nahodou ich vztah rozpadol, manzelka ma kde byvat, ale manzel nie, a pochybujem, ze ak sa mu vlozene peniaze vyplatia, tak ze budu stacit na kupu bytu, a ak by sa im vztah rozpadol vo vyssom veku, kedy je tazko zobrat uver, tak manzel moze skoncit akurat na ubytovni. Peniaze rokmi stracaju na hodnote, a aj ked sa mu vrati polovica vyplatenych splatok, budu mu na nic. Kto si kupil byt v korunach napriklad za 800 tisic korun, dnes by takyto isty byt kupili za 70 tisi eur (co je 2,2 miliona korun), to znamena, ak by aj ziskal partner 400 tisic korun - polovicu, v eurach 13300 eur, za tie si nekupi uz ani garaz, preto si myslim, ze obaja by mali mat rovnake istoty, bud spolocne, alebo kazdy z nich zvlast

0silvia0
6. jún 2020

@deboriah velmi rozumny nazor👍

zuzana76
6. jún 2020

tiez nerozumiem preco manzel byt predaval, ak manzelka nechce prepisat svoj byt na neho, nemal predavat svoj byt
@deboriah

zuzana76
6. jún 2020

@panelacikova nikde som necitala, ze by odmietol vyplatit polovicu hypoteky z penazi za svoj byt, praveze sa m zda, ze jej to aj ponukal, ale mozno si uz dobre nepamatam

zuzana76
6. jún 2020

@panelacikova precitaj si konkretne toto, citujem: Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. - pise, ze manzel jej na uver prispieva.

zuzana76
6. jún 2020

ja neviem, mne sa zda uplne ferove, co chce, ved chce aj sam znasat vydavky za uver za byt, proste chce, aby bola nehnutelnost, ale aj vydavky spolocne.

deboriah
6. jún 2020

@zuzana76 ved prave, zda sa, ze on isiel do vztahu budovat spolocne a zacal predajom svojho bytu, ona si byt nechala, a navyse, ukracuje rodinny rozpocet o vysku splatky, ktora ide do jej majetku a plus jej este aj manzel prispieva, a oberaju sa navzajom o budovanie spolocneho majetku, lebo buduju a splacaju jej majetok, on nema nic, takze, ak si ona buduje vlastne, mal by aj on sa postarat o seba, aby nikdy neskoncil bez strechy nad hlavou (aj zeny zvyknu muzov opustat, aj obrat o vsetko), takze miesto do jej bytu a do jej splatok uveru nech si plati za svoj uver do jeho bytu, a ak sa raz rozhodnu, ze chcu spolocny dom, budu mat nan kapital z tychto bytov, dovtedy, nech si zuzia BSM a nech kazdy z nich ma istotu, a kazdy si bude splacat svoje, byty vacsinou casom na hodnote ziskaju, a naopak, peniaze na hodnote stratia, takze pre neho do buducna je urcite vyhodnejsie vlastnit byt