icon

Manžel chce ísť bývať na dedinu

sandra9
3. mar 2026

ahojte dievcata potrebujem od vas radu. Ide o to ze s manzelom riesime aktualne otazku byvania kedze sme 3 roky v podnajme. Ja som aktualne na materskej no pracu mame obaja v meste kde byvame. Pozerame sa po bytoch aj domoch a manzel chce ist byvat niekam na dediny blizko nasho mesta a nikde inde. Ostat v meste uplne odmieta pre ceny nehnutelnosti. On auto ma soferuje roky jemu je jedno ze bude musiet denne cestovat. Obaja mame prace kde musime byt denne neexistuje moznost robit z domu. Mame kvoli tomu aj dost velke hadky kam ist byvat. Ked som si spocitala cestovne, splatky uveru, popripade kupu parkovacieho miesta ku bytu na dedine vychadza mi v konecnom dosledku suma ako za byt v meste. Prace mame tak ze prejdeme aj peso , ked sa mu v lete pokazilo auto bol rad ze moze prejst peso a pracu ma v mieste svojho bydliska. A to nehovorim o tom ako nervacil to obdobie bez auta ked sme isli niekam na vylet vlakom alebo autobusom. Strasne sa obavam ake to bude po skonceni materskej to denne cestovanie, skolka, skola, praca kazdy nakup ci lekar , zubar stale vsade do mesta autom. Prosim neberte to v zlom ale je vela zienok ktore taketo rozhodnutie olutovali a pokial by sa dalo rada by som v meste ostala. Ja sice vodicak mam od 18 ale auto nemam. Tu som auto ani nikdy nepotrebovala nakolko vsetko mame kusok od domu. Co robit? Riesili ste taku situaciu nezhody ohladom byvania vo vztahu? Ďakujem

zuzanna33
4. mar 2026

Čo sa týka financií dovolím si tvrdiť že to vychádza rovnako a často aj viac výdavkov ako v meste! Tiež som mala ružové okuliare a podriadila som sa a teraz by som sa rozhodla inak. Bez auta si ako bez rúk nejde len o deti ako píšu vyššie ale napríklad v mojom prípade musím chodiť 30km na úrady (sociálka, zdravotná a vyšetrenie u lekárov či už mamografiu,sono a pod. Dokonca aj veterinu riešime v meste. Po rokoch sme sa rozhodli aj väčšie nákupy potravín robiť v meste takže ak ste mladá rodinka a chcete mať deti starať sa o záhradu,po prípade zvieratá treba sa dosť obracať. A ešte spomeniem že starší syn taktiež spozná MHD a na Strednú školu sa musí prepravovať sám do mesta. Takže všetko sa dá zvládnuť ale aj finančne, psychicky náročnejšie.

anonym_abb164
4. mar 2026
@alexanderkovacs

@anonym_abb164 radsej rozmlatit drahsie auto ako ryskovat jej zivot a zivot deti...

@alexanderkovacs a to ako riskuješ život v C3?

cecilia29
4. mar 2026

My s muzom by sme zase umreli v meste. Ale je to na zváženie. Prečo chce ísť manžel na dedinu? Dedina ma množstvo výhod aj nevýhod. Tak isto aj mesto. Každopádne škôlku, školu mate aj na dedine

anonym_2c4791
4. mar 2026
@anonym_ca334c

@anonym_2c4791 Tak ano, ked je to taka vacsia dedina kde mate takmer vsetko, tak je to zrejme ine. Samozrejme ze kazdy to ma inak. Kamoska ma 3 deti aní jedno nechodilo na zoaden sport, nikde do ZUS , tak to je hned ina situacia. Ale ked mate deti ktore sportuju a kluby sportoviska su v meste to je zas nieco uplne ine. Pracu mame kazdy uplne inde. Deti su v meste v skole (cca 7km od nasej dediny), muz v praci denne 6-14h v mensom mestecku od mesta cca 9km a ja som v praci od mesta cca 40 km, tiez denne. No je to o drzku to prevazanie nekonecne. Ak mate pracu priamo v dedine (u nas napr. ucitelky v skolke, nejaka predavacka v jednote) tak je to uplne hned ina situacia. My sa nabehame neskutocne. Otacame do mesta denne niekolkokrat tam a spat.

