Manžel je veľký pedant na poriadok
Ahojte, je tu niekto okrem mňa kto má tiež doma pedanta? Ako stíhate sa starať o domácnosť, a deti a samozrejme aj variť, nákupy a všetko, čo k tomu patrí? Nie žeby som chcela žiť v špine a aj ja som celkom dosť náročná na poriadok ale niekedy mám pocit, že na manželovej úrovni by nikto neudržal poriadok. Nikde nemôže byť smietka ani otlačok od pohára, keď sa niečo vyleje o tom radšej ani nehovorím, na stole/linke, všetko vždy musí byť na svojom mieste, žiaden riad v drese... jednoducho celý dom musí byť 24/7 ako nejaká najluxusnejšia hotelová izba, čo s malými deťmi to jednoducho nejde. Už som skúšala sa s ním viackrát porozprávať ale len sme sa na tom pohádali. Až na túto "chybičku" je úžasný chlap ale niekedy mám pocit, že mi treba 72hod. deň a nie len 24 aby som všetko stihla podľa jeho predstáv.
@janickacrazy takto nejak to mame aj my...
Autorka spomal, takto ta to dlho bavit nebude, a ked pojdes do prace skolabujes po tyzdni, komplikujes si to tym, ze posluchas muza a bojis sa ho za jednu spinku..prosim ta, si otrokom domacnosti a vobec si neuzivas zivot, kuchynu staci 1x denne upratat, naco 3x? zmyvat kazdy den, prach, okna raz za mesiac? pre boha zena, su fakt dolezitejsie veci a ja len dufam, ze to co ti tu piseme, ze to neni normalny sposob nazivania dvoch ludi, ze si z toho nieco zoberes...
preco pride cas na tvoju veceru az ked uspis (po povinnostiach), preco nejete spolu napriklad, a muz moze riady umyt, kym ty kupes alebo uspavas
preco by mala zena posielat muza s detmi von aby mohla ona lestit byt??? wtf? ved chodte spolu na ihrisko prechadzku, vylet, zmrzlinu, vies ako ti to urobi dobre? zmena myslenia v hlave a hned si iny clovek.zena sa nenarodila na to aby robila muzovi sluzku a otroka, uz by na to mali zeny prist aj same..mame take isto pravo zit zivot aky chceme, a ani aby nam ho muz diktoval ako co kde kedy preco.
ja ti to poviem takto, radsej budem von stastna a spokojna s detmi, vyletmi, turami akciami a mat par smietok ci neumyty riad (ten ti neujde), ale spomienky ti nik nezobere, pri tomto pristupe, ked sa ta ktokolvek spyta (na dôchodku napr) ako sa mas, aky mas zivot co si zazila? no nic, lebo len upratujem - to nie je zivot! prach neujde, ale zazitky sú to, co nas posuva dalej.
Ja raz za týždeň vysavam a umývam dlazky. Ešte cez týždeň tak raz dvakrát narýchlo prebehnem vysávačom. Kuchyňu stačí pretriet večer, ale tak ze poriadne robím len raz za týždeň. Okná 2,3x do roka. Prach raz za týždeň. Práčka ide skoro denne. Mne to príde priveľa ako ty robíš. No rozhodne sa tvoj muž nemá na čo sťažovať,skôr naopak. By si ťa mal na týždeň vymeniť napr so mnou, to by ešte len kukal, by si ta viac vážil. Fakt som takých videla v Zámene manželiek, ze nespokojní a keď im dali ženy co robili hooodne menej, tak hneď spievali o tom aké majú úžasné ženy doma a ako začnú pomáhať. No zapajaj ho po troške, nech vie ako život chodí, nech nemá po skončení tvojej RD šok, však potom sa aj on bude musieť zvrtat v domácnosti
Autorka nechcem nic privolavat, ani predpovedat, ale ak jedneho krasneho rana ostanes lezat na posteli a nebudes sa vediet pohnut, potom tvoj muž zisti, co vsetko robis. Mne sa to stalo akurat s tym rozdielom, ze moj muz urobi komplet vsetko . Nema problem s nicim mi pomoct, alebo to spravi sam. A od seba. Manzel ma 2 prace a ja tiez a hold jedneho dna ma vzala zachranka. Svet sa nezboril, vsetko muselo fungovať aj bezo mna, a to mame 3 deti, 4 psov, hydinu aj ovce. Zivot pojde dalej aj bez teba, akurat si musis uvedomit, ze si tu na tomto svete pre svoje deti, a pre seba. Ak ma muz rad naozaj rad svoju zenu, nedopustí aby sa takto trapila. Mat poriadok je jedna vec, vazit a ctit si toho druheho je druha vec. A ver ci nie, jedneho dna si povieš, ze najkrajsie roky svojho zivota si stravila ako otrok svojho bytu a svojho muza. Laska sa predsa nemeria poctom umyteho riadu, laska a domov su tam, kde sa clovek citi dobre a prijemne. A co tie deti, vyrastu z nich presne taki isti otroci upratovania. Nedopust to. Ak sa to muzovi nepaci, ma smolu. Uz teraz su na tebe badat psychicke dopady tohto nezmyslu, naozaj sa ti takto dobre zije?
