Manžel chce, aby som podpísala vzdanie sa nehnuteľnosti
Ahojte. Chcela by som sa s Vami podelit o svoj, pre mna velmi vazny problem, a najma spoznat nazor nezainteresovanych ludi. S manzelom sme spolu 5 rokov, doteraz bezproblemovy vztah, momentalne cakame babo - onedlho vstupujem do osmeho mesiaca. Ked sme sa brali, manzel mal uz svoj dvojizbovy byt (ktory nadobudol davno pred tym, nez ma spoznal). Po svadbe sme v tom byte zili. Lenze zacali sme planovat babo a tak sme sa potrebovali prestahovat do vacsieho. Stary byt sme predali a kupili novy - o izbu vacsi, krajsi, uplne novucicky - samozrejme, bol aj drahsi - trebalo cosi doplatit (doplatili sme to z penazi, ktore manzel zarobil najma vdaka mne a mojim kontaktom). Aby som nezabudla - aby sme nemuseli predavat stary byt narychlo a mali pocas prerabky noveho kde byvat, zohnala som od znameho peniaze na ten novy byt, ktore sme mu vratili po predani stareho, islo o bezurocnu pozicku od dobreho znameho, ktory mi na dobre slovo pozical fakt kopec penazi. Teraz spekulujeme, ze aj tento byt predame, kupime mensi pozemok a postavime si dom. Samozrejme, financie by som mala opat sprostredkovat od toho svojho znameho, kym sa dom nepostavi, nech si nemusime predavat strechu nad hlavou a ostatne peniaze sa dolozia z penazi, ktore zarobil aj vdaka mne. Ked sme to preberali, opytala som sa manzela, ci nejaku cast buduceho domu napise aj na mna. Nenarokujem si na polovicu majetku (aj ked pravne by som mohla), nakolko viem, ze on do vztahu vstupil s majetkom, ja s holym zadkom a vlastne do majetku som fizycky ziadne prostriedky nevlozila. Vystevtlila som mu to tak, ze jednoducho spolu za chvilu budeme mat dieta a ze by som teda chcela mat aku taku istotu, ze keby sa nieco s nasim manzelstvom stalo, neskoncim aj s malou u rodicov - ze som sa aj ja podielala na tom, aby sme mali to, co mame a ze by som skratka chcela, ak by sa raz nedajboze nieco stalo, mat istotu, ze nam kupi aspon nejaky jednoizbak. Manzel sa vsak velmi nahneval, povedal mi ze v ziadnom pripade nenapise na mna ani prd, ze to bude len a len jeho a ze on sa so mnou neplanuje rozviest, tak co teraz riesim. Ze on do manzelstva isiel s nehnutelnostou, ja s nicim. Ako to podla Vas je? Naozaj z etickeho hladiska som nenazrana svina ja? Lebo sa citim dost ukrivdene, ze vlastne u neho som len na navsteve, dokym so mnou bude chciet byt. Ja len chcem istotu, ze keby sa nieco medzi nami stalo, postara sa o nas. Ale on chce, aby som mu podpisala, ze sa nehnutelnosti vzdavam, Je to fer? Som z toho psychicky mimo, dost sa v mojich ociach zmenil teraz a kade chodim, tade placem...poradte
@zuhana2 ja viem, ale teoreticky by to šlo.. i keď ich situáciu by to nevyriešilo, lebo opäť by za dieťa konali právny zástupcovia - rodičia a teda opäť vidím riziko že by cassandru muž mohol obísť napr. pri predaji.. ale s týmto nemám veľa skúseností takže v tomto radiť radšej nebudem 🙂
@cassandra123 V prvom rade, neviem ako tvoj manzel zaraba velke peniaze, ked ma riadne medzery v zakonoch - alebo sa hra na hlupeho a staci mu pocit nadradenosti z manipulacie a zastrasovania. Vsetko co nadobudne v manzelstve je z 1/2 tvoje, a je uplne jedno ci je to auto, firma, dom, pozemok a kto je napisany na liste vlastnictva. Zmenit sa to moze len zrusenim BSM, ktore zrusi sud na narh jedneho z manzelov. Moze zrusit, ale nemusi! Musia byt splnene viacere podmienky, nie je to take jednoduche, nakolko to viaceri "zivnostnici" zneuzivali, ze vsetko napisali na manzelku , rozdelili BSM a potom narobili nevymahatelne dlhy, kedze ziaden majetok nemali. Podpisovanie papierov ze sa niecoho vzdavas je take jeho psychicke vydieranie, aby si bola "poslusna". Moze sa aj na hlavu postavit, hoci by dal do domu 98% penazi "vlastnych" a 2% z vasich spolocnych, dom bude tak ci tak na polovicu. Ziadne papiere mu nepodpisuj, ak je sprosty nech ti ich da vopred, ze si ich precitas a poradis sa s pravnikom. Uz skutocne asi neexistuje Normalny Chlap na tomto svete 😖
Uvazuj, ci je dobre zotrvavat v takom vztahu 😔 Evidentne si sikovne dievca, mas kontakty, veselo uzivis seba aj dieta.