@anonym_ca334c Moje deti chodia na krúžky ako športový, výtvarný, tanečný krúžok a všetko je v rámci dediny. Máme psov a k veterinárovi chodíme tiež ku nám do dediny.
Ale chápem keď niekto pracuje v meste tým pádom aj čo-to precestuje. Ja aj manžel robíme u nás a tým pádom ušetríme na benzín. Ja robím na obecnom úrade a manžel v jednej firme u nás.

anonym_ca334c
4. mar 2026
@anonym_2c4791

@anonym_ca334c Moje deti chodia na krúžky ako športový, výtvarný, tanečný krúžok a všetko je v rámci dediny. Máme psov a k veterinárovi chodíme tiež ku nám do dediny.
Ale chápem keď niekto pracuje v meste tým pádom aj čo-to precestuje. Ja aj manžel robíme u nás a tým pádom ušetríme na benzín. Ja robím na obecnom úrade a manžel v jednej firme u nás.

@anonym_2c4791 Ja nevravim o kruzkoch, myslim normalne sportove kluby. To zrejme v obci nemate. Ale budete asi dost velka obec, ked aj veterinara mate.

anonym_ca334c
4. mar 2026
@cecilia29

My s muzom by sme zase umreli v meste. Ale je to na zváženie. Prečo chce ísť manžel na dedinu? Dedina ma množstvo výhod aj nevýhod. Tak isto aj mesto. Každopádne škôlku, školu mate aj na dedine

@cecilia29 Hlavne je vo vasom pripade to "my". Lebo ked jeden chce tak a druhy opacne, to nebude dobre.

anonym_ca334c
4. mar 2026
@saprofytkaveronika

@sandra9 podla mna nejde vobec o auto. a dam ti radu z mojej praxe - kedze robim v realitach. Ak sa partneri zhodnu, alebo rozhodne o byvani zena, partneri su nakoniec spokojni. Ak sa byvanie prisposobi IBA muzovi, nikdy to potom nefunguje, aj tak sa casom prestahuju (v lepsom pripade). Ty si zena, robis "teplo domova", tazko ho vytvoris niekde, kde ti to bude vadit.
Dalsia vec - ak uz dlhsie byvate v meste, nebude uplne jednoduche si navyknut na dedinu (Aj manzel do istej miery mozno len fantaziruje a realita by ho prekvapila). Ako sa hovori - z dediny na mesto si zvyknes rychlo, z mesta na dedinu si nezvyknes nikdy uplne.
Posledna vec - s tymi presunmi, detmi, skolkou atd mas uplnu pravdu. Je to narocne aj pre akcnych a dynamickych ludi aj v meste, nie to este na dedine.
Ja by som tvojmu manzelovi navrhla ist na dedinu mozno vo vyssom veku, ked budete moct zit pomalsie bez toho, aby vas to obmedzovalo v kazdodennom zivote.

@saprofytkaveronika Uplne si to vystihla. Presne tak to je. Musim dat muzovi precitat ;) Ale jeho z domu uz nikto nedostane. Tolko energie, penazi do toho svojho diela nalial...uz by sa mu velmi tazko odchadzalo. Myslim, ze budem musiet odist sama. A jemu ani slza nevypadne asi. Radsej sa vzda mna ako domu.

cecilia29
4. mar 2026
@anonym_ca334c

@cecilia29 Hlavne je vo vasom pripade to "my". Lebo ked jeden chce tak a druhy opacne, to nebude dobre.

