icon

Manžel je bordelár. Dá sa to zmeniť?

dasenka352014
17. dec 2015

Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa vám niektorej podarilo manžela bordelára aspoň trocha zmeniť. Môj manžel bol celé detstvo zatvorený vo svojej izbe kde si neupratoval a ani jeho matka mu tam nejako veľmi neupratovala. Dôraz sa kládol na jeho vzdelanie, takže bordel v jeho izbe nikomu nevadil. Asi dvakrát do roka- na Vianoce a na Veľkú noc si svoju izbu povysával. Keď sme už spolu chodili, tak som mu tam občas aj ja upratovala lebo som sa tam zle cítila, v takom bordeli, špinavý koberec, všade prach, v skriniach aj pavučiny... Svokra nie je poriadkumilovný typ a také sú aj jej deti.

Teraz keď máme dieťa je toho už na mňa veľa, ráno vstanem, malého dám ku hračkám a namiesto toho aby som sa v kľude naraňajkovala musím ešte 15 minút chodiť po byte a upratovať za manželom. Deň čo deň! Napr. jeho oblečenie zo včerajška, jeho pyžamo, špinavý riad, omrvinky po jeho raňajkách, špinavé prádlo, atď. Mám toho dosť, stále na neho kvôli tomu vyjdem ale nemá to žiaden účinok :/ Tvrdí že to ja som posadnutá poriadkom, lenže pre neho je aj upratovanie raz za týždeň posadnutosť. Nedokážem byť celý deň doma s drobcom a všade narážať na jeho veci, oblečenie, či jesť za špinavým stolom ktorý po sebe nikdy neutrie.... Tak len chodím po byte a upratujem.... Viem, že to ako ho svokra vychovala už nezmením, ale chcem sa spýtať či je možná aspoň malá zmena, či sa to niektorej podarilo... dajte rady 🙂

dasenka352014
autor
17. dec 2015

@libka1 nie! proste ja som bola inak vychovana, nie som puntickar, mne fakt staci 1-2x tyzdenne povysavat, utriet prach, poprat...ale bordel za mnou neostava, to iba ak sa niekam ponahlam. Ale ked sa vratim dam to do poriadku, nie ako manzel. :/

dasenka352014
autor
17. dec 2015

@sasa1310 on az taky nebol pokial sme obaja pracovali :/ asi si mysli ze ked som doma s malym, tak mam na upratovanie jeho veci cas aj chut

natalym
17. dec 2015

@dasenka352014 Aha!!! Poslať do kúta kľačať na polienko.

marianka0101
17. dec 2015

@dasenka352014 nezijes ty nahodou s mojim muzom? Mam pocit, ze ano, detailne si ho opisala a presne aj moj hovori, ze som posadbuta upratovanim. Pokial neboli deti, tak.som to zvladala ale teraz pri detoch je to.na prasky. Nemam doma 2, ale 3 deti. Noa ja myslim, ze ich nezmenime

worker_falcon
17. dec 2015

@dasenka352014 teraz ma ukrižujete... na upratanie jeho vecí stačí max. 10 minút denne. to nie je o tom, či nemáš čas, ale či máš chuť. Pri jednom dieťati?
Áno, dá sa to otočiť, že aj on si môže nájsť tých blbých 10 minút na upratanie vecí po sebe.

natalym
17. dec 2015

@worker_falcon Veď aj Ty si namakaný pri jednom dieťati........... 😝

katrin21
17. dec 2015

@dasenka352014 podla mna ho nezmenis.... je neskoro.
ak to aj zacne robit, ze uprace, bude to pre neho stres a natlak,lebo cely zivot ho s tym nikto " neotravoval"... podla mna sa nezmeni...
Clovek sa zmeni iba vtedy, ked sam chce... ale on nechce.