@cassandra123 V manzelstve to uz nema byt o tom co je moje a co tvoje, vsetko je uz spolocne a to tvoj manzel nechape. Odporucam ti nic mu nepodpisovat.
Toto, ze my zeny nie sme materialistky ,,,my vzdy hladame len istotu pre svoju rodinu ,,,aspon vidno v com je medzi nami ženami a muzmi rozdiel 😢
Pokial mu to nepodpisem, ziadny dom nebude. Tak teda ok, nebude, tento byt patri do BSM a je prekrasny, pokojne v nom mozeme ostat byvat. Len ide o to, ze to neriesi problem - prave teraz som zistila, aky vlastne je a ze sme rodina len na papieri, ale vlastne to on tak asi neciti. Mal by ma prirodzenu potrebu zaopatrit ma, ale nema. Jemu by ostal dom a hotovo - preco by ho mal raz predavat a kupovat za neho dva byty, ked ma dom? A co bude so mnou, to je jedno...dom si budem uzivat,len kym budem poslusna zena. Viem, ze je to zle, hanbim sa o tom rozpravat aj s vlastnou mamou. Ale nevidim ziadne vychodisko, nakolko za chvilu bude babo.
@cassandra123 Hlavu hore dievca , prebudenia byvaju krute, ale radsej skor ako neskor. 😖
Preco ty vlastne chces dom? Vidis aky je, mate krasny novy byt, preco si komplikujes zivot? Ked si chce mlady muz postavit dom, tak sa moze zacat realizovat, nech zozenie peniaze, postavi ho a ide si tam byvat -sam. 😅 On dobre vie, ze bez tebou zohnanych penazi sa nepohne, tak sa hra na doleziteho, a ty sa postav do pozicie, ze v byte sa ti velmi paci a ziaden dom nechces, lebo nie si blba, ked vidis ako sa k tomu stavia uz od zaciatku. Drzim palec!
@cassandra123 on nemusi byt zly, len asi ma zle skusenosti, vydrz
@cassandra123 podla toho, co pises, je tvoj muz obycajny sebecky mantak. Myslim, ae by si sa mala poradit s pravnikom a v ZIADNOM PRIPADE nic nepodpisuj. To co je za chlapa, co ta takto vydiera - ak nepodpises, nebude dom. 😠 A nedohadzuj mu ziadne kontakty,ked su to len jeho peniaze, tak nech si tu pracu aj spristredkuje sam 😠 😠
@cassandra123 máš to ťažké teraz, nezávidím ti túto situáciu.. nechaj to vychladnúť a skús ešte raz rozhovor, povedz mu otvorene ako to ty vnímaš a vypočuj si aj jeho reakcie.. poraď sa s tým právnikom ak môžem poradiť, možno ti ponúkne nejaké ďalšie riešenia.. verím že túžiš po domčeku ale nie za takýchto podmienok, ver mi, že za toto to nestojí... negenaralizuj to zatiaľ, vypočuj si aj jeho argumenty, možno mu nakecali niečo rodičia , možno si neuvedomuje že to čo ste spolu získali po uzavretí manželstva je už aj tvoje a že ťa vlastne takto "okráda" .. hlavne nerob predčasné závery a nestresuj - dajte si šancu, chcem veriť že to otvorený rozhovor vyrieši..
