icon

Manžel je veľký pedant na poriadok

5. jún 2021

Ahojte, je tu niekto okrem mňa kto má tiež doma pedanta? Ako stíhate sa starať o domácnosť, a deti a samozrejme aj variť, nákupy a všetko, čo k tomu patrí? Nie žeby som chcela žiť v špine a aj ja som celkom dosť náročná na poriadok ale niekedy mám pocit, že na manželovej úrovni by nikto neudržal poriadok. Nikde nemôže byť smietka ani otlačok od pohára, keď sa niečo vyleje o tom radšej ani nehovorím, na stole/linke, všetko vždy musí byť na svojom mieste, žiaden riad v drese... jednoducho celý dom musí byť 24/7 ako nejaká najluxusnejšia hotelová izba, čo s malými deťmi to jednoducho nejde. Už som skúšala sa s ním viackrát porozprávať ale len sme sa na tom pohádali. Až na túto "chybičku" je úžasný chlap ale niekedy mám pocit, že mi treba 72hod. deň a nie len 24 aby som všetko stihla podľa jeho predstáv.

autor
6. jún 2021

@elizabet173 čas pre seba mám každý večer od takej 8-9 kedy deti už spia a všetko je hotové alebo niekedy aj cez deň aj keď to väčšinou stále buď jedno alebo druhé dieťa je hore alebo stále sa niečo nájde na prácu
@brendaa on ako otec, je dobrý deti ho majú veľmi radi. Starší syn sa naňho každý deň teší a keď ho nestihne tak je z toho smutný, on čo sa týka prístupu k deťom je zatiaľ bezproblémový a dúfam, že to tak aj ostane. A, čo sa týka mňa tak keby nemal túto vlastnosť ohľadom poriadku tak je úžasný. On mi s veľa vecami v živote pomohol najmä na začiatku nášho vzťahu len teraz posledné týždne, mesiace si veľmi neuvedomuje, že je toho veľa na mňa a že nevládzem s 2 deťmi sa tak starať o domácnosť ako keď sme boli bez detí alebo sme mali len 1.

Teraz večer sme hodili aj o tom reč ale veľmi nepochopil pointu, čo som mu tým chcela povedať ale od zajtra to, čo stihnem to urobím, čo nie to ostane na ďalší deň... Len dúfam, že mi to vydrží a nedopadne to tak ako všetky moje predošlé pokusy.

lvula
6. jún 2021

Autorka, co znamena, ze nepochopil pointu? Co ti na to povedal?

autor
6. jún 2021

@lvula povedal, že pôjdeme niekde na víkend aby som si oddýchla. Ako aj to potrebujem konečne po cca pol roku strávenom doma ale nie o to mi išlo.

slunce3
6. jún 2021

Skus obrátený taktiku, vždy keď začne pindat že je bordel, daj si pred tým sukňu bez nohavičiek a just sa pre ňu zo hybaj tak aby ti videl, trosku ho rozrajcuj, pohladkaj, zaflirtuj... A rovno zabudne na sprostosti 🤣👌

elizabet173
6. jún 2021

nie, to nie je čas pre teba, čas pre teba by bol, keby si pravidelne napr. tri krát týždenne chodila od piatej do siedmej na zumbu. A máš pravdu, že nepochopil pointu. Ty nepotrebuješ víkend na to, aby si si oddýchla, ty potrebuješ, aby ste boli dvaja rovnocenní partneri, to mu povedz. Držím ti palce

dollyzv
6. jún 2021

@slunce3 Len aby bola dobre oholena,lebo myslím ,že keby jej tam aj jeden chlp trčal tak aj to by zbuzeroval 😂😂

brendaa
6. jún 2021

@elizabet173 fuha a co tak vyskakujes🤦‍♀️.
Nie, vsetky prispevky som nečítala, neviem, ze sa boji. Len som zachytila, tie co súdia, co sa maju najlepsie na svete, maju najlepsich mužov na svete.... Ja nikoho neospravedlňujem, no nedovolim za žiadnu cenu porovnavat!
No ani zlahcovat.
Ak tak ublizuje detom ze to vidia, autorka uz musi sama vedieť....
Takze autorka temy... bojis sa ho?
Darmo najlepší je konik, kazda vidi, vie hotovo, bez debaty...
Problémy v manželstve sa riešia, vztah sa pestuje, tolerancia a akceptovanie toho druheho ma byt samozrejmosťou, tak ako uprimnost a láska.
Este raz autorke drzim palce.

