icon

Manžel chce riadiť financovanie domácnosti

cecil36
7. nov 2013

Baby zaujima ma ci je v poriadku, ak muz drzi rodinnu kasu a rozhoduje o tom, ake potraviny kupit, za kolko, chce vylucne on nakupovat (zena ma spravit iba zoznam). Zena ma pristup k peniazom, ale moze z nich na potraviny zobrat a ist na na nakup iba vtedy, ak nieco nevyhnutne potrebuje a v kuchyni jej chyba. Toto nastastie nie je moj pripad, ale potrebujem poradit mne blizkej osobe a potrebujem sa rozhodnut co povedat- poradit podla viacerych nazorov, lebo len moj nemusi byt spravny. Dakujem

zuzkaanicka
7. nov 2013

@zuzkat1 celkovo rozlisovat v manzelstve financie na tvoje a moje-mne to nejako nesedi ... my mame spolocne ... a este sme sa nehadali kvoli peniazom ani raz ... o vacsich veciach, ktore uzivame spolocne sa bavime, ked nieco potrebujem iba pre seba, tak iba oznamujem, ze si to idem kupit, alebo som si kupila ... doverujeme si, nemame dovod sa kontrolovat, vieme, ze ten druhy nemina na somariny ... sme proste dospeli 😉

zuzkaanicka
7. nov 2013

@sissmiss ja to chapem, ale proste to nie je pre chlapa ospravedlnenie a netreba to nechat tak.

aliza
7. nov 2013

@kykka nech je medzi nimi akykolvek problem, normalny clovek to neriesi tak, ze z toho druheho spravi nesvojpravneho debila, ci? este keby mu tak vyrabovala ucty predtym, tak mozno pochopim....ale toto zrejme nie je ten pripad.
@cecil36 podla mna je problem v tom, ze ta tvoja znama je typ submisivnej obete, bez sebavedomia a vlastnej sebahodnoty, inak by na takehoto muza nikdy nenatrafila. Uz hned na zaciatku spravila chybu, ked so vsetkym isli na polovicu, tam uz mala od neho utekat. Ak chce svoju situaciu naozaj zmenit, musi sa postavit za svoje prava, razne dat najavo, ze takto teda nie a bud bude mat neobmedzeny pristup k uctu aj ona alebo pojde cez sud.

sissmiss
7. nov 2013

@zuzkaanicka ale to samozrejme ze nie je. Ale na otazku ako si si ho mohla zobrat takehoto je to logicka odpoved, nie? Nebol taky ked som si ho brala. To je cele.

zuzkaanicka
7. nov 2013

@sissmiss vies, ale my sme tam s @maminuska pisali, ze to zena nema nechat tak a ma to riesit a na to nam @zuzkat1 odpisala, ze on taky na zaciatku nemusel byt a spustili to len problemy po porode ... ja som sa nikde nepytala, ze preco si takeho chlapa niekto zoberie ... to je jasne, ze vsetko dopredu odhadnut nevieme ... len tam naozaj @zuzkat1 reagovala na nieco, co sa skor tykalo toho, ci to riesit, alebo trpiet.

aliza
7. nov 2013

@sissmiss z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze tieto typy su rovnake od zaciatku. Ked si to od cecil36 este raz precitas, dozvies sa, ako zili pred prichodom dietata a to tiez nebolo v poriadku, ale kedze ta pani robila, mala svoje peniaze, tak to nebolo take vyhrotene, okate...resp. sa s tym dalo este zit. Ja som poznala takych chlapov, aj vo vztahoch okolo mna a vzdy to bolo to iste, uz odkedy randili, tak striktne vydelovali 'moje a tvoje' a vela zien to neriesilo, resp. sa tvarilo, ze je to v pohode. Ale zabudli na to, ze ked pride dieta, nebudu mat vlastne financie a v pohode to uz nebude. Ja osobne neverim, ze sa niekto 'odrazu' zmeni, najma ak ide o chlapa, ti sa praveze nemenia vobec, to len my, zeny, sa tvarime, ze urcite veci nevidime, nepripustame si a verime, ze sa chlap zmeni 😎.

sissmiss
7. nov 2013

@zuzkaanicka ups tak to som hlboko nepochopila.

