Manžel chce, aby som byt prepísala na neho
Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?
@panelacikova heh...no...aj môj mal presne ako vravíš "pomotanu hlavu" a asi krízu stredného veku...alebo co 😂 ale fakt je, že sme si nerobili zle a nechceli robiť zle, len sme sa odcudzili...lebo sme zabudli na vzťahu pracovať.
No ale každopádne chlapa si treba poznať. A nevrhat sa do vzťahu alebo do manželstva "lebo chcem zažiť deň v bielom" alebo "lebo mi tikaju biologické hodiny".
Láska je proces. A tvrdá práca. A rozhodnutie. Netreba zabiť pol života s chlapom, ktorý za to vôbec nestojí, len preto, že chcem mať status vydatej. (A bola som šokovaná koľko mojich kamaratiek sa v 30tke vydalo za kretena len aby neostali single) 🤦♀️
My sme začali potom trocha študovať 5 jazykov lásky...A pochopili co ktorý z nás potrebuje aby sa cítil doma dobre. A co nám dovtedy chýbalo. A stačilo zmeniť par drobnosti...😌
@mufana a načo ste sa vy vôbec brali, to ste mohli zostať len partnermi, všetko máte oddelené, neviete efektívne komunikovať, podozrievate sa navzájom z prizivovania... Celé zle, tieto majetkové nezhody budú medzi vami stále vytvárať napätie a uvidíš keď prídu deti, to sa ešte vystupňuje. Po riešte to určite ešte pred nimi.
Ja by som určite svoj byt na manžela neprepisovala, nikdy nevieš, čo bude v budúcnosti, budeš mať deti a potom, keď sa náhodou rozvediete, tak ty prídeš o svoj byt... Nech byt ostane v tvojom vlastníctve, jeho vklady do bytu pekne spočítaj a v prípade, že budete mať dieťa, môžeš polovicu bytu napísať na dieťa... Môže sa stať, že Ťa pošle preč, nikdy nevieš, čo sa môže stať... To, čo do bytu investuje on mu nikto neberie.... môj manžel to nikdy ani slovkom nespomenul a tiež takto žijeme, byt je môj za slobodna a všetko riešime spolu... sme spolu niekoľko rokov a bez problémov.... vie, že byt ostane deťom... a nemusí byť na jeho mene.... Ak už teraz na začiatku toto rieši, tak čo bude ďalej... A ak by ste sa rozvádzali, vyplatíš mu jeho vklady do bytu... o nič nepríde...
@5ka25 čo tak čítať diskusiu. Chlap predal svoj byt a nasťahoval sa k nej a tie peniaze čo ma z predaja bytu asi s veľkou pravdepodobnosťou využíva aj v spoločnom financovaní. Takže on nie je s holou ritou. To len autorku teší, keď jej dáva peniaze, ale niečo dať aj jemu, tak to nehrozí.
@777januska777 autorka písala, že ich má uložené na účte.. 😉
ja by som si isla pre radu k pravnikovi. Ten ti vysvetli mozne uskalia ale aj moznosti. Osobne si vsak myslim, ze ak by ste boli v opacnom postaveni, tak uz by taky velkorysy s tym prepisom nebol 😉 Asi by som to riesila tak, ze v pripade rozvodu mu vyplatila to, co investoval (teda tych 20.000 na rekonstrukciu) a nie vydavky na beznu prevadzku. A to ze nema byt vo vlastnictve, tak to snad vedel uz na zaciatku. Ale poradit by som sa isla aj k tomu pravnikovi 🙂 Ked on zvazuje co bude po moznom rozvode, tak aj ty si zisti, co by ta pripadne cakalo 😉
@laila22 neverím, že mu tam len tak stoja a on sa na ne pozerá. Nechápem čo autorka rieši aj keď skôr sa mi zdá, že kalkuluje. Jej chlap má peniaze na účte, teraz by čokoľvek s tými peniazmi urobil, tak bude už aj jej, takže on má smolu. A ona to nerieši, však načo. On tie peniaze predsa investuje do nich a ona má aj zadné vrátka.
@777januska777 ja jej fandím. Každopádne si mali tieto veci vydiskutovat pred svadbou. On sa vyhráža, že si kúpy byť, na ktorý nebude mať ona nárok. Prepáč po roku manželstva prepisovať na niekoho svoj majetok. Rozumne by urobili, ak by kúpili pozemok a začali stavať ten dom.. Bolo by všetko spoločne...
Ďalšia vec, keď takto kalkuluju a majú už tento problém po roku manželstva, ružovo to nevidím. Ten chlap je jesitny a len tak neprehltne, že nepredpísala na neho byt, dieťa ešte ani nemajú.. Ta si s ním podľa mňa ešte užije..
