icon

Manžel chce, aby som podpísala vzdanie sa nehnuteľnosti

cassandra123
10. okt 2012

Ahojte. Chcela by som sa s Vami podelit o svoj, pre mna velmi vazny problem, a najma spoznat nazor nezainteresovanych ludi. S manzelom sme spolu 5 rokov, doteraz bezproblemovy vztah, momentalne cakame babo - onedlho vstupujem do osmeho mesiaca. Ked sme sa brali, manzel mal uz svoj dvojizbovy byt (ktory nadobudol davno pred tym, nez ma spoznal). Po svadbe sme v tom byte zili. Lenze zacali sme planovat babo a tak sme sa potrebovali prestahovat do vacsieho. Stary byt sme predali a kupili novy - o izbu vacsi, krajsi, uplne novucicky - samozrejme, bol aj drahsi - trebalo cosi doplatit (doplatili sme to z penazi, ktore manzel zarobil najma vdaka mne a mojim kontaktom). Aby som nezabudla - aby sme nemuseli predavat stary byt narychlo a mali pocas prerabky noveho kde byvat, zohnala som od znameho peniaze na ten novy byt, ktore sme mu vratili po predani stareho, islo o bezurocnu pozicku od dobreho znameho, ktory mi na dobre slovo pozical fakt kopec penazi. Teraz spekulujeme, ze aj tento byt predame, kupime mensi pozemok a postavime si dom. Samozrejme, financie by som mala opat sprostredkovat od toho svojho znameho, kym sa dom nepostavi, nech si nemusime predavat strechu nad hlavou a ostatne peniaze sa dolozia z penazi, ktore zarobil aj vdaka mne. Ked sme to preberali, opytala som sa manzela, ci nejaku cast buduceho domu napise aj na mna. Nenarokujem si na polovicu majetku (aj ked pravne by som mohla), nakolko viem, ze on do vztahu vstupil s majetkom, ja s holym zadkom a vlastne do majetku som fizycky ziadne prostriedky nevlozila. Vystevtlila som mu to tak, ze jednoducho spolu za chvilu budeme mat dieta a ze by som teda chcela mat aku taku istotu, ze keby sa nieco s nasim manzelstvom stalo, neskoncim aj s malou u rodicov - ze som sa aj ja podielala na tom, aby sme mali to, co mame a ze by som skratka chcela, ak by sa raz nedajboze nieco stalo, mat istotu, ze nam kupi aspon nejaky jednoizbak. Manzel sa vsak velmi nahneval, povedal mi ze v ziadnom pripade nenapise na mna ani prd, ze to bude len a len jeho a ze on sa so mnou neplanuje rozviest, tak co teraz riesim. Ze on do manzelstva isiel s nehnutelnostou, ja s nicim. Ako to podla Vas je? Naozaj z etickeho hladiska som nenazrana svina ja? Lebo sa citim dost ukrivdene, ze vlastne u neho som len na navsteve, dokym so mnou bude chciet byt. Ja len chcem istotu, ze keby sa nieco medzi nami stalo, postara sa o nas. Ale on chce, aby som mu podpisala, ze sa nehnutelnosti vzdavam, Je to fer? Som z toho psychicky mimo, dost sa v mojich ociach zmenil teraz a kade chodim, tade placem...poradte

wewe22
10. okt 2012

@zabka88 no toho som si vedoma ale viem o veloa pripadoch ked muz povie zene ze ked je na materskej musi setko platit on mne sa to nikdy nestako ani naznakom mali sme selijake problemi ale nikdy mi nepovedal ze ja nezarabam alebo ze toto som kupil ja

wewe22
10. okt 2012

@cassandra123 teda normalne sa cudujem ze ides do niecoho takeho ako je mat s nim dieta ved ked zacnes dostavat len rodicak to uz aby si po zobrani chodila, nebola by som s takym chlapom ani keby ho ako milujem ved on ta ma asi len ako neplatenu pracovnu silu a to ta vobec nechcem urazit, len fakt nedokazem pochopit ze si niektora zena toto necha od svojho muza

