icon

Manžel kúpil konzolu dieťaťu za vysvedčenie

27. jún 2024

Baby ide ma porazit 😡 manzel prisiel domov. V rukach nejaky balik som sa tesila ze nieco pre mna a on kupil dietatu konzolu, ja hned na neho ci je normalny ze naco a hlavne za co takze to synovi za vysvedcenie. Syn je piatak 🫣 mam chut tu konzolu roztriezkat 😡😡😡

liv1
28. jún 2024

Ruku na srdce zeny, kolko vase deti stravia pri hrach. Ja by som bola na muza tiez hrozne nahnevana keby doniesol bez dohody, ale nastastie on take blbosti nekupuje. Dost mame problemov s mobilmi a neustale dotahovanie sa o case na nom stravenom, tak isto s telkou, pocitacom. pravidla nepravidla vsetci vieme ake vedia deti byt ked su na tom zavisle.

vevesh
28. jún 2024

@liv1 no, ked mas konzolu, tak tym padom ma dieta menej casu na mobil/telku a aj mensi zaujem o to. Moj syn napriklad vobec nepozera televizor odkedy mame konzoly. Cez psko so spoluziakmi aj telefonuje, sem tam spravia ulohy a dohodnu sa, kedy sa stretnu v lese ci na parkovisku😀😀starsie deti v pubertalnom veku stravia v priemere 3 hodiny za tyzden na psku- aj to sa hraju vsetky deti spolu (extra vyberam hry pre vacsie mnozstvo offline hracov= vserky nasw deti)...takze netreba zatracovat a fakt zalezi aj od pristupu rodicov (a k akym hram daju pristup)...

liv1
28. jún 2024

@tilly nesuhlasim, nie je lepsie byt dvojkar ci trojkar ako podla teba “nasilu” postrkovany jednotkar. Nechat deti len tak, ze ved dvojky trojky su super, nikdy sa nenaucia zodpovednosti. Takto sa to nauci v mladsom veku a co bude neskor uz bude jeho zodpovednost. Niektore deti treba postrcit, vybudovat v nich navyky, naucit ich ucit sa. Nenechat ich “len tak”. Pretoze ten nasilu postrkovany jednotkar ak na to ma, dostane sa na lepsiu skolu mozno uz len vdaka znamkam na vysvedceni…

h2
28. jún 2024

@liv1 Ešte stále si tu ty - rodič, ktorý rozhoduje a určuje čas, ktorý za tým dieťa strávi.
Ináč, tvoje deti majú mobil, telku, počítač... to už je naozaj jedno, či majú aj playko, nevidím rozdiel medzi hraním na konzole a na PC, či mobile.

liv1
28. jún 2024

@vevesh vies co myslim ze u nas by to nefungovalo. My mame takeho doma, ze ked mu skonci mobil ide hned k telke a naopak. Ma hodinovy limit na mobil, furt prosika o predlzenie, od kedy som mu dovolila nainstalovat hru bravo stars je ako vymeneny. On dojde domov a v tom momente ide hrat. On sa uz ani nevie hrat normalne, teda doma, s hrackami, legom, snazim sa ho nechat nudit aby si nieco vymyslel sam. Ale aspon ze teda je velky sportovec a vela casu travi tym, ale i tak ked to zratas, jeho cas pred obrazovkami je katastrofalny. Odolavam tym hram ako sa len da, ale viem ze uz dlho mi to nevydrzi.

liv1
28. jún 2024

@h2 maju tam limit, takze je to rozdiel lebo zase dalsie lakadlo a dalsia zavislost a dalsie dotahovacky

tilly
28. jún 2024

@liv1 život nie je o známkach v škole. Koľko je mamickinych jednotkarov, ktorí potom prídu do dospelosti a nevedia si bez matkinho postrcenia ani prdnut

nevenka
28. jún 2024

@liv1 ked prsi, tak viac. Teraz to neslo asi 3 tyzdne vobec. Prisli zo skoly, doniesli si diplomy za citanie (Citatelsky kral a kralovna), dostali knihy a uz sedia nad nimi...
Manzel ma X box prioritne pre seba a hravaju sa uz aj deti (10,5 a takmer 9 rokov). V pohode.

