Manžel chce študovať a ja som proti
Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄
@portret7 Hej? Tak mi uved jednu/dve take spolocnosti 😉 Nech sa poucim.
Mam kamosku, byvali oproti.
Mali sme 10 rokov ked sa jej mama rozhodla takto "dostudovat".
Problem bol, ze kamoska mala o 7 rokov mladsieho brata a ten stale plakal za dverami spalne v ktorej zamknuta! "studovala" jeho mama. Kamoska stale zvonila, ze brat zase place pred dverami. Bolo to hrozne. 🙄
Snazili sme sa ho odreagovat, jej otec to uz tiez nedaval, lebo to boli hodiny absentujucej matky.
Tak matka dostudovala, a potom si stale hladala dalsie aktivity ako uniknut rodinnemu zivotu.
S detmi nema najlepsi vztah a manzel ju nakoniec opustil.
Aj ked to mozeme vidiet z roznych uhlov ak mate deti a uz teraz ste na to sama tak by som asi tiez nebola nadsena tym, ze manzel chce studovat avsak nechala by som si to prejst hlavou a v klude sa s manzelom porozpravala ako to vidis ty a ako si mysli, ze by zvladal rodinnu situaciu on (ak teda mate deti) a teda ci si to dobre premyslel.
Uz aj tak mas toho habadej, ako sa manzel momentalne zapaja a pomaha a ako by to bolo potom ak by zacal studovat? Podporit manzela je sice pekne ale kto sa pozrie na Teba a na realny zivot? Ako by ste to zvladali, treba brat do uvahy deti, rodicov ( aky je predpokladany zdravotny stav v najblizsich rokoch) a Vas- samotnych partnerov.
Dobrý deň, je to jeho rozhodnutie a musíte sa s tým vysporiadať a vydržať a podporiť ho vtom.Bude to náročnejšie obdobie pre oboch ale zvládnete to na 100% ak veľa vecí prispôsobíte Situácii, ktorú si bude vyžadovať.Môj manžel začal PhDr.a teraz Mgr.v 39 rokoch a pri 2 deťoch.Chce to veľa síl a šetrenia.Vela času som sama s deťmi ale lepšie keď sa zamestnáva štúdiom ako inými aktivitami.Pre deti je vzorom a ide im škola ľahšie.Vela síl Vám prajem.
Je pekné od teba, že sa chces postarať o jeho rodičov, ale uvedom si, že to veľmi ovplyvní tvoje uplatnenie na trhu práce. Bola si 6 rokov na RD, teraz budeš x rokov na OP. Myslíš, že potom sa o teba zamestnávatelia budú trhať? Možno je toto taký impulz pre teba, aby si to celé prehodnotila. Naozaj ti to takto vyhovuje?
@danulienkalienka PhDr alebo PhD?
Autorka, tiez by mi to bolo proti srsti aj preto, že viem co PhD obnasa- robila som si ho pred tým než som otehotnela (dizertacku som obhajovala presne rok pred porodom). Ak to chceš robit poriadne, zo zaujmu a nie len pre titul, je to fuska a je jedno v akom odbore, aj ked sú isto lahšie a tazsie.
A potom bum, dieta postihnute, robila som co sa dalo i popri RD, neskor na plný úvazek,aj tak som v jeho 10 rokoch skončila ako ta hnusna vyciciavacka systemu na op. A vdaka Bohu zaň, neviem si predstavit ako by sme zvládli tento školský rok kedze vymeskanych 300+ hodin, 3 pobyty v nemocnici (kde s ním i v jeho 13 rokoch MUSI niekto byt), dvě (jeho) operacie. Momentalne mame i 23m vymodlene dieta a neviem si predstavit nebyť s ním doma, ja prave to babatkovske obdobie milujem...Ale pevně věřím že starsiemu sa do mladsieho 3r polepší a ja budem moct ist riadne do prace...aspoň na ciastocny 🙏 a nebudem musiet len z domu lepit co sa da, lebo ano , aj popri op a RD sa snazim realizovat...i ked času minimálně a len vtedy ked dieta spí, co je extremne malo 🤣 Tým som ale odbocila...chcem tým povedať že si dohodnite tak aby si aj ty mala trochu času sa vzdelavat, hoc len jazykovy kurz, a on ak sa chce vzdelavat nech sa vzdelava no doktorat nech nechá na neskor... Nutne potrebujes čas aj na seba...nie len na děti, domácnost, starých a muza
Aj môj manžel si ide teraz robiť školu a máme dve malé deti. Ani mi nenapadlo ho nepodporiť. Na vašom mieste by som sa ospravedlnila. Ja sa veľmi teším že môj manžel má ešte nejaký životný cieľ, môj známy si dorobil popri rodine dve výšky...a nikdy mu to deti ani manželka nezazlievali...
