Manžel je až príliš dobrý
Ahojte, možno trochu zvláštne a možno mi niekto povie, že by som mala byť šťastná a spokojná, ale... S manželom sme chodili rok.. Ked sme sa vzali, každý z nás už čo to v živote prežil. Obaja máme čosi po 30tke, tak je jasné, že obaja máme minulosť plnú priateľov, kamarátov, kamarátok atd. Ked sme sa zasnúbili, rozhodla som sa, že do tejto novej etapy svojho života, ktorú začneme spoločne uzavretím manželstva začnem tým, že vymažem zo svojho života ľudí - hlavne mužov, ktorí by mi mohli akokokľvek narušiť moje manželstvo. Nechcela som, aby vzniklo akékoľvek podozrenie zo strany môjho manžela. Nechcem, a nikdy som ho nechcela zraniť, nechcem, aby čo len trochu o mne pochyboval. Je to strašne dobrý, ohľaduplný a ľudský človek, ku každému úctivý atď. Žiaľ, stalo sa niekoľko situácií, pri ktorých som si všimla, že on je taký úctivý ku každému - aj k ľuďom, ktorí ma napr. drzo predbehli v ambulancii - ja som sa ohradila , zatiaľ čo môj manžel tam ticho sedel. V týchto dňoch mal narodeniny. Chodilo mu kvantum smsiek. Nezaoberala som sa tým, kto všetko mu blahoželá, viem, že má veľa známych, bývalých kolegov a kolegyne z práce. Dnes si však zabudol doma mobil - a ženská zvedavosť, proste mi nedalo sa pozrieť, kto všetko mu blahoželal. No a medzi gratulantami bola jedna ženská, ktorá mu síce vypisuje "iba" na meniny, narodeniny a Vianoce, ale velmi ma zabolelo, ked som čítala jeho odpovede, kde jej vyznal vďaku takým spôsobom ako ju vyjadroval / vyjadruje mne typu: "M ty si taká zlatá, taký anjelik, Ty to vždy vieš tak pekne napísať..." Vzalo ma to, myslela,som , že som jediná , ktorej tak milo napíše/povie a nie som, on je ku každej taký zdvorilí. Navyše čakáme bábätko, som už v pokročilom štádiu tehotenstva a preto som na to reagovala ešte citlivejšie. Je mi z toho smutno. A neviem, ako mu to mám povedať, čo ma trápi. Myslím, že aj on by si mal uvedomiť , že je už ženatý, a musí si držať viac odstup od iných žien. Navyše absolutne netuším, či je to jeho bývalá kolegyna, či bývala frajerka alebo kto. Ako mu to mám povedať, ako si to mám s ním vydiskutovať?
@juliana77 neviem...pises praveze velmi polopatisticky, uz viac krat nielen tu, o tom ze zena ktora nekontroluje manzela na to doplati a je naivna a nechce vediet ze ju podvadza, viac krat si sa vyjadrila ze ta ktora nepozera mobil tam len nechce najst dokaz o nevere. Ja si myslim ze je to naopak, ona nehlada lebo doveruje, veri, ze nie je podvadzana, veri manzelovi ze je charakterny. Ty si myslim veriaca...ak nie tak prepac, zle som myslela. Ale ak ano, kontrolujes stale existenciu boha? Denne mu davas kontrolne otazky, alebo ziadas dokazy jeho existencie? Ak pochybujes cely zivot o jeho existencii tak aspon nebudes prekvapena po smrti. Ale ak neveris len preto aby si sa nesklamala tak aky zivot to je? Nehovorim o neveriacom z presvedcenia, ale o neveriacom pre istotu. Zivot plny smutku a nakoniec sa nevie ako to dopadne. Miesto toho sa da prezit zivot vo viere v dobro, vo vyssi princip, v spravodlivost, v lasku. A ak to nakoniec nedopadne, po smrti tma, no hold...aspon ten zivot bol pekny. To nema nic spolocne s naivitou, ako zase velmi polopatisticky a urazajuco pises. Naivita v ustipacnom kontexte... A deti nie su rozkosne preto ze su naivne 😕 Viera v lasku nie je naivita. Ja mozem kontrolovat co chcem, dobry klamar dokaze oklamat akukolvek kontrolu, ak kontrolujem preto ze upodozrievam, tak je otazne naco som v takom vztahu. Ak niekto podvadza, je to jeho rozhodnutie, on si za to nesie zodpovednost. Ale manzelstvo je o tom, ze dam svoju doveru do manzela a on do mna, ja mu verim ze by ma nechcel zarmutit a on to veri mne. Ak by som sla na to sposobom neverim mu, budem kontrolovat, tak som mu ziadnu doveru nedala a nemam pravo nic ani od neho brat. Je to to iste ako ked jeden podvadza...nezasluzi si doveru manzela.