@anonym_ca334c áno. Problém u nich je ze jeden chce jedno a druhy druhe. Kto má byť teda ten co "trpi a prisposobi sa ". Ideálne je skutočne aby zvážili +- v oboch prípadoch, a aj cenu, čo ich to bude stáť.

ekira1
4. mar 2026

Trochu nechápem, načo chcete kupovať byt na dedine a k nemu parkovacie miesto.. a tiež ako čítam komentáre, máte dosť skreslené predstavy o dedine. Nie je dedina ako dedina, bývame na dedine vyše desať rokov, malý domček, záhradka. Predtým sídlisko. Do práce chodím autom, ráno to mám do mesta 8 minút, poobede domov 15 minút. Škola, škôlka, obchod 5 minút pešo od domu. Krúžky sú i v škole. Na záhrade má dieťa pieskovisko, trampolínu, máme tam gril, vírivku, parkujeme na dvore. Či my či návšteva má kde zaparkovať, na sídlisku sme všetci hľadali miesto. A svätý pokoj, môžem ráno piť kávu na záhrade kľudne v pyžame, v plavkách a nikto nepozerá, večer, v noci nikto nebúcha, môžem i o polnoci pustiť práčku.

anonym_2852ad
4. mar 2026

@sandra9 bez auta ani omylom. Manžel sa bude voziť a ty budeš sledovať spoje a keď nahodou nestihnes budes cakat hodinu na dalsi? Na kruzky bude deti vyvazat on? Nákupy auto, doktori auto,.... A dom tiez nie je jednorazová investícia, máte na to ? Budeš popri dieťati a práci behať okllo domu?

jozin98
4. mar 2026

Ja som jednoznačne za bývanie mimo mesta, ale záleží kde. Keď budete mať samých susedov dôchodcov...

anonym_2aa292
4. mar 2026
@thirstymonk

Bývanie na dedine je top, ale. samozrejme, nie je to pre každého. My sme tiež pošli z mesta zo 7 tisic obyvateľmi na dedinu s 800 obyvateľmi, cca 100km ďaleko a je nám tu sveta žiť.

@thirstymonk lol.. neber to v zlom ale “mesto” so 7tis obyvatelmi sa snad neda ani povazovat za mesto :D

anonym_2aa292
4. mar 2026

@sandra9 autorka neroob to.. zatni sa a povedz ze ty zas nepojdes ani za nic na dedinu.. my sme sa prestahovali na dedinu ale keby mi nerobilo problem byvat v byte tak by som to nikdy neurobila.. a hlavne pri malych detoch, najviac nenavidim chodit stale tu istu trasu dookola na to iste poondiate ihrisko ktore ani nie je vhodne pre male deti.. kazdy jeden den chodim z dediny do trnavy minimalne tak 3x lebo tu skapal pes, nevies tu normalne nakupit, nevies sa tu normalne prejst, deti tu nemaju co robit, vsetci moji znami su v meste, potrebujem si objednat jedlo? Na vyber z 3 restik, potrebujem urychlene nieco kupit? Musim sa trepat do trnavy lebo tu to bud nienje alebo cez vikend prakticky nenakupis vobec.. potrebuje ist na postu? Rano od 9, obedova od 11-14 a potom otvorene do 15, kazdemu cloveku musis vysvetlovat cestu alo sa ku tebe vlastne dostane, kamosom sa nechce dokst len tak na rychlu kavu lebo to maju daleko takze balim deti a zas sa trepem do trnavy.. akoze neviem.. ak ti nevadi byt zavreta doma, nepotrebujes chodit na nakupy kedy ti to vyhovuje, alebo al ti nevsdi vkuse nakladat deti hore dole tak potom do toho chod.. akoze ja osobne to mam len 7 minut autom ale aj tak to nenavidim

sissy27
4. mar 2026
@anonym_abb164

@sissy27 hej, keď nikdy nešoférovala, treba jej rovno luxusné SUV, prečo by mala rozbiť starú C3? Koruna by jej z hlavy nespadla, ak by rok- dva jazdila na nejakom lacnejšom staršom aute. Rozmláti nové auto a zadĺži sa na roky rokúce.

