icon

Manžel chce študovať a ja som proti

3. jún 2023

Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄

madeline1
3. jún 2023

@zmrzlinka2021 mas hrozne vyjadrovanie na damu

madeline1
3. jún 2023

@zmrzlinka2021 to si len ty myslis

zmrzlinka2021
3. jún 2023

@madeline1 to si nemyslím iba ja ,to je fakt. Peniaze v manzelstve su spolocne. Ona tym, ze je doma a stara sa o deti a rodicov umoznuje JEMU chodit do práce. Usetria - opatrovatelku pre rodicov cca 600 eur, vypomoc s detmi a domacnostou cca mozno tiez dalsich 600-700 eur.

kaitlin3
3. jún 2023

@mircalla a ty neplanujes poberať žiadnu dávku ani si ju nikdy nepoberala? Žiadne prídavky, OČR, PN, materská, RD možno neskôr aj ten OP? Prečo si myslíš že ti ľudia neplatia dane ani odvody? Pozri sa na svoju výplatnú pásku a spočítaj si koľko odvádzas ročne, či to naozaj je taká suma aby si mohla hrat tuto rolu obete systému a martýra sociálnych dávok.

kaitlin3
3. jún 2023

@mircalla a ešte, nemáš pocit že je lepšie byt spokojná v práci, zarábať na seba, môcť si dovoliť kúpiť čo chceš a realizovať sa? Nemala by si mat pocit zadosťučinenia z toho že ty do prace chodíš a máš výhodu platu a jeho rastu zatiaľ čo poberatelia dávok majú stále len tu davku? Ak ta stále štve že sú tu ľudí čo nerobí nič a poberajú sociálne dávky tak čo ti bráni urobiť to tak isto?

mircalla
3. jún 2023

@kaitlin3 Ale mnohe si to vybrali, lebo im paci nic nerobit a nechat sa zivit manzelom. V podstate este tvrdis, ze sa obetovali. Nevrdim, ze zakladatelka

kaitlin3
3. jún 2023

@mircalla ale prečo by to malo teba trápiť? Veď buď spokojná s tým ako to máš ty a nechaj ostatných tak

mircalla
3. jún 2023

@kaitlin3 Uz som na to odpovedala vyssie

drahomirrra
3. jún 2023

@mircalla Pockaj, pockaj, nemylis si ma? Ja som pocas celej RD z domu pracovala a teda nepoznas vacsiu karieristku, nez som ja. Takze neviem, co znamena clovek ako JA.

canany
3. jún 2023

@kaktusik007 spolocnost sa zaobera vedenim podvojneho a mzdoveho uctovnictva pre klientov v Bratislave. Ale ak je clovek sikovny, mame aj homeoffice z celeho Slovenska. Akurat treba anglictinu zda sa mi, ze uroven B1. Len uz je tazke najst niekoho, co vie samostatne pracovat a rozmyslat.

drahomirrra
3. jún 2023

@mircalla A inak, pises o sebarealizacii. Ok, beriem. Avsak. Ked sa rozhodnem mat dieta, vari zodpovedne viem, ze urcity cas s nim doma zostanem. Toto nie je argument odist od malickeho dietata. Sebarealizacia je extremne prehypovany pojem, su zeny, ktore citia dokonalu sebarealizaciu pri starostlivosti o dieta. Ja sice nie, ale vela ich poznam.

