icon

Manžel chce študovať a ja som proti

3. jún 2023

Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄

zuzkas81
3. jún 2023

Tiez by som bola proti, a ani sama by som uz nesla studovat PHD a to mam len jedno dieta. Jednoducho ako pise drahomirra to su veci, co sa robia za slobodna, ked uz je rodina je potrebne zohladnit potreby rodiny. Nechapem ten vacsinovy nazor tu o podpore partnera a ako sa taketo vzdelanie moze hypoteticky hodit. Ja mam aj zahranicny titul, aj maly doktorat, nic z toho nikdy nebol dovod na zvysenie platu, ano, bol to nejaky osobny rozvoj, ale isto by som sa netvarila, že to je nutnosť v čase keď sa treba starať o rodinu a teda niečo pri čom treba partnera podporiť a podobne žvásty.

heleninamama
3. jún 2023

@kaitlin3 Zrejme si trafená hus, keď tak gágaš. O mňa sa neboj, ja sa o seba viem postarať. A aj o svoje deti. Nevychovám z nich celoživotných poberačov sociálnych dávok, ktorí svoju lenivosť a neschopnosť budú maskovať za empatiu a pomoc blížnemu.

mircalla
3. jún 2023

@kaitlin3 Kazda jedna zena, co ma dake ambicie by neostala doma opatrovat jeho rodicov a este hned po materskej. Druha vec je byt sikovna a najst si dobre platenu pracu. Tym menej sikovnym vyhovuje opatrovanie deti ci rodicov najlepsie navzdy
Ja by som s tymto nikdy nesuhlasila, noz jej na krku nik nedrzal, submisivna sa nezda byt

maros313
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
3. jún 2023

@zuzkas81 A to založenie si rodiny je stopka k vzdelávaniu? Sú povolania, kde je rozvoj a vzdelávanie potrebné doživotne. To si tí ľudia nemajú zakladať rodiny?
Budúci týždeň ma čakajú dve obhajoby. Ani mi nenapadlo si pýtať súhlas od manžela, keď som si dávala prihlášky. Áno, je pravda, že finančne ma to nestálo nič, len kopu času. Ďalšie štyri vzdelávania ešte plánujem. Tie už aj finančne budú niečo stáť. Ale opäť to budem riešiť len sama so sebou.

kaitlin3
3. jún 2023

@heleninamama ano hlasno gagam, lebo plánujem poberať na svojho postihnutého syna OP keď skončím RD, preto mám prehľad ako tento system funguje a nevymýšľam si ako ty a tebe podobne 😉 asi by som podľa teba mala aj hodiť syna do kanála lebo si dovolím využiť system ktorý “ponuka” tento stat a samozrejme ty osobne mi na to budeš platiť, naozaj ďakujem 😁
@mircalla tu lepšie platenú pracu by si mal nájsť práveže ten syn ktorého rodičia potrebujú opatrovanie, nie to hodiť na manželku a ešte vyrukovat s tým že on ide študovať, dať za to tisíce eur, ten príjem sa mu doktoratom nezvýši a ešte zaťažiť ďalej manželku.

renaii
3. jún 2023

@heleninamama vieš vôbec ake su podmienky na opatrovanie ake musia mať diagnózy aby to prešlo? Koľko musela čakať na rozhodnutie bez príjmu? Keby rodičia neboli odkázaní na opateru tak jej to neschvália. Obetovala svoju kariéru a ty napíses ze je leniva robiť. Vyskúšaj si to a potom kritizuj.

basullinka
3. jún 2023

Neviem si predstaviť "kategoricky odmietnuť" vzdelanie manžela. Toto by som si nedovolila. A ak by mne niekto "kategoricky odmietol", moju túžbu po vzdelaní bez nejakej diskusie, tak by som bola veľmi sklamaná. ... O všetkých tvojich dôvodoch sa dá diskutovať, argumentovať a nastaviť kompromisy a pravidlá , aby to vyhovovalo aj tebe.

mircalla
3. jún 2023

@kaitlin3 Kde autorka napisala, ze to na nu hodil? Evidentne jej to vyhovovalo.Nikde nepise, ze chce pracovat.To je tvoja teoria

kaitlin3
3. jún 2023

@mircalla už vidím ako dobrovoľne žena opatruje svokrovcov 🤦‍♀️ A keby aj tak s tým nemal súhlasiť 😁 keď ju tak chcel do roboty posielať, mal ísť viac zarobiť a tým pádom zaplatiť zariadenie alebo opatrovateľku.

zuzanockamt
3. jún 2023

@renaii Autorka písala, že rovno z RD prešla na OP, bez príjmu teda nebola. Keďže to takto mala, pravdepodobne to bolo plánované.