@sissmiss zamiesam sa... Doveruj ale preveruj-to je moje heslo🙂 ked dojde posta v pohode otevrim,aj tak nic osobne nechodi,do mobilu v pohode idem. Aj on do mojho. A ucty mame 2 ale jeho je ako moj.
Ja si myslim ze manzelstvo nie je o 2 samostatnych ludoch.je to o dvojici-hranice sukromnia su tam inak nastavene.
@sissmiss Zakladateľka našla dakovnú správu, ktorá jej pripadala dosť intímna a nevhodná na ženatého muža. Tu sa nezačalo riešiť prečo tak odpovedal, či bol teoreticky zdvorilý, alebo má za tým niečo hľadať, tu sa začalo riešiť prečo mu vôbec brala do ruky jeho mobil, prečo narušila súkromnie a dokonca má čo do činenia s ústavou.
Všetko čo je v našej spoločnej domácnosti je naše spoločné - podotýkam všetko. Tu som zistila, že manželstvá sú nastavené na moje - tvoje, nestaraj sa, nerieš, staraj sa o seba budeš šťastná.
Som veriaca. Verím, že človek akokoľvek dokonalý je stále tvor omylný. Nechodím do kostola, no stavím sa, že určite sa tam farár nie raz oprie o slovíčko Pokušenie. Takže žijem život vo viere, robím dobro, viac než treba, spravodlivosť žiaľ neexistuje, len sa ju snažíme imitovať a láska existuje, ale tá nie je samozrejmosť a nemá každý den rovnakú náladu, preto jej treba robiť neustále spoločnosť.
Tvoja veta: .....Ak niekto podvadza, je to jeho rozhodnutie, on si za to nesie zodpovednosť.......... nesie, ak sa mu na ten podvod príde. A na margo tohto som sa tu nie raz vyjadrila, že či partner/ka chce nechať dotyčného zodpovedať sa, takže si dovolí ten mobil chytiť do ruky, alebo sa bude správať ako človek rešpektujúci súkromie, tod. recept, ako prežiť šťastný život.
Deti sú rozkošné lebo sú naivné, naivne veria, že existuje Santa, Ježiško, Ded maroz, a sú šťastné. Ozaj existuje??????
Proste veria.
@juliana77 zakladatelka sama pise ze ako mu to povedat, lebo sa jej nechce ist s kozou na trh, nechce mu povedat ze sa mu kutrala v mobile- ako sama napisala.Deti nie su rozkosne preto ze su naivne, to nie je dovod ich rozkosnosti. Naivne je mysliet si ze ak kontrolujem druheho dospeleho svojpravneho cloveka tak to mi zaruci ze bude verny. Nie je naivne verit tomu co mi ten pre koho som sa rozhodla a komu som sa rozhodla verit, hovori. Moj muz mi hovori ze ma miluje, tiez sa mam v tom kutrat? Ani to mu nemam verit? Mozem mu vobec nieco verit? Mne je jedno ak oto mas ty, alebo zuzkat1, v pohode, je to vas nazor, vas zivot. Ale pustat take myslienky ze tie co nekontroluju su naivne hlupane ktore na to doplatia je scestne. Vasa kontrola nie je zrukou nicoho, to po prve a po druhe, ja vas nazor na sposob zivota akceptujem, preco vas tak irituje ten druhy nazor? Preco vas irituje ze su zeny ktore maju uctu k manzelovi a vyjadruju ju aj tym ze ho nekontroluju ako male dieta? Ked uz sa teda bavime na urovni, ty si blba lebo nekontrolujes....Mna by bolelo keby mi manzel neveril. Keby poza moj chrbat chodil do mojho sukromia. Povazujem to rovnako za podvod, ako keby ma klamal inak, napriklad s inou zenou. A co sa tyka tej premisy, ze deti veria a jezisko neexistuje, no existuje podla mna, ale to je ina tema. Sama si si dala premisu a na zaklade nej chces vyvodzovat. Ale tak to nefunguje.Ked uz prvy predpoklad je nespravny, deti nie su rozkosne preto ze su naivne. Deti niecomu veria v ramci svojho vyvoja, tak ako veria tomu ze hracka zmizne ked ju schovame pod deku, v istom veku nemaju kapacitu aby chapali ze nezmizne. Za deti su zodpovedni rodicia a ti rozhoduju ci tie deti budu nejaky cas verit v rozpravky alebo nie, nerobia to preto zeby realita bola zla, ale deti maju silnu fantaziu, maju predstavivost ktora je do urc.veku viac ako realita, resp to ani neoddelia, maju prepojene svety. Ale manzel nie je dieta bez rozlisovacich schopnosti a ja nie som zanho zodpovedna. Tolko ku prikladu s detmi.
