icon

Manžel je veľký pedant na poriadok

5. jún 2021

Ahojte, je tu niekto okrem mňa kto má tiež doma pedanta? Ako stíhate sa starať o domácnosť, a deti a samozrejme aj variť, nákupy a všetko, čo k tomu patrí? Nie žeby som chcela žiť v špine a aj ja som celkom dosť náročná na poriadok ale niekedy mám pocit, že na manželovej úrovni by nikto neudržal poriadok. Nikde nemôže byť smietka ani otlačok od pohára, keď sa niečo vyleje o tom radšej ani nehovorím, na stole/linke, všetko vždy musí byť na svojom mieste, žiaden riad v drese... jednoducho celý dom musí byť 24/7 ako nejaká najluxusnejšia hotelová izba, čo s malými deťmi to jednoducho nejde. Už som skúšala sa s ním viackrát porozprávať ale len sme sa na tom pohádali. Až na túto "chybičku" je úžasný chlap ale niekedy mám pocit, že mi treba 72hod. deň a nie len 24 aby som všetko stihla podľa jeho predstáv.

nycole
6. jún 2021

Nečítala som všetko, ale ak dobre rozumiem on si ani po sebe neumyje tanier???? Tak to by som potom vôbec neriešila, nie sú slúžka ani jeho podriadená.
Môj manžel aj ja milujeme poriadok a čistotu, pri malom je náročnejšie udržať všetko tip top ako pred tým a proste žiaľ keď chceme mať upratané tak musí priložiť ruku k dielu aj on. Ja na úkor dieťaťa nebudem luxovat celý deň 24/7

Na začiatku to tiež nechápal, nechala som ho pár krát s malým samého, pochopil a ešte som aj spravila to, že som 2 dní neupratovala (išlo ma poraziť ale vydržala som).

Proste ti musí pomáhať ak chce luxus, ja tiež milujem poriadok ale proste večer si upraceme všetko spolu aby som sa od rána mohla venovať malému a ak sa rozhadze a malý mi nedovolí upratovať, je to na manželovi (alebo on berie malého ja upratujem) tak som si ho naučila a tak to je.

Držím palce ale nenechaj sa prosím ta zničiť 🙏

scila
6. jún 2021

Poznala som volakedy chalana, ktorého otec bol vojak, neustále ho v detstve komandoval ako podriadených v práci, všetko muselo byť tip-top, v skrini komíniky. V dospelosti on tak buzeroval priateľky, v skrini tie komíniky tiež museli byť, rozpadlo sa mu kvoli tomu viac vzťahov. Ale na nete som videla, že je ženatý a má deti. Ešte som si hovorila, že ktovie či ju tiež tak buzeruje, alebo či sa z toho dostal. Nieje náhodou tvoj muž záhradník?

jaga61
6. jún 2021

Prečo nezoberieš Ty deti von a nech on uprace. Čo si jeho upratovačka alebo rovnocenna partnerka? Prepáč, ale robíš z môjho pohľadu chybu máš si materskú užiť v kľude čo bude keď budeš chodiť do práce. Zamysli sa. Držím palce