zuzkaanicka
7. nov 2013

@sissmiss mozno si len preskocila jeden-dva prispevky-ved, kto by to cital vsetko 😉

aliza
7. nov 2013

@sissmiss asi som to neadresovala tej spravnej, ze? 😖 tak sorry, nestiham to tu cele citat

sissmiss
7. nov 2013

@aliza ja som sa nechcela vydat do komunikacie tymto smerom. Len som inak pochopila jednu prispievatelku. Myslim ze mozeme dlhsie diskutovat co to znamena zmenit sa a najst tomu definiciu, ale mam skusenosti ze su muzi, co sa zacnu spravat po narodeni dietata inak. Neviem ci to nazvat zmena alebo odkrytie povahy alebo ukaze sa aky je az ked pridu problemy alebo charakter cloveka sa preveri v tazkostiach...atd, ale zostava to, ze muz sa spraval vhodne a po narodeni dietata je z neho buran

sashabb
7. nov 2013

@cecil36 mňa by ešte zaujímalo či ona má teda svoj účet a dotyčný vie o jej usporach? + prečo si dávala posielať matersku na jeho účet?
Možno to teraz poženiem do extremu, ale vôbec by som sa nečudovala ak by si on dotoval nejaku bokovku. Počítam, že ona na jeho účet prístup nemá, čiže ani nevidí či a kam idú "jeho" peniaze.

aliza
7. nov 2013

@sissmiss ved jasne, ze nic nie je cierne a biele, ja nechcem generalizovat, len poznam vela pripadov, kedy ostatni videli problem uz od zaciatku, len ta dotycna to nevidela, resp. nechcela vidiet.

sissmiss
7. nov 2013

@zuzkaanicka no...tak som si dala namahu a precitala a neviem...ja vidim ze sama zuzkat odporuje ze ona nemyslela to co jej ty a maminuska pisete 😅 ze myslela len to ze mohol byt predtym ok a teda ho neodhadla...ale som unavena a mozem sa mylit 😉

zuzkaanicka
7. nov 2013

@sissmiss to bude mozno tak, ze kym nie su problemy, tak sa dokazu drzat na uzde a potom (po narodeni dietata to byva snad vsade narocnejsie) to uz nezvladnu a vyfarbia sa ... ja si tiez myslim, ze nie vsetko sa da dopredu odhadnut.

zuzkaanicka
7. nov 2013

@sissmiss no, tak snad sme sa z toho "vysomarili"🙂 ... myslim, ze my dve sa zhodneme 😉

sissmiss
7. nov 2013

@aliza s tym samozrejme suhlasim. Len mam pocit ze mame obe rovnaky nazor a mlatime slamu- presviedcame sa navzajom ze trava je zelena

sissmiss
7. nov 2013

@zuzkaanicka ale mozem sa mylit 😉
Ja si myslim ze mnohi sa "zmenia" prichodom dietata...A mnohokrat sa ta zmena dala citat dopredu ale kto by sa namahal. Ale niektore reakcie su proste nevyspytatelne, clovek zareaguje ako by nepovedal a citi co necitil...

aliza
7. nov 2013

@sissmiss 😀

zuzkaanicka
7. nov 2013

@sissmiss no, prave ... zrazu je tych povinnosti viac, mozno aj stres (obzvlast pri prvom dietati) a niekto zareaguje tak a niekto inak ... ja som sama zo seba bola prekvapena 😉

wena
7. nov 2013

Nie, nie je to v poriadku.

Ale rovnako si myslim, ze nie je v poriadku ani to, ked kasu drzi zena, muz jej odovzda celu vyplatu a zena z toho nakupuje a rozhoduje, co sa kupi.

A takychto rodin co takto funguje je kopec, aj tu na MK a nikto sa nad tym nepozastavuje.

maminuska
7. nov 2013

@wena ano to máš pravdu , nie je v poriadku ani ked žena vydeľuje muža, je to pod dôstojnosť.
Ako aby sa mužovi prideľovalo do práce vreckové , no fuj 😖 . Potom to tak vyzerá, že muž ked sa na niečo skladaju tak nemá alebo ked idu na pivo tak nejde lebo mu žena nedala peniaze.
Mali sme právnika ešte v 98 roku , ten dostával denne do práce horalku a 5 SK 😀. On právnik na štátnych majetkoch , jeho žena dojička a tak to aj vyzeralo .

cecil36
autor
7. nov 2013

@sashabb o usporach myslim vie, lebo bolo este z cias minulych.... A materska chodi na jeho ucet, aby teda aj ona prispievala na domacnost, tak si to dohodli pred tehu, teraz pochopila, ze to bola chyba. Rodicak bol uz vybavovat on a napisal asvoj ucet. Aspon takto mi to povedala.

cecil36
autor
7. nov 2013

Baby dakujem Vam za nazory, v podstate väcsina ma na to rovnaky nazor ako ja, takze v tomto smere aj poradim co a ako. Bohuzial, ci sa podari nieco vyriesit netusim....skor som skepticka...

danim
7. nov 2013

@cecil36 podla mna ty ako tretia strana nevyriesis nic.. a je zbytocne, mozno az nevhodne sa medzi nich montovat.- radit im.. ak sa ta bude pytat, povedz jej svoj nazor na to- to je cele...

