icon

Manžel chodí po práci na pivo

27. nov 2025

Prešli sme si kadečim...
Od istého bodu som vyslovila jasné rozhodnutie. Buď ja alebo alkohol.
Nepil denne a dokonca nepije vôbec tvrdé. Ale je to obrovský milovník piva. Podľa jeho logiky je to iné akoby pil pálene. Podľa mojej logiky je to stále alkohol. Trpí dnou, denne na to berie lieky. Dohodli sme sa že ideme pre seba niečo urobiť. Schudli sme, dali sme dokopy lepší a zdravší životný štýl. Pivko v lete máme radi obaja. No zatiaľ čo mne stačí jedno čapované a pijem ho hodinu on stihne vypiť tri a niekedy viac...
Cez toho sme sa dostali. V rámci aj zdravej stravy a tak, sme si dopriali možno raz za mesiac inokedy aj raz za dva či tri mesiace čapované pivo a nejaké pečené rebra, burger a tak. Veď to poznáte🙂 fungovalo to asi pol roka... Zrazu zisťujem že mladý pán každý deň po práci skočí na jedno - od smädu. Cítim sklamanie. Klame mňa a aj seba... On sa tvári že o nič nejde veď je to jedno pivo
Hm na rozovod to nie je, ale cítim hlboke sklamanie a vymykanie sa pitia z pod kontroly.
Dnes ma čaká nepríjemný rozhovor pretože nemienim takto pokračovať a tváriť sa že ja som tá zla lebo nechcem aby pil. Viem že budem.. viem že v jeho očiach budem nevďačná hysterka lebo čo to je jedno pivo

biba_18
27. nov 2025

@anjelicek26 vieš prečo pije tajne? lebo ona ho tlačí do toho aby nepil vôbec ... tam je iný problém v komunikácii ...

autor
27. nov 2025
@biba_18

@anjelicek26 vieš prečo pije tajne? lebo ona ho tlačí do toho aby nepil vôbec ... tam je iný problém v komunikácii ...

@biba_18 a čo mám robiť?🫣😆 Mam ho prosiť na kolenách? Alebo mam hystericky zbaliť seba aj deti a opustiť ho?
Je samozrejmé že nechcem aby pil keď viem že mal veľký problém s alkoholom. Takže... Je lepšie prosiť, povedať čo si prajem a neprajem alebo si zbaliť veci?

anonym_05fe60
27. nov 2025
@kinats

@hopsas pivo je pre muza rovnaka spolocenska udalost , ako pre zeny kavicka. Nie je to len o piti a uz vobec o zavislosti (pri jednom pive) Mate nespravny a urcite pokryveny nazor , len to utajovanie je problem. Len jedno pivo denne, alebo 2 dl vina, resp. aperitiv pred jedlom, digestiv po jedle je rokmi overeny vseobecne lekarskou obcou odporucany zdraviu prospesny pocin, a nie vsetko opakovane je zavislost, lebo denne si umyvame aj zuby a nie je to nezdrava zavislost.

@kinats ja žasnem, to je neuveriteľné. Chlastať alkohol na dennej báze je v poriadku. To môže tvrdiť len rovnaký alkoholik ako ten o ktorom autorka píše. Áno, je jedno či pivo, či víno. Je to závislosť, je to chlastanie. A porovnávať to ku káve je ozaj choré a pokrivené. To je už psycho, čo si tu ľudia namyšľaju a idú ešte presviedčať ľudí, že chlastať je normálne. To fakt len na Slovensku môže byť pravda.

anonym_05fe60
27. nov 2025

@anonym_autor ja si na rozdiel od teba myslím, že alkoholizmus partnera na rozvod je.

biba_18
27. nov 2025

@anonym_autor keď si mala muža alkoholika, nerozumiem tomu vášmu chodeniu na pivo v lete ... takže najlepšie by bolo ak by si sama sebe vyjasnila čo chceš ... lebo to je všetko alebo nič ... nič medzi neexistuje ...

blaazi
27. nov 2025
@anonym_autor

@biba_18 a čo mám robiť?🫣😆 Mam ho prosiť na kolenách? Alebo mam hystericky zbaliť seba aj deti a opustiť ho?
Je samozrejmé že nechcem aby pil keď viem že mal veľký problém s alkoholom. Takže... Je lepšie prosiť, povedať čo si prajem a neprajem alebo si zbaliť veci?

@anonym_autor skus vyhladat svojpomocnu skupinu Al Anon, maju aj web

autor
27. nov 2025
@biba_18

@anonym_autor keď si mala muža alkoholika, nerozumiem tomu vášmu chodeniu na pivo v lete ... takže najlepšie by bolo ak by si sama sebe vyjasnila čo chceš ... lebo to je všetko alebo nič ... nič medzi neexistuje ...

