icon

Manžel chce riadiť financovanie domácnosti

cecil36
7. nov 2013

Baby zaujima ma ci je v poriadku, ak muz drzi rodinnu kasu a rozhoduje o tom, ake potraviny kupit, za kolko, chce vylucne on nakupovat (zena ma spravit iba zoznam). Zena ma pristup k peniazom, ale moze z nich na potraviny zobrat a ist na na nakup iba vtedy, ak nieco nevyhnutne potrebuje a v kuchyni jej chyba. Toto nastastie nie je moj pripad, ale potrebujem poradit mne blizkej osobe a potrebujem sa rozhodnut co povedat- poradit podla viacerych nazorov, lebo len moj nemusi byt spravny. Dakujem

zuzkat1
7. nov 2013

@jabadaba ked sa tak uz prejavuje tak nie je o com..ja som tym chcela len povedat ze zjav nie vzdy vypoveda o povahe...

jabadaba
7. nov 2013

@cecil36 potom to naozaj nemoze tolerovat, pretoze ak je to tak ako si popisala, je to za hranicami akceptovatelnosti. Tu si niekto potrebuje dokazovat, ze je na koni a je to ubohe. Nic nie je nechutnejsie ako ked chlap ma potrebu sa panacit na matku s dietatom v obdobi kedy ona je oslabena ekonomicky prave v dosledku plnej starostlivoti on. A sme zas pri tej teme, ktora sa tu zvrtla - o feminizme a o tom ako spolocnost vnima matky na materskej. Fakt je to ubohe. Niekto si naplanuje dieta, zena mu ho porodi, uplne samozrejme a logicky sa teda vzda ekonomickej nezavislosti a potom sa na nej bude niekto hojit...otras. 😝

jabadaba
7. nov 2013

@zuzkat1 nemozem uplne suhlasit. Ciastocne mas pravdu. Ale, urcitym stylom sa vyznacuju len urcite typky a u tych mi nikto nenahovori, ze su to eno nuno chlapci. Ee. Oteplakovani, oretazovani chodia typci z istej socialenj vrstvy a ti veru neoplyvaju maniermi hodnymi obdivu. Jasne, ale su aj taki co by do nich nikto nepovedal, ze su total grobiani. To hej.

zuzkaanicka
7. nov 2013

@cecil36 Tvoja kamoska by mala jasne vysvetlit manzelovi, ze takto veru nie ... lahko sa moze stat, ze manzel pride o polroka s este horsim napadom ... proste netreba sa nechat manipulovat ... ja by som to riesila asi tak, ako pisala @maminuska, oplieskala by som peniaze takym sposobom, ze by mu oci vyskocili 🙂

zuzkat1
7. nov 2013

@jabadaba Samozrejme ja suhlasim,ale aj medzi nimi su vynimky. Ja Som pisala diplomovku o domacom nasili a prekvapili ma statistiky ze najviac nasilnikov je prave tych co na to nevyzeraju.

zuzkaanicka
7. nov 2013

@jabadaba niektore prasata sa dokazu zamaskovat a v niektorych pripadoch sa to uz ani neda 😀

maminuska
7. nov 2013

@kykka no a neobmedzuje ich ? Obmedzuje ak sú peniaze v BSM .

zuzkat1
7. nov 2013

@zuzkaanicka ja teda neviem ale podla toho co pise cecil mam pocit ze oplieskanie penazi by viedlo k oplieskaniu zeny. A mam pocit ze ta zena to tusi a preto nekona.