Keď ludia kalkuluju po roku manželstva co s majetkami v prípade rozvodu, pravdepodobne k tomu rozvodu aj príde....
@laila22 no podľa mňa to nie je od neho jesitne, ale rozumné, ak vidí okolo seba veľa žien, ktoré oberú svojich mužov o majetok. A ja si zas nemyslím, že je to nejaké hrozné v ich manželstve, ak riešia túto stránku, jednoducho v manželstve sa často vyskytnú problémy a tie musia poriešiť a myslím si že nezáleží od toho či sú rok alebo 30 v manželstve, ak si ten problém vyriešia normálne k spokojnosti oboch, tak ich to len môže posunúť. Podľa mňa tu je vidno, že autorka nechce byť k nemu fér, lebo vymýšľa, veď už jej tu radili prepísať na neho časť bytu a z jeho peňazí vyplatiť mimoriadnu splátku a to by bolo fér. Aj on aj ona by išli do toho s čistým štítom. Takto ale autorka uvažuje o zadných vrátkach.
@laila22 a hlavne to nie je blbosť uvažovať nad všetkými možnosťami aj nad rozvodom. Človek nemá ísť do manželstva s ružovými okuliarmi, ale ma rozmýšľať nad všetkým čo sa môže stať a ako to najlepšie riešiť.
@777januska777 v tom prípade si mal on nechať svoj byt a tiež si nechať zadné vrátka.. Prepáč, ale po roku manželstva uvažovať o zadných vrátkach miesto toho, aby začali budovať niečo spoločné.. Kľudne sa môže stať, že ona prepíše na neho byt a o rok sa rozvedu a o byt príde..
@laila22 on nechcel kvôli zlým skúsenostiam s nájomníkmi, dohodli sa že jeden predaju a v druhom budú bývať, akože podľa mňa logické. Veď mne to tiež príde blbosť, že autorka uvažuje o zadných vrátkach. No ale predsa by ten byt prepísala ako polovicu a on by dal svoje peniaze z predaja jeho bytu ako mimoriadnu splátku. Prepáč, ale toto mi príde úplne logické a fér, takto by sa autorka mala zachovať. A nechápem odkiaľ má, žeby o byt prišla. Ak by sa aj rozviedli, tak by mala veľkú časť hypotéky vyplatenú a dajme tomu po rozvode by ho vyplatila a bola by približne na tom istom ako teraz.
@laila22 môžeme sa dohadovať ako chceme, autorka vymýšľa a špekuluje. Peniaze od chlapa si rada vezme, ale ona mu nedá nič a ešte si nechá aj zadné vrátka. Sa nečudujem, že jej muž na to tlačí.
@777januska777 Akože kúpiš si byt v hodnote 100tis. splácaš si ho sama niekolko rokov, byt časom nadobudne hodnotu 170tis. vydáš sa, chlap ti dá 20tis na rekonštrukciu a ty velkoryso naňho prepíšeš polovicu bytu? to naozaj?
@777januska777 tak ty to máš celé nejako pomýlené, asi si nečítala všetko. ja práveže uvažujem nad tým, že buď mu tie peniaze za rekonštrukciu vrátim a radšej kúpime niečo spoločné a tento môj byt ostane mojím, alebo ak mi dorovná hodnotu bytu, tak pôjdeme na LV obaja, čiže to, čo píšeš ty.
Všimla som si inak, ako agresívne ste niektoré zareagovali, a hneď riešili to, že to ja som zlatokopka a vypočítavá. Som zvedavá, ktoré z vás šli do vzťahu s majetkom a úsporami, že ste také odvážne a hneď by ste prepisovali byt a tiež som zvedavá, ktoré z vás bývajú v nehnuteľnosti, ktorá im papierovo nepatrí a oháňate sa dôverou vo vzťah.
@sashabb tak ako píšeš, cena rekonštrukcie sa nemôže vyrovnať hodnote nehnuteľnosti, a to podľa mňa nie je vypočítavé, ako niektoré píšu. to sú fakty.
ja som to brala veľmi emotívne, pretože to zle naformuloval a akoby som hneď pozerala na to, že keď zle skončíme, ako to vlastne so mnou bude.
@sashabb ešte raz, chlap jej predsa povedal, že dorovna rozdiel z predaja svojho bytu a vyplatí veľkú časť hypotéky. Takže tu sa nebavíme len o 20tis, ale o oveľa väčšej sume.
