Manžel chce študovať a ja som proti
Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄
@zmrzlinka2021 nuz teraz ta polovica slope, nenapadne doma.
A urcite bol zivot o inom, ludia boli viac spolu. Teraz sa ludia nevedia ani porozpravat...
Volakedy pili, spievali, tancovali...
Teraz co robia?
Sedia na facebooku a sleduju, kto kde bol, kto co ma,...
A ze to nezvladame? Nezvladame lebo ti co nepotrebuju nikoho, tym sa zije ok. Ale ti vias spolocensky zamerani prahnu po spolocnosti,po rozhovore...
To chyba nam, dnesnym ludom.
@derdia
Prepac, ale to je maximalne spomienkovy optimizmus. Clovek bol rovnaky pred 1000 rokmi, pred 50 rokmi a taky isty je aj teraz. Volakedy ludia vsak drzali viac v komunitach a rodinach, lebo proste museli - preto napriklad neboli bezne rozvody, velmi vela zien zilo s alkoholikmi, tyranmi, lebo proste by ich "komunita" udupala... tak vsetci pili, spievali a tancovali.
Ludia sa nemenia, menia sa len okolnosti a situacie.
a s tym FB - robili to ludia aj v minulosti, vzdy ludia mali tendenciu sledovat, spiclovat, kde co, a kto s kym - je to dane evolucne, ked boli tlupy a proste bezpecnost tlupy bola zivotne dolezita a musela si vediet o kazdom vsetko, aby komunita nebola ohrozena.
Proste zas si vymyslame a domyslame minulost. Velmi ti odporucam historicke podcasty s fakt odbornikmi.
A co sa tyka spolocnosti - ja ju mam a mam v okoli a zivote fakt skvelych ludi a velmi si ich vazim.
@derdia mozno pili a spievali spolu od zufalstva, ze sa nevedia pohnut dalej a odzit si tie mizerne zivoty. Boli spolu, komunikovali, lebo inak sa nedostali k informaciam. To nebola volba, ale nutnost. Dnes je volba, tak vybavia vsetko cez internet, vybavia nevyhnutne a nemusia sediet v kuchyni nejakej tetke z tretieho kolena a pocuvat miestne drby.
Ale ja som introvert a empat, mne tento pokoj od ludi vyhovuje. Pamatam este bezinternetovu dobu a mna tie nekonecne navstevy energeticky vycerpavali. Kazdy sa potrebuje len vykecat a vysypat na stol svoje vrece problemov a neuvedomuje si, ze druheho tym zatazuje. Ja osobne nemam kapacitu riesit a pocuvat zivotne osudy a problemy desiatich kolegyn, 5tich tetiek a ich deti a ich deti, ja uz vekom velmi selektujem, koho si pustim k telu. Lebo som ten typ, ktoremu kazdy zacne sypat na hlavu jeho problemy.
Ja vidím rozdiel v tom keď študuje žena a keď študuje muž.
Keď študuje žena ( normálna žena systémová cieľavedomá, ako ja🙂) zvláda starostlivosť o poriadok v domácnosti, zvláda zabezpečovanie stravy( nákupy, varenie, chystanie) zvláda starostlivosť o deti, dohliada na ich skolske povinnosti, zvláda svoju prácu ( Ja som podnikala, čiže niekde 2 dní voľno, niekedy naháňačky cez víkend po nociach) a zvláda školu externe.
Keď študuje muž, taky typický príklad, zvláda svoju prácu, zvláda štúdium, zvláda merkovanie deti, zvláda nákup, zvláda koníček. A tam to asi konci.
Takže tak, muž to má jednoduchšie vždy. A poviem za seba 5 rokov školy je fakt drina.
Asi by som reagovala tak isto, autorka. Nema nahodou krizu stredneho veku? Je v nejakom stalom jobe, bez postupu, chce zmenu a studium by bolo to najjednoduchsie?
@0silvia0 ano asi aj to je pravda... Jasne, moze byt beriem😁
Ja som zase podla hormonov,raz tak, raz tak😁😁
Ale tiez ma ludia prestavaju bavit... A mam rada svoj pokoj. Ticho v dome, ticho vonku a nevediet o nicom...