palomka
7. nov 2013

u nas je to tak, ze manzel plati ucty, poistky a robi nakup co napisem, alebo zavolam (cely den sa vlastne pohybuje v obchodoch a ja som s detmi doma na materskej 🙂 ), nemusim sa trepat s detmi do obchodu 😝 . Peniaze mame ale spolocne, aj ucet. Ked si nieco objednam cez net, nemusim sa pytat :D....samozrejeme aj ked si idem nieco kupit na seba, alebo pre deti. ale to aj tak vacsinou chodime spolu, lebo ten druhy strazi deti, alebo ich dame k babke a ideme spolu. My nemame pred sebou tajnosti, vieme kam peniaze davame...alebo sa proste o tom rozpravame, ze zajtra pojdem si neviem co pozriet na seba....proste u nas je to normalne. Poviem pravdu, ze ani neviem kde mam kartu z bankomatu a neviem ani pin. nikdy som ju nepotrebovala, vzdy mam hotovost kolko potrebujem. vyhovuje nam to tak. samozrejeme bude ine, ked budem chodit do prace, to nakupy uz pripadnu na mna.... je rozdiel, ci ten par ma spolocny ucet, alebo kazdy svoj a on chce spravovat aj ten jej... mne sa nepaci napriklad, ked ma kazdy "svoje peniaze" a naklada s nimi podla seba a potom vznikaju hadky, ze kto ten mesiac plati ucty, alebo robi nakup...alebo, ze ten kupil za tolko veci a ten len za tolko.... a uz vobec si neviem predstavit, ze by sme sa skladali na polovicu na najom 😕 vsetky prijmy aj vydavky v nasej domacnosti su spolocne 😉

jabadaba
7. nov 2013

@zuzkat1 to ano, v tomto s tebou suhlasim. Castokrat je clovek prekvapeny a nepovedal by to na roznych uhladenych a na oko jemnocitnych jedincov. Len ked uz to z cloveka tak trci...hm..ale tak aj zeny su roznych urovni, tak je to asi tym.

jabadaba
7. nov 2013

@zuzkaanicka 😀 je to tak.

cawes
7. nov 2013

@kykka ja som sa nepytala ako fungujete a ked je to pre teba take sukromne respektujem, a co pises ano suhlasim ale uz po prvych vetach sa dalo vycitat ze toto asi tento pripad neni

maminuska
7. nov 2013

@zuzkat1 a tým že nekoná sa niečo rieši ? Podľa mňa absolutne nič, len si zhoršuje situáciu.

zuzkaanicka
7. nov 2013

@zuzkat1 potom je to ale nasilnik a teda nema zmysel riesit nic ine, jedine rozvod 😒

kykka
7. nov 2013

@maminuska A vy vsetky vidite do vnutra ich manzelstva, ze preco sa to deje? Tu na fore si precitate iba jeden nazor a pri tom k tejto veci sa nevyjadrila ani samotna manzelka, ani manzel. Takze tazko robit zavery o vztahu druhych... Preto tu vacsinou pisem vseobecne. mozno je medzi nimi taky problem, co keby sme sa tu vsetky dozvedeli, tak by sme ostali v soku. Vieme my, co sa skutocne deje vo vnutri ich rodiny? mna to ani v podstate nezaujima, preto sem pisem len vseobecne nazory...
@cawes

zuzanale
7. nov 2013

@cecil36 no pochopila by som ak by dotyčná mala nejaký problém a jediné riešenie odstrihnúť príjem lebo všeličo sa stáva aj ja poznám takú ktorá popodpisovala a pomíňala kopec prachov ale teda ak je pravda že cirkus koli jogurtu za 40centov tak to už je iné kafe 😠
mať takéhoto manžela tak už som dávno preč u nás "gazdujeme " spolu nákupy spolu samozrejme väčšie také menšie bežné pečivo či jogurt donesiem aj ja ... aj karty k účtu máme každý svoju ... ale žeby mi niekto ohundral jogurt či zakázal kúpiť farbu na vlasy tak to teda nie a veru ani vtedy keď som bola na úrade práce a pol roka žili len z prídavkov a manželovej výplaty.. jasne že aj moj ofrfle to by nebol chlap ale zvyčajne to je vtedy keď občas preženiem s nákupmi oblečenia pre deti a on má pocit že netreba lebo skrine plné 😅 ale čo sa týka stravy nehrozí ...