A teda su zeny, ktore sice pisu o sebarealizacii, ale pritom im nic ine, nez vratit sa do prace od novorodenca/batolata nezostalo. Z dovodu ubohej financnej situacie v rodine, alebo aj z dovodu nedostatku podpory muza, resp. zostali samozivitelky. Takze na papieri to vyzera extremne uslachtilo, ale v pozadi tych prispevkov krici nejaka pachut, agresia, hnev, doslova, akoby ich tie zeny, co su doma a tahaju rodicak za rodicakom stvali, lebo im v kutiku duse strasne zavidia.

canany
3. jún 2023

Este mi napadlo, k tejto Vasej diskusii, ved autorka ma tiez VS, ved nech ona si ide spravit doktorat, ked doopratruje jeho rodicov a deti nastupia do skol, moze aj ona spravit s titulmi karieru a lahsie sa uplatnit na trhu prace, ako ked jej v zivotopise bude potom svietit MD a OP xy rokov a on nech zatial prevezme starostlivost o svojich rodicov a deti. Ved maju rovnake prava a povinnosti v manzelstve, ta ne?
Ved aky bude mat dochodok ona z tohoto? A nedajboze si najde pan tvorstva inu potom a ona ostane s holou ....

zmrzlinka2021
3. jún 2023

@canany tá posledná veta žiaľ platí všade

nikaeli
3. jún 2023

No.. takto.. som špec.ped., ktorý roky pracuje s deťmi s autizmom - presnejšie od roku 2004. Tento rok sa mi naskytla príležitosť vzdelávať sa v terapii ABA, ktorá sa najbližšie študuje v Brne za veľké poplatky, no my sme vypracovali projekt, získali peniažky a vzdeláva nás jedna pani, ktorá študovala v USA. Na Slovensku sú len 3 terapeutky, pod taktovkou ktorých pracujú ďalší. Vzdelávam sa každú druhú sobotu 6 hodín už štvrtý mesiac a najbližší rok po prázdninách ešte budem. Nebudem mať ani vyšší titul, ani vyšší plat, ale pri mojej dennej práci s deťmi mi to veľmi pomôže. Oberám rodinu o čas, manžel sa stará o deti a o obed. Napriek tomu mi ani raz nepovedal jediné slovo nesúhlasu. Neviem si predstaviť, keby mal môj manžel ambície ako ten tvoj a ja mu sucho a sebecky poviem 'nie'. My doma sa navzájom podporujeme. Možno by si to s ním ešte mohla prebrať a vysvetliť mu svoje dôvody. Ak pochopí tvoje obavy, isto nájdete spoločné riešenie.

mircalla
3. jún 2023

@drahomirrra Ja som bola doma 2.5 roka. Kto tu pise o malickom dietati? Kazda moja kamoska tiez. Ja pisem o zenach, co su doma x rokov. Preco dokola o novorodencoch?

scorpionflower1
3. jún 2023

@harrisson nejde o vzdelanie, ide o to, ze je na vsetko sama. Ked sa manzel bude podielat na chode domacnosti a starostlivosti o deti ako ona a stihne popri tom doktorat, nech si ho urobi. Ci ona ma zabezpecovat vsetko okolo domacnosti a deti, nikam sa profesionalne neposuvat len mu robit support pri jeho kariernych planoch prospesnych iba prenho? Skus to otocit, vzal by on za nu domacnost a deti, keby ona chcela doktorat? Asi nie.
Mojmu muzovi takto pred par mesiacmi vo firme prisusili robit sefa oddelenia. Peniaze naviac za to nema, roboty ma ovela viac, ale kedze je tam sluzobne najdlhsie, tak "kto iny". Ma to vplyv na celu rodinu, lebo starostlivost o male dieta je stale na mne, kedze je v kancli 11 hod. denne.
Chcela by som vediet, keby sa teraz zamestnam niekde, kde travim tolko casu a nemozem si zobrat OČR kto by bol s dcerou, ked je chora (je chora casto).
Ked ma clovek rodinu jeho rozhodnutia nie su uz nikdy len o nom, hlavne, ked ma male deti.