zabka88
10. okt 2012

@wewe22 to je veľmi dobre, a je dobre aj toho že si si vedomá ty svojho prínosu do domácnosti, ja som ťa chcela svojim príspevkom len povzbudiť aby si sa necítila tak, že ty sa nezúčastňuješ platenia hypotéky , lebo zúčastňuješ sa aj keď nezarábaš 🙂

maminuska
10. okt 2012

Ja som v každom prípade za to že nepodpisovať ale !!! treba si uvedomiť aj druhú stránku veci . Ja keby som bola na jeho mieste tiež by som to nejako ošetrila, stavia sa dom za jeho peniaze z dvojizbáku + vaše spoločné počas manželstva.
Takže v prípade delenia majetku ide to takto (hodnota domu - suma vložených prachov z dvoizbáku ) /2.
Toto je tvrdá realita pre teba a myslím že je to aj spravodlivé , pri delení majetku musí byť zohľadnený vnos toho druhého manžela.

kika1111
10. okt 2012

@cassandra123 ja by som sa ho opýtala z akého dôvodu chce aby si to podpísala...či v prípade rozvodu, chce byť taký "frajer", že vám nezostane nič a on bude king.. to, že ty chceš nejakú záruku je úplne normálne. Môj muž tiež kúpil byt pred tým, než sme sa spoznali...a už keď sme spolu začali bývať hovoril o tom byte ako o našom, nie ako o jeho majetku.

maminuska
10. okt 2012

@suem ak by dal 98 % svojich a 2 % spoločných tak dom pri delení nebude na polovisu ale bude sa postupovat tak ako som napísala. Ak by dal 100 % svojich výlučných prostriedkov ide o tkzv.transformáciou a dom nie je sučastou BSM-

maminuska
10. okt 2012

suem, to že vložil svoje peniaze do spoločného BSM je podstatne , aj zákon hovorí o tom že ka niekto vloží svoje výlučné peniaze do BSM má pri zániku nárok na ich vrátenie.
Baby neidelaizujte stav manželstva, dnes je , zajtra byť nemusí ..... a on bol aspoň priamy, vie na čom je a tak sa aj zariadi ak bude rozumná a žiadny dom sa stavat nebude.
Horšie by bolo keby jej povedal však jasné neboj a pri prvej príležitosti by ju vyrazil z domu .

schatzinkaschatzinko
10. okt 2012

@cassandra123 ak pises, ze hospodari s jeho peniazmi samostatne a Ty k nim nemas ziadny pristup, tak v tomto pripade aj to, ze chce dom len a len pre seba je "normalne". Ak Ti inak neda ziadne peniaze, platis si "svoje" ucty, tak to nebude jednoducha zalezistost do buducna. V podstate je dost mozne, ze ma sam strach, ze o vsetok svoj majetok pride, lebo ak ma dieta, o ktore sa starate, tak asi si uz nejakym rozchodom a skusenostou presiel, ak spravne usudzujem. Len tak ma napadlo, ze ci mas chut stavat po tomto vyjadreni s nim dom a nechces si usetrit vybavovanie pozicky u Tvojho znameho, etc... pripadne uvazit, ci sa nepoberies skor do roboty aby si mala na bezne vydavky, neviem, aky mas prijem pripadne uspory...nie je to urcite lahke zit bez financnej podpory partnera, ale da sa prezit aj to, ako to obom vyhovuje, nemusis hned od neho odchadzat, ak vam to tak vyhovuje...kazdy ma svoje predstavy o samostatnosti a zivote. Co je pre mna dobre, nemusi byt pre toho druheho. Ale chcela si pocut nezainteresovany nazor, ja si myslim, ze to nie je normalne, ked Ti chce este dat podpisat papier, ze sa vsetkeho vzdavas, troska sila kava...a dost cielena. Je iste vsetko ostatne v poriadku? Asi ma tym padom pocit, ze ked bude aj dom jeho, tak "ak by nahodou" Ty od neho neodides, lebo nebudes mat kam...ach... 😖