Co sa tyka zodpovednosti...tu nesuhlasim. Ty vychadzas z predpokladu ze treba trestat. Ja vychadzam z toho, ze kazdy je strojcom svojho stastia. Mnohe zeny ktore kontroluju sa po najdeni dokazu sice zlozia, ale drviva vacsina z nich da druhu sancu a mozu sa umarat uz konecne spokojne ze maju istotu. Aha...ony nie su spokojne? Preco potom zostavaju s takym muzom? Ak s nim zostanu aj po dokaze nevery, tak to s nim kludne mohli zit aj bez toho dokazu spokojne. Mam pocit ze zeny chcu trpiet a dovod si uz nejaky najdu.
Este stale mi rezonuje ten nevhodny priklad s detmi...Prirovnavas dospelu zenu ktora je verna k dietatu...Lebo rovnako ako vernost pozaduje, ma ju aj davat, ak prirovnas tu ktora veri manzelovi k dietatu, naivnemu co veri rozpravkam, tak popieras aj vernost tej manzelky, mne moj manzel veri, ja ho neklamem, je on naivny ako dieta? Ak ano, znamena to ze klamem...no nie je to tak
@sissmiss to ale vobec nevravim ze ked kontrolujem tak mi bude verny🙂 to ja si nemyslim... Len nezdielam nazor ze co oci nevidia to srdce neboli... Ja chcem vediet keby ma nahodou podviedol (verim ze nepodvedie,ale zas naivna nie som a stat sa to moze).ak ma podvedie tak si bude veci pod oknom zbierat...
@viera27 dovera nerovna sa slepa viera
@kvietok1978 ahoj ja poznam tiez takeho galantneho muza ktory sa ku kazdej zene sprava uzastne bez ohladu na to ci ma priatelku alebo nije ..ale zase o onomviem ze ked lubi tak nepodvedie... je to iba jeho povaha ze je gantleman 🙂
@sissmiss na respekte cudzich virtualnych ludi nezalezi. Podstatne je, ze vies co mas doma a ze si stastna. A plne chapem tvoje pocity, ja tu mam tiez velmi casto chut citovat Voltaira "Nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do poslednej kvapky krvi budem brániť Tvoje právo, povedať to", ked vidim tie striktne cierno/biele mamickovske flame wars (netvrdim ze sa obcas nenecham zo zabavy strhnut 😀 ) :
@zuzkat1 ono je pravda ze co oci nevidia srdce neboli, ale to nie je dovod preco si s muzom verime a nechodime do mobilov a posty a podobne. A tiez si tak uplne nemyslim ze to je pravda ze co oci nevidia.... Zena je casto nespokojna a hlada dokazy a ked najde zruti sa a zostane s nim, ale manzelstvo bolo zle uz predtym a to neriesila ale hrabanie sa v sukromi ano. A potom nechce prist o ten vztah, lebo ak by sa rozhodla ona, v poriadku, ale ak sa rozhodol on za nu, to nedopusti aby vyhrala nejaka ina, to jej proste nedaruje. Tak zostane v nefunkcnom vztahu. A taka napise ze ke h som nekontrolovala tak sa to nedozviem. No ale takej je to jedno, lebo aj tak v tom vztahu zostala...naco bolo dobre jej to vediet? Len sa bude trapit. A pritom keby posudzovala vztah mimo dokazu o nevere tak muza kopne doprdele lebo nestoji za nic...ale po prevaleni sa ho nechce vzdat. Samozrejme ze tam patri len sice podstatna cast ale nie vsetky zeny. Ja si stale myslim ze kontrola druheho je skor obscesia a tak trosku nizke sebavedomie, nie ze by som ja mala o sebe mienku, ze mne sa to nemoze stat zebh ma manzel podviedol, to