scorpionflower1
3. jún 2023

@zmrzlinka2021 ano, suhlasim, a nechapem, preco to stale niekto nechape....u nas je taka tradicia povazovat vsetko okolo deti za potesenie a chodit do roboty za lopotu. Praca okolo deti a domacnosti je praca, aj ked to mnohi strasne moc nechcu priznat a chodenie do prace, kde je sice stres, ale inak ide o pracu, ktoru poznam, je predvidatelna, bavi ma a rozvija ma a posuva niekam je menej zatazujuca ako materska.
Ja mam len jedno dieta, ale moja materska bola extra narocna, moje dieta velmi vyzadovalo pozornost (neskor potvrdili unho mimoriadne nadanie a to su deti velmi narocne na obsluhu).

karolinakr
3. jún 2023

Inak nechapem, kde chodite na tie ženy, čo sedia doma a nechavaju sa živit manželom..Ja široko daleko taku nepoznam, alebo sa nepohybujem v takych kruhoch, dokonca sa tu spomina, že mnohe..ktore mnohe..okrem jednej tety, ktora bola cela nemožna od podlahy neviem o žene, čo nepracuje a vsetky maju deti a makaju
nestretlasom sa s takou osobou, co je na davkach a živi ju vylučne manžel

akvi
3. jún 2023

@scorpionflower1 presne. Pre mňa MD bol záťah taký, že ďakujem, neprosím ( moj je tiež z kategórie ako tvoje, plus AS). Pre mňa najťažšia práca v živote boli prvé dva roky s dieťaťom. To, že som skončila s totálne rozbitými zdravím ani nevravím. A keďže som mala tú česť sa podieľať aj na doopatrovani starých ľudí, tak môžem povedať, že aj to je mimoriadne náročná práca. Veď sa stačí pozrieť, koľko dostávajú ženy v Rakúsku za opatrovanie seniorov a to ja stále považujem za málo platené. Len na SK sa očakáva, že žena bude opatrovať a ešte držať hubu, veď je doma a váľa si šunky.

cafelatte
3. jún 2023

Manžel si ide zvyšovať prestíž na úkor manželky. Bud rada ze nakoniec s Tebou súhlasil, zničila by si sa, na všetko sama..to by nebolo šťastné manželstvo.

maros313
Odpoveď bola odstránená
dadis
3. jún 2023

@canany Ty si ides stale svoje. Nezostane s holou, ked rodicov a deti necha na panovi manzelovi a ona pojde do prace. Ako bude jej situacia lepsia, ked zostane na OP a pan manzel si nespravi doktorat? AVed nechodi do prace, vybrala si to. Ja by som urcite na toto nepristupila, aby som do prace nechodila.

autor
3. jún 2023

Uff, tu sa teda rozbehla debata...
Nebudem sa k všetkému vyjadrovať, iba napíšem, že nikto nespomenul jednú vec:
Sú to rodičia. Síce jeho, ale už aj moji. Obaja sme nastavení tak, že kým budeme zvládať starostlivosť o nich, budú u nás bývať. Rodičia sa o nás predsa starali a vychovávali nás. V mnohom sa obetovali. Teraz je čas im to oplatiť.
Neviem, možno som niekedy panovačná, ale vyplýva to zo situácie, ktorú doma máme... Niekedy proste musím chytiť opraty.
A keďže sú takmer všetky domáce povinnosti na mne, naozaj si nemyslím, že momentálna situácia dovoľuje, aby mohol ísť touto cestou....
Som sebec? Asi áno. Ale ak by tam šiel, asi by som to už neuniesla...

nikaeli
3. jún 2023

Ja som nečítala všetkých 8 strán, vychádzala som z úvodného príspevku, kde rodičov nespomínaš a nespomínaš tam ani deti (koľko ich máte a v akom veku). Vnímala som to inak. To, čo si napísala v úvode na mňa pôsobilo sebecky. Stále však váham, či je správne to hneď odmietnuť. Treba si sadnúť a urobiť plán, zapojiť ho do chodu vašej rodiny, kde je jeho 'pomoc' nevyhnutná. A ak má stále pocit, že po zvládnutí všetkých povinností má ešte chuť a energiu sa vzdelávať, nie je o čom. V prvom rade ale musí byť poriešené všetko nevyhnutné - deti, rodičia, domácnosť.