A popravde uz ani neviem na co som to vlastne predtym odpisovala😁😁😁🤦♀️
To je dalsia vec moja... Precitam, odpisem, vyhodim z hlavy... Vsetko nepodstatne vyhadzujem
A toto je pre mna len taky nejaky zvyk, pridem pozriem,precitam,napisemnazor,zavriem a koniec.... Viac ani obraz ani zvuk😁😁😁👍
@zmrzlinka2021 ano rozumiem, ale aj teraz je kopec vztahov na zrutenie... Kopec ludi, v tom ti zije, pretoze "musia"
Maju pocit, ze musia... Vtedy bolo mozno viac veriacich, tak verili, ze to je ich udel tu na zemi, prezit zivot s idiotom.
Teraz sme trochu ine, viac sa mozno zastavame vlastnych prav...a proste ked to nejde tak rozvod. Atd..
Myslím si, že si sebecka 😂 🤷
Keď po tom túži, nech si ho urobi
Myslím, žeby si ho mala skôr podporiť.
Asi tu budem jedna z mála, ale ja ťa úplne chápem
Ja si momentálne robím rekvalifikačný kurz cez úrad práce. Kurz trvá 2 mesiace, popritom sa normálne starám o deti a domácnosť, ale aj tak je toho na mňa veľa. Neviem si predstaviť študovať 4-5 rokov, aby to nebolo na úkor rodiny.
Manzel ked si zacal robit dalsie nadstavbove vzdelanie spytal sa ma ci suhlasim, jasne ja som mu to schvalila a podporila ho. Ale zatial stalo ho to kopec penazi(3500e) hlavne casu ( 3 roky) a este neskoncil. Sam je z toho uz deprimovany.
Necitala som komentare, ale ked ta to trapi, tak sa este porozpravajte. Ja som za to, aby si clovek zvysoval vzdelanie ak chce, a hoci aj ked ho to iba bavi, ale manzelstvo je o dvoch ludoch a nemoze sa jeden tvarit, ze si teraz bude robit titul, ktory nepotrebuje, zatial co ten druhy sa moze povinnostami aj roztrhat. Preberte to spolu v klude, vsetky za a proti, a ak by sa to dalo nejako zorganizovat aby aj on mal svoj cas na studium, aj ty svoj cas na nieco, co bavi teba a oddychnes si pri tom, tak hura do toho. Da sa vela veci, ale partneri sa musia vediet dohodnut a rozdelit si cas. A ak to nejde, tak treba robit aj ustupky.
Ja to az tak tragicky nevidim.. o JEHO rodicov sa staras hlavne ty, a ked pojde do skoly,budes sa estw vuac starat..neni mu hamba, ze namiesti titulu kt.mu bude podla tvojich slov “naprd” sa radsej nestara viac o rodicov? To nie je tvoja povinnost sa starat o svokrovcov!! Mna by to teda stvalo ze manzel sa ode “hrajuskat” a na rodicov kasle..takze mozno zakazat by bolo tvrde,ale co ak ty si ted povies ze ty ides do skoly a on sa bude starat….?
treba si to proste prebrat a naplanovat a to nielen jeho studium ale aj tvoj rozvoj
ja by som mu navrhla nech si najde brigadu a zacne si setrit na toto studium aby nebol dotknuty rozpocet rodiny
plus cast nech da na tvoje vzdelavanie a raz -dva krat tyzdenne ta zastupi pri rodicoch domacnosti a detom aby ta podporil pri tvojom rozvoji napr jazykovy kurz a pod
treba prebrat aj take veci ze sa moze stat ze budu rodicoa potrebovat zariadenie a tam sa k dochodku doplaca tj ty prides o cast opatrovatelskeho oni dochodok plus par stovak doplatite zariadeniu
zvladne to spolu s nakladmi za vzdelavanie?
je to z jeho strany sebecke ze nemysli na teba rodicov ale len na seba
Reagovala by som úplne rovnako ak by som ja mala byť doma a starať sa mu o rodičov 🤦♀️.