autor
6. jún 2021

@brendaa neviem, či to mám nazvať strachom ale neviem veľmi odhadnúť jeho reakciu, čo bude keď nebude poriadok podľa neho pretože stále sme sa spoločne na všetkom dohodli a mali rovnaký názor na vec tak z tej stránky ak niečo nebude jak chce on ho nepoznám.
@elizabet173 tak som mu aj povedala, celkom dlhý sme mali rozhovor ale najbližšie dni sa uvidí do akej mieri to pochopil alebo nepochopil

dyala1067
6. jún 2021

Vekom deti to pojde dolu vodou, moje maju 7,4,4 a rano ked ideme do skoly roboty cely dom vyzera akoby bomba vybuchla. Veci kade tade len aby sa decka obliekli, ranajky polozjedene na stole, hladame kluce, mobily, ruska. No hotova tragedia, ja chodim do roboty o hodinu neskor aby som stihla po nich spratat a nemuseli sa vsetci vratit to toho bordelu. Moj muz nastastie nebuzeruje ale jednoducho sa to fyzicky neda zvladnut vsetko mat tip top. Ja to mam rozdelene ze kazdy den nieco tak dokladnejsie upracem a zvysok len tak na oko. Ja to mam horsie lebo byvame na plazi, vsade, vsade mame piesok, deti behaju bose z domu von, ak necham vonku jedlo tak hned mame mravce, muchy. Treba upratat v ramci moznosti, ale bat sa muza ze su smuhy na stole, no neviem to by na trapilo. A neskor bude aj po detoch vyzadovat vsetko bezchybne upratane este budu mat traumu. Ked si na materskej tak chod s detmi mimo domu, trebars aj na obedy a hned bude menej neporiadku. Drzim palce nech muz pochopi.

kitycat
6. jún 2021

Preco pises, ze co nestihnes dnes urobis (doraz na jednotne cislo) zajtra? Malo tam stat, ze co nestihnes s tym ti pomoze alebo to urobi a ty si budes pozerat telku s dietatom.

Stale sa stavias do role sluhu...

andreatytler
7. jún 2021

Autorka pises: "Co bude, ked nebude poriadok podla neho"... "Ak nieco nebude, jak chce on"... mne je uplne absurdne, taketo myslenie. Pomoz mi to pochopit, prosim.
Preco upratujes tak, aby bolo upratane podla neho? Preco neupratujes podla seba? Zacne frflat, mat poznamky, kricat? Ako sa pri tom citis? Ak je upratane podla neho, pochvali ta? Oceni tvoju pracu? Mas ty dobry pocit, ze si urobila nieco zmysluplne ak upraces podla neho? Naplna ta to?
Kolko casu denne venujes detom, tak ze sa s nimi hras, rozpravas, citas bez toho aby si pri tom upratovala alebo varila alebo isla na nakup? Kolko casu denne stravis upratovanim?

A este pises: "čo stihnem to urobím, čo nie to ostane na ďalší deň". Kto tu pracu na druhy den urobi? Ty? To je ake riesenie problemu? Navrhol toto riesenie tvoj muz? Privstanes si o 2 hodinky skor aby si mala cas na tu extra pracu alebo ako to dokazes?

stary_ujco
7. jún 2021

@elizabet173 kazdy vikend su niekde na pobyte a chodia na dovolenky... Takže sa to doma nespini a vsetko je v poriadku.

