icon

Manžel dostal výpoveď a upadol do depresie: Čo robiť?

18. jan 2025

Ahojte… manžel programátor dostal vypoved. Pracuje na živnosť. Ide o to, že padol do ťažkých depresii a obviňuje z toho mna. Pretože mame male dieta a raz do tyzdna ma doobedu vozil na plavanie a počkal nas tam. Cca tri hodiny. Hovorí, že keby mohol sediet za pc 12h denne bez rozrušovania nestalo by sa to. V domácnosti mi aktuálne vôbec nepomaha. Iba sedi v pracovní a neviem čo tam robí. Kľudne do rana a potom cez deň spi. Hovorí, že je kríza a tazko si najde robotu. Prosím poraďte mi čo robiť, stále hovorí, že mám zabrať. Pracujem, starám sa o dieta, domácnosť.. už neviem čo viac mám urobiť.

Strana
z6
mojemenonikto
19. jan 2025

Tak to je naozaj nepríjemná situácia 😔 Samozrejme, nevyhodili ho kvôli tomu, že raz do týždňa chodil s vami na plaváreň. To je zástupný dôvod a na tebe si jednoducho vybíja svoju frustráciu.
Ak som správne pochopil vašu situáciu, tak máte vysoké splátky hypotéky na dom, ktoré ste si nastavili na pomerne vysoký príjem. Tam niekde by som bohužiaľ hľadal skutočný začiatok problému. Celý problém je ešte znásobený tým, že pracoval na živnosť. Nárok na podporu tak nemá a nemáte ani finančný vankúš. Zbytočne si teraz budete hovoriť, že to bola chyba, lebo tým sa to nevyrieši.
Tu je zopár rád, čo by som robil, keby som zažil niečo podobné:
- ponuky na profesii môžu byť trochu problematickejšie, Netvrdím, že sa tam nedá níč nájsť, ale môže to trvať niekoľko mesiacov, kým sa niečo objaví. Ale určite nech zverejní svoje CV aj tam.
- ak nemá, nech si čo najskôr zriadi profil na LinkedIn. Nech tam popíše všetky skúsenosti, zverejní certifikáty (ak nejaké má) a vykliká si pracovné preferencie. Môže skúsiť aktívne vyhľadávať aj pozície v zahraničí, dôležité je ako popíše svoje skúsenosti a ako dokáže presvedčiť potenciálnych headhunterov, že je naozaj dobrý. Aktuálne zahraničné firmy hľadajú potenciálnych zamestnancov primárne práve tam.
- vypočítajte si ako dlho vydržíte s peniazmi. Buďte pritom konzervatívni realisti. Ak vám to nevychádza a už, povedzme, o jeden-dva mesiace budete mať problém splatiť hypotéku, kontaktujte čo najskôr banku. Toto je veľmi dôležité. S hypotékou sa dajú urobiť rôzne veci, napríklad sa dá predĺžiť doba splácania a tak znížiť splátky, splátky sa dajú aj odložiť na určitú dobu... Vždy je však lepšie ak sa s bankou dohodnete vopred ako keď ste sa už stali neplatiči. Ak ste si hypotéku poistili na riziko straty zamestnania, tak máte malú výhodu.
- neviem, či zo živnosti tvoj manžel platí aj sociálku. Zdravotnú poisťovňu asi áno. Ak by pozastavenie živnosti pomohlo v tom, že nemusí platiť odvody, tak to treba urobiť. Následne sa môže ísť nahlásiť aj na úrad práce. Podporu zrejme nedostane, ak si neplatil poistenie v nezamestnanosti, ale aspoň zdravotné poistenie zaňho bude platiť štát.
- sadnite si ako rodina a dohodnite sa, koľko je absolútne minimum peňazí, ktoré potrebujete na to aby ste prežili. Toto bude dôležité pri hľadaní nového zamestnania.
- opakujem, buďte realisti a skúste sa na veci pozerať pragmaticky a bez emócií. Nevracajte sa k tomu, čo bolo, ale sústreďte sa na to ako vyriešite vašu budúcnosť. Zobrať zamestnanie za menej peňazí ako mal doteraz nie je hanba. Stáva sa to úplne bežne, mne sa to stalo v živote niekoľko krát. Ak je však človek dobrý, tak sa v novom zamestnaní môže vypracovať a plat sa môže po nejakom čase dorovnať. Netreba si však klamať, 7000 je slušný zárobok a je malá pravdepodobnosť, že dokážete nájsť rýchlo niečo podobné. V takých sumách sa väčšinou pohybujú krátkodobé projekty, kde sa očakáva, že bude makať aj dlhšie ako tých 12 hodín.
- do budúcna by som zvážil výhody a nevýhody živnosti oproti TPP. Veľa ľudí sa nechá zlákať predstavou, že si môžu optimalizovať svoje dane a odvody, keď sú na živnosť, ale človek potom nemá nárok na dovolenku, chorobu, nezapočítava sa mu tento čas do dôchodku (ak si dobrovoľne neplatí) a dejú sa potom tiež aj takéto veci, ako je okamžité ukončenie zmluvy a nestabilita zamestnania. Pre firmu je SZČO niečo ako externý zamestnanec a pri redukcii stavu idú títo ľudia bohužiaľ ako prví.