m.i.r.i
17. dec 2015

podobne je to aj u nas..my sme spolu 13 rokov a spolu aj tolko byvame...a od zaciatku viem co mam..skusala som kadeco..ale pomohlo mi paradoxne -- neriesit...ked som sa zacala zaoberat knihou Respektovat a byt respektovan -- pricom to bolo hlavne kvoli pristupu k dietatu, tak to mi pomohlo pochopit to, ze proste ak chcem aby sme zili v klude, tak sa musim vysporiadat sama so sebou a respektovat jeho taky aky je...teda jemu ten bordel nevadi...jemu naozaj nevadi ked sedi v spalni pri pocitaci, za nim rozhadzana postel s perinami, na zemi hodene ponozky, cez stolicku na ktorej sedi tricko od vcera a prihodi na postel este trenky....zbytocne je kricat, vyhrazat sa...jeho nezmenim, akurat sa zvysuje adrenalin v rodine, on to citi ako vecne poucovanie, buzeraciu, som potom za zenu co do neho vecne ryje...ja nespokojna, on nespokojny....ja nie som tiez zatazena na prehnany poriadok, mat zas muza co by ma buzeroval za to ze je niekde spinka na zemi alebo neumyte okna, tak ma tiez porazi...kazdy sme nastaveny inak a mame iny level poziadaviek co akceptujeme a co nie...a tak som pochopila, ze vlastne musim spracovat sama seba, nie jeho...ak chceme fungovat, tak komu vadi ten bordel? Jemu nie..tak ja si tolko upracem...on musi na mne tolerovat ine veci, na som sa naucila tolerovat tie jeho..niekedy ho jemne upozornim, niektore veci sa aj posnazil naucit -- ale vo vseobecnosti ma stoji menej nervov to, ze to za nim upracem ako ten krik, nervozita a zly pohlad na mna, ze som hystericka zena....pekne som ho poprosila aspon nenechavat supky z uhorky alebo mrkvy na kuchynskej linke, lebo tam zaschnu a nedaju sa zoskrabat...alebo ked si ostriha nechty, nech to vyhodi do kosa....ale ponozky, tricka, trenky a ine pradlo ho nenaucim nosit do kosa asi nikdy..ani si po sebe upratat..ani vybrat zo skrine tak, aby som nevytiahol zo spodu a vsetko na vrchu je pokrcene ...kuchynu a omrvinky neriesim..nestresujem ani ja ak to tam ostane vecer..upracem rano...a co...je to naozaj o tom ako to spracujeme sami v sebe...iste ziadna z nas nezije s takym co by smrdel ako bezdomovec, zil v odpadkoch a neviem co..vadi nam ze si neodlozia veci po sebe, ze neumyju bezprostredne riad, ze neutru stol....niektore mozno behaju z handrou kazdy den a vysavaju kazdu omrvinku a to je tiez zas extemna diagnoza...preto sa treba vysporiadat so sebou, ak chceme s nasimi muzmi zit, tak ich respektovat, ze naozaj im to nevadi...ak nam to vadi tak extremne ze to nevieme tolerovat, tak potom si nemyslim, ze treba zmenit muza, ale mame na vyber to ukoncit..
Mne jedine co na tom vadi je to, ze mam syna a nema dobry priklad..lebo tiez by som nebola nadsena ak moja buduca nevesta bude o mne tak hovorit, ze svokra ho nenaucila poriadku 😢 Syn ma 6r, zatial sa snazi..vediem ho k tomu si poskladat veci, upratat hracky...odniest tanier zo stola..nalozit umyvacku, dat prat..take zaklady..uvidime co bude v puberte a neskor..a hlavne ked bude vidiet ako mama beha po byte a odpratava ponozky za tatkom...

m.i.r.i
17. dec 2015

@worker_falcon suhlasim..vacsinou je to ozaj o 10 minutovej praci..odpratat veci, utriet stol, dat riad do umyvacky......stresovat sa a robit dusno doma nema vyznam kvoli tomu...ja viem, je tam taka chut vychovat, vykompenzovat si..polutovat sa, ze ja musim po nom pratat, bordelarovi jednom...ide skor o to, ako o nejaku namahavu cinnosti co zabere vela casu...