f333
6. jún 2021

Pani autorka, cely pr0blem zacal nezrelostou a nepripravenostou na manzelstvo a rodicovstvo.. Bojis sa jeho reakcie? co je to za postoj dospelej osoby? co je to za vztah a manzelstvo v takejto forme?
.Taketo zeny koncia potom v sudnych sienach pri rozvodovom konani a ich argumety su,ved on/manzel/ sa zmenil,ked sa narodili deti... nie ,nezmenil...ale okolnosti ,za ktorych fungujete... tie sa zmenili.aim si ty ani on neprisposbili svoje sprvanie a zmenu formy fungovania rodiny...
Sama si to aj popisala..
Neschopnost prisposobit sa oboch partnerov meniacej s azivitnej situacii sposobilo ten problem....Inymi slovami nestacis pri zmenenej situacii na fungovanie,ake prdtym bolo.... to je cele ..Ale to si mohla vediet predsa pred sobasom,aka je povahova cetna tvojho nastavajuceho a aj teba. .. ze nemas ziadne vzor fungujucej domacnosti .. a ze on ma inu prdsavu o fungovani rodiny aku ty dokazes splnit .. Narazam na to,ze tvoja submisivita trvala do dna,ked ta neohrozovala. cize ked bolo mozne ist na vikendy a pod....akonahle nie si schopna splnit jeho poziadavky,v zmenenej situaci, je zle... u teba aj u neho....
B
to,co teraz potrbujes terz urobit je si v rozhovore s manzelom priznat,ze si podcenila fakt,ze mate rozdielne nazory na fungovanie domacnosti v manzestve a podcenila si ten fakt pred sobasom.
. A pkusit sa znovu spolu s manzelom nastavit nove fungovanie .... cize povedat,ze nedokazes jeho predsavy o fingovani naplnit su ine ako tovje teraz. ,potrebujes pomoc v domacnosti/bud od neho,alebo platenu pomoc .ze inak to prste nebude fungovat s tebou...Jasne to trbas odkomunikovat...
Bud sa dohodnete,alebo nie....ak ste obaja zrele osbnosti,tak kompromis/inak to nepojde/ najdete... inak su dalsie dve moznosti. budes fungovat ako doteraz,alebo vas zväzok skonci rozvodom..
Ale situacia,aky sa jedene partner bal reakcie druheho nahravuju skor tomu rozvodu....pretoze vas vztah je chory,. a v takom sa deti uspesne vychovavat nedaju...

kikappp
6. jún 2021

Tvojho muža pošli k nám na deň..asi sa zrúti a dostane infarkt..niesme bordelari ale keďže stíhať sa vždy nedá uprednostnim že niekam zájdeme spolu celá rodinka,vtedy zapneme robotický vysávač a toto máme vybavené..muž tiež ma obcas nervi ,že všade neporiadok to rozumej hračky ale mne a malému to nevadí tak buď sa s tým vysporiada alebo uprace..no a takisto keď sa niečoho chytí prví lebo s ním cuka že neporiadok nebránim mu 😁.skús to neako tak,pekne mu povedz ,že ty to už takto nechceš,jasné mu povedz v čom ti má pomáhať a dôrazne oznam,že nebudeš tolerovať teror z jeho strany ohľadom poriadku..ak uznas za vhodné príklad že 3 dní nepovysavas nech to akceptuje alebo zrelaxuje pri vysávaní on..držím palce..

bmuller
6. jún 2021

Autorka, tusim tu este nezaznela otazka, z akej rodiny je on, co jeho rodicia a surodenci, kde vyrastal a ako tam zili, resp. ci vsetci v jeho rodine si tak potrpia na poriadok a podporuju sa v tom, ze dokonaly poriadok je neoddelitelna sucast zivota? Lebo sice pises, ze aj predtym ste spolu byvali, ale ine okolnosti nespominas... Bud je jeho mama dokonala upratovacka a oni doma zadrziavali dych, alebo co - lebo inak by musel vediet, ze ako neexistuje dokonaly clovek, tak neexistuje dokonaly poriadok... v momente, ked utries prach, zacina padat novy.... takze ano, treba udrziavat veci v poriadku, ale bazirovat na dokonalosti cohokolvek nie je uplne zdrave 🙄

ada12345
Autor odpoveď zmazal
autor
6. jún 2021

@amelie2017 ako na poriadok som bola už z domu zvyknutá ale bol to taký rýchly pozametať, pozmývať, utrieť prach a za pol hodinu všetko bolo hotové. Potom raz do týždňa som prala a žehlila. A jediné čo riad som umývala každý deň.
@scila nie, nie je ale tiež má v robote pod sebou dosť ľudí
@nycole to aj pre mňa by bolo najideálnejšie na konci dňa všetko popratať a aj už som to pár krát skúšala ale tie mužove pohľady a ironické poznámky mi nestáli zato aby som to nechala na večer ale asi budem musieť sa cez to preniesť a vydržať
Ďakujem baby za podporu dnes večer sa s ním porozprávať a od zajtra začnú zmeny

elizabet173
6. jún 2021

ironické poznámky? Veď mu povedz, nech to sprace, keď mu to vadí, že ty nie si slúžkou v tej domácnosti a urobíš to vtedy, keď budeš chcieť ty. Spýtaj sa ho, či je pripravený podieľať sa polovicou na chode domácnosti a deťoch, keď nastúpiš do práce. Ale zrejme to neurobíš, lebo sa ho bojíš, no nejako začať musíš. Čo napríklad urobil dnes on a čo ty?

