icon

Manžel dostal výpoveď a upadol do depresie: Čo robiť?

18. jan 2025

Ahojte… manžel programátor dostal vypoved. Pracuje na živnosť. Ide o to, že padol do ťažkých depresii a obviňuje z toho mna. Pretože mame male dieta a raz do tyzdna ma doobedu vozil na plavanie a počkal nas tam. Cca tri hodiny. Hovorí, že keby mohol sediet za pc 12h denne bez rozrušovania nestalo by sa to. V domácnosti mi aktuálne vôbec nepomaha. Iba sedi v pracovní a neviem čo tam robí. Kľudne do rana a potom cez deň spi. Hovorí, že je kríza a tazko si najde robotu. Prosím poraďte mi čo robiť, stále hovorí, že mám zabrať. Pracujem, starám sa o dieta, domácnosť.. už neviem čo viac mám urobiť.

romino
18. jan 2025

Uvadzal som 6-7k.
1 z viacerych prikladov ...vygoogli si firmu Coderama. Na ich stranke sekcia kariera.
Maju viacero pozicii ...kde spodna hranica okolo 3k je cifra pre TPP,
5-7k v pripade zivnost. Mozem poslat aj viac tipov.

Uvadzas teraz 400MD. To uz je realnejsia cifra.
Cize ak to ma cinit predtym uvadzanych 7k za mesiac, ...tak to predtym uz bolo uvadzane aj s tym ze si daval vzdy par volnych prac. dni.
Tiez podstatne info v skladacke. Ja som myslel ze za odpracovanych 21-22dni za mesiac.
A pritom menej, cca 17.

luccija
18. jan 2025

@romino veď písala, že sa nasťahovali tak peniaze išli do domu.Pochopitelne preto nemaju vysoké úspory.Ja nemám rada, keď si niekto myslí, že teraz dobre zarobím zatnem sekeru na hypo veď to uplatim a potom príde k takejto situácii.Niekedy možno človek zistí, že sa dobre stalo neviem si predstaviť toľko pracovať roky

alenka58
18. jan 2025

mám známeho ktorého manželka má epilepsiu, musel zmeniť zamestnanie lebo bolo treba voziť dieťa do školy, ona nemohla, navyše bol celkom v strese keďže sa o ňu bál, nakoniec sa presťahovali do mesta kde ona chodí s dieťaťom peši do školy, na krúžky a zamestnala sa - učiteľka - blízko bytu. Sú veľmi spokojní a navyše sa jej upravil stav natoľko že ak to pretrvá tak bude môcť šoférovať. Myslím si, že Tvoj manžel môže byť v strese aj z Tvojej diagnózy, lebo samozrejme sú to starosti

bludna
18. jan 2025

@romino ta rezerva je taka asi preto, ze nedavno kupili nehnutelnost a asi nepocital s tym, ze mu rovno skonci kontrakt. Nuz, blba situacia ale nic vynimocne. Ked mal pravidelny cash flow, tak s tym asi neratal. Ale ved urcite si najde nieco nove a pouci sa. Kazdopadne to, ze 7k na zivnost sa tu vnima ako horibilna suma je trochu usmevne.

bludna
18. jan 2025

@autorka kazdopadne ked si ujasnila tych 400MD, tak to trochu viac priblizuje situaciu. Z mojich pozorovani je to pre radoveho developera trochu nadstandard ale nepovedala si nam presne co robi, tak tazko sa vyjadrit. Odporucam titans, tam su s ponukami transparentni a urcite ho budu vediet niekam dosadit, aj ked mozno nie hned. A ak ti mozem poradit, nehladaj mu pracu ty 😀

ibatanecnica
18. jan 2025

Tu nejdemo empatiu ale o to ze ci si to moze muz dovolit alebo nie. Je to jeho praca ktora vas zivi. Tiez som.bola.nejaky cas na HO a nie je to ze ma clovek kopu casu a moze si odbehovat akobsi zmysli.. Neviem ci mal kvoli tomu nejake problemy ci ho niekto v tkm case zhanal alebo nie.

romino
18. jan 2025

Inak fakt divne, aby si mu ty hladala pracu. Ved to on sam musi najlepsie vediet co priblizne chce, na koho sa obratit a tak.
ja som uz robil v par firmach. To uz clovek po par rokoch - obrazne - pozna v kazdej firme niekoho. Nejakeho byvaleho kolegu , byv. spoluziakov atd.
Vieme priblizne ktora firma na akej urovni je, s cim robia, aka je tam spokojnost, platy atd.
Dobry nastroj je aj ten Linkedin . Tam si clovek povytvara kontakty. Tam vidiet kto je ako poprepajany. Mi tam vyskakuju profily ludi z minulych projektov.
Tam si staci dat "open to work" tag .. a potom by sa mali recruiteri sami ozyvat.