tajka1986
17. dec 2015

@dasenka352014 uz je neskoro. Ja osobne by som si takeho muza ani nevzala. Nie som prehnane poriadkumilovna,ale v ramci normy mam doma vzdy upratane. Ak pride necakana navsteva nehanbim sa otvorit 🙂 A aby som este po dospelom chodila a upratovala? Maximalne odnesiem tricko co nechal prevesene na stolicke a zavesim mu na vesiak. U nas neexistuje aby nechal po sebe spinavy stol,umyvadlo od pasty,rozhadzane veci,namrvil mi v obyvacke a neupratal si po sebe a co ja viem este co. Pre neho je toto normalne? Taketo "prasaciny"?! Vratila by som ho mamicke nech si po nom upratuje ked ho tak naucila,resp.nenaucila :-P

tykat
17. dec 2015

No tak ak je inak ok, pohodak, dobry manzel...tak kvoli 15min ktore mi denne zaberie jeho neporiadok by som sa s nim asi nehadala. Ak nie je bordelar typu "strepe sa v monterkach do postele, necha zachlpenu, neumytu vanu po sebe, hadze kosti z obeda za gauc..." a pod. tak by som to fakt prehliadla a urobila to rano automaticky. Btw. ja som na materskej tiez prve co rano pospratovala za muzom a dcerou ak nieco nechali od ranajok alebo od vecera. Fakt to zabralo max. 15min.
Zamysli sa ci aj ty nemas nejaku chybu ktoru on prehliada a toleruje ti.

Poviem ti ze svagrina na materskej ma puntickara poriadkumilovneho a to je des, ked on pride z prace a uvidi otlacok detskej ruky na okne tak zuri, nikde nesmie byt ani omrvinka, vsetko utiera a nadava. Deti (maju 3 ks - 7,4 a 1,5) sa nesmu pri jedle zababrat, nesmu roztahat viac hraciek, suche pradlo nesmie visiet na susiaku ani o hodinu dlhsie atd atd. Fakt odkedy maju deti tak je to ciste psycho.

libka1
17. dec 2015

@dasenka352014 vidis, ty si napisala "Nie!". On nerobi nic ine, len tiez hovori svoje Nie! Toto si podla mna mala riesit uz davnejsie, vies ako sa hovori... Stareho psa novym kuskom nenaucis 😅

natalym
17. dec 2015

@tykat Tak toto by som nechcela. ☹

libka1
17. dec 2015

@tykat a to sa da s takym clovekom zit? pre mna horsia verzia ako bordelar... 😝

worker_falcon
17. dec 2015

@natalym toho prvého, či druhého? 😀 asi ani jedného...

m.i.r.i
17. dec 2015

@tykat no tak pre takeho puntickara by som zas ja bola za bordelarku 🙂 By ma slak trafil..a tiez by som sa nemienila kvoli nemu menit a robit mu doma sluzku....

worker_falcon
17. dec 2015

@tykat nedávno som počul myšlienku, že vo vzťahu by si mal každý povedať "tomu druhému tolerujem 10 vecí". A keď ho niečo vytočí na tom druhom, tak si povie, že je to jedna z tých desiatich vecí.
(bez zoznamu, bez počítania). Netreba zabúdať na to, že aj ten druhý mi toleruje x vecí. A že sa máme radi napriek svojim chybám.
Fungovať to môže samozrejme iba pri normálnych ľuďoch, ale snáď s nenormálnym do vzťahu nepôjdem. Že kosti z obeda na gauči 😲 😲 😲 😲 😲

slivka3
17. dec 2015

@dasenka352014 nahadz mu spinave pradlo na postel,ak bude chciet ist vecer spat bude si to musiet odniest do kosa a prala by son len veci z kosa na spinave pradlo,alebo hodene pri pracke,ked dojdu ponozky a slipy
mozno sa spamata.
No kuchyna,no neviem tam uz len mozno nejaky dohovor,ta je aj u nas problem.

bratislavcankanm
17. dec 2015

@m.i.r.i @worker_falcon je to 10-15 minut, niekedy viac (ked napriklad nevybali veci po sluzobke).. u nas tych 15 minutoviek bolo viac za den, hlavne cez vikendy... jedol za vecer aj 3x, lebo mal chut na viac veci, samozrejme vzdy novy tanier, na kazdom trochu nechal (nedojedol), tanier samozrejme zakazdym zostal niekde v obyvacke. Mimochodom, @worker_falcon , ked to podla teba zaberie 10 minut, je taky problem pre chlapa tych 10 minut tomu obetovat ? A ako pisala @m.i.r.i , problem nie je ani tak tych 10 minut (aj ked niekolkokrat za den), ako skor to, ze on sa naje, prezlecie do teplakov, oblecenie necha tam, kde prave je, taniere a pohare takisto neodprace a jednoducho si sadne k telke zatial co zena ma po nom pospratavat. Telka je este tem lepsi pripad, moj ex sa ponahlal riesit okrem tv FCB, pokec.sk a podobne surne aktivity.