Nezachytil som ako dlho ste spolu, ale hovoríš, že máte malé dieťa, takže asi nie veľmi dlho. Rútite sa (alebo už ste) pravdepodobne do prvej vážnej krízy vo vzťahu a to, ako to zvládnete, od toho bude závisieť aj vaša budúcnosť. Ak sa navzájom podržíte a nebudete sa obviňovať z toho, kto za to môže, tak to určite prekonáte. Držím vám palce. Dôležitá je najmä komunikácia a rešpekt. 😉

romino
19. jan 2025

@ace123 vsak jasneze nie je istota, ...preto davam aj do uvodzoviek. Ale proste cloveka na szco je lahsie sa zbavit. Mal som ma mysli vypovednu dobu, nebodaj odstupne atd

mk1111111111
19. jan 2025

Z celej Tvojej komunikacie je jasne, ze hladas aj tu na MK, ci niekto neponukne nejaku, alebo nevie o nejakej pozicii v IT s lepsim platom, ako 3000. Lebo Tvoje litanicky, ze vlastne ani nevies v podstate, co robi a potom pises, ze mu hladas pracu? Ved sa zobud. Ak na to nema, tak nech hlada taku, co dokaze urobit a s platom si musi vystacit. Ak by bol fakt dobry v svojom odbore, tak pracu ma a Ty nemusis vymyslat rozpravku o vozeni dietka na plavanie a vypovedi. Ak by ste mali 7000, tak na plavanie mozes chodit taxikom. Kazdy vie, co si moze v praci dovolit a co uz nepusti, tak by Ti zaplatil taxi a bolo by. Alebo to bolo tak, ze na tu pracu nemal, tak skoncil. Alebo, len sniva o takej praci a tak si vymyslela tento pribeh a cakas, ci sa niekto nezlutuje a nieco neponukne

autor
Autor odpoveď zmazal
mk1111111111
19. jan 2025

Precitaj si znova, co si kde odpisala na otazky

liv1
19. jan 2025

@mk1111111111 ja som jej ponukla ze sa mozem opytat mojho muza, ale neprijala to. Takze tu tvoja teoria trochu zlyhava

karolinakr
19. jan 2025

mne sa tu pačia tie odpovede, niekto by za 10 000 ani nevstal z postele, každy ma na to iny uhol pohľadu
ja ako nezavisly pozorovateľ poviem len to, ked je niekto tak šikovny, že robi pre americkeho zamestnavateľa, manažuje team ľudí, prejde 7 kolami pohovoru,vyberu ho z tisicky adeptov, perfektne ovlada jazyk a špecificku pracu a desinku berie ako normalny plat, asi chybu bude inde, ked si nevie najsť prácu..jeden top manažer so svojimi skusenosťami, ked si da CV na internet, tak firmy sa oňho musia pobiť, a nie že on v predklone musi chodiť klopať na dvere...

mk1111111111
19. jan 2025

@karolinakr ved to. Vela veci jej nesedi. Nenapisala celu pravdu. Ak sa pohybujes medzi takymi ludmi, tak vies, ako to chodi.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
grof_monte_christo
19. jan 2025

Ja tiež pracujem z domu, ale nemôžem byť pripojená z verejnej siete, musím mať súkromnú VPN adresu, inak ma bezpečnostné systémy používané vo firme bloknu. Takže ja si nemôžem len tak zobrať notebook a ísť pracovať z plavárne. Mate to niektorí tiež tak?