sashabb
6. jún 2021

Autorka dala si zlý nadpis. On NIEJE pedant, on je debil, ktorý iba teba buzeruje. Ak by bol pedant, tak by upratoval a drhol domácnosť on 👍

ouwecka
6. jún 2021

Sak nech uprace,moj ma rad poriadok,aj ja, ale stíham ako stiham no ked sa ku nelubi tak ho odkážem kde su spreje,handry,vysavac a mop,paci sa

salsa26
6. jún 2021

Ja mam takého brata... A ani po rokoch sa nezmenil. Keď príde návšteva idú vsetci na terasu... V zime je zateplena samozrejme.. Do domu len na zachod😃😃😃 A to v papuciach, aby sa nenarobili stopy na dlažbe. Nepomohlo ani dohovaranie rodičov, manželky, nikoho, dezinfikuje všetko, rezne chodí manželka vyrážať do letnej kuchyne k mame, aby im doma nesmrdelo.. Co ti poviem.. 😃😃 Ale paradox- jediný z rodiny mal covid- nás cistotnik... No on to nežiada od manželky, ale všetko robí sám... Manželka sa časom prispôsobila.. Co už.. Nie dom slúži im, ale oni slúžia domu... Toto je už diagnóza... Aj mu to hovoríme... No sú takto šťastní... Tak budiš... 😉 Ale k veci... Tak ako píše žienka vyššie... Navrhla by som pani na upratovanie.. Keď už budeš pracovať, stíhať to nebudeš... Keďže aj deťom sa treba venovať... No každopádne držím palce..

ktochytavzite
6. jún 2021

@elizabet173 tak on bude argumentovat zrejme,ze nosi peniqze a ze je boss.
Ako poriadok ok ale aj take ze otlacky na poharoch ,to uz je ina kava.Pritom deti vsade capkaju,trusia.

mandarinka555
6. jún 2021

Urobil si z teba slúžku...mňa by porazilo pri takom chlapovi a jediné riešenie je: "ak sa ti nepáči, upratuj si sám, ja niesom upratovačka"

autor
6. jún 2021

@elizabet173 dnes zobral deti von, robil nejaké svoje veci do práce, išiel cvičiť a teraz uspáva a ja som robila všetko ostatné

dupinka
6. jún 2021

Muž vezme deti von aby si ty mohla upratať? No tak by som povedal :" máme upratané, ideme všetci spolu." A keď sa mu nepáči, nech ostane doma on. Nech uprace. Urobil z Teba slúžku a ešte to aj ospravedlňuješ. Ja som tiež taká, že nechám riady na večer, prednejšie sú mi deti - hlavne keď som na ne bola sama. Manžel ten by najradšej hneď upratal. Argument, že veď sme na to dvaja.. Pár situácií kedy trčal v kuchyni kým sme sa my jašili a prešli ho to.

evkamotka
6. jún 2021

Moj manzel je velmi poriadkumilovny ale aj nalezite doma dost sam upratuje. Mame cca rozdelene kto co robi (prach, podlahy, kvety, kupelna, wc, zrkadla....) ale veci dennej potreby, toho sa chyta sam a nema problem(riady, pranie, hracky, smeti atd), popri tom si obcas spokojne pobafka ake je krasne počasie, vsetko prádlo mu rychlo uschne a operie aj 3 pracky :D. Nechcite vidiet jeho skrinu a moju a to ja nie dom bordelarka. Ma rad poriafok v zasuvkach, dokumentoch, pravidelne ich reviduje. takze ta pedantnost u ludi ma rozne podoby od neznesitelnej po znesitelnu/v pohode

janickacrazy
6. jún 2021

A prvú vec, ktorú by som urobila na tvojom mieste, kúp umývačku riadu, je to super pomocník.