@biba_18 je to absolútne jednoduché... Doteraz som žila v tom že som dobrá manželka ale táto debata ma dostala do pomykova. Nezakazujem a neprikazujem. Dostal sa z toho bol totálne nad vecou mal to pod kontrolou. Preto tie občasné pivka lebo som videla zmenu lebo mi ukazal že je ok. Bohužiaľ

autor
27. nov 2025
@anonym_05fe60

@anonym_autor ja si na rozdiel od teba myslím, že alkoholizmus partnera na rozvod je.

@anonym_05fe60 je ľahké zbaliť veci ísť a nepomôct. Ja keby je to opačne by som dufala že to so mnou zvládne

anonym_ba3bb3
27. nov 2025

Myslím si, že by si mala vychovávať svoje deti, nie muža. Ak má problém s alkoholom, ON SÁM musí chcieť prejsť zmenou, nie ty mu vnucovať, ako by to malo byť, čo od neho ty očakávaš, ale on. Ak mal v minulosti problém s alkoholom a ty s tým máš problém, nemala si s ním ostávať, alebo si teda začínať..

biba_18
27. nov 2025

@anonym_autor ja ti tak poviem - podľa seba ... mám rada pivo, fakt, a viem ho vypiť viac ako môj muž .. ale ak by bol môj muž alkoholik, neostávalo by mi nič iné, ako sa rozhodnúť - chcem byť s ním a byť abstinent v jeho spoločnosti do konca života (alebo na fest dlho) - alebo mi už požral toľko nervov že ho nebudem zachraňovať?
takže ak si v tej fáze že ho zachraňovať chceš - rob to tak že nebudeš piť ani ty ...

anonym_d6ac39
27. nov 2025

A problemom je aj ta dna. .... kamarat ani klbami,na rukach nevedal,hybat koli opuchom a bolesti. Alkohol musel uplne vylucit,,aj,ked len to pivko v lete.......

anonym_24f598
27. nov 2025

Lekár mu čo povedal na to pitie piva pri dne?
On nejazdí občas autom?

anonym_e5313f
27. nov 2025

Ja si nemyslím, že chlap čo si dá jedno pivko denne,je alkoholik. A tiež si nemyslím, že jedno pivo denne ublíži. Môjho nebohého dedka sestra, inak veľmi pobožná žena, myslíme si, že do konca života bola panna,nikdy sa nevydala, nemala deti....si každý deň dala dva malé stamperliky domácej slivovice, vravela,že to je na cievy. Dozila sa v plnom zdraví 92 rokov. Nikdy by ma nenapadlo si myslieť, že je alkacka. Sesternica žije vo Francúzsku a tam k jedlu vždy pohár vínka alebo nejaký prípitok. Mne by na chlapovi viac vadilo, keby vyfajcil denne 20 cigariet 🤮ako jedno pivo. No ale vec názoru. Je to dospelý chlap, tak snáď vie, čo robí

anonym_911fd4
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_911fd4 toto ja absurdné a vyprosujem si takéto komentáre! Tu ide o veľa tu ide o našu rodinu , manželstvo a jeho ,zdravie.. prezi si život kedy milujúcu osobu dvíhaš z dna bojíš sa čo bude a či niečo bude a potom píš takéto primitívne komentáre.

@anonym_autor jedno pivo denne este nikomu rodinu nerozbilo.Alkoholika si nezazila zjavne ja som sa rozviedla s jednym co nemal problem vypit 18piv za styri hodiny.

troskustratena
27. nov 2025
@anonym_e5313f

Ja si nemyslím, že chlap čo si dá jedno pivko denne,je alkoholik. A tiež si nemyslím, že jedno pivo denne ublíži. Môjho nebohého dedka sestra, inak veľmi pobožná žena, myslíme si, že do konca života bola panna,nikdy sa nevydala, nemala deti....si každý deň dala dva malé stamperliky domácej slivovice, vravela,že to je na cievy. Dozila sa v plnom zdraví 92 rokov. Nikdy by ma nenapadlo si myslieť, že je alkacka. Sesternica žije vo Francúzsku a tam k jedlu vždy pohár vínka alebo nejaký prípitok. Mne by na chlapovi viac vadilo, keby vyfajcil denne 20 cigariet 🤮ako jedno pivo. No ale vec názoru. Je to dospelý chlap, tak snáď vie, čo robí

@anonym_e5313f
No moja prastara mama tak isto - odkedy som ju poznala az do smrti si davala raznovicu - domacu, naozaj s vysokym % alkoholu - tiez na cievy... dozila sa 100 rokov, ale teda alkoholicka bola jednoznacne...