tento chlap je horší ako jeden nemenovaný z našej famílie on 2krabičky cigariet denne to je cca 6€ aj na pivo musí veď je pracujúci a porobote može tam nechá zo 10€ a žena si dá do košíka džús za 1.45€ tak že či musí taký drahý keď na to nemajú joj veru ja by mu ho o hlavu 😠 hlavne že na jeho cigy a pivo byť musí 😠

maminuska
7. nov 2013

@kykka ja som písala všeobecne, na tvoj posledný príspevok . Že su aj také ženy čo maju matersku + príspevok na domácnosť atď....... .

zuzkat1
7. nov 2013

@maminuska neriesi sa nic,ale ona ma podla mna strach. Cecil pisala ze na nu krici ked kupi nieco drahsie hoc potrebne. Zacalo to pasivnou agresiou-zakazy a obmedzenie,postupne krik a keby minula 100e ktoviekde nemusi to dopadnut dobre.

zuzkat1
7. nov 2013

@zuzkaanicka v tom pripade ano,ale ci je to tak vie len dotycna. Toto nezvyknu zeny povedat ani naj kamaratkam.

juliana77
7. nov 2013

@cecil36 Ja závidím ľudom ako ty, čo nemajú vlastné starosti a môžu si dovoliť riešiť starosti iných.

Poznám ženu, ktorá musela domov nosiť bločky z obchodu čo kúpila a ten, neviem ako ho nazvať, ponechám mu to manžel, mal potrebu to kontrolovať a vydržala s ním roooooooooky a aj s ním ešte drží. 😉 😉 😉

zuzkaanicka
7. nov 2013

@zuzkat1 V kazdom pripade, ak ta zena nie je taka, ze minie nezmyselne vsetko, co sa jej do ruk dostane, tak ta situacia normalna nie je a treba ju riesit ... ked bude ustupovat (a potajomky plakat), tak naozaj moze byt o nejaky cas este horsie ... takze fajn, ustupovat a trpiet, ale dokedy? ... ved v takom vztahu sa neda ani dychat 😒

maminuska
7. nov 2013

@zuzkat1 ale to je presne od toho ako si to od začiatku nastavíš.
Ak dovolíš mužovi aby po tebe hučal , aby ti vykrikoval nezmysly a nezastavíš to včas, ide jednoducho ďalej , ved ho nič nezastavilo.
Ja viem ako si to myslela, len v tomto prípade nerobit nič , je uviaznut na mrtvom bode a svoj život nežit alebo prežiť. Lebo postupne ju dotlačí do toho aby mu už svoju výplatu posielala na jeho účet a "on bude gazdovať " ,
Môj manžel vie že keby na mňa siahol fyzicky , tak by skončil veľmi zle. Dlhé roky som cvičila sebeobranu . nebolo to za účelom aby som sa vedela bránit v manželstve ale jednoducho preto aby som sa vedela brániť. Takto budem navigovat aj svoje dcéry aby ich nejaký prípadný debil nezačal otlkať.

zuzkat1
7. nov 2013

@maminuska
@zuzkaanicka ja nevravim ze nema nic robit,len vravim ze mozno ma vacsie problemy nez peniaze a nevie ako to riesit navyse s malym dietatom. A do manzelstva s nasilnikom ide malokto vedome.tu to asi vyvolala situacia ze zena teraz nezaraba.