@mufana ako som písala ja som dopadla po prepise , zle . Prepísala som v 4 roku manželstva , pri dvoch deťoch a v 13 roku manželstva sme sa rozviedli . 5 rokov trvalo BSM , práve kvôli tomu bytu . S druhým manželom sme predali svoje byty , kde manželova hodnota bola o niečo vyššia a kúpili sme dom , ktorý je už na nás + každý svoje úspory čo mal . Toto všetko máme spísané v notárskej zápisnici a v prípade rozvodu máme jasno . Všetko ostatné či prišlo po manželstve je naše spoločné . Kľud na obidvoch stranách u nás .
@mufana ale ty zabudla na fakt, že ten byt nie je "tvoj", je na hypo, ktorú splácate v manželstve... Áno, niečo si splatila pred, dala do rekonstrukcie, niečo dal on do rekonštrukcie, ale väčšinu budete splácať už ako manželia a teda spoločne (hlavne keď budeš na md/RD s dieťaťom).
@mufana myslím si, že nik nepovedal, že si zlatokopka, to si si sama nejako domyslela. A nečuduj sa že niektoré nás pobúrilo, keď tu pomaly za normálnu vec väčšina báb urobila z tvojho chlapa vypocitaveho blbca, ktorý sa ťa snaží obrať o byt. Jednoducho to právom niektoré z nás pobúrilo. Myslím si že ti tu niektorí dobre radili, prepísať a on peniaze čo dostal za byt dat ako mimoriadnu splátku. Plus si musíš uvedomiť, že byt je stále na hypotéku, takže stále nie je tvoj. Tvoj partner má tie peniaze na účte a čokoľvek by si teraz kúpil bude vaše spoločné, avšak ty chceš budovať aj spoločné veci, ale chcela si nechať aj svoje osobné. On sa vzdal všetkého, ale ty to nechceš. Prepáč, ale podľa mňa riadne kalkuluješ a vôbec sa nevieš na to pozrieť z jeho strany.
Malo byť zabúdas na fakt...
Takže po mojej osobnej skúsenosti by som neprepísala polovicu na chlapa ani keby som ho neviem ako milovala , ani pre dobro v rodine ani keby mal zlatého . Jednoducho pre mňa neexistuje už žiadny dôvod a mohol by sa aj na hlavu postaviť. V tomto mám veľmi rozumného manžela, a aj to čo sa dostane z jednej alebo druhej rodiny je výlučným vlastníctvom len jedného z nás . Ak sa to rozhodne vložiť do spoločného majetku , zas si to ošetríme.
Pretože na mňa už neplatí také niečo ako ... to si ako o mne myslíš že by som chcel po tebe vyplatiť polovicu z bytu ? Čo si to o mne myslíš ? A ty už pochovávaš takto naše manželstvo dopredu ... tak toto sú milé dámy slová môjho exmanžela. A môžem vás uistiť že nemal žiadne zábrany pri vyplatení . A tiež keď sme sa brali sme sa mali radi 🙂

@panelacikova v tomto s tebou súhlasím. My sme spolu chodili od 17tich...nemali sme nič. Všetko čo máme sme nadobudli postupne a spolu počas vzťahu. Počas výšky sme mali každý svoj účet, ale keď sme brali hypo na prvý byt, banka to podmienovala vytvorením účtu u nich. A ze vedenie zadarmo len vtedy keď su tam pohyby a tak. Keďže sme neboli ochotní platiť poplatky trom bankám, naše dva účty sme zrušili a nechali jeden a odvtedy bol spoločný.
Ale to je presne situácia ze nemáš nič a všetko si spolu budujes.
Aké by to bolo keby som s niekym začala žiť ako 35 ročná samostatná s vlastným bytom, prácou, účtom a usporami...netuším....A neviem si predstaviť ze by som niekomu len tak dala právo disponovať so všetkým mojim dovtedajším majetkom. Hlavne keby ten druhy do vzťahu vstupoval s tým že vlastní nepomerne menej ako ja...fakt neviem. Keby ze sme majetkovo zhruba na podobnej úrovni (ja vlastním nejaký byt...on vlastní nejaký byt, ja mam nejaký účet s nejakým objemom, on tiež....), asi by som vôbec nemala problém, uzavretím manželstva spojiť aj všetky tieto majetky. Ale určite by tomu predchádzala dlhá úprimná a otvorená diskusia (niekomu možno nepríjemná) ale dôležitá. O tom ako sa bude hospodáriť a co sa bude diať v prípade že sa veci vývinu tak alebo onak. A kľudne to spísať a uložiť ako notársku zápisnicu a vybavené. Ak to človeku pomôže kľudne spávať...