anonym_05fe60
27. nov 2025
@kinats

@hopsas pivo je pre muza rovnaka spolocenska udalost , ako pre zeny kavicka. Nie je to len o piti a uz vobec o zavislosti (pri jednom pive) Mate nespravny a urcite pokryveny nazor , len to utajovanie je problem. Len jedno pivo denne, alebo 2 dl vina, resp. aperitiv pred jedlom, digestiv po jedle je rokmi overeny vseobecne lekarskou obcou odporucany zdraviu prospesny pocin, a nie vsetko opakovane je zavislost, lebo denne si umyvame aj zuby a nie je to nezdrava zavislost.

@kinats v živote mi " všeobecná lekarska obec" neodporúčala jedno pivo denne alebo 2 deci vína denne na žiadne ochorenie. 😳😳. Zato pri chorobách, alebo prevencii sa má pýtajú : pijete? Fajčíte?? Aj si zaznačia do karty, že nie. To že alkohol je prospešný na dennej báze rozširujú len alkoholici, ktorí nie sú schopní prijatie svoju závislosť a chľast ako fakt. Bohužiaľ.

anonym_e5313f
27. nov 2025
@troskustratena

@anonym_e5313f
No moja prastara mama tak isto - odkedy som ju poznala az do smrti si davala raznovicu - domacu, naozaj s vysokym % alkoholu - tiez na cievy... dozila sa 100 rokov, ale teda alkoholicka bola jednoznacne...

@troskustratena tetušky to brali ako liek, a očividne im zabral 🤣

lucia147852
27. nov 2025

Tvoj muž nemal problém s alkoholom, on ho stále ma. Človek so sklonom k alkoholizmu nemôže žiaden alkohol ani občasne. Žiadne letné pivom, žiaden aperitív, žiaden prípitok. Hodí ho to spať tam kde bol. A ty nemáš chlastat s ním ani pred ním, keď vies aký problém ma. Z istého pohľadu si napriek tvojej snahe za vzniknutú situáciu mozes sama.

mamaaja82
27. nov 2025
@anonym_05fe60

@kinats v živote mi " všeobecná lekarska obec" neodporúčala jedno pivo denne alebo 2 deci vína denne na žiadne ochorenie. 😳😳. Zato pri chorobách, alebo prevencii sa má pýtajú : pijete? Fajčíte?? Aj si zaznačia do karty, že nie. To že alkohol je prospešný na dennej báze rozširujú len alkoholici, ktorí nie sú schopní prijatie svoju závislosť a chľast ako fakt. Bohužiaľ.

@anonym_05fe60 mojmu otcovi ano,pivo.Mal rakovinu zaludka a hned pri prvej operacii mu ho vzali cely,vtedy mu povedali,ze plzen ma pit.

anonym_05fe60
27. nov 2025
@troskustratena

@anonym_e5313f

@troskustratena na cievy, hej?? ,🤣🤣. Alkohol spôsobuje zvýšený cholesterol a ten zase kornatenie ciev. Neverím, že žena v 100 rokoch pije každý deň tvrdý domáci alkohol. 🫣

anonym_05fe60
27. nov 2025
@mamaaja82

@anonym_05fe60 mojmu otcovi ano,pivo.Mal rakovinu zaludka a hned pri prvej operacii mu ho vzali cely,vtedy mu povedali,ze plzen ma pit.

@mamaaja82 ano, keď už ideš na rakovinu zomrieť " za chvíľu" dovolené je všetko. Aj plzen, bohužiaľ, aspoň otupi bolesť a niečo v tom žalúdku aspoň je. Inak to bol aj liek herca Dlouheho, ktorý na rakovinu žalúdka zomrel, tiež ku koncu, keď nebolo pomoci, tak chlastať pivo. 😰. Ale ten chľast mu aj tu rakovinu spôsobil.

anna777115
27. nov 2025

Autorka, ak mal tvoj muž problem s alkoholom už v minulosti, tak by nemal piť ani to jedno. Ani v lete ziadne drinkovanie po teraskach, lebi aj to prostredie ho k tomu pitiu láka.

anonym_1bee56
27. nov 2025

moj muz presne takto chodil na jedno a casom to uz nemal vobec pod kontrolou. Z jedneho boli dve, potom tri, potom aj tvrde. Nakoniec pil aj rano. Aj v noci. Je to krehka hranica. Ak nechces doma alkoholika, tak s nim podebatuj.

