Manžel ma ignoruje, neviem prečo...
Sme spolu 17 rokov a máme dve pekné dievčatká. Počas manželstva - môj manžel mal a má vo zvyku ma ignorovať niekoľko dní, pretože je na mňa za niečo nahnevaný. Ja neviem za čo. Keď sa ho na to spýtam, odpovie že by som to nepochopila. Po pár dňoch, z ničoho nič začne komunikovať a keď som mu vysvetľovala že ma takéto správanie zraňuje a že ak som mu ublížila nech povie ako a porozprávame sa o tom - toto on neprípušťa. Poznáte takéto správania u svojich manželov?
Ako keby sme tento scénár nezažívali raz za mesiac...
(muž vojde do miestnosti a hneď vidí že niečo nie je v poriadku)
- Čo sa deje?
- Nič!
- Ale aké nič, šak vidím že niečo nie je v poriadku...
- Nič!
- Ale zlato, šak mi to kľudne povedz...
- Spomeň si!
ja mam toto psycho tiez doma..
Zhrnieme si to: Urazit sa znamena byt pasivne agresivny voci danej osobe a na tento typ agresie nie sme zvyknuty reagovat. Ignoracia je jedna z moznych reakcii ide avsak o utek z komunikacie, naopak hadka a zbytocne vysvetlovanie by bol skor utok. Zdrava komunikaci by mala respektovat emocne nastavenie osoby s ktorou komunikujem a zaroven nechat priestor pre priebeh konstruktivnej komunikacie. Skus reagovat v zmysle: Teraz ta necham. Vnimam, ze teraz nie je najvhodnejsi cas na objasnenie celej situacie, avsak budem cakat, kedy za mnou prides, aby sme sa o tom porozpravali, rada by som ti celu situaciu objasnila z mojho uhla pohladu. ....toto je pristup respekt ziadam respekt davam ...sme rovnocenny partnery
@topasitta no vieš, asi si celkom s takým človek nežila, pretože s takým nepohne nič. Ja som prestala prať aj žehliť, varím aj pre seba a deti, takže tam ťažko niečo urobím. Výsledok bol ten, že som mala doma haldy mužovho prádla pretože on má toľko veci že keď som mu tri týždne nepriala tak mal stále čo nosiť. Ani so sexom som nič nevyriešila, len sama sebe som zle robila. To je povahova črta, ktorá sa rokmi môže iba zmierniť ale nikdy neodide uplne a žeby som sa kvôli tomu rozvádzala, to asi sotva.
@topasitta ja nie som som doma gazdinou, obaja sa staráme o domácnosť, neočakávam od partnera že ma bude mať rád za to že má doma gazdinú. Takže neoprať, neožehliť, nenavariť u nás nefunguje.
@whistler tu vidím zásadný rozdiel a to v tom že ja keď mám pms zvyčajne na to manžela upozorním a poviem že moja nálada nemá nič spoločné s ním alebo deťmi... Môj manžel ma však ignoruje, ja neviem prečo a ani sa necítim byť zodpovedná za jeho blbú náladu. Nabúrava ma to psychicky preto že on nepríde a nepovie, som na teba naštvaný preto... lebo....
@v3rca11 rovnaké je to u nás... ja sa tiež nebudem zamýšľať hodiny nad tým či som mu náhodou nestúpila na nôžku...
@diewcatqoo je to sporadické. Niekedy raz za mesiac inokedy aj dvakrát. Inak máme celkom dobré manželstvo. Myslím že je vnútorne nešťastný z toho že zarábam o veľa viac ako on a že som sa vlastne stala živiteľom rodiny. Takže posledné roky si myslím že ho to zožiera ale nehovorí o tom.
@bianka532 ja ho tiež nechám... ani ho za to netrestám ale veľmi ma to zraňuje a cítim sa nahnevaná a bezmocná
@katarinaina ja by som to riesila nasledovne. Ked bude v pohode , tak by som si k nemu sadla a vysvetlila mu, ze jeho spravanie nie je dost zrele. Ze je skvely muz a otec, a opisala by som mu situacie ked ti pomohol a bol uzasny, ale v tejto jednej veci musi dozriet. Ze chapes, ze sa to naucil od svojej matky, ale takto sa dospeli ludia nespravaju. Ak sa mu nieco nepaci, tak chces, aby bol odvaznym muzom, prisiel za tebou a povedal ti to a mozte o tom diskutovat, ak sa bude oduvat a prestane s tebou kominukovat, tak vtedy ( to si dobre zvaz, co mu povies, ze urobis - napr. odidem ku kamoske a necham ti tu deti, alebo pojdem na navstevu k mame .....to si dobre zvaz, co urobis ) a urob to. Stanovujes svoje hranice. Toto co robis ma zranuje a ak ty s tym nic neurobis, ja sa musim chranit .
