Manžel chce, aby som byt prepísala na neho
Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?
@mufana vieš, hodnota bytu v súčasnosti je 170 000.... on uvažuje o polovici, to je 85 000. naozaj toľko v reále vrazí do toho bytu? ak áno, tak potom je to fér... ale ak nie, určite by som neuvažovala, že mu dám podiel
@mufana rozumiem. ako dlho ste manželia? a koľko ti ostáva splatiť hypo?
@mufana myslim , ze to neznie zle, kazdopadne ak by sa byt predaval kvoli rozchodu ci by ste ho vyplatit,bol by ziskovy, ked pisete ze ma teraz 170000 hodnotu, vy ste dala 40000 plus splatky, on zatial 20000... cize20000 a viac by doplatil. Pri predaji ci vyplateni -vy jeho alebo on vas-by jednemu z vas padlo 85000 druhemu ostane byt....pri nezvysujucej sa sume za byt.
@panelacikova vieš, on do toho bytu nikdy nedá 85 000, pretože ostáva splatiť 67 tisíc.
Je jedno ako mu to to povies. Aj tak bude nasratý.
Proste mu vysvetli že nechceš na ulici skončiť ty s dieťaťom.
A že ty sa s nímn neplánujes rozchádzať, takže to je dobre ako to je..
On si nechával svoje výplaty pre seba. Pomáha ti až teraz, kdeže máte spolu dieťa. Takže kľudne mohol šetriť to, čo ty si musela dávať za bývanie.
Btw. Si fakt šikovná že si mala takto hypotéku sama a ešte aj s nejakou hotovosťou 🙌
Neohrozila by som sa kvôli tomu do budúcna.
Ak ťa chlap kvôli tomu nedajbože opustí, tak to isto plánoval už teraz a preto vymýšľa.
Ale podľa mňa bude pár dní nasratý a potom pochopí že máš v byte istotu, ktorú pre svoje dieťa chces
Prečo ti vôbec platí polovicu splátok za hypo? Keďže si kupovala byť za 100 000, nech ti dá 50 000 a môže mať polovicu bytu..
@mufana jasne, ale potom nie je riešenie ani aby si muž kúpil sám byt predsa..tým sa ale zas dostávate k tomu že ideálne mať všetko spoločne..ak je teda ten pozemok v blízkom plane, byt by som napísala aj na manžela 50:50 (ak funguje vzťah a dôverujes mu atď) "pre pokoj v dome",je to už len gesto keď plánujete zmeny ..a o chvíľu bude spoločný pozemok a dom. Ak je to ešte ďaleko, radšej by som volila variantu s dvoma spoločnými bytmi ako s dvoma samostatnými..proste tento základ majetkový by mal byť spoločný, resp lepšie povedané mali by ste si v tom byť rovnocenní, lebo potom to spôsobuje takéto problémy ..
Píšeš že si vrazila doteraz 40tis.,,,ale už predpokladám že nejaký čas ste manželia,,čiže odkedy ste manzelia su peniaze spoločné. On vrazil 20tis. zo svojich z predaja bytu. Ešte ostáva splatiť 67tis. ako píšeš. Vôbec by som neriešila že byt má vyššiu hodnotu ako keď si ho kúpila. Ak má ešte z predaja bytu odložených 20tis., Tak tie dajte ako mimoriadnu splátku a zostane vám splatiť zo spoločných peňazí už len 47tis.,,a máte dorovnane.
Koľko rokov ste manželia? Lebo odkedy ste manželia, nemôžeš rátať že splacas úver len ty, keďže peniaze sú spoločné.ty by si si mala zrátať koľko si vrazila do bytu za slobodna. Aj keď splátka úveru ide z tvojej výplaty,ale zas z jeho platu trebárs ide strava, elektrika,....
A to že byt medzičasom stúpol na hodnote, je vaše spoločné plus pri prípadnom predaji
Samozrejme,ze ked ste sa zobrali,je lepsie napisat ho do spoluvlastnictva....urcite si myslim.aj ja mam napr pozemok ale dom bude na nom uz pisany na nas oboch...lebo keby mam na manzela pisat polovicu pozemku tak musime zalatit zbytocne 400 eur prepis...ale tiez by som nehcelq byvat LEN v manzelovom byte.
Tak by som osobne nemala problém, ty si vrazila 40, on 20,, nech dá mimoriadnu splátku zo svojich peňazí z bytu, a zostane vám splatiť úver 47 spoločne. Prepísala by som polovicu bytu ale samozrejme aj ako spoludlznik na úver.