zuzkas81
3. jún 2023

@zuzanockamt v jeho prípade to phd nie je súčasť povolania. ja to že mám rodinu vnímam ako zodpovednosť a zároveň niečo prečo ochotne aj o časť pracovných príležitostí prídem, pretože chcem aby sme ako rodina boli v pohode a nie mali čo najviac na účte. napr keď som dostala pracovnú ponuku s vyšším platom, radila som sa s mužom a na základe dohody som ju odmietla, keďže by znamenala viac práce. pre uplnosť, rozhodne ma za to netreba lutovať, mám dobrú prácu aj teraz, zarobím vysoko nadpriemer, čiže mám ten luxus sa takto rozhodnúť.

mircalla
3. jún 2023

@kaitlin3 Asi pochadzas z prostredia, kde sa zeny podriaduju muzom vo vsetkom muzom a preto mas problem prijat iny uhol pohladu.

unicornlady
3. jún 2023

Ja nechápem ženy, aké dokážete byť kruté niektoré, a tak súdiť.
Ak sa žena stará o deti a svokrovcov, tak je akože niečo menej než nejaký "pán riaditeľ", či čo? Že toto zmýšľanie bolo za komunizmu, ešte beriem. Ale hádam troška sa už ľudia uvedomili.
Dámy, nikdy neviete, čo všetko sa vám v živote stane. Aby ste raz vy neboli na tej strane, kde vás budú ostatní súdiť.

kaitlin3
3. jún 2023

@mircalla 😁fuha to bolo drsne 😁 chvalabohu pochadzam z prostredia kde nepotrebujem diagnostikovať anonymne užívateľky mamickovskeho fóra svojimi (ne)znalosťami z psychológie. Tu sme teda asi skončili ✌️

mircalla
3. jún 2023

@unicornlady Zazila som aj opatrovanie rodicov

renaii
3. jún 2023

@zuzanockamt mohla si podať počas rd/md ale nevedela koľko bude dopredu čakať. Niektorí čakajú aj rok.

mircalla
3. jún 2023

@kaitlin3 Esteze tak s istotou vies, ze to na nu hodil. Ja si to nedovolim tvrdit, pisala, ze o vsetkom diskutuju, takze Skor sa priklanam k tomu, ze im to obojstranne vyhovovalo.

kaitlin3
3. jún 2023

@renaii to im ani nevysvetľuj, nevedia že priemerná doba schválenia žiadosti na OP je 6-9 mesiacov a teda logicky to musí byt plánované 😑 oni si asi myslia že prídu na úrad práce v pondelok, odovzdajú číslo uctu a v piatok pipnu peniažky a veselo môžu vyciciavat stat a ženy ako oni, ktoré na nás darmožráčov robia 😁

heleninamama
3. jún 2023

@kaitlin3 Nemyslím si, že by tu vôbec nejaká kariéra bola aj pred deťmi. Skôr mi to príde, že bývajú s rodičmi v ich dome a ona po reťazovej RD zastala doma a pomáha im v domácnosti možno aj bez nároku na peniaze, veď píše, že nie žiadne ťažké stavy. Je doma hlavne kvôli tomu, aby namusela ísť do práce, ktorú asi ani nemá. Takto to rieši mnoho žien, ktoré sa po rokoch doma nemajú kam vrátiť a ani sa im nechce. A znie to lepšie ako povedať na rovinu, že nič neviem, nikto ma nezamestná, nechce sa mi nič nové učiť, nechce sa mi cestovať...
Zbytočne tu budeme riešiť aká je žena v domácnosti dôležitá, keďže na všetko dnes treba najmä peniaze. A tu zrejme všetko financuje muž a nestačí to. A teraz si z toho ešte chce platiť aj školu, to je jadro problému.

kaitlin3
3. jún 2023

@mircalla tak ja pevne verím, aj keď paradoxne sa tak strašne podriaďujem mužom vo všetkom pretože tak to chodí v prostredí z ktorého pochadzam, že pán manžel jej nedržal nôž pod krkom keď ten OP vybavovali. Naozaj to zrejme bolo vzájomne rozhodnutie preto aj to či pán manžel ide robiť doktorát nie kvôli peniazom ale prestíži, by malo byt vzájomne rozhodnutie, čo zrejme aj bolo, autorka to síce komunikovala tvrdšie ako by sa malo ale manžel to zjavne akceptoval. Čo je pre mna keďže pochadzam z prostredia kde sa ženy podriaďujú mužom úplne sci-fi

mira0611
3. jún 2023

@heleninamama presne aj mne toto napadlo. Ak muz nepusti zenu studovat tak je narcisticky hajzel, ktory ju chce kontrolovat a nechce, aby bola financne mezavisla.
Ak to iste spravi zena, tak jej tlieskame! Smutne.