@anonym_abb164 kde ja pisem o luxusnom suv?? Ci si tak obmedzeny, ze nic ine medzi starou rarohou a luxusnym suv nepoznas? O havarijnej poistke si tiez este nepocul, ze ?? Ale tak ved nema skusenosti, tak ju treba aj s deckami posadit do malej starej haraburdy, co tam po nich, nech sa aj zabiju, len preboha skoda na aute nech nie je 🤦🏼‍♀️

sissy27
4. mar 2026
@anonym_868aa5

Ani z jedného dieťaťa neubudne keď bude dochádzať busom alebo vlakom

@anonym_868aa5 hej, lebo take 3r decko rano vyprevadis z dveri “sup sup nech ti vlak neujde” 🙈

anonym_868aa5
4. mar 2026
@sissy27

@anonym_868aa5 hej, lebo take 3r decko rano vyprevadis z dveri “sup sup nech ti vlak neujde” 🙈

@sissy27 dám susede co dochádza... Bože ľudia len výhovorky hľadáte fakt

sissy27
5. mar 2026
@anonym_868aa5

@sissy27 dám susede co dochádza... Bože ľudia len výhovorky hľadáte fakt

@anonym_868aa5 co das susede?? Decko?? Hej, lebo kazda suseda netuzi po nicom inom len ti ho denne vodit do skolky verejnou dopravou 😂 tak dufam ty aspon trom susedam takto beries deti do skolky 🙈

anonym_868aa5
5. mar 2026
@sissy27

@anonym_868aa5 co das susede?? Decko?? Hej, lebo kazda suseda netuzi po nicom inom len ti ho denne vodit do skolky verejnou dopravou 😂 tak dufam ty aspon trom susedam takto beries deti do skolky 🙈

@sissy27 predstav si ze hej navzájom si pomáhame

ekira1
5. mar 2026
@thirstymonk

Bývanie na dedine je top, ale. samozrejme, nie je to pre každého. My sme tiež pošli z mesta zo 7 tisic obyvateľmi na dedinu s 800 obyvateľmi, cca 100km ďaleko a je nám tu sveta žiť.

@thirstymonk dedina kde bývam má skoro toľko obyvateľov čo tvoje bývalé mesto 🤔

sissy27
5. mar 2026
@anonym_868aa5

@sissy27 predstav si ze hej navzájom si pomáhame

@anonym_868aa5 to je krasne a gratulujem. Ale nie kazdy ma susedu, ktora pracuje tam kde mi dieta chodi do skolky a nema inej roboty nez mi 5x do tyzdna odprevadzat dieta. Neviem si predstavit ani prenasat tuto zodpovednost na cudziu osobu a este k tomu dlhodobo, “lebo na dedine bol lacnejsi byt a ja nesoferujem a nestiham si zaniest dieta do skolky kvoli praci”. Toto je fakt uplna utopia.

anonym_82ed54
5. mar 2026

Ja som žila 30 rokov na dedine a to bola dedina na úrovni, žiaden zapadákov, plná vybavenosť, hlavný ťah, dostupnosť ukážková ... a som neskutočne rada že sme odišli do mesta. Keby som si mala vybrať, tak máme obaja na 100% jasno. Nehovoriac o tom, že naše dieťa tu má oproti aj tej najvyspelejšej dedine megakomfort trávenia voľného času, krúžkov, ZUŠ a pod., sám hovorí že si nevie predstaviť bývať na dedine. Nechápem ľudí čo sa v dnešnej dobe sťahujú do chalúp, lebo chcú záhrady a pod., roky pribúdajú šialnene rýchlo a množstvo starých ľudí sa sťahuje do bytov v mestách, pretože už nezvládajú starať sa o všetko a potrebujú dostupnosť a určitý komfort. . A nehovoriac o idealizovaní sociálneho života na dedine, chodíme na návštevy k rodičom, keď sme boli malí tak bolo všade plno detí, ľudia spolu trávili čas vonku, teraz sú všetci zalezení doma pri TV a nete, mám pocit že ešte viac ako v meste.