vendulka80
7. jún 2021

Moja sestra ma doma nieco podobne, tam je este mnoho iných psychiatrických diagnóz lebo podla mna takto sa psychicky zdravý jedinec nespráva. 10 rokov jej trvalo len kym si to uvedomila. Ved zahrá sa s detmi, nepije...Pri každom otvorení dveri tŕpla co bude. Prisiel domov v relativne dobrej nálade, stacilo ze otvoril suflik a neboli varesky podla velkosti. Lebo deti sa s nimi hrali a sestra ich nestihla včas upratat. Vsetko vyhadzal. Ale paradoxne vyhadzoval iba kvazi jej veci. V garáži mal taky bordel, ze sa nedalo prejst. Ked nieco robil, nechal vsetko tak, lopaty furik na dvore a nezajem. Ponozky mal kade tade v dome. Cize vyslovene isiel iba po nej. Teraz je sestra v stave, ze to ma u prdele. Ked sa ti nepaci, uprac si. Jasne ze neuprace. Akonahle ona prestala robit slúžku, prestal. A začala poukazovať na jeho chyby. Tych ma teda požehnane. Bohuzial on je typ, ktorý si vzdy nieco najde tak ied to nie je poriadok, tak malo sa usmieva alebo vela sa usmieva a stale nieco. Psychopat bohuzial. Nebola by som s nik ani minútu len rozum do nej lievikom nenalejes, ona si vsetko uvedomuje aj prizná ale povie, ze nema silu tahat sa s nim ohľadom rozvodu kvoli jeho psycho povahe. A tak sa vsetci trápime, ona plače mame na pleci a roky bežia.
Ty nedovoľ aby to prešlo do takejto fázy, ze z teba spolužitie z človekom, ktorý ta ma ochraňovať a milovať vycicia vsetok zivot.

sherynkamalinka
7. jún 2021

Podla mna si velmi dobre uvedomujes, ze to v hlave nema v poriadku, ale vyhovuje ti ten zivot vedla neho, dovolenky, peniaze...a tak radsej toto pretrpis lebo ved pojdete na dovolenku, i deti maju co si zaziadaju...ver tomu ze toto je len docasu a ze casom ti bude uplne jedno ci na dovolenku pojdes alebo nie, hlavne budes tuzit po pokoji v dusi.Len aby ti život dovtedy neutiekol pomedzi prsty..

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
denise99
7. jún 2021

Napíšem to tak jednoducho, ale manžel má psychické problémy, zjavné z toho čo si odpísala babám aj v priebehu chatu. Ako to, že zoberie deti von a nechá ťa popratať. A potom komentuje. To myslí ako vážne?! Ty si v prvom rade jeho manželka a matka detí, nie upratovačka. Covid, necovid, všetci toho majú dosť, ale prenášať si aj nálady domov podľa toho ako ide práca... To sa mi nepáči, aby to nebolo časom oveľa horšie. Dovolenky atď nie sú všetko. Na psychickú pohodu doma to nemá. Treba riešiť hneď, nie je tu na čo už čakať.

lvula
7. jún 2021

@denise99 toto si krásne vystihla. Človek potrebuje psychickú pohodu DOMA, nie plátať večný stres z domu dovolenkami.... To je len chvíľkové riešenie a hlavne dlhodobo neudržateľné..

lubbi1
7. jún 2021

ano j eto tak, tam si clovek mozno oddychne a nemysli na problemy z domu, no po pardnoch je zas tam, kde pred dovolenkou a to veru nie je ziadnym riesenim

lucka_ke
7. jún 2021

autorka - ty vieš odhadnúť jeho reakciu, spomínala si pohľady a ironické poznámky a už to ti stačilo, aby si sa bála čo by bolo keby si už na toto neskákala s mopom a handrou... bojíš sa ho a to pre manželstvo nie je dobré