@akvi vies to je tak, su deti a deti a nie je materska ako materska...ja nechcem nikoho sudit, poznam stastne rodiny s 3 detmi, ktore chceli vzdy velku rodinu a je to skvele, ale tie deti poznam od mala a vyzadovali tak polovicu pozornosti oproti mojej dcere. Ked mas nadane dieta s PAS, tak presne vies o com hovorim. To nie je take rodicovstvo, ze dam ho do najblizsej skoly/skolky a bude to bez vacsich problemov. A ked este povies, ze mas nadane dieta, tak kazdy na teba pozera, ze co riesis, ved to je len same stastie... Moja revala mam pocit od narodenia az do 2 rokov stale. Nespavala, nechcela jest, nechcela postielku, nechcela kocik, nechcela nosic, nechcela sa kupat, so vsetkym bol problem. Nervy v kybli. Kazde rano som sa do jej cca 1. narodenin budila s uzkostou a pocitom "co zas bude" a kolko zo dna mi preplace a co zas som urobila zle a preco som neschopna matka. Su mamy, ktore vystudovali na MD vysoku, no ja som rok chodila neucesana a v teplakoch a som presvedcena, ze aj keby som ktovieako chcela a snazila sa, tak to nedam popri dcere. Ja som mala totizto taky spankovy deficit, ze som sa ledva doplazila do postele.
Podla mna, ak tvoj manzel prisiel s takouto myslienkou, citi sa nevytazeny. Ak si ty takto reagovala, citis sa pretazena. Prehodnot to a presun cast svojich povinnosti nanho, ak sa da, a vrat sa do prace. Mysli aj na seba, staranim sa o jeho rodicov, aj ked ich mozes mat v ucte, tebe osobne nic neprinasa, utekaju ti roky v kariere, v plate, mysli na buducnost. O rodicov by sa mal v prvom rade starat on, alebo minimalne obaja rovnakym dielom, ak to tak mate nastavene. Ci ide aj o to, ze jeden z vas si musel vybavit opatrovak a on ma vyssi plat, tak ostal v praci on? Chapem, ak by to tak bolo, no aj tak treba hladat riesenie, lebo ako pisem v prvej vete, on sa neciti dost vytazeny, ak ho to vobec napadlo, a vidi snad niekde casovy priestor na to studium.
@scorpionflower1 ty si mala podobné dieťa ako môj druhý syn, tiež som pri ňom bola úplne vyflusnuta a normálne som sa tešila, že ho konečne dám do škôlky, ale napriek tomu som ešte manžela ukecala na tretie dieťa, aj keď on mal veľké obavy, ja som ho presvedčila, že ďalšie také dieťa proste nemôže existovať 🤣🤣🤣
@scorpionflower1 áno, u nás detto. Ja po 2 rokoch som skončila na neurologii a dr len skonštatovala, že som totálne vyčerpaná a ak sa konečne nevyspim, tak to môže skončiť veľmi zle. Do 2 rokov som ja neprespala jednu jedinú noc vkuse, to proste zloží asi každého. A cez deň presne ako píšeš, som sa modlila, nech to nie je horší deň, ako bol ten predtým. Nikto, kto nezažil, tak nepochopí. Ja som to už x-krát povedala, že u nás ani náhodou neplatí, že malé dieťa malé problémy. Akože chvalabohu, môj je už dospelý a je to úžasný človek, teraz si to užívam maximálne. Ale detstvo bol záhul.
@tosomja Čiže ona sa má starať o domácnosť, deti, rodičov a ešte aj pracovať a vzdelávať sa a mladý pán si po 8 h práci pôjde na prednášku, prípadne učiť mladé nezaťažené študentky? Ako sorry, ale mne to voči babe príde sakramentsky nefér a totálne jej rozumiem, že sa jej to dotklo. Lebo implicitne to znamená, že sa (zasa raz) obetuje ona ako žena..