vevesh
28. jún 2024

@liv1 my sme to vyriesili sportovymi kruzkami+ hracim casom s kamaratmi - jednoducho moze hrat, ale ma limitovany cas skolou, kruzkom a hranim sa s/u kamarata, cize s tym vieme existovat a nie je to vela. Keby sme nezasiahli, sedel by za pskom 10hodin denne- ale to je normalne, kazdy z nas ma slabost niekde a je na rodicoch to korigovat. Plus nemoze hrat hry, ktore hraju niektori jeho spoluziaci (napriklad who's your daddy ci gta, ktore su az od 18r. povolene, napriek tomu to hraju deti, lebo ocko/brat/sused to hra...)

tttbb
Autor odpoveď zmazal
h2
28. jún 2024

@liv1 Chceš povedať, že bez limitu sa nedá hrať kratšie? Veď hádam keď povieš, že môže hrať povedzme hodinu, tak to platí, aj keď sa mu to po tej hodine samé nevypne. Pokiaľ dieťa vie, že sú pravidlá, ktoré treba dodržiavať, nevidím problém.

777januska777
28. jún 2024

@bubuzu pozri ty ideš do extrému, všetko čo vravíš je vtedy ak to prehanas. Taka káva je vo veľkom množstve tiež obrovský problém pre telo, keďže je to droga, ale rozumne a normálne množstvo kávy je pre telo prospešné. Naše telo nie je evolučnej prispôsobené ani na elektrinu, keď ju nevyužiješ správne, tak ta zabije, keď ju ale využívať správne bude tvoj pomocník. Ano môžeš ju nepoužívať a vyhýbať sa jej, ale to si len sama sebe zablokuješ pomoc q pokrok. Rovnako je to s konzolou, ano môžeš to preháňať a bude mať na teba negatívne dôsledky alebo ju budeš využívať v rozumnej miere a bude prospešná. Obrovské množstvo o veci co v dnešnej dobe mame nepotrebujeme a majú pre nás aj negatívne dôsledky, ale zbytočným obmedzovanim ako som povedala sa zbytočne ty a tvoje dieťa oberajú o normálne fungovanie v reálnom svete. A k druhej správe zas ideš do extrému. Fakt z konzoly robíš normálne diabla.
Ja som mala podobný názor, keďže ja som doma nemala konzolu ani počítač ako dieťa. Manzel mal a on stále, ze to nie je problém a co sa stresujem. Na vysokej škole som poznala deti ako ja co nehravali hry ako deti, deti ako manzel co hrávali (všetci hrávali v rozumnej miere) a poznala som aj deti co to s hrami preháňali. Najlepšie uplatnenie a fungovanie v živote som videla u tej strednej kategórie, kde mali rozumnú mieru aj v hrách, ale aj vonku v športe. Fakt dramatickým odmietanim hier zbytočne môžeš svojmu dieťaťu uškodiť. Rovnako ako škodia rodicia, ktorí dieťaťu dovolia hrať od rána do večera. Extrém je vždy zlý.

777januska777
28. jún 2024

@liv1 no moji sú ešte mali škôlkari, takže možno tak asi 2x do týždňa tak pol hodinu. Väčšinu času sme vonku. Úplne odmietanie pokroku vybuduje extrém bud dieťa úplne mimo kolektívu alebo v dospelosti závislosť. Treba sa naučiť pracovať s technológiami.

zuzuliatko18
28. jún 2024

Pri precitani temy som si spomenula, ako maju nasi natocene video, kde Este v MS DOS vytukavam do pocitaca prince (nahlas si diktujem, pricom este neviem ani povedat R) a idem sa hrat princa z perzie . Mam uz pred 40 a k technologiam celkom pozitivny vztah, nakolko som k nim mala vzdy pristup. Nejako podobne sa snazim viest aj svoje dieta, nech pozna vydobytky, ale nie je ich otrokom.
Na tomto celom by ma nastvalo jedine to, ze konzola.nebola kupena po dohode. No zase ked citam prispevku autorky, akosi mam pocit, ze ona by na dohodu nepristupila, lebo povedala nie a tam debata konci.
Darcek alebo nejaka forma odmeny za vysvedcenie je celkom bezna, bola uz pred 30 rokmi, ked som ja chodila do skoly.