Inak na všetkých vašich reakciách vidím, že ste racionálne ženy, nepíšete mi sprostosti a komentáre mimo témy. Rozdiel je len v tom, či mám vnímať ten byt ako svoju poistku alebo nie. Nevnímala som ho tak, ale keď to manžel otvoril, zľakla som sa, že myslí na také veci. Možno by bolo naozaj dobre začať odznova, tak ako píšete niektoré, naposledy to napísala @lusi79
Len rozmýšľam nad tým, že tým sa akoby moja minulosť vymaže, moja dievčenské časy, kedy som si to sama zaobstarala...nejak mi je z toho smutno. Asi aj mužovi bolo, keď predával byt, preto spomínal tú stratu slobody. Ťažko mi je kočky. Ľúbim ho a modlím sa, aby sme dožili, aj vám to všetkým prajem. život je teraz taký škaredý, nikto nechce byť sám. je krásne sa deliť aj o radosti a starosti, to som mu včera povedala, že možno tak to mal podať, že sa chce deliť aj o radosť z bytu aj o starosť z neho a poriešiť to, ale bohužiaľ to formuloval nešťastne, a teraz sa cítim zranená.
Ak si to chcete dať nejako napoly ako tu spomínate všelijaké možnosti, kľudne, ale aj starostlivosť o deti potom nech je napoly t.j. rovnaký čas na materskej, o domácnosť samozrejme tiež, aby sme boli fér vo všetkých smeroch
@mufana pozri.
Byt hodnota cca 170 000 a on chce byť za 20 000 polovičný majiteľ.
Pristúpis na to, a o pár mesiacov sa kľudne môže stať že založis diskusiu že má milenku.
Fakt koľko krát tu čítam o tom, ako sa čo deje v manželstve. Koľko krat aj samotné milenky píšu.
Je to hnus.
Veľa z nás má šťastné životy a nemusí to tak vôbec byť.
Ty si bola šikovná. Zabezpečila si sa.
Fakt mega šikovná že ti to takto krásne išlo.
Neposer si to.
Mysli na seba a deti.
Ty si úver platila zatiaľ sama.
Kde dáva on všade svoju výplatu ? Prečo ti teda nepomáhal? Nepotiahol to on celé sám a ty si si mohla zatiaľ sporiť?
On mal miesto toho peňaženku plnú...
Fakt nevymýšľaj len preto, že ho mozno maminka nahuckala ..
Súhlasím, chlap to môže byť skvely - a aj ak je, tak k rozvodu nedôjde a budete spolu stále.
Tak aj tak nie je dôvod to meniť.
Btw. Pri rozvode by ma naozaj netrapilo to, že môj muž nemá majetok a ja mám.
Fakt premýšľaj.
📌
Kolko ti chce davať na materskej? 100€?
@karolinakr o tú teraz vôbec nejde, ani sme sa o tom nebavili a neurčovali si presnú sumu.
Potom sa ti možno oči otvoria, len tolko som chcela
@mufana písala si, že si sa tešila, keď manžel platil prerábku, že si mala pocit, že budujete niečo spoločné. Mne to príde tak, že si tak trošku nefér a keď ti to vyhovuje, tak berieš veci ako spoločné a keď ti to vyhovuje inak, tak vtedy sú tvoje... pozri, ak to myslíte vážne a ak si veríte, tak do toho choďte. Byt nech je spoločný, peniaze, čo dostal on za byt nech sú spoločné, príjmy tiež. Prestaňte riešiť moje, tvoje... a riešte len naše. Keď budete špekulovať nad vlastnými záujmami, vysnívaný domček nikdy nebudete mať...
@mufana nečítam všetko, len tvoje odpovede mne, ešte som zazrela, že aký máme teda názor, že on si chce kúpiť byt iba na seba.... Tak takto. ak naň použije čisto peniaze, ktoré získal predajom bytu, ktorý nadobudol ešte pred manželstvom, tak by nech sa páči. Vieš, možno sa bojí, že o rok-dva budú opäť nehnuteľnosti o dosť drahšie... v tomto smere chápem. v smere tom, že tvrdil, že chce riešiť rodinný dom, tomu absolútne nerozumiem. stále mi to pripadá, že on sa chystá od teba odísť, prepáč, že mám taký negativistický názor :(
@mufana a to ešte nehovorím o tom, že celá táto záležitosť len zbytočne otriasla vašim dobrým vzťahom.. Tvoj manžel má pochybnosti, lebo má pocit, že môže pri tebe skončiť s "holou riťou". O byt sa nechceš podeliť a to si môže vysvetliť, že neveríš v spoločnú budúcnosť. Ty máš pocit, že si manžel budujú zadné dvierka a že on neverí v spoločnú budúcnosť. Tak aby to nakoniec nedopadlo presne tak, že tá spoločná budúcnosť nebude, lebo si kvôli tomu prestanete veriť.

@panelacikova áno ešte splácam úver. iba ja, je na mňa, keďže som ho kupovala sama. on dal tú sumu v hotovosti zo svojich, ešte ako single pre svadbou.