maros313
Odpoveď bola odstránená
canany
3. jún 2023

Ja ti fandim a ano bud sebecka, my zeny sa starame o vsetkych a o vsetko a ked padneme na hubu, nam nikto nepomoze. Ja som sa musela naucit byt sebecka, lebo som sa rozdala pre rodinu a nakoniec sa exmanzel aj tak zdvihol a odisiel a ja vyflusnuta som nechapala. S odstupom casu som mu za to gesto vdacna. Vsade sa tu pise ako si zena ma najst cas aj na seba popri rodine a teraz tu na teba vybiehaju, ze si sebecka. Ach zeny rozdvojene osobnosti od prirody
Ale pochoptr to nie je sanca, ktora teraz prisla a uz sa nezopakuje, ved o rok o dva moze ist studovat
@dadis nepochopila si ma. Je tu vela prispevkov od zien, ktore po rozvode odisli bez nicoho. Lebo on zarabal, jeho dom atd, lebo ona nezarabala lebo ... ja som narazala na toto

zmrzlinka2021
3. jún 2023

@canany
Ale mysliet na seba a svoje potreby neznamena byt sebecka.
Rozdat sa a mysliet len na druhych je prejav nizkej sebahodnoty. Hladam svoju hodnotu a identitu a lasku tym, ze sa vzdavaj svojho zivota, svojich snov, tuzob a ocakavam za to uznanie.
Mysliet na seba, plnit si sny je prirodzene a zdrave

panonia
3. jún 2023

Presne tak, veď mu povedz že kľudne môže študovať keď uz sa o rodičov starat nebudete. Kto nikoho nikdy neopatroval nevie čo to všetko obnáša. Zdravie máš len jedno.

bluka2
3. jún 2023

Zaujímavá téma, zhodnem sa tu s tými, ktorých niekedy radšej preskakujem 🥹
Každopádne ja mám 2 deti a robím si PhD a ano, výplatu mi to nezdvihne, ale v Nemecku a Rakusku to ozaj prináša prestíž. V čakárni u lekára ta zavolajú Frau Doktor, v hoteli ti dajú lepšiu izbu a proste všetci si ta viac vážia. Možno raz bude nejaká pracovná pozícia, kde bude podobný kandidát a jeden z nich PhD a výberu ho kvôli tomu pocitu vazenosti, ktorý s tým v týchto krajinách ide.
Ja to ale už robím 10 rokov a každý krát, keď platím 400 za semester mám tieto myšlienky - oplatí sa ešte nakopnúť a dokončiť to? Nechýba veľa. Ale je to ťažké skĺbiť s rodinou.
Napriek tomu, ak by mi niekto do toho hovoril, strašne by ma sklamal. Ti, čo ma majú radi, mi vždy povedia “dokonči to.” Bez debaty, na toto je iba jediná odpoved niekomu na kom ti záleží, na vzdelávanie a sebarozvoj sa nikdy nehovorí nie. Mohla si radšej povedať ano, skusme pouvažovať a rozprávať sa o tom, ako to spraviť, aby sa tebe nepohorsilo. Vyjdeš ty v ústrety, vyjde aj on tebe. Samozrejme vychádzam z hypotézy, že máš doma chlapa s normálnym myslením a nie nejakého narcistickeho psychopata a pod.
Aj s deťmi a rodičmi človek nikdy nemôže zabudnúť na seba. Vlastne aj kvôli svojej pohode, keď je taký dôležitý článok v systéme. A človek je najviac v pohode, keď pracuje na svojom sne a ma nejaké ciele.

bluka2
3. jún 2023

@panonia o 20 rokov (možno, nejdeme ich hneď pochovať , nie?) sa bude študovať o dosť ťažšie než teraz.