konikmodry111
28. jún 2024

Akože prepáč ale ty si nasr@ta lebo nie ty si dostala darček ? Ale tvoj syn ??? To ako vážne ? Mna nič nepoteší viac ako keď syn dostane darček a vidíme ako žiari šťastným 🤩 prepáč že ti to napíšem, ani nezvyknem takéto písať ale ty si fakt vadny kus ženy 🤦🏼‍♀️

konikmodry111
28. jún 2024

@katulienkax my sme kupovali synovi konzolu na narodeniny a manžel sa s ňou nehral ani minútu 🙈 tu ani neide o konzolu ale o to že nie autorka dostala darček ale syn 🤦🏼‍♀️

h2
28. jún 2024

@konikmodry111 A ešte o to, že ona zakázala a on neposlúchol. 😁

konikmodry111
28. jún 2024

@liv1 môj syn ma konzolu od deviatich, teraz ma už čoskoro 17 a ešte stále dodržuje čas ktorý môže hrať. Je to všetko o dohode

konikmodry111
28. jún 2024

@h2 jaj áno na jej zákaz som zabudla 😂 chudák chlap a dieta, mat toto doma 🙈

liv1
28. jún 2024

@tilly zivot nie je o znamkach v skole, ale predovsetkym od pristupu. Ci flakacov treba nechat tak, aby potom preflakali cely zivot? Deti potrebuju postrcenie hlavne prvy stupen, potom by to uz mohli/mali zvladat sami, alebo s malou pomocou. Aj sikovne deti potrebuju obcas postrcit, aj vysokoskolaci potrebuju obcas postrcit, podporit, je to absolutne v poriadku. Lebo neviem ake mamickine postrcenie myslis, kedze aspon ja osobne ostavam mamou cely zvysok svojho zivota a kedykolvek moje deti budu potrebivat pomoc, ale nie opiciu, som tu pre nich.

liv1
28. jún 2024

@h2 pokial mas dieta ktore to bez problemov respektuje, vyborne. Pokial mas ale dieta ktore je velmi tvrdohlave, uplne ina povaha, temperamentne atd., tak ti jednoduche dohody fungovat nebudu.
Jedina cesta to je preto doma nemat, alebo ze ten stroj proste prestane ist. Inak sa s tym dietatom len vkuse dohadujes, hadas, lebo ono prirodzene posuva hranice, vztahom to rozhodne nepomaha.
@777januska777 tak so skolkarmi je to o nieco jednoduchsie, ale pokecajme ked tvoje deti budu mat 10-15. U nas dcera mala 2 roky a muz mi kupil ipad. Hovorili sme si super, ma tam anglictinu, take rozvijajuce hry, pusta si detske pesnicky, tancuje s detmi, super. Par krat boli zachvaty ked sme to po hodke vzali, aj pekne sme skusali, puk platne to bolo. A tak nas ipad “ochorel” a uz viac ho nevidela. A ako dobre, pustali sme si spievankovo, chodili von, stacilo. Deti su zavisle velmi rychlo a my ovplyvnujeme ich buducnost. Moj brat mal v hrach volnu ruku od nasich a dopadol velmi zle. Nemusi to byt kazdeho pripad a je dobre tomu dat zdravu mieru, ale proste je milion studii ktore dokazuju, ako to detom ublizuje, aj socialne siete atd. Neda sa tomu vyhnut, neda. Ale je na nas kolko povolime, co im kupime a hlavne v akom veku.

h2
28. jún 2024

@liv1 Vždy je možnosť mu to zobrať, keď nie je ochotný akceptovať dohodu. To proste neexistuje, že bude odvrávať a hádať sa.

777januska777
28. jún 2024

@liv1 tak zas aj nas mal chvíle ze bol na tom závislý aj keď je školkar. Preto sme to na dlhšie vylúčili, ale zas časom sme sa zas k tomu vrátili a určili sme aj pravidlá ako môže hrať. A áno chápem u väčších deti je to oveľa náročnejšie ustriehnut a zakázať, ale tak to už je na rodičovi si to zmanažovať a verim, ze niekedy je to umenie najst v tom nejaky dobry stred. Ja vravím to, ze odmietať pokrok je cesta, ale zas sú za ňu aj následky, dieta si ich samo ponesie, lebo ísť proti celému svetu a pokorku sveta časom z neho urobi čudáka.
My rodicia si povieme, že no my sme tak žili a nič nám nechýbalo, lenže zabúdame na to, ze tak žili všetci okolo nás. Dnes keď všetci okolo našich detí prijali pokrok a len my pôjdeme proti, lebo však "boj proti systemu", tak naše dieťa zaskatulkujeme.