mk22
7. jún 2021

Ty sa ho bojíš?
Bojíš sa pohľadov a reakcií ako sa bude tváriť ze nestíhaš dve deti a uvariť upratať?
A on je kto? Ako sa ho môžeš báť?? Ten byt je spoločný predsa, neporiadok robí aj on.
Bože dievka, on píska ty tancujes a ešte sa aj bojíš co sa stane keď nebude podľa jeho predstáv.
Nič sa nestane.
Smar mu vedro handru a prosím zitri si miláčik tém podľa tvojho gusta ja idem von s deťmi.
To sa nezmení, len ty neviem dokedy vydržíš.
Ale sú ženy, ktoré proste skáču sú ticho a ešte majú aj strach.
No ďakujem pekne za takého úžasného manžela.
Véd je obyčajný, opísala si tie úžasné veci ako niečo wau ale to je len ísť von s deťmi ak má chuť... To je co? Véd sú jeho.

cervenaruza123
7. jún 2021

Ahoj. Moj manzel mal podobne sklony a aj tvrdil, ze kto ma neporiadok pri detoch, tak len ich ma zle vychovane. Co ti poviem, mame uz dieta a uz to neriesi a vsade mame neporiadok 😀 . Ale tak ja som to podchytila od zaciatku, uz ked sme boli sami a sa mu nepacilo cosi (zvykol to povedat), tak som mu jasne povedala, ze ked sa mu nepaci, nech si to uprace sam. Raz ma vytocil, ze som celu robotu nechala nanho, ze ked vsetko robim nedostatocne dobre, nech si to robi sam. On to nemysli zle, je tak zvyknuty aj z domu, lebo jeho mamka sa snazi vsetko udrziavat tip top a nikoho k praci nepusti, vyzera to, ze dom sa upratuje sam. Ale tak to neznamena, ze mu teraz budem robit sluzku alebo co, ma zdrave ruky a ja mam zdravy rozum. Naucil sa, pochopil a kedze to nema chorobne, len bol tak zvyknuty, tak momentalne s tym vobec nie je problem a momentalne neporiadok vadi dokonca mne viac ako jemu. Keby to mal chorobne, tak by to musel riesit uz s lekarmi, lebo zase nie je realne takto v rodine fungovat, pri malych detoch, ze nikde nebude ziaden neporiadok ani sekundu, ved to sa zena musi zblaznit. Urcite by som prestala udrziavat domacnost tip top. Ked sa mu nepaci, nech upratuje on. Ale tak teraz s detmi uz to nemozes tak radikalne riesit, ale ked sa nechces zblaznit, nejak by ste to riesit mali.

autor
7. jún 2021

@vendulka80 on našťastie taký nie je žeby navyše robil bordel, čo sa týka jeho vecí tak má poriadok aj si ho udržiava
@sherynkamalinka pre peniaze to určite nie je vykonávame tú istú profesiu, za takmer totožný plat rozdiel je v otázke pár eur, čo je úplne zanedbateľná čiastka len teraz mám pochopiteľne na MD menší príjem ale aj všetky pobyty išli tak ako z jeho peňazí aj mojich
@andreatytler kričať pred deťmi nezačne, má len ironické poznámky, na všetko zazerá a je nervózny, nedá sa s ním normálne komunikovať o ničom preto sa snažím podľa neho. Keď som z deťmi tak v dome je kľud, ktorý chcem mať aj keď príde a nie celý večer sa pozerať nato ako mu to vadí. Ak je poriadok tak vtedy nepovie nato nič ale je príjemná atmosféra aj keď príde domov, vieme sa normálne porozprávať, spoločne navečerať, pozrieť film alebo seriál... Koľko času denne upratujem ani neviem už automaticky keď niečo niekde vidím tak to uložím, pozametám, utriem, s deťmi cez týždeň som od rána minimálne do takej 15-16 niekedy až do večera popri deťoch sa snažím len variť alebo ľahké práce robiť aby som sa im čo najviac venovala, každý deň chodíme aj na ihrisko 1-2x, rôzne tvoríme snažím sa vymýšľať stále nejakú aktivitu, dávam im najviac času ako dokážem aj keď hračky sú rozhádzané doobedu neriešim až poobede ich upracem ale cez víkendy alebo keď je doma musím nato dávať pozor, čo je vyčerpavajúce najmä pri malej, syn už vie, že s čím sa dohrá, to má odložiť a viac menej to rešpektuje aj keď sú dni kedy dokáže vyhádzať komplet všetky hračky v priebehu pár minút ale to je normálne pri deťoch. Nenavrhol to riešenie on ale neviem, či by toho zrazu nebolo veľa, že aj ja prestanem tak upratovať ako chce a ešte od neho to hneď budem vyžadovať ale postupne by som sa chcela dopracovať aj k tomu, že aspoň niečo bude robiť aj on.
@lucka_ke to má teraz ale neviem aká bude ak napr. 2-3dni nebude vôbec taký poriadok, nechcem aby náhodou vybuchol pred deťmi alebo aby deti cítili, že niečo sa medzi nami deje aj keď majú len 3r a 6m dokážu tú atmosféru vycítiť.