lenkakravcova
6. jún 2021

Juuuuj ty nemáš umývačku? To ak fakt kúp. Je to veľká apomoc. Úspora času. Dokonca aj teplej vody. Ja som si stále myslela že je to blbosť ale dobre že sme ju kúpili, fakt je to výborná vec.

lenka2710
6. jún 2021

@lenkakravcova no podľa toho aký je jej muž by jej kázal aj po umytí umývačkou ten riad ešte vylestit 😂 lebo toto je už ozaj diagnóza! Aby mi muž zobral deti, aby som mohla pratat dom?? No určite, vylozila nohy, uvarila kávu a maj ma rad! Ale ja si teda doma viem povedať co a ako, autorka sa podľa mňa aj boji že čo bude ak náhodou nebude popratane

elizabet173
6. jún 2021

koľko hodín si mala počas víkendu pre seba? Nemyslím na upratovanie, žehlenie, varenie, ale len pre seba . poležať si vo vani, ísť si zabehať a pod.

brendaa
6. jún 2021

Ahoj🙂 ako vidím diskusia poriadna. Čítam tieto tieto odpovede aj tvoje pocity aj snažím sa im porozumieť no nedovolím si odsúdiť tvojho muza....
Vezmi si jeho dobre vlastnosti, aky je otec, ako sa venuje detom, postará sa o vás. Máš ho rada, ako svojho muža citis k nemu lasku?
To ze nechce upratovat, neznamená, ze ta nema rád. Nie všetci muzi upratuju, tak ako, nie vsetky zeny upratuju priebezne a chcu mat doma čisto, navarene...atd...nejdeme predsa porovnávať. Vsetko je to o nastavení sa... Dohode, spokojnosti. Ak je tvoj muz narocny na domácnosť ako čistý stôl atď..... ja v tom az taky problem nevidim. Moje deti mali tácky na nich bolo jedlo na tanieroch, odrobinky ostali na tacke, vyliate nieco - žiaden problém.. 😁
Moj tip upratuj priebezne, mycka a robotický vysavac ti pomôže, vlhcene utierky tiež 😄.
Ak je dobrý manžel a otec, deti sa ho "neboja" stoji to za to. Držím palce
.

amelie2017
6. jún 2021

@brendaa upratuj priebezne? Vsak upratuje cely den kazdy den, tak ake priebezne. A ked sa nieco vyleje, tak radsej ani nepise, co sa deje potom. Vsak ked sa to stane, normalne sa dieta upozorni, ze ma davat pozor a utrie sa to. Nie robit z toho vedu. Nemyslim, ze niekto necha napr. dzus rozliaty na podlahe v pondelok, ze vsak v sobotu upratujem.

mojkadlo
6. jún 2021

Aj môj manžel je taký, ale ja mu statočne konkurujem 😂 ale môj aj dosť pomáha, napr umývanie podlahy a vysávanie v celom byte je "jeho" práca. Ja zas umývam riad, on ho utiera, ja periem a žehlím, on utiera prach a robí veľké nákupy. Máme dve malé deti a poriadok sa nám darí celkom aj udržiavať. Občas sa stane, že je trocha neporiadok, ale to nebýva pravidlom.

elizabet173
6. jún 2021

@brendaa čítaš si to po sebe? A čítala si všetky jej príspevky? Veď ona sa ho bojí!!! Je denne v strese, aby bolo všetko ok, kým príde. On neurobí doma nič, ale vyžaduje od nej, aby bolo všetko tip-top? KTO mu dal na to právo urobiť z nej slúžku, buzerovať ju? Zlý manžel a otec bude až vtedy, keď sa ho deti budú báť?! To ako naozaj? Tie deti nie sú hlúpe, sú len malé, oni atmosféru v rodine vnímajú. Aj to, že otec denne buzeruje matku, že má voči nej ironické poznámky a aj to, že sa ho mama bojí. Upratuj priebežne, si jej poradila, fakt. Veď ona upratuje nonstop!