tiez mi to pride "chore"-.. ale ved nech ho necha.. a nech muzicek sleduje, co treba.. a nech nakupuje 😀 😀 nech mu ona pise zoznam.. a on nech beha komplet po vsetko do obchodu... uvidis, ze ho to prestane bavit 😀 😀 😀 ved to vlastne sluzba - voci nej.. nech to vyuzije tym smerom 😉 🙂 ( jeho to skor ci neskor isto prejde.. a ked si mlady nenakupi, tak mu draha ani nenavari 😀 😀 hned to borec prehodnoti 😀 😀 😀

pragmaticka
7. nov 2013

tak ja som asi ina, no som rada ze mam muza doma kt. za mna nakupuje. Neznasam nakupovanie potravin! Som fakt hrozne rad,a ze som si nasla muza, kt. to bavi a kt. poslem vzdy len zoznam veci a on mi to prinesie..proste parada..konecne nemusim chodit do tych blbych obchodov. a moj mm tiez pozera velmi na ceny.Mne to ale vobec nevadi, pretoze si urcim zopar podmienok ako napr. ovocie a zelenina len z at (zijeme v at), mliecne produkty len z at ci natur jogurty len bio a pod. a on to donesie. Ked som bola sinlge a moja matka sa ma napr.spytala co stoji v at maslo, prisaham ze som jej nevedela odpovedat! proste aj napriek tomu ze maslo som kupovala raz za tyzden ci dva, nikdy som si ceny nevsimala a vzdy som hodila do kosika prve co som zbadala. a moj mm presny opak - ked vidi ze je nieco v akcii (co pravidelne kupujeme), tak kupi aj do zasoby. a ja som tomu fakt rada, bo ja na tieto veci fakt niesom..moj mm prelistuje katalog z merkuru ci intersparu a ked vidi ze sa nieco oplati ide tam a kupi to.
ALE este nikdy mi nezakazoval aby som ja nieco sama kupila! a to je rozdiel! to by som asi nezniesla..ked nahodou idem do obchodu (ja naradsej poslednu dobu rozne bio obchody ) a proste kupim lanovy olej 250ml za 10euro ako naposledy, nepovie mi na to ani slovo..to je rozdiel. takze by mi to asi veelmi vadilo a keby len raz nieco reklamoval, tak by som mu povedala na to len, ze ok, nech zaplati au-pairku k dietatu a ja idem spat do prace! ale do toho co kupim a co nie, pocas materskej, ked mam len obmedzeny prijem, si kecat urcite nenecham!

danim
7. nov 2013

@pragmaticka suhlasim.. ja tiez casto pisem zoznam.. proste zapajam manzela do tychto povinnosti.. naco by som sa ja trepala este aj s velkymi tazkymi nakupmi.. + mensie veci priebezne kupujem aj ja.. jasne.. proste co potrebujeme- co sa oplati- ako spominas..
2 ludia, ktori si rozumeju.. si veria a su zohrati aj v tomto smere a nenatahuju sa o centy.. ( ani vtedy, ked je zena na MD, ved sa predsa stara o ich spolocne deti ), nakupovania s rozumom samozrejme..

no ja mam pocit, ze v tej rodine je tam cosi "skryte" - a preto vznikol ten problem...

@cecil36 ci doteraz to bolo ako ? co bol ten spustac toho napadu ??? ( lebo napr aj zeny, kt proste fakt nevedia hospodarit s peniazmi su.. poznam... )

zuzkat1
7. nov 2013

@sissmiss
@zuzkaanicka presne ako sissmiss pise... Agresor,to je jedno v akej sfere,sa nemusi prejavit kym je pohoda... A potom riesi situaciu po svojom....ked ju zvozi za jogurt tak asi nebude krotky a ktovie co sa v nom skryva.

zuzkaanicka
7. nov 2013

@zuzkat1 Uz sa nechcem opakovat, ale ja som nikde nepisala o tom, ze preco si dotycna takeho chlapa brala ... ja som pisala, ze ked ten problem uz je, tak ho treba riesit ... ale Ty stale vypisujes o tom, ze nevedela, ze sa tak zmeni ... proste sa zmenil a je na nej, ci bude dalej trpiet, alebo sa vzoprie ... skus si precitat to, co som pisala pred tou Tvojou reakciou 😉

zuzkaanicka
7. nov 2013

@zuzkaanicka a stale si myslim, ze to riesit treba ... ja by som teda necakala a netrpela ... keby to inak neslo, tak by som riesila rozvod. Proste s agresorom aj tak nie je vhodne ostat. Alebo si myslis, ze ano?

zuzkaanicka
7. nov 2013

@zuzkat1 uz odpisujem sama sebe🙂 ... to predtym som pisala tiez tebe🙂