A mimochodom, u nas nebol on ten, kto tazko pracuje a potrebuje si oddychnut... ja som robila viac, aj zarabala, aj som musela ostat obcas v praci dlhsie, a casto som este musela riesit pracovne veci z domu, ked sa mi podarilo maleho ulozit.

alicka850
17. dec 2015

@mawka zaujimave ako sa ti ex dokazu po rozvode zmenit. Ten moj sa odstahoval od matky /co bol jeden z dovodov nasho rozvodu/ za svojou laskou az 100km daleko od mamicky ☺ Nuz,laska hory prenasa 😂

mawka
17. dec 2015

@alicka850 presne.. ale sak aj ten moj je odo mna 150 km, tak nech je. mam svaty pokoj. a kludne nech jej tam vysava od rana do vecera 😀

tykat
17. dec 2015

@worker_falcon tak po 20 rokoch manzelstva mozem povedat ze som k muzovi cim dalej tym viac tolerantnejsia 😀 , viem ze ani ja nie som dokonala, viem si to priznat, muz tiez urcite veci toleruje aj si prizna...nerobime si naprieky, stale sa lubime, vieme si to povedat a to je hlavne 🙂 ...nejake zabudnute ponozky pri posteli alebo omrvinky ci obal od tatranky na stole ma uz fakt nerozhadzu. 🙂

jhalena
17. dec 2015

@dasenka352014 Zakladne nastavenie manzela sa neda zmenit, ale da sa zmiernit, tym ze v rodine su veci, ktore su pravidlom a o tych sa nediskutuje. Napriklad ak dojete ako rodina, nikto z kuchyne neodite, pokial sa spolocne neuprace, pouzity riad ide do mycky. Mozes rozmyslat ako aj jemu ulahcit pracu. Daj na stol podlozky a z nich sa len zosypu omrvinky, kupujte krajany chlieb. Kup dvoch nemych sluhov, jedneho na domace, jedneho na oblecenie do prace, tam si moze saty ukladat aj pocas toho ako sedi na gauci a rozprava sa s tebou po praci co noveho. U nas sa zaviedlo viac zbernych kosov na pradlo, bez vrchaka, takze staci donho pradlo len vhodit. Urcite si ale nikdy nebude robit kominiky v skrini. Nevidim inak problem v tom, ze si skoro rano neumyje po sebe riad alebo necha niekde pyzamo. Urcite chodi do prace este za tmy a nechce vas rusit. Zovsadial sa na nas valia prikazy, zakazy, povinnosti, aspon doma, by sme mali citit pohodu.

m.i.r.i
17. dec 2015

@jhalena pekne si to napisala.
Ja som napriklad videla svoje priority na priklade toho, ked manzel ostaval sam so synom ked som ja musela chodit na par dni sluzobne prec....Manzel super vari a pomahal s malym od narodenia, takze nebolo nikdy pochyb ze by ho nenakrmil, neumyl, nevykupal...nezabavil..alebo nieco nezvladol...vzdy ale ked som prisla po par dnoch domov, tak syn bol stastny, doma to rozvoniavalo lebo ma vacsinou cakala navarena vecera alebo obed...ale...detska izba ako po vybuchu..vsade hracky..v obyvacke po par dnoch uz niekolko parov ponoziek, typicky vesiak v podobe stacionarneho bicykla obvesany od mikin cez tricka az po pyzamo..v kuchyni tiez riady cakali pred umyvackou ( ale moj muz ich aspon oplachol vzdy nech neostane tam jedlo, ale do umyvacky uz nepodaval)...vsade skladisko...syn v tych istych veciach obleceny v ktorych som ho nechala aj ked tam boli nachystane veci na kazdy den na prezlecenie...prezliekal mu len spodne pradlo...ja som vzdy po prichode hodinu upratovala vsetko okolo a potom 2 dni prala...ale...teda dieta bolo ciste, bolo najedene, bolo stastne, vyspate,s tatkom chodili na prechadzky a doma ma dokonca cakala navarena vecera a koniec koncov manzel sa staral uzasne o dieta ako skvely otec...mozem dlabat na tie ponozky a tricka a riady a kuchynsky stol oblozeny od solniciek, koreniciek, oliv oleja, po utierky a vsetko...priorita je niekde inde...muza uz nezmenim a ja sa nebudem rozculovat...ma ine kvality a ja tiez nie som dokonala...