@cassandra123 tak tento byt predajte financie si rozdelte fifty fifty-ty si kup za to maly byt-ktory podpise on, ze je len tvoj a on nech si stavia dom a tam mu zas ty podpis, ze je len jeho.
Nepodpise on ,nepodpis ani ty.
Ale uprimne,ak sa da, vycuvala by som z takehoto vztahu-strasne to smrdi sebectvom a moznym velkym pruserom pre teba v buducnosti. 😖 a aj ked ti to podpise vas vztah bude asi zamrznuty. 😒
@cassandra123 no, u nas som ten byt mala (a mam ja), manzel ma ale pozemok kde by sme chceli stavat. padla tak trochu taka ista diskusia u nas, ja som sice neziadala aby mi nieco prepisal alebo tak, skor som teda vyjadrila nazor ze si chcem byt ponechat, starat sa onho pretoze "co keby ak".... odpoved bola - ty si naozaj myslis ze keby sa medzi nami nedajboze nieco stalo tak by som ta vyhodil len tak bez nicoho na ulicu??!!"
tak nejako to povazujem za normalnu odpoved manzela manzelke.... keby mi povedal ze mi "'neda ani prd" aj keby som to neocakavala, tak sa prinajmensom zamyslam...
z pravneho hladiska - podla mna je to tak ze majetok nadobudnuty v manzelstve sa deli polovicou..... nie? takze v tomto by som bola trosku zla po takejto odpovedi...
drz sa
teda to je uz moc co dokazu v dnesnej dobe chlap
my s manzelom sme kupovali dom ked som bola tehu nasetrene sme nemali nic ja som sa vydavala hned po skole a on bol zvyknuty (od rodicov) co zarobil to minul, zobrali sme teda hypo ja som vlastne nikdy nic nezaplatila lebo odkedy mame dom je to 4,5roka a ja som stale na materskej ale nikdy ho nenapadlo ze by som nemala mat narok na dom a kby aj ano tak sa moze zo svojim domom strcit a na mna zabudnut
pises ze zarobil peniaze vdaka tebe takze na tych peniazoch mas podiel, uz do tohoto bytu ste vrazili spolocne peniaze tak preco by zrazu dom mal byt jeho? nech sa chlapec uvedomi alebo ho kopni vies kam
@kaja73 Trosku to uvedme do realu 🙂 Za 1/2 cenu 3i bytu, toho chlapec vela nepostavi a je jasne ze naklady na stavbu a splatky uvereov budu riadne obmedzovat rodinny rozpocet. Teda @cassandra123 bude prakticky platit stavbu domu, teoreticky v nom mozno bude moct byvat.
on nie je zly a ja ho skutocne milujem, ale toto som fakt necakala asi. a stale sa snazi presvedsit mna, ze je chyba vo mne, uz som tomu aj zacinala verit. proste co sa tyka penazi, on je skratka taky. mame absolutne oddelene kasy, ja nemam absolutne ziaden pristup k "jeho" peniazom, zijem len zo svojej pnky (nakolko som od zaciatku tehu PN). Ok, najomne (80eur) plati on a robi aj vacsiu cast nakupov domov (ale zas zije tu jeho takmer dospele dieta) a moje veskere ucty, benzin a vlastne uplne vsetko si platim ja. Sam od seba mi nekupi nikdy nic, ale s tym som sa naucila uz zit. Ked mi to na konci mesiaca nevychadza a nemam uz za co natankovat napriklad, neda mi ani euro. Ani nemusim skusat pytat si - povedal by mi "zle si gazdovala, kedze nemas uz ani floka" tak vlastne co sa teraz cudujem, ze dom ma byt len jeho.... ale to uz je zas o inom. Dakujem Vam baby za nazory. Poviem mu, ze dom nechcem a hotovo.