zuzkaanicka
7. nov 2013

@zuzkat1 to, ze je zena na MD, to este neznamena, ze bude manzela posluchat ako psik a on s nou bude cvicit ako s nesvojpravnou 😉

sissmiss
7. nov 2013

@cecil36 uz bolo napisane asi vsetko, ale kazdopadne...dokazem si predstavit situaciu ze chlapik maka ako srob, zena si svoje peniazky odklada bokom a jeho cucka. Aj take poznam a este sa chvali ze muz jej vsetko kupi, drahe dovolenky plati a ona si odklada. To je trosku nefer a je jedno ake pohlavie sa dosadi. Alebo som mala znamu ktora mi v robote vyplakavala ze nema na to a na tamto, dcere nemoze kupit, muz ju vydeluje odkedy je nezamestnana...potom som sa dozvedela priamo z jej rodiny ze cicka sebe dopraje, dcere nie, ak jej chlap da 10euro, minie 10euro, ak jej da 100euro, minie 100euro a teda boli bez jedneho prijimu a ona si kupovala laky na nechty, sminky, handry...a to denne...proste ci depka ci co ale denne minula vsetko co sa dalo. Tak tam celkom chapem ze ak nie je schopna zacat fungovat rozumne, tak ked bude chvilu bez prostriedkov tak sa zbada, proste zavislost a nakupovacia mania a ked su prachy tak "jede", ked su prachy neni, zbada sa a zacne pouzivat rozum. To sa mi nezda ako tyranie, skor nechat ju minut vsetko je sebatyranie. Ale mam aj priklad z druhej strany, ex mi tiez prachy nedaval. Ked som prenho pracovala, plat som nedostavala lebo ved budujeme spolocnu firmu...takze ked som robila vsetko som nechavala vo firme...ked som zostala na materskej uz bola ina filozofia, ze za co chcem prachy ked sedim na riti. Citila som to ako tyranie, financne, psychicke. A teda on mi peniaze nedaval, domov nic nekupil, takze ma ani nevydeloval. Iba odstrihol. Su chlapi ktori sa ukazu az ked je zena na materskej, vtedy sa nejako odkryju a ked je zena zavisla tak sa uz nemusia pretvarovat

ta znama to s nim moze riesit a on bud pochopi alebo nie. Ak pochopi super, ak nie, rozvod a finacna nezavislost. Alebo ona vydrzi a rozvedie sa ked bude naspat v praci. Alebo to bude proste tolerovat ze on je taky a ked pojde do prace zase nabehnu na system pol na pol. Inu moznost nevidim.

digysa
7. nov 2013

@jabadaba Ja som sa dobre zasmiala......(trosku mimo temy) na tie teplakove supravy som az alergicka... Neviem, co sa to stalo zo Slovenskou modou ale naposledy, ked som bola na SK, tak ja som ani iny odev ako TEPLAKOVA SUPRAVA nevidela.....a dokonca je moderny aj u zien.... same teplaky, teplaky, teplaky....fuj...

A teraz k teme.........tychto financnych problemov- "vydelovanie" zeny na materskej je tu na konovi velmi velke cislo.....az hrozive......co sa to s tymi muzmi deje?
Len potvrdzuju statistiku priciny rozvodov. Financie- najcastejsia pricina rozvodu. Nevera je druha v poradi.
Co sa cudujem....?

zuzkat1
7. nov 2013

@zuzkaanicka ale ja som nie to vravela. Len to ze on mohol byt uplne v pohode kym mal pocit ze vsetko ide hladko a to dieta v nom a s nim suvisiace starosti nezvlada

zuzkaanicka
7. nov 2013

@zuzkat1 vies, ale ak to nezvlada, aj tak nema pravo sa vrsit na manzelke ... to je zase to, co som Ti pisala ja ... keby napr. manzelka ostala leziaca doma-vazne chora, on by to nezvladal a co potom? 😒

cecil36
autor
7. nov 2013

@juliana77 aj ja mam starosti, a nechcela by si mat moje, ale kedze ide o mne blizku osobu, rada by som poradila, pomohla, tak sa pytam na nazory. Je na tom nieco zle?

sissmiss
7. nov 2013

@zuzkaanicka mam pocit ze @zuzkat1 len reagovala na vyjadrenie ze naco si ho ta pani brala. A ona len napisala ze taky byt nemusel, ze sa to spustilo pri dietati.