anickad77
17. dec 2015

@dasenka352014 niektori chlapi su proste taky lezerni 🙂 nezmenis ho 🙂 mozes ho poziadat, aby si aspon spinave pradlo odniesol do kosa s pradlom, alebo aspon na kopu do kupelky, povedz mu, ze ti to ulahci 🙂 ak sa mu nebude chciet ani to, zvyknes si na to 🙂 uberies zo vojho hnevu na neho a povies si, ze to robis pre milovaneho cloveka 🙂 ano, si doma, je nasou povinnostou postarat sa o domacnost, nehovorim, ze sa musime kvoli tomu zodrat 🙂 ja mam deti tri, manzel pracuje. Niekedy je "bordelu" viac, inokedy menej 🙂 manzel po sebe nechaval taniere, ked dojedol, pohare ked dopil - poprosila som ho, ci by to nemohol polozit aspon do drezu 🙂 teraz si pekne poodklada po sebe na jedno miesto a spokojni sme vsetci 🙂 vyskusaj, ale hovorim, nie vsetci sa daju zmenit ci napravit 🙂 ak ho lubis, zvyknes si 🙂 vela stastia 🙂

limetka69
17. dec 2015

Och, jak ja milujem svojho muža! Nemôžem povedať nič zlé na neho po prečítaní týchto príspevkov. Pomáha mi s domácnosťou, vie aj umyť riad, podlahy, obľúbil si všetky moje kvety, polieva ich už len on 🙂 a dokonca nie je ani prehnaný puntickar, alebo nejaký zzenstily suchár. 🙂 ale dlho trvalo kým som ho našla. Oblečenie leží na zemi kým si ho nedá do poriadku, nedá do prania, nebude mať vyprane. To sa, rýchlo naučil, ale... On sa všetko naučil, lebo boli doma sami chlapi bez mamky. Museli sa naučiť a svokor tiež 🙂

operaphantom
17. dec 2015

Nezmenis ho. Ak si poriadkumilovna ty, tak bohuzial musis makat za neho. Ja by som zase nechcel lenivu bordelarku za zenu. Je ich sice menej ako muzov, ale uz som taku videl.

worker_falcon
17. dec 2015

@operaphantom joooj, tých je čím ďalej viacej. mamičkiných maznáčok, ktoré nikdy nič nemusia. v puberte sa naučia žiť v bordeli, a ostane im to do dospelosti. A celkovo prístup k domácnosti nula bodov. Potom prídu na rad večere a obedy v reštauráciách, upratovačky do bytov, pestúnky, atď.

m.i.r.i
17. dec 2015

@worker_falcon prepac, ale tu si dovolim nesuhlasit...s prvou castou mozno ano, su aj zeny lenive a bordelarky, samozrejme, ze su..ale ta druha cast si myslim, ze je prichytena za vlasy...nemyslim, ze tieto veci vyuzivaju zeny preto, ze su lenive a bordelarky..ak by boli bordelarky,nepotrebuju mat upratane, lebo im to nevadi napriklad...tiez nemusia byt lenive, casto pracuju viac ako muzi a volny cas sa da rozdelit efektivnejsie - napriklad venovaniu sa rodine a aj vlastnej psychohygiene ako upratovanim...a aj obcasny obed v restauracii nie je nic zle...tiez to moze obohatit rodinu o ine veci....trosku si v tomto prestrelil...

worker_falcon
17. dec 2015

@m.i.r.i keď už sme pri tých pomenovaniach. Myslíš, že tu opisovaní chlapi by nevedeli zahaliť svoje správanie do vznešených slov? že to neurobia v rámci vlastnej psychohygieny, že majú dôležitejšie veci na práci, ako upratať si po sebe oblečenie, alebo že sa venujú rodine či udržiavaniu kontakov (FB a pokec) 😀 😀 😀 Jooj, a to obohatenie o iné veci, by si sa čudovala 😀
hej, občasný obed v reštaurácii a "čo-si-vyberieš-z-chladničky" na večeru.