IT oblast naozaj ale naozaj nie je nieco, kde by manzelka, co ani nevie s cim manzel robi ... mala hladat pracu.
Troska ak mozem optimizmu dodat - z mojho pozorovania je najlepsim obdobim na hladanie prace v IT prave takto zaciatok roka, februar - marec.
Vtedy rozne IT firmy maju jasno ake projekty mozu rozbiehat, ake maju rozpocty .. a teda skladaju teamy. Vtedy aj mna obycajne z linkedin bombardovali firmy a recruiteri.

No len .. manzel musi chciet. Ved toto vsetko, ale uplne vsetko, on musi velmi dobre vediet,... ze to takto chodi !! Ze musi mat v prvom rade normalny profil na tej soc. sieti, sa prezentovat.
To je casto ta ironia ... zazil som casto aj velkych odbornikov, ktorym som nesiahal ani po clenky - ale soft-skillovo boli na tom uplne zle, utiahnuti, nectiziadostivi, zla komunikacia ... tak to aj potom vyzeralo. Na tom linkedine ani nemali profil, ... alebo len daky divny strucny bez fotky.
A naopak ... ovela dalej to aj v tejto oblasti moze dosiahnut clovek, co vie riadne komunikovat, a ide si riadne sa svojim, vie co chce,... kde firma vidi ze bude normalna sucast nejakeho teamu ... co je zvlast podstatne pri praci na remote.

autor
Autor odpoveď zmazal
tykat
18. jan 2025

Ak chce pracu tak nech si zverejni zivotopis na Profesii a Linkedine a hlavne nwch vymenuje aj vsetky certifikaty ktore ma. IT firmy si ho najdu. Nasa HR dennodenne preosieva zivotopisy a hlada ITckarov.

lenusiatko
18. jan 2025

Moj muz robil kedysi v IT na zivnost na Slovensku. Bol plateny v manday, cize mal dennu sadzbu a bolo jedno, kolko hodin pracuje. 7000 z USA je velmi malo a v AI duplom. Na zivnost sa oplati robit v manhour, kde si vyfakturujes kazdu odrobenu hodinu a pod 10.000 by som na SK nesla, to vychadza pri 8 hodinovom pracovnom case cca 60 € na hodinu. Ale to na SK uz musis kombinovat zivnost aj s s.r.o. kvoli nechutnym odvodom. Je manzel na Linkedine? Nech vyskusa, to je asi najlepsia medzinarodna platforma. Ak hlada na SK, tak Cleverlance, aspon poznam zopar chalanov, co cez nich pracuju a su spokojni.

rozculena
18. jan 2025

on si vážne myslel,že bude mať kontrakt až kým neodíde do dôchodku??

rozculena
18. jan 2025

tvoj muž je SZČO,žiadnu výpoveď nedostal,a pochybujem,že s ním ukončili kontrakt z dôvodu znižovania stavov.
Jednoducho mu kontrakt skončil,alebo teda musel nejako hrubo porušiť zmluvu,a určite dôvodom nebolo to,že 3 hodiny za týždeň strávil čakaním v aute,kým boli deti na krúžku......

tykat
18. jan 2025

@rozculena dalsia vec, sediet 3h v aute je divne, ak mam pracovat odveziem zenu+dieta odparkujem niekde pri nak.centre, foodcourt, kaviaren... vytiahnem notebook a min 2h.makam.

Tiez robim na HO a 3h pocas prac.casu by som na parkovisku len tak teda nesedela.

yoxinka
18. jan 2025

@tykat
Inak presne. Môj muž tiež tak robil, že keď sa občas stalo, že bol s deťmi na krúžku, tak noice canseling sluchadla, notebook na kolena a robil. Ja som s deťmi chodila plávať a tam polovica rodičov pracovala počas toho ako deti plávali. Jedna pani tam bežne mala hovory, ja som ju počula v troch jazykoch telefonovať. Mne to príde, že autorkin muž nie úplne hovorí pravdu o tom čo robí ako robí a koľko mu to reálne trvá.

liv1
Autor odpoveď zmazal
lubka2510
18. jan 2025

@liv1 co je to 300MD??dik za vysvetlenie

liv1
18. jan 2025

@lubka2510 skratka znamena man-day, to je zarobok za 1 den za jedneho cloveka. Cize 300 za den.

kitycat
18. jan 2025

Inak fascinuje ma, ze preto aby ste MALI DOM ste sa odstahovali daleko od mesta kde nic nie je. Nic by na tom nebolo, ale ak ty nemozes soferovat, tak by bolo realnejsie ist do mesta do vacsieho bytu ako nasilu do domu, kee ste vypraskali vacsinu vasich penazi... kolko mate hypoteku? Ten dom je aspon nizkonakladova novostavba?