kaitlin3
3. jún 2023

@heleninamama to že ty máš v okoli takéto prípady ktoré nechcú ísť do prace a poberajú OP a v skutočnosti tych ľudí neopatruju fakt nechápem, rada by som sa s nimi popravde aj porozprávala keď je zrejme take ľahké dostať OP a nestarat sa. Ja teda verím tomu ze určite sa nájdu všelijakí špekulanti ktorí toto využijú ale neviem kde beriete tu istotu ze sa tam radi aj autorka, to som nikde necitala. Práveže mi príde extrémne nerozumne, keď už teraz sú financne natesno, riešiť štúdium ktoré momentálne peniaze len zoberie a neprinesie, plus by mala autorka ešte viac povinnosti pretože štúdium doktorátu tiež nie len každú sobotu na dve hodiny ako niektoré doplňovanie štúdia. Takze podľa mna by mal manžel najprv sa posnažit tie peniaze do rodiny priniesť vo väčšom prijme, pripadne natoľko aby bolo o jeho rodičov postarané a žena môže ísť pracovat, tým pádom on môže ísť študovať.

mircalla
3. jún 2023

@kaitlin3 Ale ved to tvrdim od zaciatku, ze im to obom zrejme vyhovovalo. Ty tvrdis, ze to na nu hodil a ona sa obetovala.

lenka567899
3. jún 2023

Ja som z komentárov úplne baf 😃 autorka má lenivého muža ktorý má midlife krízu a nudí sa, a nielenže nemajú peniaze aj jej ešte da vlastných rodičov na starostlivosť 🤯

lenka567899
3. jún 2023

@lenka567899 takéhoto muža kopnúť do riti

drahomirrra
3. jún 2023

@heleninamama Extremne to hrotis. Ozaj by ma zaujimalo, co ta sformovalo do takejto nenavisti voci zenam, co nepracuju stylom ze nemakaju na hviezdnej kariere. A teba @zuzanockamt tiez.
Ci Vas vasi muzi nevyhanali kvoli peniazom od malickych deticiek do roboty a nenechali vas ani uzit si babatkovske obdobie. 😉 Lebo teda ja som karieristicka koza, ale rodicak som si odbila do 2 rokov a 10 mesiacov dietata a nebola by som ani o den kratsie.

zuzanockamt
3. jún 2023

@drahomirrra Mňa nikto do práce nevyhnal. Bola to moja podmienka už pred otehotnením. Mňa pobyt na RD nebaví. Nenávidím toto bábätkovské obdobie a kolotoč mlieko - plienka - spánok. Áno, ťažko pochopiteľné pre rodené matky, ja viem. Pre mňa radosť z dieťaťa začína vo veku cca 5-6 rokov. Môžeš si myslieť čo chceš.

taga
3. jún 2023

@heleninamama alebo to na zaciatku boli dvaja vs vzdelani ludia, ktori sa rozhodli mat rodinu, narodili sa im 2 deti, s ktorymi logicky zostala doma autorka a nestihla si kvoli rodine ani len zacat budovat karieru, potom si manzel uvedomil, ze niekto sa mu bude musiet postarat o rodicov ale jemu to nevyhovuje, tak do toho vmanipuloval opat len tu zenu, ktora stale viac a viac odklada svoje vlastne zaujmy, volny priestor, sebarozvoj, karieru kvoli detom a svokrovcom a teraz si panko povedal, ze ked uz to ma tak fajn rozbehnute, tak vezme par usetrenych korun a vyhodi ich na titul, lebo sa mu to bude hodit k priezvisku. No a co, ze zena ma nulovy priestor na sebarozvoj, no a co, ze to neprinesie ani euro navyse, naopak, zoberie z rodinnej kasy, no a co, ze cas, ktory by po praci mal venovat zene, detom o ktore sa stara zena a rodicom, o ktorych sa stara zena, ze tento cas zas a znova sebecky venuje len sebe a hladkaniu svojho ega...
Ale podla slovenskych zien je autorka panovacna marha, leniva ist do roboty, ktora muza drzi pod papucou..
Druha skvela tema, ktora nadherne odkryje zmyslanie a nastavenie slovenskych zien... ja sa vobec necudujem, ze mk je vsetkym na smiech

taga
3. jún 2023

@drahomirrra 👏👏👏 tlieskam za krasne rozumne upratane nazory, ze tento mk ma aspon par mudrych zien