nie, aj ked si myslim ze vy vo mne prisiel o vela, cenim si samu seba, nas vztah, deti, ale sebavedomie nie je o tom ze mne sa to nemoze stat, ale skor znamena ze ja nie som moj muz, ja nie som ten druhy, ja dokazem uniest aj jeho pad, moje stastie je na tom co dokazem dat a nie na tom co prijimam. To povazujem za sebavedomie. Ze viem ze tak ako manzel, aj ja mam slobodnu volu, nie som otrok, som suverenna ludska bytost a tak ako ja nalozim s doverou ktoru mi dava manzel, tak verim ze s nou nalozi aj on. Este k tomu srdcu a ociam...ja si myslim ze aj ked zena nema dokaz ze je klamana a aj ked je spokojna, je riziko ze raz vsetko vyjde na povrch a potom to znici aj tie roky ktorw si myslela ze je s partnerom ktory si jej doveru zasluzi. A to je nieco z coho sa neda zodpovedat. Ale ak zena neverila a sliedila, a po rokoch zisti ze aj napriek tomu bola klamana a kontrola nestacila, tak aka je zodpovednost partnera? Ak mu neverila a aj tak s nim bola...on sa len spraval podla jej ocakavani. To je sice trosku pritiahnute za vlasy, ale...mam znamu ktora tak strasne dusila svoje tri deti takou prehnanou prisnou vychovou...dve deti su uz dospele a odisli z domu, chodia raz za cas na zdvorilostne navstevy lebo tie vycitky svedomia su silne, a ona ma stale paky ako ich nutit prejavovat city k nej, ale tie deti sa proste utrhli, vymkli z ruk, ta prilisna kontrola ich zbavila zodpovednosti za svoje kroky a aj toho zeby sa bez obav mohli prejavit. Nemaju slobodnu volu, byt dobrymi detmi, lebo su stale kontrolovane ci su naozaj dobre a to je podla mna to nebezpecenstvo, neucta k uplne rovnocennej bytosti
Mam tam dost preklepov, pisem z mobilu....ak sa to neda citat a niekoho to zaujima tak skuste dosadit pismenko vedla 😅
...keby som ho nekontrolovala....
...stat zeby ma manzel...
...ze by vo mne...
...roky ktore si myslela...
K tomu ze z toho sa neda zodpovedat...myslim to tak ze to je nieco take zavazne ze na to nie je moznost ako to odcinit...
@sissmiss myslim ze obe piseme o inom druhu kontroly. Ja nepisem ze je ok visiet na jeho telefone hned ako sa otoci. Ja len vravim ze nie je hriech ak obcas pozriem do neho. Zvycajne ked z neho volam. On mi hockedy ide do mobilu. On vie ze tam chodim, ja viem ze tam chodi. A nevadi nam to. Cele je to o ponati vztahu. Ja ho vnimam na principe co je moje je aj tvoje.
@zuzkat1 chapem. A robis to preco? Nastava nejake uspokojenie ked sa pozries? Teda ked to prekutras, nie ze si zavolas z jeho mobilu, ale ze skontrolujes. Lebo toto mi pripada ako zbytocne. Mas nutkanie, pozries sa, nastane uspokojenie. Mne to pripomina hryzenie nechtov, len zlozvyk. Ak chlap vie ako pises ze mu chodis do mobilu tak ak by chcel klamat, mobil bude mat cisty ako padly sneh. Ale neodsudzujem ta, ani nic take. Ty si neurazala moj sposob, ja nebudem tvoj. Len sa mi to zda byt zbytocne, ale ak mas z toho dobry pocit tak zase...ak o tom on vie ze sa pozeras tak ho neklames
@sissmiss Nikde som nepísala, že prvé čo je, ked príde manžel z práce mu prelustrujem mobil.
