Manžel chce študovať a ja som proti
Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄
@lenka567899 To teba zaujímať vôbec nemusí 😊
Ja som za vzdelanie ambicie všetkymi desiatimi, da sa aj v manzelstve s 2 detmi, ak žena robi na polovičny a muž živi rodinu, ale este 2 rodičov na krk k tomu..starat sa o 5 ludí..no..alebo muz priloži ruku k dielu, zaplati sa opatrovatelku, žena do prace alebo neviem ako potom..tu sa od ženy čaka, že sa postara..ja poznam jednu pani, ktora mala 2 deti, manžela na krku a tituly si dorabala, že sa učila v noci a rano o deti sa postarat..a že dnes nevie, ako to zvladla..no tu je na starost tych ludi vela...jedna kolegyna k tomu plus dom stavala, že ju seklo v križoch v tridsiatke...muža by som podporila v učeni ale nie za tu cenu, ze 5 ludi na krku budem mat len ja...
@karolinakr Zaujímavé, že kedysi ženy zvládli všetko. Moja mama dochovala svokrovcov, popri tom pracovala na plný úväzok, dve malé deti (žiadny RD do 3 rokov), domácnosť. Otec mal vtedy 3 zamestnania. Dalo sa, zvládli všetko.
Zvládli to preto, lebo inú možnosť nemali.
Ak by si sa ich spýtala, či by si to dobrovoľne vybrali, asi by neodpovedali kladne.
To ze nieco v minulosti zeny robili, neznamena, ze to aj zvladai, aj ked to tie damy velmi radi tvrdia, lebo su to tie generacie ludi, pre ktorych "pracovat" bol zmysel zivota a ich identita - lopotit sa a zhrnat. Vacsinu od starsej generacie pocuvam, ako sa robilo, ako toto ako hento.. ako deti supli pomaly na cele letne prazdniny k starym rodicom. Volakedy sa takto detom bezne nevenovalo
Zas si to tak neidealizujme.
A otazka je - mame sa porovnavat, kto co zvladne? Aky plat ktora zarobi? Ktora ma viac nacestovane? Ktora mavyssiu sumu naucte?
Ved kazda sme ina, mame ine limity, inu predstavu o zivote.
@drahomirrra Ja si myslim, ze problem u nich nie je tam ta skola.
A co sa tyka mna - ja sa snazim fakt manzela podporovat vo veciach, ale vzdy viem, ze je vsimavy a emapticky a mozem sa na neho spolahnut. On zas podprouje velmi mna. V manzelstve by mali vsetci jej clenovia napredovat, nesmie existovat rola "sluhu" a rola "vyvoleneho"
@zmrzlinka2021 ok
@taga Vsetky zeny sa tu strasne rady hraju na obete.
@drahomirrra Clovek ako ty NIKDY nepochopi, ze dovod ist do prace casto nie su finacie, ale sebarealizacia. Proste zle sa to cita toto uzkoprse zmyslanie
@unicornlady Vzdy mas inu moznost. Vzdy. Opat zafixovane strerotypy
@drahomirrra Ak uz ide o rodicak, bola som doma skoro 3 roky. Nevidim dovod by doma 10 rokov ani 5
@maros313 myslim ze to chapem velmi dobre, ja sama som si plnila tieto ciele ked bol na to priestor a cas, t.j. pred materstvom. a tituly v CV (tie nad ramec klasickeho vysokoskolskeho) su iba ceresnicka na torte, pri negociacii o vyske platu zavazili vzdy ine veci. Toto nie je neuspech, ale realita v komerčnej sfére.
@zuzanockamt kedysi moj prastary otec mal kona, ale dnes by si bez auta uz asi tazko fungovala.. kedysi v dedine bol jeden telefon na obecnom urade, ale dnes mas v ruke telefon s interneto. a uz by si bez neho len tazko fungovala... kedysi si zeny sili kroje, a deti behali v jednej koselk, bose, s holou ritusou, no a dnes objednavame oblecko online a platime kartou...
kedysi si ludia doma piekli chlieb a chovali prasiatka, dnes je velmi malokto sebestacny bez obchodu.. toto porovnavanie vcera a dnes je uz uplne bezpredmetne...
a najdolezitejsie: tvoj otec mal 3 zamestnania a robil to pre rodinu! Nechodil si po meste ako studentik, zatial co tvoja mamina robila vsetko, co pises
@mircalla mne budeš hovoriť ako mám problém akceptovať iný názor a ty čo robíš? Chcela si robiť? Rob. Realizuj sa. Ale nevnucuj iným ženám aby to tiež tak museli mat, niekto chce byt doma, či už s deťmi alebo v domácnosti, vie sa realizovať aj inak ako v robote a nie, niekedy nemá inú možnosť. Ja som v živote nepredpokladala keď som šla s prvým dieťaťom na materskú že sa najbližších 10-15 rokov do roboty nedostanem lebo nemôžem, život to zariadil inak, ja som sa s tým zmierila aj keď som mala nasliapnuti parádnu kariéru po ťažkej skole. A poznám kopec zien čo sa našli práve až na materskej a v starostlivosti o domácnosť a deti a to je tiež okej. Prestaň ostatným vnucovať svoj obmedzený a uzkoprsy názor.