bubuzu
28. jún 2024

@777januska777 súhlasím, že extrém je zlý. Bez elektriny je život ťažký. Bez Pc, telefónu takisto. Ako ťažký bude tvoj život bez konzoly? Ako ti to, že ju nemáš zhorší kvalitu života? Bude sa ti horšie spať? Ako to, že sa nebudeš hrbiť pri hraní a pretazovať si svaly, zhorši tvoj život? Nehovoriac o tom, že zvyky, ktoré učíš svoje deti v mladosti si berú ako vzor chovania do dospelosti. Ja čítam, že ste veľa vonku a tak, toto asi nepatrí len tebe ale aj ostatným ako argumenty proti. A ja nie som žiadna zakazovačka mama, keď prišiel 5 ročný syn, že si u baby zahral chvíľu autá nejaké, nemala som potrebu s tým nič robiť, ani mu to zakazovať. Chcem,aby vedel, čo to je. Ale nebudem ďalšie hrania iniciovať, kupovať konzolu, keď sa mu to páči. Keď prišiel s tým, že by chcel zas, keď tam bude, tak sme sa dohodli na čase. A postupne to vyšumelo.

silvike
28. jún 2024

@h2 Nase deti (uz 6tak a 7acka) nemaju ziadne herne konzoly a veru "outsidery" nie su ani nahodou. Podla mna je tragedia ked pride rodina do detskeho centra a cca 7r. chlapec nakoniec sedi za stolom a hra hru na mobile namiesto toho aby sa normalne vysantil. No ale, taka je doba, dospeli v kuse nalepeni na dajakych pc hrach, soc.sietach a skratka v kuse cumia do nejakych obrazoviek tak k tomu vedu aj svoje deti a myslia si ake je to vlastne skvele a super.

silvike
Autor odpoveď zmazal
mclissa
28. jún 2024

@silvike vsetko je to o pravidlach. U nas telefon pri stolovani nepatri, tak isto TV sa vypina. Max. na Vianoce, ze v pozadi hraju Vianocne pesnicky. V restauracii sa bavime medzi sebou a telefon je v taske.
Ale poznam, znama ma 2.5r syna a ten neurobi nic bez telefonu. Doslova nic. Ale to je chyba rodica, nie toho dietata.

silvike
28. jún 2024

@777januska777 To mi uz len je pokrok ked decka su od skolky nalepene na obrazovkach a tym padom sa nevedia hrat normalne. 🙄 V com je ten pokrok ? Ze mame este aj pc a game zavislosti ? Ako chapem, ze vyvoj ide dopredu, nezastavis ho. Len najst tu spravnu mieru je niekedy problem. Ked sa to vymkne z ruk, uz to nie je taka sranda.

777januska777
28. jún 2024

@bubuzu tak nie všetko vždycky mame je len o tom, ze nám to ma zjednodušiť život. Hry na telefóne ci na konzole, sú skôr zábava a zaujmy a ano v urcitej miere aj ucenie. Záujmy a zábava ludi spaja. Ved aj také posedenie na pive ci na vine s kamarátmi nie je pre telo prospešné, nenaučí nás to zásady do života a ešte nám to aj škodí na zdravi, ale pomáha nám to budovať vzťahy. Ked sa také posedenie preháňa škodí nám, keď sa mu zas úplne vyhýbame alebo nám ho zakazuje partner sme v spoločnosti za tých čudákov. A deti to majú podobné, hrávajú hry, rozprávajú sa o tom, súťažia v tom medzi sebou atd. Úplne zakázanie to dieta odstrihne.
A áno my sme veľa vonku, moje deti fungujú vonku asi ako som fungovala ja, ale tak ako chcem aby mali radi šport a pohyb, chcem aby si našli aj cestu k technológii, to už bude na nás ako sa k tomu dostanú, či to bude len o hre alebo budú vnímať aj ako dane technológie fungujú.

silvike
28. jún 2024

@mclissa No ved presne, o tom to je. Ze niektori rodicia si myslia, ze to je uplne v poriadku takym malym detickam strkat do ruky mobil/tablet. A potom sedi otec v cakarni ( vcerajsia skusenost) so synom (10r.) a otec v kuse v kuse cumi do telefonu ani zrak nedvihol od mobilu a slovko neprehovoril na toho svojho synatora. Absolutne nejaka normalna prirodzena konverzacia medzi nimi. Nic, totalne nic. Zeby otec venoval synovi aspon trosku rodicovskej pozornosti. Nie, kuka do mobilu. Ta co ine zostava synovi, kukat otcovi cez plece tiez do mobilu. (svoj zrejme syn nemal). Ale fakt, oni ani slovko medzi sebou neprehodili. Cca 45 min. tam cakali. 🙄 Mne to nepride ako velky pokrok.