fairyy
19. jan 2025

@grof_monte_christo ano na verejnej nemozem byt, ale na svojom mobilnom hotspote mozem a pracujem najcastejsie z auta ked cakam na dceru kym skonci trening ... pretoze na verejnom mieste robit nesmiem ...auto nie je verejny priestor

grof_monte_christo
19. jan 2025

@fairyy Dík za odpoved 👍

fairyy
19. jan 2025

@grof_monte_christo inak este vychytavka aby sa mi dobre robilo v aute mam vzadu skladaci stolik pripevneny o sedadlo 😂😂 a pridavne monitory na ntb 😆

grof_monte_christo
19. jan 2025

@fairyy Ty si inak vybavená 😁

yoxinka
19. jan 2025

Prečo autorka maže príspevky???

larisa
19. jan 2025

Autorka prečo si vymazala všetky tvoje príspevky?

gribka1
19. jan 2025

Asi jej hackol koníka.

januska12323
19. jan 2025

Chlapík si našiel prácu ako admin MK a radšej všetko maže aby mu na to neprišli 😁

anita6666
19. jan 2025

3 hodiny čakať, kým ty ukončis aktivity s dieťaťom? Si nesvojpravna? Dve dospelé osoby,z toho jedna pracujúca takto zabíja čas? To by mal depresiu každý pracujúci.

guudy
19. jan 2025

@anita6666 klidek, klidek... Autorka pisala, ze ma epilepsiu a nemoze soferovat. 3 hodiny boli myslene aj s cestou, baby plavanie netrva tak dlho..

madielilly
19. jan 2025

Tipujem,ze tvoj muz dostal vypoved prvy krat v zivote. Nemyslim vypovede zo strany zamestnanca ak nejake dal v zivote.Ale mam na mysli vypoved zo strany zamestnavatela.Proste jeho hlava este nespracovala to co sa stalo a hlavne si neuvedomuje za co sa to stalo a tak je kvoli tomu flustrovany a vybija si to na okoli.Musi to proste spracovat v hlave to co sa stalo.Hlavne mu bud v tomto obdobi oporou.Ano,bude obvinovat teba.Bude sa to snazit vsetko zvalit na teba.Ty sa pred tym obrn a uvedom si,ze to hovori ken preto ,ze he zrazu nestasty a flustrovany.Bude obvinovat okolie,bude sa stazovat ze teraz ziadnu dobru robotu nenajde lebo je zivnostnik.Ale to prejde.Chce to cas chvilku.Treba sa zakusnut.Bud mu oporou aj ked ta bude odhana.Bude lepsie,len to musi prejst.Potrebuje teraz hlavne tu oporu a pozitivizmus.Bud pri nim aj ked ta bude odhanat a obvinovat

ahhola
19. jan 2025

Inak toto su tak smutne pribehy, vysokoIQhomeoffisaci co je fenomen nech 10.rokov dozadu? Ktorych po par rokoch medzi tymi istymi 4 stenami zacne hrabat, zgrlosit, robit zene peklo💥Da sa tomu nejak predist? Aby sa 7.mesiac na MD neutopili v lyzicke vody? Podobna storka ako ten, co bol imrvere v pracovni s kyvadlom🤔ci ta doktorecka, stary jej nedoprial MD, mala tahat do roboty a on zarobil ako kral, ale doprial ako smejd, rodine... Si chodil na stejky a dovolenky sam...

karolinakr
19. jan 2025

@ahhola tento asi neni tak zly, len trucuje

romino
19. jan 2025

@ahhola treba mat aj aktivity. Sporty. Vylety. Kamosov.
Ae kazdy sme iny ...chapem ze niekomu moze z home office "prepnut"

romino
19. jan 2025

@yoxinka mogla si rozmysliet ...ze ich niekto v tomto spoznal/spozna ...resp. ze samotny muz by cumel co to rozobera

liz_lemon
20. jan 2025

@anita6666 nechapem, ze ju nemohol len hodit tam a potom ist pre nu

lauricka
20. jan 2025

Seriózne sa porozprávajte. Ak má depresie, musí ísť za psychológom, aby sa pozbieral a začal hľadať prácu. Predsa programátor má dobré šance nájsť si prácu, je to žiadaná profesia. Mal by byť úprimný, neverím, že celá jeho výpoveď závisí od nejakého plávania dieťaťa, tam toho musí byť viac. Dospelý človek si musí nájsť prácu a starať sa o rodinu, nie obviňovať ženu s malým a chcieť od nej, aby ona pridala. Na to sa ale musí dostať z depky.

luccija
20. jan 2025

@ahhola ako sa volal ten príspevok o doktorke?

nadchovnik
21. jan 2025

A prečo máš ty zabrať?

Strana
z6