Muz nema byt co v somu kedze bol zivnostnik, musel pocitat s tym, ze takato situacia moze nastat a ty si to musela vediet tiez

autor
Autor odpoveď zmazal
katulienkax
18. jan 2025

Podla mna je len vyhorený, nechaj ho mesiac oddýchnuť a potom nech hľadá. Ináč nebolo dobre rozhodnutie že ste šli do domu ďaleko od mesta a ty nemôžeš šoférovať. Kto bude voziť deti do škôlky a skoly? Mas toto nejak vymyslené ? Prinajhoršom predajne dom a vratte sa do mesta.

liv1
18. jan 2025

Drzim palce ✊. Ale pre buducnost by ste si mali toto vykomunikovat, aby sa postupne nestavalo viac a viac, ze bude teba obvinovat zo svojich neuspechov. Alebo dieta, alebo to ze rano je zamracene

autor
Autor odpoveď zmazal
ahhola
18. jan 2025

Za 2024 teda zarobil 84 000€ ?aj 2023,2022...🤔😅
ma ich, vidis z nich nieco? Z toho by ste mohli nejaky rok vydrzat a on nech trochu strieda pracu, nech si najde aj za tretinu, aj v statnej sprave, kde mu o 14."padla a nekvapka mu na karbid v lracovni od 8." do 20.".co z neho mas a vase dieta a on, len rozsedenu rit a ked by ti nevycital plavaren, tak to bude, ze o 12.obedoval 20.min.On potrebuje cestovat do roboty zo zivymi ludmi😂mat intetakcie s kolegami, kebo skonci ako totalny mimon... ( mozno ako to pako, co vrazdilo)

ace123
18. jan 2025

Pre chlapa byt vyhodeny z prace je to najhorsie co sa mu moze stat pre jeho ego a pocit sebahodnoty. Praca programatora je velmi psychicky narocna a to viem lebo jedneho mam doma a ten svoj pocit sebahodnoty stavia na tom aky vykon podava v praci. Ak by ho vyhodili povazoval by to za tu najvacsiu osobnu urazku v zivote. Opytala si sa ho co ho trapi, preco sa takto uzavrel? Zatial citam len to ako z neho nie je idealny partner ale ty si jeho partnerka a vobec nepises ako si ho podporila ty v tomto pre neho tazkom obdobi. Myslim mentalne nie tym ze chodis do prace a staras sa o dieta

karolinakr
18. jan 2025

@ahhola 😅😅

bludna
18. jan 2025

@ahhola 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

romino
18. jan 2025

@ace123 lenze dotycny robil ako SZCO. Hadam si len nemohol mysliet, ze ma "istoty" ..taky clovek musi cely cas ratat s tym, ze jedneho dna ho uz klient potrebovat nemusi.
Ved aj preto sa takou formou zaraba vyrazne viac ...ako zamestnanec na TPP, co ma nejake tie benefity, dovolenkove dni, navsteva u lekara, vypovednu, odstupne a pod

fairyy
18. jan 2025

prilis to dramatizuje ...najst robotu si najde... nebude to za tyzden lebo ano dobre pozicie maju niekolko kol kym ta prijmu....nervozny je len preto, ze ste sa vytrieskali z penazi a jemu sa stalo to, co si urcite ako szco uvedomoval, ze podla zmluvy moze koncit ovela rychlejsie ako tpp ludia... dobre platenu pracu ak je dobry si vsak najde (ja aj manzel sme v IT, kazdy nieco ine, uz 10+ rokov) v dnesnej dobe je oproti minulosti rozdiel len v tom, ze nenahanaju tolko ludi ako kedysi a neberu hocikoho ani vsetkych ... ale dovolim si tvrdit, ze ak by som mala podobny osud, rovnako alebo lepsie platenu svoju poziciu(tiez sa specializujem na konkretne technologie) a to co mna bavi najdem do 3och mesiacov a uz aj s nastupom ....ale neposielaj mu nic, ak uz je nejaky piatok v obore ma tolko znamych, ze ho odporucia kade tade

taktotedanie
18. jan 2025

Ja len, uprimne mi je ta luto, zijes so sebeckym egoistom a vekom sa to bude zhorsovat, po rokoch budes troska

ace123
18. jan 2025

@romino ani zamestnanie nie je istota. Vela programatorov robi na zivnost alebo sro prave preto lebo nemusia tolko platit statu ako tpp. Malokedy programatorov nechaju ist ak su s nimi spokojni. Samozrejme ak je najaty na urcitu robotu ktora skonci tak ho mozu nechat ist ale najst dobreho programatora nie je vzdy lahke tak mu mozu najst inu robotu. Ale pocula som aj o senior developeroch co boli na 10 pohovoroch kym nasli pracu tak tu sa preveri skor vytrvalost