Nuz ono je to vzdy o tom..
Ze on si sice bude studovat, ale ty bude tym padom riesit vsetko okolo domacnosti.. Takze ked on chce studovat, tak pocas toho co on bude v skoe, a pisat pracu a ucit sa.. Ty budes akoze kde?
Vsetky ti tu pisu, ako si hrozna... Ale nie nie si hrozna..
To, ze on bude stuovat na ukor vas, je akoze ok?
Tak aj my podme vsetky stuodvat, domacnosti nechajme na chlapov, nech varia, chodia do prace venuju sa detom atd....
Preco by zeny mali niest a riesit vsetko, ked manzelikovia si idu studovat?
@mircalla
Lenze tazko sa bude realizovat napr. zena, ktora je troska hlupejsia a manualne nic nevie (niečo extra, napr. siť zaujimave kusky), či žena čo ltt vystudovala strednu skolu alebo nejaku idiotinu na VS (uz to tu pisala @heleninamama ). Ešte keď si vezmes ze sa da dokopy s nejakým dedinským "Jožom", čo má obdobné IQ a kúpia si polozpadnutú chajdu niekde, kde musia do najblzsieho mesta dochadzat 30 km autom, tak velmi tazko.
Su proste zeny, ktoré nemajú ambície, sny... stačí im pozriet si nejakú telenovelu, ruzu pre nevestu, spravit doma segedín...a tak sú spokojné.
No sme rozne a práve preto sa v reálnom zivote pohybujeme vo svojej bubline s podobnými typmi ludi.
@derdia na domacnost maju byt vzdy dvaja a ide to podstatne lahsie. To ako rodina funguje, je vzdy o vzajomnej kooperacii.
@zmrzlinka2021 Ano, vsak presne tak to je
@mircalla
Lenze je to pochopitelne,nie?
A na druhej strane, nalejme si cisteho vina. Keby vsetky zeny boli mudre, sikovne a ambiciozne ako ty... tak je podstatne tazsie sa dostat na kvalitne pracovne pozicie a zarabat pekne peniaze. A na mnohe pracovne pozicie (tie "ludove") s nizsou mzdou potrebuje spolocnost / ekonomika tiez ludi 😉
@taga len som chcela poukázať na silu človeka...kedysi boli ľudia vytrvalejší, silnejší...dnes sa mlaď rúca z každej banality
@zuzanockamt Neboli silnejsi - este si mi to hore aj odsuhlasila a teraz si protirecis.
V minulosti polovica dediny boli alkoholici... pretoze x veci nedavali.
@zuzanockamt ano, s tym absolutne suhlasim, v tomto ponimani mas velku pravdu!
@maros313 asi sa pohybujes v inych kruhoch, mozno ucis na fakulte a vzdelanie si zvysujes v ramci pracovnej naplne. ja mam JUDr, LLM, pohybujem sa v biznis sfere, kde musim podat vykon meratelny bilovatelnymi hodinami klientom. praca samotna vyzaduje obcas nadcas a pod. Nechcem nikoho znevazovat, jednoducho veci vnimam cez to, co prinasa prinos pre rodinu, a to su peniaze. kvoli nejakym vyssim idealom uz veci nerobim, prislo by mi zvlastne keby to partner chcel, zase on ani nechce, kedze mame podobe uvazovanie.
@mircalla ja som kľudna, ja narozdiel od teba nemám potrebu ostatných presviedčať že tak ako to mám ja je jedine správne riešenie. A hej, existujú ženy ktoré sedia doma a “nič nerobia” len poberajú sociálnu davku na opatrovanie, ale ako sa to konkrétne týka teba a obmedzuje to tvoj život? Prečo máš tu potrebu takto na ne útočiť a nenávidieť ich? Ries si samu seba, bude ti ľahšie
@zmrzlinka2021 nechcelo sa mi a nechce rozpisovať, tak som napísala ok
Ty mu nesmies zasahovat do jeho tuzob a snov, s knihou ta podvadzat nebude. Proste su veci do ktorych si partneri nemaju kecat, nemal by vztahom s tebou stracat seba. Manzelstvo je o vzajomnej podpore, mate sa v tahsich chvilach podrzat a robit si radost a nie zakazovat. Ten doktorat by si urcite platil zo svojich financii. Predpokladam, ze ty nehospodaris s celou jeho vyplatou a mas tiez svoju. A na domacnost prispievate obaja rovnakym percentom. A to ci spravi resp. nespravi skolu je jeho vec, ty ho mozes akurat podporovat a nie stresovat, ze to neda. Ak to neda, aspon to skusil, ak to da, tak super.
@madeline1 V manzelstve neexistuju "svoje financnie".

@zuzanockamt tak načo si mala deti???