kakawah
7. jún 2021

@vendulka80 bohužiaľ aj v našej rodine je taký psycho chlap. Keď som u nich bola na návšteve, dve deti sa hrali v obývačke, stavali Lego, a ešte tam mali na Zemi papiere a farbicky. Zrazu sa ich mama postavila a začala im všetko brat a odnášat, pýtam sa čo robí... A ona, že o chvíľu pride muž z práce, tak musí byť poriadok. Napravala ovládače na stoliku, a pretierala prach, ktorý už doobeda raz pretierala. Je tam toho viac, ja to nechapem, nikdy som to nemusela zazivat. Ale je to tak, že ona sama povie, že kým on prec z domu, lepšie im je, keď je doma, je tam krik, stres.... To o čom toto je?

sherynkamalinka
7. jún 2021

autorka, klameš samu seba, časom pochopíš....tu je škoda radiť, keďže ty ho v podsate stále ospravedlňuješ. A inak, dosť často sa stáva, že práve taký typ ženy, ktoré splnia všetko čo vidia mužovi na očiach, zostanu nakoniec samé

spagetka66
7. jún 2021

Ja by som pohrozila aj rozvodom a aj zacala nad nim uvazovat. Ak sa nechce rovnocenne podielat na domacnosti a este na teba vrha nepriatelske pohlady to je neprijatelne. Sama pises, ze financne je to rovnocenne teda pokial ste nemali dieta. I keby to tak nebolo a zarabala si menej si toto nema pravo k tebe dovolovat. To, ze sa staras o vase deti je taktiez praca i ked neplatena no ovela narocnejsia lebo ti sichta nikdy nekonci kedze pan manzel ked pride domov namiesto toho aby ti dal vydychnut ta este zdrbe za malickosti. Zena nie je povinna znasat taky teror doma ked sa mu nepaci a pinda, ze zivy rodinu nech len pekne s tebou vymeni. Toto nespravi ziaden wellnes pobyt to chce prenastavit vsetko od zakladu tento model vyhovuje jedine jemu a snazi sa ho udrzat tym, ze vytvara strach. Aj ten strach deti z teba citit budu nie len blbu atmosferu, ktoru vytvara ked je doma nejaka ta nedokonalost. On by ti nemal pomahat, ale rovnocenne sa starat o domacnost ja mam doma totalny bordel niekedy a to ani deti nemame teraz som bola mimo domu a moj muz z vlastnej iniciativy urobil poriadok navari mi vyborne jedla. Rano ma necha spat dlhsie urobi mi kavu ked vstanem a podobne. Samozrejme to plati aj naopak, ale napriklad vari castejsie on preto viem, ze i ked by boli deti nie som na to vsetko sama. Hlavne ide o to, ze jeden od druheho nic neocakavame ci ide o poriadok, navarene jedlo, kavu proste to robime jeden pre druheho ked chceme vztah tak aby boli spokojny obaja musi fungovat vyvazene aj v tomto. To, ze su tak zvyknuty z domu nie je ziadne ospravedlnenie uz zijeme v inej dobe zena pracuje a aj ked ma dieta je to pracujuca zena materska nie je ziadna dovolenka. Kazdopadne ti drzim palce nech to dopadne co najlepsie pre teba a nech si konecne mozes vydychnut a zacat zit zivot aky si sama predstavujes.