Chce to rozvahu, pokoj a tvorivost a zvysok je na nom ako sa s tym popasuje 🙂
Je mi to doverne zname, toto robil moj ex, lenze bol schopny potiahnut tieto fazy ignoracie a nekomunikacie aj na dva tyzdne. Ja som nebola ochotna to tolerovat a uz nie sme spolu. Je to, ako pisu zeny vysie, sprosta manipulacia a psychicke tyranie.
A ziadne rozhovory a prosby a vysvetlovania na tuto temu u nas nepomahali. Jednoducho nebol ochotny s tym prestat.
@jennky13 samozrejme že som to urobila... už v prvých rokoch vzťahu, nepomohlo.
@sintra myslím že ani môj neprestane. Je to úžasný otec a fajn manžel ale táto vec ma privádza do šialenstva. Ja si ten čas užívam športom, návštevami kamošiek alebo s deťmi ale aj tak ma to štve.
@katarinaina takýchto nezmeníš, buď to budeš akceptovať, že je taký, alebo sa rozísť.
Ale nie je normálne, aby ste sa hádali tak často, každý mesiac... my sa tiež povadíme, ale to je tak 1-2x do roka. A čím sme starší, tým menej.
@katarinaina tak aj tento ex bol uzasny vo vela veciach, lenze mna toto dostavalo do nepricetnych stavov zufalstva a zle to vplyvalo aj na syna, vobec tomu nerozumel chudak, co sa deje.
@hettinka ja nemám problém s tým akceptovať ho ale potrebujem ja sama sa vyrovnať s tým že ma to vykoľajuje z balancu... teda nastáva otázka: ako sa s tým vyrovnať?
@sintra keď sa dcéry pýtajú čo je ockovi tak ich pošlem za ním nech sa pýtajú jeho. On im to vysvetlil a k nim sa chová normálne.
@katarinaina poznam to, ja to mam doma tiez, moj je bezchybny, vecne som ja ta zla, ako s malym detskom, porozpravat sa nechce o tom, po tyzdni sa zacne na mna usmievat akoby sa nic nestalo... neurobis s tym nic, lebo on sa nechce zmenit.
@jennky13 pekne si to napísala, ale aj u nás je to hádzanie hrachu na stenu. Na začiatku u nás som dokonca zbalila pár týždňového syna a išla som preč že už neprídem a on nič. Keď je to tvoje rozhodnutie, to mi povedal. U nás to našťastie nieje tak často, ale aj tak mi to vadi samozrejme. A hlavne deťom, lebo už to vnímajú. Jedine čo im môžem vysvetliť že takto by sa dospelý človek nemal chovať.
@katarinaina ako sa vyrovnať s tým, že chlap sa oduva a ty nevieš prečo? To sa asi nedá, ak nie sie bezcitná. Nás to vždy zložilo celu rodinu, mamu aj mna, nespavala som, mám z toho traumu doteraz. Môj otes sa totiž vždy nahneval na mamu a aj so mnou nekomunikoval, štýlom “dajte mi pokoj, obidve”.
@katarinaina vies co normalne si zacni pisat dennik, kde sa vyrozpravas, samozrejme aby to nenasiel, a pozoruj ho, kedy sa to opakuje, kedy to robi, co ho k tomu vedie, potom budes uz vediet predvidat, a tebe to tiez psychicky pomoze..
@bianka532 mám pocit že ten môj teda nie je výnimkou. Pár žien hovorí že sa s tým stretli buď u otcov, partnerov, manželov... takže možno to je niečo mužské ale nie u každého muža. Ja neočakávam od svojho partnera že bude perfektný. Rešpektujem jeho spôsob vysporiadať sa s "krivdou" o ktorej ja ani neviem v čom je. Skôr sa musím ja vysporiadať s tým aby sa to mňa netýkalo. Jemu sa pravdepodovne tiež nepáči moje PMS - ktoré je mimochodom hrozné. Zabíjala by som všetko živé 🙂🙂🙂 Takže musím hľadať cestu ja ako sa vysporiadať s občasne odutým manželom.
@katarinaina PMS nie je to iste to su hormony, to sa neda porovnavat, a ked mu povies ze ti to ublizuje a on to neriesi a robi to dalej, lebo on to ovplivnit vie

Ale manzel aspon vie preco...malo byt nakonci...