zabka88
10. okt 2012

@maminuska ahoj, čiastočne s tebou súhlasím v tom že v prípade rozvodu má nárok na vrátenie vložených penazí ktoré nadobudol pred manželstvom, ale jej prípad je trošku komplikovanejší tým, že on síce priniesol dvojizbový byt, ale keď sa vzali , teda už počas nadobudnutia manželstva tento byt predali a kúpili trojizbový s vyššou hodnotou, a teraz by chceli ten trojizbový predať a kúpiť dom , a on od nej chce aby zúžili BSM a dom sa vylúčil z BSM, pričom hodnota (väčší byt-menší byt) je vlastne už aj jej.. takže zúžením BSM by ju obral o určitú časť už aj z jej majetku.. toto na tom celom nie je ani fér ani morálne..
@kika1111 chcem sa spýtať, manžel ti aj časť svojho bytu daroval alebo inak prepísal na teba, alebo o ňom iba hovorí ako o spoločnom? lebo si si vedomá toho, že stále je to jeho majetok..

kika1111
10. okt 2012

@zabka88 je písaný aj na mňa. ešte pred svadbou sme to boli vybaviť..teraz po svadbe sme kúpili pozemok a ten je tiež spoločný

zabka88
10. okt 2012

@kika1111 oki, super 🙂

maminuska
10. okt 2012

@zabka88 ja s tebou suhlasím , ja som hovorila ako pravidle. Že v prípade rozvodu má nárok na vrátenie vnosu . A to má , to vieme obidve. To že sa vzali a kupili väčší a teda ten už išiel do BSM , stále nemení fakt že v prípade rozvodu má nárok na vrátenie vnosu . Ona má nárok na to ostatné vo výške polovice.
To čo chce po nej je jasne nefér a v žiadnom prípade by som to nepodpísala ani ja.
Len tu si niektoré ženy myslia že ked niekto má byt napr. trojizbový a kupi za neho iný byt a ten celý prefinancuje z pôvodného svojho výlučného , hneď už má nárok na polovicu lebo to bolo počas manželstva.

zabka88
10. okt 2012

@maminuska chápeme sa 🙂 ono je to všetko uhol pohľadu 🙂 teraz počas trvania manželstva je to samozrejme v BSM a môžu mať kludne pocit že je to rovnako ich ako manželove , avšak keď príde z nejakého dôvodu k rozdeleniu BSM (nemusí len pri rozvode) tak potom to už nebude také rovné delenie 😉
ja som v tomto za úplný racionalizmus, my si s manželom nechávame svoje byty spred manželstva každý na seba a nemáme si čo vyčítať 😀 ak budeme raz riešiť spoločnú nehnuteľnosť, tak buď na základe rovných vkladov, alebo ak z predaja jedného bytu vyplatíme hypotéku druhého bytu tak to budeme riešiť pravdepodobne klasickou kupnou zmluvou 😉 možno to niekomu príde ujeté, ale nám to takto vyhovuje 😉

diusik
10. okt 2012

@cassandra123 uf,necitala som vsetky prispevky,ale podla mna je to dost zle,ako sa javi tvoj manzel.Este ze chce mat dom na svojom mene,no povedzme,ale ze aj to vyhlasenie co ti chce dat podpisat...neviem aky vztah toto je...toto si teda nenechaj...

maminuska
10. okt 2012

@zabka88 aj ja som už tvrdý realista, však sa poznáme so sukromky, ja som na svoju naivitu tvrdo doplatila.
S druhým manželom mám ošetrené všetko , na všetko mám notárkse zápisnice asi v znení čo je moje je moje, čo je tvojeje tvoje a čo sme nadobudli počas manželstva z našich spoločných je naše.
Tvrdé ale každý máme už svoju istotu 🙂.