lauha21
5. mar 2026

Ako funguje vaše manželstvo? Lebo je zvláštne keď píšeš že “on má auto” 😃 ja by som povedala že ten kto ma auto rozváža deti do škôlky/školy🤷🏼‍♀️ mesto ma veľkú výhodu keď bude dieťa staršie, prejde same do najbližšej školy, na krúžky a podobne ak na dedinu tak jedine tam kde je takáto možnosť a nie do bytu na okraji dediny 😅 ja byvam na dedine s dvomi malými deťmi a tretim na ceste škôlku teda ešte par rokov riešiť nebudem kym nebudem musieť 😃 ale mne sa tu žije dobre, ale my mame dom, mame dvor ideme na prechádzku a keď chceme zmenu sadnem do auta a niekam ideme, zas to auto na materskej a “kopa” času ma svoje výhody 😉 každopádne rozumiem možno jeho pohladu, že splátka hypotéky je fixná a nedá sa “vynechať” Kdežto pri bývaní na dedine a finančnej tiesni sa dá predať auto a chodiť napr bicyklom autobusom - ja len že takto rozmýšľa vela mužov, ale peniaze nie su všetko, spokojnosť rodiny je viac ako tie peniaze, pretože ak rodina nebude spokojná, rozpadne sa🤷🏼‍♀️ ak máte na ten byt v meste, normalne si vyhľadajte nehnuteľnosti čo ťa zaujali, vyhľadajte si tie čo zaujali jeho, choďte si ich pozrieť a spíšte si náklady a plusy a mínusy REÁLNYCH nehnuteľnosti, lebo takto sa len hádate do vetra zbytočne, možno nájdete niečo v meste čo sa aj jemu zapáči a bude rád

zltalienka
5. mar 2026

Autorka temy sa neozvala?

anonym_759d1e
5. mar 2026
@lauha21

Ako funguje vaše manželstvo? Lebo je zvláštne keď píšeš že “on má auto” 😃 ja by som povedala že ten kto ma auto rozváža deti do škôlky/školy🤷🏼‍♀️ mesto ma veľkú výhodu keď bude dieťa staršie, prejde same do najbližšej školy, na krúžky a podobne ak na dedinu tak jedine tam kde je takáto možnosť a nie do bytu na okraji dediny 😅 ja byvam na dedine s dvomi malými deťmi a tretim na ceste škôlku teda ešte par rokov riešiť nebudem kym nebudem musieť 😃 ale mne sa tu žije dobre, ale my mame dom, mame dvor ideme na prechádzku a keď chceme zmenu sadnem do auta a niekam ideme, zas to auto na materskej a “kopa” času ma svoje výhody 😉 každopádne rozumiem možno jeho pohladu, že splátka hypotéky je fixná a nedá sa “vynechať” Kdežto pri bývaní na dedine a finančnej tiesni sa dá predať auto a chodiť napr bicyklom autobusom - ja len že takto rozmýšľa vela mužov, ale peniaze nie su všetko, spokojnosť rodiny je viac ako tie peniaze, pretože ak rodina nebude spokojná, rozpadne sa🤷🏼‍♀️ ak máte na ten byt v meste, normalne si vyhľadajte nehnuteľnosti čo ťa zaujali, vyhľadajte si tie čo zaujali jeho, choďte si ich pozrieť a spíšte si náklady a plusy a mínusy REÁLNYCH nehnuteľnosti, lebo takto sa len hádate do vetra zbytočne, možno nájdete niečo v meste čo sa aj jemu zapáči a bude rád

@lauha21 Autorka pise, ze vodicak ma, ale nevieme, ci ho aj pouziva. Ak nie, tak to proste berie tak, ze auto "ma" muz.

zara1357
5. mar 2026
@zltalienka

Autorka temy sa neozvala?