1. v akom odbore 2. ja by si hladka prácu/menil/dostal inú ponuku- nezávisí to od dosiahnutého vzdelania? 3. aké možnosti kariérneho rastu mu z toho vzdelania vyvstanú?
Určite je na mieru zvážiť všetky pre a proti. A hľadieť do budúcnosti. Lebo nikdy nevieš, ako sa situácia vyvinie o niekoľko rokov, možno potom by sa to vzdelanie hodilo.. Akákoľvek investícia do vzdelávania nie je podľa mňa na zahodenie. Len treba zvážiť, či a kedy.
Podporujte sa navzájom aj v chcení kariérneho rastu.
(Môj príklad - vždy som pozerala na istú oblasť v rámci mojej odbornosti že toto ja nikdy nedám. O pár rokov som tam šla, lebo v predchádzajúcom zamestnaní som nemala budúcnosť. Po pár rokoch profesijné skúšky, s podporou manžela. A ďalších 7! rokov chodenia po vyberkach. Už som to chcela vzdať, tie neúspechy a sklamania,...manžel má vždy podporoval - choď skús, o domácnosť a deti a postaral sa vždy kým som sa pripravovala. A ono sa to podarilo! Nedávno som nastúpila na vysokú funkciu. S jeho podporou.)
Povedz mu to,ze mas vycitky a vsetko preco si tak reagovala,a preberte to,budete moc musiet setrit?
tak toto je trochu moc. Ale na druhej strane, ak sa najma ty staras o jeho rodicov, bolo by fer, keby sa zamyslel, ako si zadelit cas tak, aby ho mal aj na studium a aj na rodicov, pripadne vymysliet sposob, ako ti tu starostlivost odlahcit. V studiu mu nebran, lebo raz sa to otoci proti tebe, ale tiez nemusis znasat starostlivost o vsetkych. Normalne sa o tom porozpravajte, preco ta to nahnevalo, ale ze si otvorena debate, ako si to teda nastavite.
@drahomirrra dovolím si opnovat, su smery/odbory a nadnárodné spoločnosti, ktoré PhD. velmi oceňujú a bez tohto titulu ta na pohovor nezavolaju, pokial sa uchádzas o vyššie odborne miesto…mat PhD. a využiť ho iba na akademickej pôde je zastaraný nazor tu na SVK.
Áno, brániš mu v rozlete a ak ustúpil v tomto, tak je pod papučou. Zamysli sa nad sebou.
Vyhodnotit nejaku situaciu a pripadne okomentovat z nejakeho kratkeho prispevku je ako si samodiagnostikovat nieco pomocou googlu.
Neviem presne aku ma autorka situaciu doma, ale keby na mne bola cela domacnost, starostlivost o deti, starostlivost o rodicov, s ktorymi by som bola na opatrovatelskom, ktory si ani neviem predstavit kolko moze byt a moj muz by prisiel s napadom, ze pojde studovat phd. a realne by sa nedostal na ine miesto, lepsie alebo by mu to nepomohlo dostat miesto v sfere, kde by tuzil prcovat, tak by som tiez asi bola proti v tom danom momente. Ak by sa situacia nejako zmenila tak nech si studuje.
Ked tu zena napise, ze nevladze, ze je na vsetko sama, tak prve rady su, nech sa muz viac zapaja, nech si rozdelia to a to, ocividne tu muz nepomaha dlhodobo a vyhladovo ani pomahat nebude ak by siel studovat.
Ty a tvoj muz poznate najlepsie svoju situaciu, vies ako fungujete, ty vies ci aj doteraz ti nepomahal, ty vies ci ti sucasna situacia vyhovuje, vy dvaja sa musite dohodnut.
Aj ja som si chcela spravit doktorat. Manzel nebol kategoricky proti, ale pouzil rovnake argumenty ako ty. Vobec sa na neho nehnevam. Usetril mi peniaze, nervy a kopu casu. Mozno by nabuduce bolo vhodnejsie citlivejsie podat argumenty a rozhodnutie nechat uplne na nom.

@canany No nepochopila si..nevadi