katarinnak
10. okt 2012

Mne nieje nic cudne na tom ze manzel chce byt vylucnym vlastnikom ked manzelka neprispeje ani cent. Je proste iny ako vacsina muzom, tak preto je to nenormalne? Viete kolko muzov sa takto popalilo? @cassandra123 moj muz ma tiez drzi nakratko co sa financii tyka...tiez zijem momentalne z PN ale mam uspory. Idem na matersku a aj tak budem manzelovi splacat to co mi pozical na splatenie mojho bytu, ktory som kupila pred svadbou...zaplatil zan presnu polovicu, ja to co som mala usporene plus pozicka od muza a zbavila som sa hypoteky. Takisto mame oddelene kasy a ja v tom problem nevidim. Praveze tento jeho pristup mi pomohol sa zmobilizovat, dala som sa na dalsie studium, co mi pomohlo dostat dobre platenu pracu. Samozrejme ze velke polozky ako auto napriklad kupil manzel, ale napriklad mame dohodu ze ja platim vydavky na deti (aj pocas materskej) a on nam setri na dochodok. Ono si treba pred svadbou vysvetlit ako si manzelstvo predstavujeme. Kazdemu nieco ine vyhovuje. Ja som od zaciatku vedela, ze moj muz nechce ziadnu domacu pani, ale seberovnu aj co sa financii tyka a ja tiez doma nechcem sediet..to sa mam teraz nanho hnevat za to? Mne sa praveze tento jeho pristup paci... Samozrejme ze sa veci mozu zmenit, neviem ake budu deti, ci nebudu mat problemy, ale to je potom o inom a situacii sa prisposobime. Moj muz je dokonca ochotny ist na matersku na nejaky cas, aby to teda bolo fer. Na tvojom mieste by som muzovi povedala ze nechcem dom kedze zanho nemozem polovicu zaplatit..mozno neskor ked na to budem mat (pracovat a zobrat uver).

elli333
10. okt 2012

@cassandra123 som sa začítala a normálne som zabudla zatvoriť ústa,hlavne tá časť že žiješ zo svojich peňazí a on ti žiadne nedá...hm ako to budeš robiť ked prejdeš na rodičovský príspevok ktorý je vo výške 190eur a on bude chcieť aby si z toho živila aj dieťa aj seba či ako? 😕 alebo pôjdeš hned po skončení materskej hned robiť? no nechápem takého chlapa,načo je takému rodina,prepáč. Určite by som mu nič nepodpisovala,maximálne tak rozvodové papiere..ale ked ho ľúbiš tak to asi také ľahké nebude,no nič želám veľa šťastia a snád sa chalan raz spamatá

katarinnak
10. okt 2012

Ako tak citam tak vidim ze vacsina zien si mysli ze muz je "oslik zatras sa". Ja mam viacero kamaratok ktore si ani pocas materskej nenechavaju platit manzelmi a maju svoje peniaze. A su stastni. Ked sa peniaze minu idu do prace...ale to je tazko pochopit na SK kde vyuzivame hadam najdlhsiu rodicovsku dovolenku.

zabka88
10. okt 2012

@katarinnak hmmm, ja nemám nič proti oddeleným účtom ak to niekomu vyhovuje, ale zdá sa ti ofér aj to, že na žene sú všetky náklady na dieťa? žeby to bolo len jej dieťa? 😕

katarinnak
10. okt 2012

@zabka88 Ano zda sa mi to fer, muz ma ine vydavky 🙂 a ja tie peniaze mam, tak nevidim v tom problem. Stale ma viac vydavkov moj manzel. Mne sa praveze nezda fer ze za vsetko plati muz.

maminuska
10. okt 2012

@katarinnak ak ti to vyhovuje OK, fajn , ako som napísala som tvrdý racionalista ale aj toto je pre mna eee.
Manžel nie je oslík otras sa , ale sú určité inštituty a to je aj manželstvo ktoré hovorí o spoločnom hospodárení. Ja osobne som po pôrode pracovala takmer hned zamestnanie mi to umožnovalo a v podstate si svoje potreby financujem sama ale mám kartu od muzovho účtu a on od môjho a ked je treba jednoducho si tie peniaze vezmem.

zanulienka
10. okt 2012

@katarinnak ty tie peniaze mas,ale keby si mala vyzit zo 190 eur a uzivit aj deti.....hm,asi by si inak rozmyslala...190 eur by ti malo stacit na stravu,drogeriu,oblecenie....hm,sama vies,ze je to nemozne

katarinnak
10. okt 2012

@zanulienka Ale zakladatelka temy pisala ze vacsinu nakupov robi manzel. Ja len tvrdim ze kazdy ma ine predstavy a to ze je niekto "iny" ako vacsina neznamena ze je zly, alebo ze nema pravdu.