@ludol vidíš to dramaticky. Prečo tu zaťahuješ mladé študentky? Hádam keby chcel "učiť" študentky, nepotrebuje titul 😋
Myslím, že každá žena, matka sa obetuje a len zakomplexovaná to bude vyčítať mužovi. Ja neviem, ako oni žijú, čo on doma urobí, koľko zarobí, či sú spokojní, či len ona nespokojná. Ja píšem za seba, že som na rodičovskej dovolenke, keby prišiel môj manžel/priateľ za mnou, že chce si urobiť vyššie vzdelanie, podporím ho. Aj tak som doma, aj tak všetko robím ja, aj varím tak isto, ako keby bol jeden deň mimo, aj upratať musím tak isto, aj s deťmi sa hrať tak isto. Ak ju to zaťažuje, ak je na obtiaž, a bude ešte viac a k tomu ešte prídu o príjem, tak nech sa zariadi podľa toho. Ja píšem za seba.
@drahomirrra 3/4 co tu píše nema šajnu, co znamená študovať PhD. Si myslia, ze ked si zaplatia skolne, ze to musia aj skončiť. To, ze skolne je len časť nákladov im uz akosi ale nedochádza. Doktorand ma vedecký napredovat/pracovat, byt zapojený do grantov a pod., písať vedecké články (za uverejnenie ktorých sa taktiež plati, ), chodiť na konferencie (ďalšie konferenčné poplatky a bude si brat kvoli tomu dovolenku z prace?) a písať pracu (ďalšie náklady na štúdium za zháňanie podkladov) atď., atď.
Navyše nikde nie je napísané, že štúdium musi aj ukončiť. Kolko je takých ľudí, čo to vzdá.
Pokial to v reálnom živote nevyužije, je to zbytočné. Keď je to jeho sen, nech si ho plni v 50tke.
Určite by ste sa mali porozprávať není áno dobre ak by sa rozhodol bez tvojho názoru ale ani není dobre zakazovať nájma ak nevieš prečo si chce vzdelanie doplniť. Určite má nejaký dôvod . Ale vie ako sa cítiš že je toho na teba veľa ? Treba zvážiť pre a proti pozrieť sa na to časovo i finančne a zistiť ako veľmi po Tom túži a prečo .držím palce aby ste našli kompromis
Inak môj sa učí cudzí jazyk Max ho podporujem .ale tiež si koľkokrát zanadavam lebo nemá čas mi pomôcť s deťmi . Musí si robiť úlohy cvičenia plus doučovanie . Chápem tá . Chlapi sú žiaľ není taký multifunkčný ako ženy .my zvládame školu deti prácu domácnosť ale muži sa potrebujú sústrediť len na jednu vec . 🫣
Ja aj manžel sme si dorábali školu už v manželstve. Obaja máme síce VŠ vzdelanie, ale k tomu čo chceme/ sme chceli robiť, sme potrebovali výučné listy. Manžel to robil pred 4rokmi, chodil síce raz za čas neskôr domov, ale nijak ma to neobmedzovalo. Prišiel covid a školu má spravenú. A vďaka tomu sa posunul vpred. Ja som vyštudovaná učiteľka, robím si výučny list- cukrárka. Keď som s tým prišla, manžel nemal najmenšie pochybnosti, podporil ma. Ono je to tak. Aj keď by som to vzdala, nič nestratím, len získam. Veď tú školu nebude robiť 20 rokov, aby ťa to okrádalo až tak o ten čas.
@divokykonik ty hovoríš o rigoróznej skúške, to nie je doktorát. Rigo sa dá urobiť do roka i skôr. Doktorát je 3-5 ročne štúdium a konci normálne stanicami s titulom PhD. za menom
@janickacrazy hehe a tretie take nie je? Ja sa neodvazim ani na druhe. Teraz ma slečna 4 a pol a sedim doma ako v base s nou kvôli chorobam. Len co doberie ATB zas ochorie, uz ma z toho asi porazi. Asi mandla bude musiet ist von.