@nevenka - ja som jej napísala rob ako tebe vyhovuje nie že on jej rozkazuje čo ako má byť. Denné utierať prach a podobne zbytočnosti by som nerobila ani ja. Už len to že všetko robí v určitej hodine a má presne nalinajkovany harmonogram není zdravé. Poriadok čistota ano treba ale tak normálne že človek sa rozkuka a vidí že je poriadok. Toto čo robí autorka je extrém a aj zbytočný lebo potom nestihne podstatnejšie veci ktoré sú vidno na prvý pohľad. Muž nemá žene montovať sa do jej roboty dirigovať čo a ako. Nech si hundre a ona nech si robí ako stíha. Keď muž vezme deti preč ona to má využiť na relax nie behať s prachovkou. Ja sa vôbec nedivím že je nervózna, unavená a nešťastná lebo robí kopec zbytočných veci a muž je aj tak nespokojný. Tak keď sa mu nepáči má možnosť predviesť jej ako si to predstavuje a k tomu dostane i deti. Ona zo seba urobila otroka ktorý robí ako pán rozkaže.
Milá autorka, až mi ťažko prišlo z tvojho domáceho nasadenia 🥺
"ja potom po večeri popratám celú kuchyňu 3x za deň, čo niekedy aj to robí mužovi nervy, že až tak neskoro"
a ešte napíš, že máte na všetko rovnaké názory a že je skvelý... keby to tak ozaj bolo tak kým ty kúpeš/uspávaš on uprace kuchyňu a potom obaja oddychujete
ale už sme ti viaceré písali, že to nie je OK a stále ako keby si nechcela prijať tento fakt, musí sa podieľať aj on, inak to nepôjde
Autorka, chcela si vediet ako to funguje v inych domacnostiach, tak takto to funguje u nas:
Muz sa podiela polovicou na domacich pracach. Vari, nakupuje, perie, vynasa smeti, umyva kupelnu, sprace kuchynu. Chodi do prace od 10:00 do 18:00.
Pomaha pri kupani. Kazdy vecer syna uspava a vstava k nemu pocas celej noci. Cez vykendy chodi so synom von.
Pred tym ako bol Covid, chodil hravat hokej 2x do tyzdna vecer. Vtedy mam syna na starosti ja.
Ja chodim 1-2x do mesiaca von na cely den alebo pol dna. Vacsinou cez vykend.
Hracky upratujem ja po tom ako ide syna uspat. Ak sa koli hrackam neda chodit, tak bud ja alebo muz hracky odlozime na miesto pocas dna. Teraz uz ucim syna, aby si hracky po sebe upratal ale je to skor hra ako upratovanie.
Nikdy v zivote nekritizoval moju pracu, ale on je bordelar a neporiadok mu nevadi. Ja som nikdy v zivote nekritizovala jeho pracu, aj ked napriklad riad nie je umyty tak ako by som si priala.
Drz sa mas pravo na relax aj svoje zaujmi. To, ze sa vam narodili deti nemoze pre teba znamenat absolutnu obetu detom a domacnosti. Samozrejme, ze je to narocnejsie no musite byt na to dvaja. Take tempo ako si popisala dlhodobo neda nik poznaci ta to a napokon aj deti a vas vztah. Hrozne ti prajem aby sa veci napravili muz pochopil, ze to je neudrzatelny stav.
@lujza123 Aj pre mna je to nepochopitelne ze takto niekto dobrovolne zije a este si mysli, ze ma pekny vztah. Jedna vec je ak ma muz svoje muchy (a to ma kazdy a aj kazda zena), ale ine je ak je vo vztahu sikana, manipulacia, vyuzivanie...
Neviem kde to vznika, lebo tu citam ze su zeny, co v tom vyrastali a napriek tomu maju normalne manzelstva... asi je to kombinacia vychovy a osobnosti...