lentilka29
10. okt 2012

no podla mna to nie je spravna reakcia....ak s tebou rata do buducna mal by ti ako svojej manzelke dat polovicku domu...bolo by to fer aby si sa dobre citila v tom dome....ak vidi ze ti na tom zalezi uz duplom by ti mal ustupit...je to cudne...my mame byt kt je na manzela v jeho absolutnom vlastnictve,ja narok nemam.....ale ako mi uz xkrat povedal,nema problem,ak chcem,mozme to dat..poriesime to len co skoncim s materskou a nastupim do prace

susanerose
10. okt 2012

@cassandra123 no po prvé, nie si pažravá... si normálne a racionálne uvažujúca žena a ja plne súhlasím s tvojim názorom. Po druhé, v žiadnom prípade nič nepodpisuj, že sa vzdávaš polovice. veď máte bezpodielové spoluvlastníctvo a staviate to spoločne, tak neni o čom. rečičky sú síce pekné, že sa s tebou nerozvedie, no nikdy nehovor nikdy. je to veľmi divné, keď chce od teba takéto niečo podpísať. Buď silná, hlavne sa teraz sanž myslieť len na bejby, aby bolo v poriadku a nestresuj sa. Viem, že sa to ľahko hovorí a ťažie koná. Dúfam, že sa to vyrieši k tvojej spokojnosti.

maznacik007
10. okt 2012

@katarinnak cize ty budes zivit deti a on setri na dochodok.. a ty mas k tomu dochodkovemu uctu pristup a kto z neho moze vyberat...

ja neviem... ak by sme mali takto zit s muzom tak potom naco manzelstvo....pre mna manzelstvo znamena aj to ze proste ti dvaja su jednym telom a jednou dusou tvoria rodinu a ak nastane situacia ze jeden alebo druhy napr. pride o pracu ci ochorie tak ten druhy to potiahne ...

toto ako chces riesit ak nebudes mat pracu... tak proste ty a deti nebudete jest ... lebo muz setri na pofiderny dochodok o xy rokov neskor... 😅

zanulienka
10. okt 2012

@katarinnak ja nehovorim,ze nemas pravdu,ked ty si takto stastna,tak super 😉 ...tak ale zakladatelka by asi velmi nevedela robit velke nakupy,lebo nema z coho..je mi luto,ze su aj take vztahy,pretoze to skor vypada,ze nie su manzelia,ale spolubyvajuci

cenculinka
10. okt 2012

super, pokial je to tak ako pises, nepozicala by som peniaze na "vas" dom od tvojho znameho! pokial ho chce stavat, nech sa paci, uver z banky a potom mu kludne podpis papier, ze pokial by k niecomu doslo, vzdavas sa nielen domu, ale aj zavazku (samozrejme zalez na pomere hodnoty nehnutelnosti a vysky uveru), alebo nech napise polovicu domu na spolocnu dceru 😀 aj ked ani toto nie je z hladiska buducnosti bohvieco, lebo akonahle majetok vlastni malolete dieta, je problem s nim cokolvek robit 🙂 ale toto ste mohli mat "zodpovedane" uz ked ste riesili ten trojizbak, nie? ved ani vtedy ho nenapisal aj na teba ☹

katarinnak
10. okt 2012

@maminuska My spolu hospodarime a myslim si ze velmi spravodlivo a vramci moznosti kazdeho z nas. Ja len tvrdim, ze netreba automaticky cakat ze muz potiahne vsetko a ked sa nieco stane tak o polovicu pride.

janinah
10. okt 2012

za týchto okolností by som sa do nijakej stavby nepúšťala,bývať máte kde a ten dom vás len rozvadí,a samozrejme pozor aj pri požičiavaní peňazí od známeho..nie že ich požičiaš ty na seba ,potom ich manžel nebude vracať a problem budeš mať ty 😒