@akvi moja sestra ma tiez dvoch nadanych synov, jeden z nich ma PAS a tiez ked boli uplne mali skoro jej z toho preplo, ona robila este v korporate narocnu poziciu, no dovi...teraz su uz vacsi, stale to nie je uplne ok, ale je to uz ovela lepsie. Je šťastie mat take sikovne, zvedave, zdrave dieta, no je to aj strasny stres, a este ked je na autistickom spektre....Inak ona tiez riesi stale nejake diagnozy, najnovsie jej diagnostikovali astmu a asi ma aj poruchu imunity. Ja som zacala chodit psychoške, lebo som mala totalnu nespavosť a uz sa to nedalo vydrzat, zatial mi vsak nepomohla, som permanentne nevyspata a to ma mala uz 4 a pol roka.
A potom ze preco na Slovensku su zeny utlacane a casto aj tyrane... Zena doma maka, stara sa o svokrovcov, nemoze ani do prace ist (lebo pravdepodobne zarabala menej ako manzel, inak by ostal s vlastnymi rodicmi doma on a nie ona), rozmysla ako nakupit potraviny, aby im vychadzalo. A muz si chodi do prace a z prace a len tak sa rozhodne ze minie kopu penazi na studium co mu netreba a mu to vezme kopu casu. V obdobi, ked financne ledva vychadzaju. A vacsina zien jej tu zacne nadavat, nech chudakovi manzelovi nic nezakazuje, nech ona este viac maka a nech jeho necha sa este viac flakat a venovat sa svojim zaujmom. Lebo ved jej zaujmy su nic, ona nech sa aj zodrie, ale nech sa neopovazu muza nepodporit v somarinach.
Samozrejme, trochu zvelicujem.
Ja podporujem vzdelavanie a sebarozvoj a slobodu vo vztahu, ale nie na ukor ostatnych clenov rodiny. Je uplne ina situacia rodiny, kde peniaze nie su problem a ani cas. Ale aby jeden si vo volnom case studoval len tak, lebo ho ti bavi, kym druhy bude mat doma o to viac prace, domacnost o to menej penazi a este sa ten chudak ma starat k svojich svokrovcov... Detom nekupia jogurt, lebo ocko potrebuje peniaze na zbytocne studium. Nepojdu na vylet, lebo ocko si musi zaplatit vylet na konferenciu. Ked ma volny cas, nech sa stara o svojich rodicov. Aj zena ma pravo na sebarozvoj, nie ze muz vsetko a zena nic, lebo zena ma byt od prirody otrok alebo co.
Muzom niekedy nedochadza, vacsinou tym, ktori maju skvele manzelky, ktore nedaju najavo, ze toho maju privela, lebo ich nechcu zatazovat. Podla mna si myslel, ako im to doma funguje skvelo, zena usmievava, vsetko zvlada, lebo sak nechce ho zatazovat, vsetky starosti skryje za usmev a nebude sa stazovat. A teraz mu asi doslo, ze hups, mozno by sa jej zisla pomoc, mozno to nezvlada az tak dobre ako to prezentuje. Je dobre, ze to zistil. Stale sa da najst kompromis a dohodnut sa, ale musia obe strany byt k sebe uprimne a otvorene roznym moznostiam.
@scorpionflower1 Tretie dieťa je našťastie úplne dobré a kľudná povaha, taký malý anjelik. Ale má zase NKS, takže tiež to nemáme úplne jednoduché, no ja mám všetky deti neštandardné, aby som sa nenudila.
Nevidím dôvod mu to zakázať, on sa ti stará do života? Ako keby ide o niečo hrozné.. fakt nepochopím.. byť on takú ženu by som nechcela
@majarumm to sa manzelia nemaju jeden druhemu starat do zivota? To nie su manzelia potom, ale spolubyvajuci. Vsak maju spolocne deti a brali sa s tym, ze budu zdielat spolocny zivot a robit spolocne rozhodnutia, spolocne vychovavat deti. Vsak ked chcel byt chlap slobodny a aby sa mu nestaral nikto do zivota, nemal sa zenit alebo aspon nemal mat deti.
To chce stale dialog take veci...argumenty mas logicke a prakticke, jeho argumenty za studium nepozname, ani vobec nepozname vasu situaciu...za mna su Tvoje argumenty dostacujuce, aby nesiel na ten doktorat.
Ked ide len o to, mat titul za menom...tak fakt cas aj peniaze sa daju minut inde lepsie.
Ja len toľko, že chudák tvoj muž pri tebe 🤦♀️

@kaitlin3 Nekazi. Len mi vzdy vadili lemry, co sa prizivuju