Pevne verim ze tvoja dcera tak neskonci.
:D :D :D ty chces 72hodin aby si stihla upratat podla jeho predstav, deti postrane naucene , nakupene, navarene a on robi co ???? ked chce mat tiptop upratane tak nech upratuje :Da ty by si mohla mat trochu rozumu a nerobit zo seba sluzku
@nevenka No tak, ak sa autorka nezobudi ani po tvojom prispevku, tak uz neviem. Jasnejsie to uz ani nemoze byt napisane. Ak jej nezalezi na vlastnom zdravi a pohode, malo by jej zalezat aspon na detoch.
Do bodky s tebou suhlasim, ze deti nasavaju vsetko co sa okolo nich deje. Nas syn ma iba 1.5 roka a ked sa za nieco nahnevam (ani nemusi byt ze sa hnevam na neho), tak si castokrat namiesto kricania tak nahlas hnevlivo povzdychnem. Syn ten povzdych okamzite opakuje... ako ozvena. Moze byt hocicim zaujaty, ale nic mu neujde co sa deje so mnou alebo s muzom.
Je mi luto cim si si presla v detstve. Je to velmi smutne citanie.
Úžasný chlap? To ťažko. Nerozumiem dvom veciam
1. Prečo keď chce mat všade upratané ako v hotelovej izbe, si sam neuprace, anonym, ak si si ešte nevšimla, ty nie si hotelová upratovačka.
2. Prečo si neotvoriš ústa a nepovieš mu to rovno do ksichtu, hej drahý manžel, ja nie som hotelová upratovačka, ak chceš upratuj si sám, alebo si plať niekoho, kto tu bude kmitať podľa tvojich predstav …
@sisaka lebo sa ho bojí
@rubinka ešte včera si o ňom písala, že je 100% muž. To, že po sebe tie správy vymažeš, ešte neznamená, že si ich nikto nepamätá
@elizabet173 ahá, takže chorý vzťah…. Ja som čítala len úvodný príspevok a pár príspevkov na konci …tak tu rady o upratovaní nepomôžu, to je obeť domáceho násilia, tak to len cez kvalitného psychológa
@sisaka áno, presne tak. neviem, prečo je názov témy Manžel je veľký pedant na poriadok, keď by mal byť Môj manžel vyžaduje dokonalý poriadok pri dvoch malých deťoch, ale on sa ničoho doma nechytí.
@sisaka Ano presne tak... je to ona kto v prvom rade potrebuje psychologa.
Sucasny stav jej nevyhovuje - nestiha. Manzelove spravanie jej sposobuje stres. Ale ona napriek tomu radsej urobi, co od nej chce akoby to riesila a schovava sa za to ze maju skvely vztah s jednou malou chybickou alebo za to ze nechce aby deti boli svedkami ich hadok.
@elizabet173 rubinka boj s vami vzdala? Vidim, ze vsetky správy vymazané... 😃
@elizabet173 - aký 100% muž? O čom točiš? 😂
@elizabet173 aha, tak nie 🤣
Autorka, je to uplne jedno kolko doma robis a ako casto. Ak ta to naplna a robi ta to stastnou, kludne utieraj prach 3x denne.
Problem je v tom ze ty ten prach utieras koli muzovi a nie koli sebe.
Utieras ho preto, aby nebol na teba zly. Prestan s tym prosim ta.
@rubinka o tom, že si ho tu včera v tých správach, ktoré si následne zmazala obhajovala, aký je dokonalý, keď jej vezme deti von, o čom môžu iné len snívať. A prečo by mala autorka témy využiť to, že jej muž chce deti zobrať von na pol dňa? Prečo nepošle s deťmi na po, dňa von ju a on doma pol dňa neupratuje, keď má tak rád poriadok?
Zacni varit na 2 dni, je nonsens varit kazdy den. Vysavat, zametat, zmyvat musis stacit kazdy 2-3 den. Vyskusaj to, myslis ze si to muz akoze vsimne? Urcite neuvidi rozdiel. Kupelku netreba drhnut kazdy, 2x tyzdna musi stacit. Umyvadlo mozes pretriet kym pride muz domov aby nepindal. Kuchyunu naco pratas 3x za den??? Daj to ako tak do kopy kym pride domov muz a vecer dokonci co treba. HLAVNE, uprednosti svoju veceru pred pratanim. To by nehrozilo aby som bola hladna kym neupracem. Podla mna zbytocne robis vela cinnosti a casto.
boze moja zlata.. neni vsetko o upratovani... o tom neni zivot... moj chlap si nevsimne ani macky na okne od dietatka... az ja ked na to upozornim ze zislo by sa to umyt lebo ochvilu neuvidime cez to okno.. to fakt mas takeho chlapa ? ja som akoze tiez bola pedant na poriadok a kricala hulakala po detoch ze nepojdu spat kym svoj bordel- hracky neupracu.. proste som stracala hlavu.. a potom som si sama uvedomila ze neni to o tom poriadku... naozaj nie... nech sa uvedomi a ty tiez...