ajuga
7. jún 2021

A to si ostala spokojna s tym, ze on akosi nepochopil, co si s nim chcela prebrať? Ty si mu nevysvetlila, ze pointa je niekde inde ako vo vasom vylete? To si tak nechala? Ved narovinu si mu mala povedat toto, co tu pises. Never to ako utok odo mna, prosim. Si dobra, sikovna a hlavne inteligentna zena, mamka, ale mam pocit ze sa tvojho muza trochu bojis a chces urobit vsetko preto, aby sa nenasral, lebo bude zle. Bojis sa, ze bude vecer chodit po dome nasraty, bude mat ironické poznamky. Sak nech ma a co? Nebudete jeden vecer, dva, tri spolu rozpravat, no potom niekto zacne, ver mi.

autor
7. jún 2021

@spagetka66 ja veľmi nad rozvodom uvažovať nechcem už len kvôli malému, ktorý je naňho veľmi naviazaný a neviem, či si viem predstaviť život bez neho nie, čo sa týka financií to by bolo v pohode ale to aký je človek keď si odmyslím jeho povahu, čo sa týka poriadku ale dúfam, že aj to sa zmení, čím skôr
@ajuga snažila som sa mu to vysvetliť ale potom už začal byť nervózny, bolo veľa hodín a nechcela som aby to vyeskalovalo do hádky kvôli deťom. Inak by som to riešila keby neboli doma deti a inak to musím riešiť keď sú doma deti. Ale dnes ako som písala ak nestihnem urobiť všetko tak nebude urobené a uvidím ako to dopadne a či mu to dôjde.

spagetka66
7. jún 2021

Nehovorim, ze hned sa rozvadzat no da sa takto zistit ci mu na tom manzelstve zalezi, alebo je to vsetko o tom ci vzdy ustupis ty. Je skvele, ze na nom nie si finacne zavisla a tym padom by malo byt o to jednoduchsie pre teba vyjednat si lepsi pristup v tejto oblasti z jeho strany mnohe zeny nemaju taketo stastie ked sa narodia deti. Musi vsak pochopit, ze ty takto zit uz nechces. Teraz mozno mas pocit, ze sa s nim rozvadzat nechces, ale ak toto bude pokracovat dalej a ty budes stale len vycerpana tak si k nemu vytvoris postupne odpor a zmizne aj to pekne z vasho vztahu. Prajem ti aby pochopil o co ti ide no urcite nesklop usi ak nebude jeho reakcia hned priazniva mozno ak nechces navrhovat hned rozvrat vztahu tak skuste nejake poradne, alebo nieco podobne mediator tretia osoba, ktora pomoze v tom aby pochopil a poriadne pocuval co sa mu snazis povedat.

vendulka80
7. jún 2021

A este mi neda nenapísať, ze podla mna je najvacsi problem v tom, ze sa ho BOJÍŠ. Aj zbtych tvojich reakcii mam taky skrytý pocit strachu z neho. Ides mu pomaly dávkovat to, co by u muza otca malo byt akesi automatické. Pomoct ti a byt rovnocenný partner. Nie partner, z ktorého ma rodina nervy v prdeli ked sa ma vrátiť domov. Bojis sa mu narovinu nieco povedat, podla mna si ta, ktorá musela a musi poslúchnuť, prispôsobiť sa. Hovoríš mu v inotajoch a on nechape. Druha by mu svacla handru do kybla a jmyvaj. Ja idem na nechty. A bodaj by som nemala pravdu ale stavím sa, ze ked mu nieco povies tak ta odbije s tym, ze nemas vymýšľať. A ty opäť raz zoberies Clin a budes rajbat uz 300x v ten den orajbany stolik.