@zltalienka neozvala, osobne si myslím že je to jedna z mnohých tém, ktoré písali deti a nie dospelá osoba..

anonym_3d2d14
5. mar 2026
@anonym_82ed54

Ja som žila 30 rokov na dedine a to bola dedina na úrovni, žiaden zapadákov, plná vybavenosť, hlavný ťah, dostupnosť ukážková ... a som neskutočne rada že sme odišli do mesta. Keby som si mala vybrať, tak máme obaja na 100% jasno. Nehovoriac o tom, že naše dieťa tu má oproti aj tej najvyspelejšej dedine megakomfort trávenia voľného času, krúžkov, ZUŠ a pod., sám hovorí že si nevie predstaviť bývať na dedine. Nechápem ľudí čo sa v dnešnej dobe sťahujú do chalúp, lebo chcú záhrady a pod., roky pribúdajú šialnene rýchlo a množstvo starých ľudí sa sťahuje do bytov v mestách, pretože už nezvládajú starať sa o všetko a potrebujú dostupnosť a určitý komfort. . A nehovoriac o idealizovaní sociálneho života na dedine, chodíme na návštevy k rodičom, keď sme boli malí tak bolo všade plno detí, ľudia spolu trávili čas vonku, teraz sú všetci zalezení doma pri TV a nete, mám pocit že ešte viac ako v meste.

@anonym_82ed54 praveze by si sa cudovala kolko "starsich" ludi (takmer dochodkovy vek) sa stahuje z bytu do domu. V mojom okoli poznam 3 manzelske pary, jeden z nich dom svojpomocne staval a este stale to nemaju hotove ale uz byvaju. Aj moji svokrovci si chcu kupit dom. Mne to hlava neberie, na stare kolena ist do domu, kto sa im o to bude starat? Ja viem co je to mat dom so zahradou a vzdy sa tu najde robota a to nemam vobec velly pozemok. Nehovoriac o tom, ze je to zrut penazi.

mmoni89
5. mar 2026

@sandra9 toto si.musite vyriešit len vy dvaja medzi sebou pretože to budeš počuť aj tak aj tak.Za mňa určite dedina radsej než.mesto

anonym_1ac811
5. mar 2026

Je dedina a dedina... my sme zvolili život na dedine ktorá je spojená s mestom cyklo chodnikom. Tiež som zacala soferovat keď sme kúpili dom v meste som za 5 min. Nikdy by som nezvolila život niekde kde sa budem báť pustiť deti von sa hrať. A ešte bývať v nejakej kralikarni....určite nie

anonym_3b7ca9
5. mar 2026
@anonym_3d2d14

@anonym_82ed54 praveze by si sa cudovala kolko "starsich" ludi (takmer dochodkovy vek) sa stahuje z bytu do domu. V mojom okoli poznam 3 manzelske pary, jeden z nich dom svojpomocne staval a este stale to nemaju hotove ale uz byvaju. Aj moji svokrovci si chcu kupit dom. Mne to hlava neberie, na stare kolena ist do domu, kto sa im o to bude starat? Ja viem co je to mat dom so zahradou a vzdy sa tu najde robota a to nemam vobec velly pozemok. Nehovoriac o tom, ze je to zrut penazi.

@anonym_3d2d14 vždy lepšie ako byť v byte na gauči a pozerať cez okno a počúvať deti od susedov.Dom je dom a nikdy sa nevyrovná bytu.Nemusia mať 10 arovy pozemok dnes ti za pár eur pokosi brigádnik.Pre starších ľudí je dom určite lepší

anonym_400c83
5. mar 2026

Nie je problem byvat na dedine pokial to budete mat z mesta naozaj par minut. My to mame 8 minut do centra, zastavku autobusu mame kusok od domu. V dedine mame skolu skolku lekarku zubarku obchod lekaren. Tiez nemam vodicsky, vozi nas mm. Pripadne idem busom. Deti vedia chodit same busom, pripadne ich vozi mm ked treba.