troskustratena
27. nov 2025

@anonym_autor Podla mna mas pravdu, a aj sa opravnene citis sklamane... to ze ide na pivo kazdy den, to je podla mna alkoholizmus... ja chapem, ze sa nemusi ozrat ako doga, ale proste z nejakeho dovodu to pivo potrebuje, a uz ked to potrebuje, tak je to problem...aj vzhladom na tu dnu, aj vzhladom na to, ze ste upravili zivotny styl, je to obrovsky krok spat aj pre neho a som si ista, ze ani doktor by sa na to nepozeral tak, ze no co uz, lepsie pivo ako tvrde... neviem, ako by som sa ja k tomu postavila - myslim k tomu rozvodu - lebo ja mam nulovu toleranciu voci alkoholu... v tejto faze by som to riesila rozhovorom (drzim ti palce, aby sa to neotocilo proti tebe, lebo ak bude zahnany do kuta, tak bude utocit), ale z dlhodobeho hladiska neviem - co ak mu raz uz nebude stacit len to pivo, alebo uz neodhadne mieru a bude chodit kazdy den opity...

anonym_a398cb
27. nov 2025
@anonym_05fe60

@troskustratena na cievy, hej?? ,🤣🤣. Alkohol spôsobuje zvýšený cholesterol a ten zase kornatenie ciev. Neverím, že žena v 100 rokoch pije každý deň tvrdý domáci alkohol. 🫣

@anonym_05fe60
Moj dedo zomrel ked mal 78 rokov spadol z velkej slivky co oberal na kvas, cely zivot palil slivovicu, este ten rok chodil rano o 4 kosit po kopcoch na cely den, jasne ze mal vzdy so sebou slaninu a placaticu.
Mna keby zena takto buzerovala tak sa sam zbalim.

troskustratena
27. nov 2025
@anonym_05fe60

@anonym_05fe60 No ver tomu, ze pila...a ona to tak tvrdila, ze na cievy... ale hej, mozno kebyze nepije, tak to dotiahne na 120😅

mamaaja82
27. nov 2025
@anonym_05fe60

@mamaaja82 ano, keď už ideš na rakovinu zomrieť " za chvíľu" dovolené je všetko. Aj plzen, bohužiaľ, aspoň otupi bolesť a niečo v tom žalúdku aspoň je. Inak to bol aj liek herca Dlouheho, ktorý na rakovinu žalúdka zomrel, tiež ku koncu, keď nebolo pomoci, tak chlastať pivo. 😰. Ale ten chľast mu aj tu rakovinu spôsobil.

@anonym_05fe60 moj otec zil 11rokov s rakovinou a pivom,ku koncu uz mal nieco ine na otupenie bolesti.Dokonca neskor aj kvalitne domace pil.Jedno pivo denne podla mna nevadi po robote.

princkrason
27. nov 2025

jedno pivko denne nie je problem , problem je ked takto pijes cca 20rokov ,,,to uz je fyzicka zavislot aj ked je to len jedno pivko denne ...
a tie reci ,ze sa dakdo dozil 90 aj ked pil aj fajcil 20 cigariet denne to je male percento oproti tym, ktory sa takym stylom nedoziju , to je take porovnanie ,ze poznas dakoho, ze vyhral v loterii a tipoval pravidelne ....ale kolki takto tipuju pravidelne a nic nevyhraju ...

anonym_e5313f
27. nov 2025
@princkrason

jedno pivko denne nie je problem , problem je ked takto pijes cca 20rokov ,,,to uz je fyzicka zavislot aj ked je to len jedno pivko denne ...
a tie reci ,ze sa dakdo dozil 90 aj ked pil aj fajcil 20 cigariet denne to je male percento oproti tym, ktory sa takym stylom nedoziju , to je take porovnanie ,ze poznas dakoho, ze vyhral v loterii a tipoval pravidelne ....ale kolki takto tipuju pravidelne a nic nevyhraju ...

@princkrason každý človek je na niečom "fyzicky"závislý. Niekto na to jednom pive, niekto na čokoláde, niekto na fast foode, niekto na cigaretách, niekto na automatoch...hrách, mobile.....každý jeden človek má závislosť. A žiadna veru nie je zdravá. No treba všetko s mierou

princkrason
27. nov 2025
@anonym_e5313f

@princkrason každý človek je na niečom "fyzicky"závislý. Niekto na to jednom pive, niekto na čokoláde, niekto na fast foode, niekto na cigaretách, niekto na automatoch...hrách, mobile.....každý jeden človek má závislosť. A žiadna veru nie je zdravá. No treba všetko s mierou

ok to je teda argument ,cigarety alkohol, hazard , podla mna nemaju ziadnu mieru jedlo ,sladkosti tam mozes mat este zdravu mieru