leskovael
6. jún 2021

Ja milujem týchto dementov, ktorí stále budú kritizovať ale doma urobia veľké h****. Teda môj bohužiaľ toho doma tiež neurobí, asi len to čo mu sem tam už vykričím keď mám nervy, ale zase sa nestalo žeby som musela upratovať lebo on je nespokojný, alebo že by ma zato išiel pucovať.. Just by som tu aj týždeň nič neurobila a čakala že mi to ukáže - a dlhodobom samozrejme, nech to dobre pochopím ako to myslí...

laskamojajeidna
6. jún 2021

Prepáč, ale to čo je???Keď má náladu?!A ,keď ju nemá tak ako sa venuje deťom? Ako ti pomáha? On môže mať nejaký blok z detstva, hľadala by som skôr manželskú poradňu alebo psychológa. On nie je v poriadku lebo normálny chlap sa tak nespráva. A ty tiež nie si v poriadku lebo si manželka, matka,milenka. Tak si to nemýľ so slúžkou. Čím skôr to treba riešiť,aby sa vzťah neprepadol.

laskamojajeidna
6. jún 2021

Nerozpadol

nevenka
6. jún 2021

@kitycat juuuj, presne...no keby videl nasu domacnoat o takomto case, tak by ho rovno odviezla RZP 🤣🤣🤣...Ale dobre, ospravedlnuje nas to, ze mame 3 male deti na 60 m stvorcovych, z toho jedno kolikove malinke. A ja konecne som ho uspala, tak si citam a bezim o chvilu sa umyt a muz spokojne hra xbox. Kym nebeha a nie je zivotu nebezpecne nechat drobnosti v jeho dosahu, mam na haku nejake hracky, dokonca aj zehlenie na obyvackovom stole, aj taniere v dreze. Som rada, ze su aspon tam 😆🤣...A keby som nemala mykozu, tak sa v tom bordeli aj pomilujeme a neriesime, ze kde aky pohar a tanier komu vadi. O tom, ze sme tento vikend nepovysavali, radsej ani nemam hovorit?🤣...co stihnem zajtra, stihnem a co nie, tak nas pocka. Pisem NAS, lebo zijeme tu obaja. Kebyze nechodi muz teraz po vikendoch na dom (rekonstrukcia), tak je normalne, ze vysava, utiera prach a uci to aj deti. Idu pekne spolu. Dostali kazdy svoju handricku a utierame spolu, kuchynku, traktor, aj stolik si poutieraju. Co treba, docistime. Ako povysavaju, tak je, su na seba hrdi, ako super to zvladli a ide im to coraz lepsie a lepsie. Podla mna, takto to ma byt a nie zenu deptat. Ale to je aj vychovou. Ja som videla, ako jeho otec doma taketo veci robi, varia spolu v nedelu obed alebo si cinnosti jeho rodicia delia. Svokra ani okna neumyvala, vzdy svokor alebo podla zdravotneho stavu v sucasnosti.
Takze tak, je mi strasne luto, ze z partnersrva sa stava takyto psychicky teror...☹...Radu teda velmi nemam...☹

kakawah
6. jún 2021

Bože, ženy, prečo zo seba nechate robiť sluzky a upratovačky??? Ja to z upratovanim neprehanam, aj tak mi moj muž kolko krat povie, neupratuj tolko, rekaxuj, pôdne radsej na kávu, na prechádzku... Veď o čom ten život je? U nás sa upravuje tak, že obaja prilozime ruku k dielusj nás syn povysava, aj keď to tiež nie je 100% ja určite po nich neopravujem. Proste je to o prioritach, ale to u tých pedantoch sa nezmení nikdy. Čo by som urobila ja? Ignorovala ho, urobila by som po svojom, určite by som sa nenechala buzerovat. Proste by som povedala, že sa mi nechce,som unavena, no a čo????? Nechapem ženy, ktoré to muzom vôbec dovolia🤦‍♀️