@elizabet173 - to že som vyzdvihla že je ochotný vziať jej deti na pol dňa preč neznamená že som z neho urobila ideálneho muža len som jej radila aby to využila na oddych. Čo také hrozne na tom je.? Teraz zneuzivaš že som to zmazala a vymýšľaš si veci ktoré som nenapísala? Kľudne keď ti to urobí radosť. Viac uz reagovať nebudem. Autorka veľa šťastia a uber plyn.
Tiez mi je z toho smutno...ty uz upratujes aj, ked nie je doma len, aby bolo cisto...ved mne je jasne, ze ked sa robia ranajky, obed treba popratat, ale trocha to zredukuj.Vsetko...kludne polievku mozes na 2 dni, maso na stave na 2 dni tiez mam rada cerstve jedlo, ale upustila som a varim aj na 2 dni.Vies...zafrkane umyvadlo od deti od zubnej pasty ci nieco pohodene oblecenie, casopisy, knizky mam uz skolacku...su vzdy a vsade.zblaznis sa jedneho dna dostanes panicku uzkost ty ides ako robot.Davaj na to pozor uz si si mohla vsimnut, ze ocenenie od neho nedostanes, tak zvolni.Nechaj si to prejst hlavou co mu povies a musis zacat selektovat co je dolezite neda sa vsetko robit 100%.aj ja mam rada upratane, ale prednejsie je mi popri praci varit a ist so psom, dietatom sportovat...vysavac ide denne mame psa, ale ostatne som zredukovala.stale je co robit polievat kvety, upratat skrinu, mame susicku zehlenie neznasam teraz mam od vikendu letne saty a veci co musim ozehlit a neviem sa k tomu dostat.U Vas by to vyriesila upratovacka a ty by si isla s detmi von ci muz a mas cas pre seba.
Ty si uz tak zvyknuta vsetko robit, ze aj deti to raz zneuzivat.

@rubinka podla mna by si neobstala ani Ty v tych narokoch, ake ma na autorku jej muz. Na 100%. Dole nizsie popisala, ako asi vyzera jej den. Moj podobne s tym, ze ani zdaleka nie je upratane tak, ako by si to jej muz predstavoval. Teda, my mame 3 deti, z toho 1 skolaka, 2 predskolaka a 5,5 mesacne. Ja neviem, ale pre mna je priorita to 5 mesacne a dojcenie, venovanie sa babatku. Riad umyjeme priebezne, aj periem, vyvesim pradlo, zehlim podla potreby. Aby som denne zmyvala a luxovala kupelnu, ani ma nehne, udrziavam taky prevadzkovy poriadok/neporiadok. Ani prach neutieram denne. Naco? Hracky mame tiez po celom byte, zijeme piati na 60m stvorcovych, v detskej ma muz aj pracovnu, tak logicky, tie hracky su aj v obyvacke. Aby bol muz nervozny, lebo ostal jeden hrncek, tanier v dreze alebo co, no tak nech sa paci, nech si to odlozi a nie ze bude sfucany a neprijemny za to na mna. Neexistuje. Toto nie je normalne.
Kazda z nas nejak funguje v domacnosti, aj ona, podla vsetkeho, ma az nadstandardny poriadok oproti mojmu bordelu a stale to nestaci pankovi. To je chore, to nie je laskyplny vztah.
Moj muz mi povie, no a co, pod, tu si sadni ku mne, uz nebehaj, kuknime si serial. Alebo si navzajom dame masaz. A kludne aj napriek tomu, ze je v kuchyni ako po vybuchu. Alebo si sadnem na plysaka. Nikto z toho nema hysaky. Je mi luto autorky, ze to takto ma a lasku a privetivost si musi kupovat a stale nie je dost dobra...rad tu odznelo vela, treba nieco z toho skusit. A drzim jej velmi palce, aby dospeli k nejakemu kompromisu, vyrieseniu.