@mima4 tak potom to je ok ,,tvoj muz si ta vazi ako zenu a urcite ta miluje ,,,my mame s manzelom vlastne byty aj ja mam svoj ktory prenajímam a byvame u neho lebo on mal vacsi ....teraz tiez chceme vacsi , ale stym ze on preda svoj a kupime vacsi , ale moj ostane dalej v prenajme keby daco ,,alebo neskor pre deti ,,tiez by ma urcite nenútil predat svoj ,ani mi to len nikdy nenaznacil prave naopak povedal , len nech si ho pekne necham ,,,nehovorim , ze kazdy chlap je taky ,,ale taka je doba..... mam kamosky a nie jednu co s detmi na ulici skoncili , alebo naspat u rodicov ,,,preto som sa tak vyjadrila 😉
Ja by som spravil taku excel tabulku, kde by som mu vycislila kazde jedno mlieko, sprchovy gel, handru na okna, jablcko, vajicko, lieky, antikoncepciu, lubrikant - proste VSETKO, co som kedy za tie roky kupila.. Urobila sucet a ukazala.. A ver, ze ti vyjde aj cely dom 🙂
Mozno pritiahnute za vlasy, ale na spamatanie sa by mohlo stacit.. 🙂
@cassandra123 no, neviem, čo riešiš, podľa našich zákonov máš nárok na polovicu majetku nadobudnutého počas manželstva...teda, týka sa to už toho bytu, ktorý ste si kúpili spolu, keď ste sa vzali ... to, že on mal nejaké prostriedky z predaja svojho bytu a použil ich na kúpu vášho spoločného bytu, je nepodstatné... ale...mňa, ako "manžela" by teda, naštvalo, že už teraz myslíš na to, že ...sa raz rozvediete ... 😅 ... to by ma teda vytočilo do "biela" a preto ma vôbec neprekvapuje, že tak na teba vyskočil ... ale, dúfam, že to podpisovanie, že sa vzdáš nehnuteľnosti, myslel len v tom hneve ...lebo, ak to myslel vážne, tak prestaň plakať a urob to, čo ti radí @zabka88 ...držím palce, aby ste si to vysvetlili, hlavne kvôli tomu dieťatku, ktoré spolu budete mať ...
@cassandra123 Prepac, ale neviem ako si vysvetlit "on nie je zly" s tym, ze ked ti dojdu peniaze z PN na ktorej si tak ti povie, ze si zle gazdovala. Preco ho vlastne milujes? Teda co na nom milujes, lebo zatial som nepochopila. Evidentne je chorobny drzgros, arogantny sebec, podnikatel z kontaktov svojej manzelky a ty poslusna gazdina a vychovavatelka jeho dietata . 😠
@wewe22 vidíš a toto nieje tak celkom pravda, ty si za tú hypo tiež platila 🙂 totiž baby, BSM nie je o tom že máte 1/2 niečoho, všetko čo nadobudne jeden alebo druhý je spoločné.. preto aj jeho plat ktorý zarobil počas manželstva bol aj tvojim platom a tým ste predsa splácali hypotéku 😉
@lvka pokiaľ ide o bytík, ja som v podobnej situácii, tiež sa ho nechcem vzdať a preto ho prenajímam.. môj muž s tým nemá žiaden problém... ale pozor, keď bytík prenajmeš , príjem z toho je už BSM.. rovnako ak si ho kupovala na hypo alebo na úver, tak splácaš už z peňazí v BSM, takže ani v tomto prípade to úplne neplatí že to čo kúpiť pred manželstvom je tak úplne tvoje .. dôležité je aká časť úveru je splatená ku dňu uzavretia manželstva..
pokiaľ ide o prehlásenia, že či si myslíš že by som ťa nechal bez peňazí.. toto znie úžastné, ale nestačí ostať pri slovách, dôležité je to mať aj na papieri
😉
@cassandra123 kriste..ten tvoj príspevok o 15.25 sa číta snáď ešte horšie než ten úvodný... neviem si predstaviť žiť s takým človekom 😔

@miriem
@cassandra123 v našom právnom poriadku nemôže plod byť nositeľom majetkových práv, takže dieťatko sa musí najskôr narodiť 🙂 inak by sa to dalo, ale ja to nevidím ako riešenie cassandrinej situácie , keď nie BSM tak aspoň podielové vlastníctvo určite.. vážne ti odporúčam to prebrať s právnikom ktorý bude mať prístup k bližším info o vašich veciach..