Ja ho nekontrolujem, ale nežijem s vedomím, že mobil je manželove Súkromné niečo a pre mňa tabu.
Ale niekto tu žije s takým vedomím a dokonca sa presviedča je to normálne a že je to na základe dôvery, podľa mňa je na základe dôvery zdieľať všetko spoločne a nedeliť sa.
Pekné od teba, že sa nechystáš podviesť, poňala si manželstvo a vzťah správne, vieš to tvrdiť aj za svojho manžela, alebo ani na tým nerozmýšlaš lebo mu veríš, jemu, alebo tomu, že sa to nemôže stať? 😉
@sissmiss on mal vela "kamosiek" ked sme sa zoznamili... Postupne sa ukazalo ze minimalne 2 z nich po nom idu... On to ale nevidel..fakt bol slepy... Doslo mu to ked mu jedna z nich povedala nech si ma neberie a druha asi rok na to vyhlasila ze raz mi kvoli nej bude klamat... Uz s nimi nie je v kontakte... Naozaj mu verim (TAKMER slepo) asi 4-5rokov. Nikdy ma nepodviedol a myslim ze ma ma radsej nez na zaciatku, ale Obcas pozriem... A od zaciatku som pozerala-od zaciatku to vedel...a ked sa mi daco nepacilo tak som to riesila... Potom asi mesiac dva mazal a potom zas zabudol🙂
@juliana77 verim manzelovi. Nie osudu co sa moze a nemoze stat. Ja som rozvedena, a prave po prvom manzelstve som mala problem zacat doverovat. Pretoze som bola klamana. Ale manzelstvo som ukoncila s tym ze viac som pre vztah nevedela spravit, nie preto ze ma klamal
Bol zly cely vztah, nielen jeho klamstva. Takze ja nemam ruzove okuliare ze co sa moze stat a co sa stat nemoze.
Za svojho manzela mozem povedat len to, ze sme si uzrejmili co povazujeme za vernost, co pre nas znamena a aky mame nazor na neveru. Ja neviem dat ziaden dokaz toho ze som verna. Ale to nevie dokazat ani moj manzel. Mozem mysliet na inych muzov a ani to nie je prilis cestne a je to nedokazatelne a neodhalitelne. Takze je len a len rozhodnutie konkretneho cloveka ako nalozi zo svojou slobodnou volou. Ak si ty myslis ze ja som naivna ak som presvedcena o tom ze moj partner mi je verny aj bez toho ze by som ho kontrolovala, tak ty si potom aka ak predpokladas ze na tu neveru prides?
nebudem citat ostane veci - napisem svoj nazor: Kazdy k druhem pristupuje na zaklade osobnych skusenosti a toho, čo prežil. Cize ak trebars ty ziarslis, obavas sa toho, ze je za tym ina atd, su to naozaj tvoje pocity, ktore si si bud prezila, uz ich mas zazite alebo si ich ocakavala a zila v predchadzajucich vztahoch. Preto to, čo je pre jedneho normalne moze byt pre druheho dovod na ziarlivost. Ja by som to neriesila.

@sissmiss Čaro dedukcii v diskusiách na MK spočíva v tom, že tu ked sa niečo nenapíše polopaticky, tak je to bud čierne alebo biele. Neviem, či som niekde spomínala šmírovanie, mna dojímama názor nedotýkať sa to je moje a toto moje. A skutočne je úplne zbytočné tu niečo vysvetľovať a je to taká ironia, práve ľudia čo sa búchajú do prs, že toto sa mna netýka, náš vzťah je o dôveru, práve títo potom zostávajú stáť s otvorenými ústami. Ja nevychádzam z toho čo si myslím, ale zo života. Takže naivita sa hodí, ale malým deťom, ved preto sú také rozkošné.